Dodaj do ulubionych

13.IX urodziny Tuwima

08.09.10, 13:49
W najbliższy poniedziałek przypada rocznica urodzin Tuwima, w Łodzi zaplanowane jest świętowanie w Manufakturze
Na wierszach Juliana Tuwima wychowały się całe pokolenia Polaków, dlatego 13 września to dla łodzian ważna data. W 116. rocznicę urodzin łódzkiego poety Manufaktura zamieni się w niezwykłą stację kolejową. Na rynku za lokomotywą staną wagoniki niezwykłej kolejki do pomalowania, a dzieciaki spróbują pobić rekord w zbiorowym czytaniu „Lokomotywy”.
www.manufaktura.com/PL/Wydarzenia/NiePrzegap/ObjectId/673/Default.aspx
Macie jakieś pomysły na świętowanie w przedszkolu?
Właśnie na szybko próbuję coś wymyśleć...
Obserwuj wątek
    • anna_mrozi Re: 13.IX urodziny Tuwima 15.09.10, 12:30
      W poniedziałek, w ramach "czytania w przedszkolu" uczciłam z dziećmi urodziny Tuwima.
      Byliśmy świeżo po spektaklu "Tuwimki" w teatrze "Pinokio" w Łodzi (polecam!).

Przedszkolne "Tuwimki" bazowały na różnych wydaniach wierszy Tuwima.
      Na pierwszym miejscu Tuwim Wytwórni :)
      Była lektura kilku wierszy, w których starałam się podkreślić walory muzyczno-dźwiękowe i to, jak Tuwim mistrzowsko operował słowem.
      Przy "Ptasim radiu" wyszła nam cała ptasio-przedszkolna orkiestra (w grupie są bardzo uzdolnione kukułki, dzięcioły, koguciki);
      mój faworyt "Mróz" miał akompaniament dźwiękowy (do gumowej rękawiczki nasypujemy mąki ziemniaczanej i ugniatamy - posłuchajcie:)
      Dołożyłam do tego mój filmik, na bazie wiersza i "Zimy" Vivaldiego.
      Był "Pan Tralaliński" i "Dwa wiatry", a na koniec oczywiście przebój "Lokomotywa".
      Na koniec każdy dostał "wagon", który według własnej inwencji mógł wypełnić towarem (namalować). Z rysunków dzieci i mojej lokomotywy powstał imponujący przedszkolny pociąg , także przy zabawie do piosenki "Jedzie pociąg z daleka" :)

Jeśli ktoś będzie w Łodzi, polecam spektakl w "Piniokiu" - zabawna, troszkę zabarwiona pur'nonsem gra wierszami Tuwima, z niesamowitym tempem, bawiąca i dzieci (zaśmiewają się w głos) i dorosłych (biedna kurka z areoplanu ;)
      Troszkę można zobaczyć tutaj:
      www.youtube.com/watch?v=8kfUZI0z9Ks&feature=related

17.IX w Łodzi ciąg dalszy świętowania urodzin, można zobaczyć "Tuwimki" plenerowo:
      www.piotrkowska.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=96:urodziny-tuwima-plan-imprezy&catid=60:2010-urodziny-tuwima&Itemid=84
      • alistar1 Re: 13.IX urodziny Tuwima 15.09.10, 12:39
        Gratulucje, super!
      • anna_mrozi i jeszcze dla chętnych 15.09.10, 12:57
        może do wykorzystania "filmik"
        www.youtube.com/watch?v=Pam4tNFz7qs
        Uwielbiam ten wiersz! :)
        Pobawcie się z recytacją z dzieciakami!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka