Dodaj do ulubionych

Merlin do 60% taniej

22.11.10, 10:57
merlin.pl/browse/promotion/1/dla_dzieci_i_mlodziezy.html
Sporo fajnych pozycji w tym wyd. MediaRodzina, Dwie Siostry itp, oczywiście rabaty zróżnicowane. Ale w szoku byłam jak zobaczyłam księgę dżungli za 16 zł, Czupieńki Gwiazdka za 5 zł, dwutomowe wydanie Narnii w twardych okładkach za 58.
Obserwuj wątek
    • bea-sjf Re: Merlin do 60% taniej 22.11.10, 11:15
      Trzytomowy andersen za 7 zł!!!! Szok!!!!!
      • sinceramente Re: Merlin do 60% taniej 22.11.10, 11:27
        Auć! To zabolało...
        Mnie nie, ale moje konto jest już mocno zbolałe.

Na szczęście zgodnie z planem udało mi się połączyć zamówienia (z tym z ubiegłego tygodnia) i anulowało mi tym samym koszty przesyłki.
      • uloni Re: Merlin do 60% taniej 22.11.10, 11:27
        możesz podesłać link który to bo albo już nie ma albo ja nie widzę.
        • sinceramente Re: Merlin do 60% taniej 22.11.10, 11:28
          merlin.pl/Basnie-i-opowiesci-3-tomy_Hans-Christian-Andersen/browse/product/1,478460.html
          • sinceramente Re: Merlin do 60% taniej 22.11.10, 11:34
            Teraz właśnie pojawiła się przy nich znów cena 227 zł.
            Ciekawa jestem, czy skończyła się pula książek w promocji, czy to była pomyłka.
            • agni71 Re: Merlin do 60% taniej 22.11.10, 11:38
              Stawiam na pomyłkę. Czy ktos zamówił w cenie 7 zł?
              • sinceramente Re: Merlin do 60% taniej 22.11.10, 11:47
                Ja zamówiłam. I tak: przy Basniach Grimmów, Andersena (tych za 16 zł) i Księdze Dżungli mam dopisek "zarezerwowane 1 szt." a przy tych Baśniach za 7 zł po prostu "1 szt.".

Teraz czekam, czy za kilka godzin przyjdzie mail, że Baśni za 16 zł nie wystarczyło dla mnie, a te za 7 to pomyłka i tyle będzie z szalonych zakupów.
                • alistar1 Re: Merlin do 60% taniej 22.11.10, 13:01
                  Ja też zamówiłam tego Andersena. No ciekawe. Na razie przyszło potwierdzenie, jak zazwyczaj. Jesli to promocja to bardzo miła, jeśli się pomylili, zapewne się przypomną.
                  • sinceramente Re: Merlin do 60% taniej 22.11.10, 13:37
                    Już się "przypomnieli" napisali, że skończył się nakład w cenie promocyjnej, aktualna to 177zł.

Ale nieważne, nie bardzo wierzyłam w tego Andersena, teraz czekam na informację co z resztą zamówienia, bo część ciągle ma status "Zarezerowane".

Jakąś dziwną taktykę ma Merlin w tej promocji, coś strasznie kombinują z tym zmienianiem cen.
                    • alistar1 Re: Merlin do 60% taniej 22.11.10, 13:39
                      Ech, no to było do przewidzenia jednak:(
                      • alistar1 Re: Merlin do 60% taniej 22.11.10, 21:50
                        Dodam, że w moim przypadku też się opamiętali;) Ale chociaż mam Sorię Morię za 22 zł, ha:)
            • pa_yo Re: Merlin do 60% taniej 22.11.10, 11:54
              jasne, że pomyłka, ja juz tak u nich kupowałam Cynamona i cos jeszcze Zakamarków za 9 PLN :)
              Przed chwila Tatsu Taro był za 14 PLN, ale nie zdążyłam sfinalizowac koszyka i juz wskoczyło na 33 - trzeba byc czujnym :)
              • steffa Re: pomyłki 22.11.10, 21:57
                Jeśli macie dowód na takie 'pomyłki', podesłałabym do Urzędu Ochrony Konsumentów.
                Nie mogą tak się dowolnie 'mylić'.
                • sinceramente Re: pomyłki 22.11.10, 22:42
                  No ja mam tego maila z potwierdzeniem złożenia zamówienia. Nawet oni sami cenę podali w mailu:
                  Szanowni Państwo,
                  Dziękujemy za zainteresowanie naszą ofertą, z przykrością informujemy że produkt w promocyjnej cenie merlin.pl/Basnie-i-opowiesci-3-tomy_Hans-Christian-Andersen/browse/product/1,478460.html 7 zł. został wyczerpany, daltego też nie będziemy mogli sprzedać Państwu tej publikacji w tej cenie, aktualna cena produktu to 177 zł.

[ta literówka w słowie "dlatego" to też ich sprawka]

Tylko jakoś nie czuję się, żeby ktoś miał szansę z Merlinem... Choć przyznam, tak jak pisałam wcześniej - ta dzisiejsza promocja, wydaje mi się bardzo zakrojona głównie na ściągnięcie klientów do sklepu i to nie koniecznie w sposób fair.
                  • steffa Re: pomyłki 22.11.10, 23:11
                    Koniecznie trzeba zgłosić!
                    Sklep jest zobowiązany sprzedać po cenie, którą ma na półce.
                    Ciekawa jestem, czy w ogóle jest jakakolwiek książka, której cene rzeczywiście obniżono o 60%...
                    • abepe Re: pomyłki 22.11.10, 23:15
                      Właśnie, też się zastanawiałam nad tymi 60%, bardziej wygląda mi to na najwyżej 30%. Skutek przejęcia przez empik?
                      • abepe Re: pomyłki 22.11.10, 23:19
                        Aha, te "Opowieści z Narnii" mają cenę jakieś 75% niższą od detalicznej (ale nie każcie mi teraz liczyć dokładnie:)
                        merlin.pl/Opowiesci-z-Narnii-wszystkie-czesci-w-jednym-tomie_Clive-Staples-Lewis/browse/product/1,598705.html
                        • alistar1 Re: pomyłki 23.11.10, 07:34
                          Obawiam się, że to walka z wiatrakami, a do tego długa i żmudna. Zawsze mogą powiedzieć, że im system nawalił. A jak jest naprawdę, wiadomo, mamy okres przedświąteczny i każde zamówienie jest na wagę złota. I jak działa merlin też wszyscy wiemy, że raczej bez skrupułów.
                          • uloni Re: pomyłki 23.11.10, 09:19
                            Niestety pomyłki im się często zdarzają. Chyba na początku tego roku, albo pod koniec poprzedniego mieli promocję 30 czy 40% na książki dziecięce, jak zerknęłam na ceny to akurat ksiązki na których mi zależało miało ceny promocyjne na poziomie normalnych, oczywiście była wywindowana cena rynkowa. Jako ze promocja była nie "do 30%" a "30%" napisałam do nich emaila, że zauważyłam, iż mają błędnie wstawione ceny rynkowe. Oczywiście dostałam emaila, że może się nie orientuję co oznacza cena rynkowa, że to nie jest cena za jaką można kupić książkę w księgarniach internetowych, a bardziej cena okładkowa itp. W odpowiedzi wysłałam kolejnego emaila z linkami do wydawnictw i tekstem, że tą ich cene rynkowa traktuję jako okładkową. Wkurzona już byłam nieźle więc dodałam, że osoby niezorientowane w cenach może i kupią te książki, ale jak zobaczą że cena na okładce jest taka jak promocyjna, to ucierpi na tym opinia merlina i raczej wątpliwe jest, że znajdą w tych osobach stałych klientów. Skutkiem tego było obniżenie cen, tyle, że tylko na te książki które wymieniłam, więc za bardzo się nie zagłębiali w sprawdzanie poprawności cen pozostałych.
                            • alistar1 Re: pomyłki 23.11.10, 09:31
                              No teraz to ja już nic nie rozumiem. Wczoraj po "opamiętaniu się" Merlina cena baśni Andersena w moim zamówieniu postała podwyższona z 7 na 177 zł, a dziś znowu wynosi 7 zł. To za ile chcą mi je właściwie sprzedać? ;)
                              • sinceramente Re: pomyłki 23.11.10, 10:20
                                Ta historia to niemal materiał na powieść godną Agaty Christie ;)

Rzeczywiście niedawno w zamówieniu Baśnie były za 7zł.
                                A teraz przysłali maila, że książka będzie od dziś niedostępna na stronie sklepu.
                                Mało tego, kiedy wchodzę w historię zamówień, nie ma nawet śladu po tym, że kiedykolwiek zamawiałam trzytomowe baśnie Anderesna. Jak nic zacierają ślady ;)
                                • alistar1 Re: pomyłki 23.11.10, 10:36
                                  Podobnie u mnie. Pozostaje niesmak co do polityki sklepu. Czerwona kartka.
                                  • steffa Re: pomyłki 23.11.10, 10:50
                                    Te 'pomyłki' zdarzają się nie od dziś. Polecam tę stronę:
                                    www.uokik.gov.pl/rzecznicy_konsumentow.phpKONIECZNIE.
                                    • steffa Re: adres 23.11.10, 16:52
                                      Oczywiście od adresu, który podałam trzeba odjąć słowo 'KONIECZNIE'. Nie wiem, jak ono się dokleiło. Tam na stronie są rzecznicy, zależnie od miejsca zamieszkania. Takie praktyki trzeba piętnować. Ta wyczyszczona historia zamówienia jest nieprzypadkowa. Każdy, kto miałby dowód na swój zakup, mógłby dochodzić praw.
                                  • agni71 Re: pomyłki 23.11.10, 10:50
                                    Niestety, Merlin coraz częściej daje plamę. Niedawno zobaczyłam, że dostepna jest (co prawda 3-5 dni) lektura, ktorej bezskutecznie szukam od września. Wrzuciłam do koszyka w weekend, a w pon. zrobili promocje do -30% i przecenili równiez te ksiązkę o pare złotych. Fajnie, tylko, że po kolejnych chyba 10 dniach okazalo się, że (jak podejrzewałam od początku) ksiązka jest niedostepna. Oczywiście,w ofercie sklepu nadal była, z dostepnością 7 dni :-(
                                    • abepe Re: pomyłki 23.11.10, 10:54
                                      Ja mam całą listę książek dostępny w ciągu 7 dni, których nie zdążą dostarczyć przed Świętami:))
                                      Może system im oszalał?
                                      • sinceramente Re: pomyłki 23.11.10, 11:07
                                        Chyba mocno im ten system poszalał, choć dziwne, żeby system nie tylko rozsyłał, ale i pisał maile, bo dostałam dwa: jeden był z automatu, a drugi już pisała pani z obsługi klienta.

Dziwne jest to, że w mojej historii nie ma śladu po zamawianiu tych Baśni. Aż z ciekawości sprawdziłam wcześniejsze zakupy: mimo tego, że książka nie była dostępna (w chwili realizacji zamówienia) ciągle jest na liście z innymi pozycjami z zamówienia, które składałam rok czy dwa lata temu. A Baśni nie ma...
                                        • abepe Re: pomyłki 24.11.10, 19:15
                                          sinceramente napisała:
                                          > Dziwne jest to, że w mojej historii nie ma śladu po zamawianiu tych Baśni. Aż z
                                          > ciekawości sprawdziłam wcześniejsze zakupy: mimo tego, że książka nie była dos
                                          > tępna (w chwili realizacji zamówienia) ciągle jest na liście z innymi pozycjam
                                          > i z zamówienia, które składałam rok czy dwa lata temu. A Baśni nie ma...

A masz maila z potwierdzeniem zamówienia?
                                          • sinceramente Re: pomyłki 24.11.10, 19:39
                                            Mam wszystkie maile od nich, ale aktualnie nie mam za bardzo głowy do wykłócania się z nimi.
                                • sinceramente Re: pomyłki 03.12.10, 20:59
                                  Wchodzę dziś na FB, a tam na profilu Merlina takie oto info:
                                  W związku z licznymi zapytaniami, wyjaśniamy status zamówień konsoli Playstation 3. Wiążące są otrzymane przez Was wiadomości z naszego BOK o realizacji zamówień. Będzie ona możliwa po ustaleniu szczegółów z naszym dostawcą – najprawdopodobniej w przyszłym tygodniu. Ponieważ obecnie nie mamy w ofercie konsoli w cenie p...romocyjnej, otrzymaliście maile automatycznie wygenerowane przez nasz system o braku dostępności produktu. Przepraszamy, jeżeli wzbudziły one Wasz niepokój. W przyszłym tygodniu nasz BOK poinformuje Was o terminie realizacji zamówień.

Wygląda mi to na analogiczną sytuację do tej z Baśniami.

A co ciekawe, baśnie jednak są dostępne na stronie Merlina. Oni faktycznie w kulki sobie lecą!
                                  • steffa Re: pomyłki 03.12.10, 22:33
                                    Nie mówiłam? Radzę napisać do UOKiK i podlinkować dodatkowo na przykład ten wątek. Ja skierowałam już maile z Merlina do spamu.
                        • steffa Re: pomyłki 24.11.10, 10:37
                          To też NIE JEST DOSTĘPNE.
                          Dziewczyny, piszcie do Urzędu Konsumentów.
                          Tylko w ten sposób można walczyć z naciągactwem.
                          • sinceramente Re: pomyłki 24.11.10, 11:17
                            Rzeczywiście, Narnia też nieosiągalna. Ciekawe co jeszcze.
            • pia_ Re: Merlin do 60% taniej 22.11.10, 13:36
              Teraz 3-tomowy Andersen jest po 177 zł
      • bluestarfish Re: Merlin do 60% taniej 22.11.10, 11:38
        Były za 7zł bardzo krótko, niestety, ewidentna pomyłka - już miałam zamawiać, a tu zonk: 226,99. Ale jednotomowy Andersen oraz Bracia Grimm (obie Media Rodzina) nadal są po 16zł, bardzo warto, jeśli ktoś jeszcze nie ma. Zamek Soria Moria 22zł, też dobra cena.
        • uloni Re: Merlin do 60% taniej 22.11.10, 11:40
          Co sądzicie o tym Andersenie z Media Rodziny, bo widziałam różne opinie. Braci Grimm zamówiłam ale Andersena mam jeszcze swojego starego więc nie jestem pewna czy warto.
        • bluestarfish Re: Merlin do 60% taniej 22.11.10, 11:54
          Ha, ha, ha - Księga dżungli już 36, Czupieńki 18,5, Andersen 33, Grimmowie 36, Soria Moria 36... No, błyskawiczna ta super promocja była.
          • uloni Re: Merlin do 60% taniej 22.11.10, 12:02
            To miałam nosa, że ekspresem zrobiłam dwa zamówienia, akurat z odbiorem w empiku więc dostawa gratis. Zrobiłam sobie prezent świąteczny bo na dzieci trochę będą musiały poczekać z wyjątkiem Czupieniek bo będą na mikołajki dla córci.
            • abepe Re: Merlin do 60% taniej 22.11.10, 12:54
              Teraz już bez rewelacji? Nie wiem, cieszyć się, czy martwić:)
              • bluestarfish Re: Merlin do 60% taniej 22.11.10, 13:06
                Sporo książek jest dalej w niezłych cenach, ale super okazji już brak...
                • uloni Re: Merlin do 60% taniej 22.11.10, 13:27
                  Chyba trzeba przeglądać od czasu do czasu bo z tego co widzę ceny się zmieniają, przed chwilą zauwazyłam wydanie opowieści z narnii 1 tomowe za 14 zł z 49 , wcześniej go nie widziałam merlin.pl/Opowiesci-z-Narnii-wszystkie-czesci-w-jednym-tomie_Clive-Staples-Lewis/browse/product/1,598705.html . Jest sporo fajnych promocji ale nie aż takich.
                  Tak się zastanawiam nad Uniwersytetem dziecięcym tyle że nie wiem czy jest sens kupować na wyrost - dla obecnie 5-latka. Cena niższa niż zwykle bo 36 zł. Jak myślicie warto?
                  • agni71 Re: Merlin do 60% taniej 22.11.10, 14:51
                    Uniwersytet dziecięcy jest na mojej liscie do kupienia od dluższego czasu, ale jeszcze poczekam, bo w innych księgarniach internetowych jest po 40 zł, więc róznica niewielka, a moze trafi sie jakas lepsza promocja?
                  • steffa Re: Merlin do 60% taniej 24.11.10, 19:36
                    -60% to zwykły chwyt reklamowy.
                    Poprosiłam o podesłanie linku do choć jednej książki, której cena jest obniżona właśnie o tyle.
                    "Pragniemy Panią poinformować,iż w chwili obecnej nie mamy możliwości przesłania Pani linka do strony z ceną, o którą Pani prosi."
                    • abepe Re: Merlin do 60% taniej 24.11.10, 19:39
                      Mam wrażenie, że to pogorszenie to sprawa ostatnich kilkunastu miesięcy. Wcześniej chyba tak nie było?

