donkaczka 13.05.10, 09:44 wklejanie okladek i ewentulanie srodkow ksiazek pomoze, zwlaszcza gdy toczy sie rozmowa o roznych wydaniach thank you from the mountain :D Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abepe Re: A czy mozna wlaczyc BBCode? 13.05.10, 09:58 From the mountain to mi nie dziękuj, bo pamiętam, że, gdy się pojawiła możliwość włączenia BBCode forumowicze byli przeciwni! I dlatego I2H2 nie włączyła. Domyślnych emotikonów nie lubię. To jak? Chcecie? Odpowiedz Link
biealka Re: A czy mozna wlaczyc BBCode? 13.05.10, 10:15 Można włączyć tylko BBCode bez włączania emotikonów. To pierwsze jest rewelacyjne, to drugie zaśmieca obraz. Jestem za tym pierwszym:) Odpowiedz Link
donkaczka Re: A czy mozna wlaczyc BBCode? 13.05.10, 10:47 emotow tez nie lubie, ale te mozna sobie wylaczyc w profilu, z czego korzystam chetnie za to mozliwosc wklejania obrazkow - bezcenna bardzo lubie watek z ilustratorami,ale choc jedna probka przy nazwisku ulatwilaby przegladanie :) Odpowiedz Link
abepe Re: A czy mozna wlaczyc BBCode? 13.05.10, 10:52 Zapytam jak wklejanie skanów wygląda od strony prawnej. Odpowiedz Link
7oz Re: A czy mozna wlaczyc BBCode? 13.05.10, 11:34 Często gdy przeszukuje forum natrafiam na linki do stron z książkami, które już od dawna nie działają i nie ma możliwości sprawdzenia o jakie wydanie komuś chodziło. Obrazek by został na zawsze. Z drugiej strony znam forum którego mimo tematów mi bliskich nie jestem w stanie czytać ze względu na upodobanie dużej części forumek do wklejania paseczków odliczających dni do rocznicy ślubu, kolejnych urodzin piątki dzieci i imienin psa sąsiadki :) Jeśli dałoby się to jakoś zablokować lub ograniczyć do max 1 to jestem zdecydowanie za! Odpowiedz Link
donkaczka Re: A czy mozna wlaczyc BBCode? 13.05.10, 11:35 nie no, skany to pewnie potencjalna mina ale cokolwiek znalezionego w sieci mozna, czy okladke czy srodek Odpowiedz Link
zona_mi Re: A czy mozna wlaczyc BBCode? 13.05.10, 13:09 Nie chodzi o skany, ale możliwość widzenia np. okładki juz p tym, jak zalinkowana aukcja się zdezaktualizuje - prawo chyba tego nie zabrania, skoro coś już jest w sieci. Emotki można wyłaczyć odgórnie, ja mam wyłaczone domyślnie we własnych Ustawieniach, więc i tak nie widzę. Osoby o chorych suwaczkach (moich sześcioro dzieci jest wieku... Jesteśmy na forum już... Czekam na wstęp do Książek dziecięcych....) zawsze można pouczyć o niestosowności i tyle. A ja dodatkowo mam taki feler w komputerze, że przy próbie otw. linku z tego samego okna wszystko mi się zawiesza i wywala, więc muszę kopiować osobno itd. Widok okładki ułatwiłby sprawę. Jestem za bbcodami. Odpowiedz Link
zawsze_wolna_nilka Re: A czy mozna wlaczyc BBCode? 14.05.10, 14:11 Nadal jestem przeciwna badziewnym neonowym znaczkom, migaczom, ruchomym gifom i wszystkim pozostałym szumom w tekście. Jeśli ktoś ma do zaprezentowania autorską grafikę, chętnie zobaczę na którymś fotoforum, ale tu wolę czytać, niż tracić czas na przerolowanie się przez tańczące krowy. Odpowiedz Link
donkaczka Re: A czy mozna wlaczyc BBCode? 14.05.10, 14:19 a ktos tu mowi o "badziewnych neonowych znaczkach, migaczach, ruchomych gifach i wszystkich pozostałych szumach w tekście"? czasem dobrze jest watek przeczytac Odpowiedz Link
zawsze_wolna_nilka Re: A czy mozna wlaczyc BBCode? 14.05.10, 14:30 donkaczka napisała: > czasem dobrze jest watek przeczytac Dziwna i niegrzeczna uwaga. Możemy podyskutować, ale bliżej meritum. Odpowiedz Link
donkaczka Re: A czy mozna wlaczyc BBCode? 14.05.10, 18:16 dlaczego niegrzeczna? bo krotka i rzeczowa? i gdzie jest meritum watku jak nie w tresci naszych wpisow, do ktorych sie zupelnie nie odnioslas? jakos nie widze tu nikogo z wypasionymi sygnaturkami, ktorych wiekszosc nie cierpi, za to sa dosc konkretne argumenty ZA bbcode Odpowiedz Link
zona_mi Re: A czy mozna wlaczyc BBCode? 14.05.10, 18:49 Rozumiem, gdyby była mowa o forum Niemowlę - tam rzeczywiście można spotkać cuda w sygnaturkach. Ale tutaj? Nie sądzę. Chodzi wyłącznie o ułatwienie oglądania różnych rzeczy, a nie możliwość świecenia, brokatowanie i migania. > na którymś fotoforum, ale tu wolę czytać, niż tracić czas na A może zyskałabyś na czasie mogąc w poście zobaczyć zdjęcie okładki/plakat/zdjęcie zamiast klikać w link. Odpowiedz Link
zawsze_wolna_nilka Re: A czy mozna wlaczyc BBCode? 14.05.10, 21:05 Zono_mi, pewnie, że zyskałabym na czasie, ogladając tu, ale wolę poczekać na informację Anety, w jakim stopniu jest to legalne, ponieważ nieprawdą jest, że "cokolwiek znalezionego w sieci mozna, czy okladke czy srodek". Nie popieram naruszania praw autorskich, a są one dość jasno określone. Tak samo jak wielokrotnie ponawiane prośby założycielki forum, żeby opisywać linki, aby po ich wygaśnieciu wiadomo było, o jakiej książce była mowa. "Za" pokazywaniem obrazków opowiadałaby się wyłacznie moja niechęć do przekierowań linkami do konkretnych księgarni internetowych, ale jako subiektywną nie mogę traktować jej jako argument. (Zawsze można podawać linkę do wyników wyszukiwania w Googlach, bez wyróżniania sklepu.) Odpowiedz Link
7oz Re: A czy mozna wlaczyc BBCode? 15.05.10, 00:23 zawsze_wolna_nilka napisała: "Za" pokazywaniem obrazków opowiadałaby się wyłacznie moja niechęć > do przekierowań linkami do konkretnych księgarni internetowych, ale > jako subiektywną nie mogę traktować jej jako argument. > (Zawsze można podawać linkę do wyników wyszukiwania w Googlach, bez > wyróżniania sklepu.) > Z tym będzie problem techniczny - jeżeli podasz link do wyników wyszukiwania w Google i ktoś to otworzy np. po roku zobaczy kompletnie inne wyniki. Google zapamięta o co pytałaś ale zmieni podane wyniki i niekoniecznie w pierwszej dziesiątce wyników znajdzie się to co ty chciałaś pokazać wstawiając link. Odpowiedz Link
woda.lekko.gazowana Re: A czy mozna wlaczyc BBCode? 15.05.10, 00:57 chyba, ze podasz link nie do wszytskich wynikow, a do jednego, konkretnego, o który Ci chodzi (do samego zdjęcia, nie sklepu czy czegostam). Wtedy, dopóki bedzie istniało żródło, czyli plik zawieszony w necie - bedzie można je zobaczyc bez względu na to, co pokazuja google. Odpowiedz Link
donkaczka Re: A czy mozna wlaczyc BBCode? 15.05.10, 01:47 ale jaka jest roznica miedzy wklejeniem linka do zdjecia okladki, a miedzy wklejeniem tegoz linka w nawiasach IMG i pokazania obrazka w watku? Piszac "cokolwiek znalezionego w sieci" nie mam na mysli pirackich skanow, tylko to co oficjalnie wisi - okladki, czasem i skany srodka, mozna je znalezc na amazonie, tworcy miewaja na swoich stronach Odpowiedz Link
toris_a Re: A czy mozna wlaczyc BBCode? 15.05.10, 09:43 No dobrze - a co ze skanami z internetowych ksiegarni? Bajarka, Badet umieszczaja pare (owszem czasem slabej jakosci) fotek. Czy lamia prawo autorskie? Czy tez maja oficjalna zgode wydawnictwa, a co za tym idzie wolno byloby np. na takim forum wklejac owe skany? Nie ukrywam ze dla mnie jest to cenna informacja o ksiazce, na recenzji mozna sie zawiesc, kazdy ma zreszta inny gust. Rzut oka i wiem czy warto kupic. W pierwszej kolejnosci kupuje ksiazki, kotre jestem w stanie obejrzec w sieci. Odpowiedz Link
abepe Re: A czy mozna wlaczyc BBCode? 15.05.10, 14:53 Jeżeli chodzi o linkowanie do konkretnego sklepu, to jeśli mam czas - linkuję do strony wydawcy. Jeśli nie mam - to najczęściej do merlina. Z dwóch powodów - po pierwsze wyszukiwarka merlinowa dość sprawnie działa, po drugie - jeśli ktoś dokopie się do starego wątku, to link nawet do książki, która jest już dawno niedostępna - nadal pokazuje tę właśnie książkę. Możemy więc się umówić, że linkujemy do wydawcy? Najuczciwiej! Ale, oczywiście, link poprzedzamy tytułem!!! Nadal nie wiem, jak jest z prawami do pokazywania okładek i wnętrz. Zauważyłam jednak, że na forach książkowych nie pokazuje się okładek. Może nie trafiłam. Na nowym - książkowo-dzięcięcym są, ale jak widzę, same forumki nie wiedzą, jak jest z legalnością. Odpowiedz Link
donkaczka Re: A czy mozna wlaczyc BBCode? 15.05.10, 19:01 troche panikujecie z prawami autorskimi z forum prawnego: PRAWO CYTATU Pytanie 1. Prowadzę stronę, na której umieszczam co pewien czas recenzję najnowszych filmów ukazyjących się na DVD. Czy mogę w ramach prawa cytatu umieścić okładkę DVD? Odpowiedź: Tak, można w ramach cytatu umieszczać przy recenzjach okładki książek, DVD, gier istnieje w ramach praw autorskich pojecie "edukacyjnego celu", "niekomercyjnego uzytku" i szczerze nie wierze, ze wydawnictwo czy autor mieliby jakikolwiek interes w robieniu problemu z pokazywaniem okladek ksiazek, czy nawet zdjecia/skanu kawalka srodka sprobuje sie dowiedziec wiecej, bo widze, ze problem sie przewija, ale nikt sie do konkretnej odpowiedzi nie dokopal Odpowiedz Link
donkaczka prawo cytatu cd 15.05.10, 19:12 Witam koledzy, jak wygląda sprawa pisania na stronie www newsów promujących, polecających czy recenzujących np. książkę czy płytę CD i gdy zamieszczę skan kawałka okładki oraz zamieszczę spis treści, nazwy utworów lub kawałek tekstu.Czy za każdym razem muszę występować o zgodę autora? Samar ODPOWIEDZ: Prawo cytatu. Czyli może Pan. Odpowiedz Link
donkaczka Re: A czy mozna wlaczyc BBCode? 16.05.10, 09:00 super zawsze mozna wylaczyc, gdyby sie okazalo niewypalem :) Odpowiedz Link
alistar1 Re: A czy mozna wlaczyc BBCode? 16.05.10, 21:19 Jestem przeciw, wolę umiarkowaną skromność forum. O ile jestem w stanie zaakceptować z uśmiechem wszelkie linki kierujące do książkowych blogów, sygnaturki rocznicowe, dziecięce, tak polityczne mnie obezwładniają. Nie, nie. Odpowiedz Link
bbkk Re: A czy mozna wlaczyc BBCode? 16.05.10, 21:22 bardzo przepraszam - nie wiedziałam że bbcode juz działa można wyciąć mój post = napiszę raz jeszcze bez sygnaturki Odpowiedz Link
abepe Re: A czy mozna wlaczyc BBCode? 16.05.10, 21:25 Myślę, że niedługo ustalimy wszelkie zasady i będzie dobrze. Odpowiedz Link
donkaczka Re: A czy mozna wlaczyc BBCode? 16.05.10, 21:45 abepe, moze wpisz w czolowce cos w stylu "bbcode dziala, prosimy o usuwanie kolorowych i rozbudowanych sygnaturek" najlepiej drukowanym boldem bo jesli z powodu rozbuchanej sygnaturki ma nie byc mozliwosci wklejenia okladki, to smutno Odpowiedz Link