• sinceramente Re: Merlin do 60% taniej 24.11.10, 20:23
                        Również odnoszę takie wrażenie. Być może jest tak, że merlin dostosowuje swoją politykę sprzedaży do tej prowadzonej przez empik, a jak wiadomo ze standardem obsługi w empiku bywa różnie.

Ze stroną empiku użeram się całe popołudnie, przysłali mi mail, że moje zamówienie (to z rabatem) nie jest jeszcze zrealizowane, bo nie udało im się ściągnąć Up Above and Down Below . Kliknęłam, że chcę podzielić zamówienie i dalej czekać na tę jedną książkę i od tej pory przy każdej próbie logowania się na moje konto widzę komunikat "przerwa techniczna".
                        • abepe Re: Merlin do 60% taniej 24.11.10, 20:34
                          sinceramente napisała:

> Również odnoszę takie wrażenie. Być może jest tak, że merlin dostosowuje swoją
                          > politykę sprzedaży do tej prowadzonej przez empik, a jak wiadomo ze standardem
                          > obsługi w empiku bywa różnie.

Właśnie, ja nigdy nie miałam problemów z obsługą w merlinie. Faktycznie zdarzyło się ze dwa razy, że zamówiona w cenie promocyjnej książka stawała się niedostępna, po czym po zakończeniu promocji pojawiała się, ale biorąc pod uwagę atrakcyjność rabatów - odpuszczałam pyszczenie. W empiku miewałam więcej problemów.
                          >
                          > Ze stroną empiku użeram się całe popołudnie, przysłali mi mail, że moje zamówie
                          > nie (to z rabatem) nie jest jeszcze zrealizowane, bo nie udało im się ściągnąć
                          > Up Above and Down Below . Kliknęłam, że chcę podzielić zamówienie i dale
                          > j czekać na tę jedną książkę i od tej pory przy każdej próbie logowania się na
                          > moje konto widzę komunikat "przerwa techniczna".

To ciekawe, moje zamówienie podzielili bez pytania, dwie pozycje przysłali w osobnych paczkach. Odebrałam je 2 tygodnie temu. Na dwie następne nadal czekam (zdążyłam o nich zapomnieć).
                          • agisek Re: Merlin do 60% taniej 25.11.10, 09:05
                            > To ciekawe, moje zamówienie podzielili bez pytania, dwie pozycje przysłali w os
                            > obnych paczkach. Odebrałam je 2 tygodnie temu. Na dwie następne nadal czekam (z
                            > dążyłam o nich zapomnieć).

Coś takiego, mi ostatnio pisali, że podział zamówienia jest już niemożliwy, można tylko usunąć całe i zrobić dwa osobne nowe.
                      • steffa Re: Merlin do 60% taniej 24.11.10, 20:30
                        Ale przecież narzekacie nie od dziś. Na przykład na zawyżone ceny rynkowe.
                        • sinceramente Re: Merlin do 60% taniej 24.11.10, 21:08
                          steffo z tymi cenami masz rację, ale to już kwestia przyzwyczajenia chyba. Oswoiłam się z faktem, że zanim cokolwiek kupię w merlinowej promocji sprawdzam jakie są ceny w innych sklepach i na allegro (jeśli akurat nie mam orientacji w temacie).

Bodajże wczoraj w merlinie w ofercie dnia była jakaś gra i tak spojrzałam, że to kolejna kosmiczna przecena, bo pisało, że obcięli chyba ze 120 na 17 zł. Zaciekawiona sprawdziłam na allegro i okazało się, że tam to samo można spokojnie kupić za 20 złotych.

W merlinie standardem jest windowanie cen przed promocjami, a w empiku rzadkie obnizki i promocje. Aż strach pomyśleć co wyniknie z połączenia.
    • pia_ Re: Merlin do 60% taniej 25.11.10, 08:12
      Dostałam dzisiaj maila, że jednotomowe wydanie Narnii, które zamówiłam w pierwszym dniu promocji jest niedostępne z powodu braków u dostawcy. Wrrrrr.......
      • madagalia Re: Merlin do 60% taniej 25.11.10, 19:05
        pia_ napisała:

> Dostałam dzisiaj maila, że jednotomowe wydanie Narnii, które zamówiłam w pierws
        > zym dniu promocji jest niedostępne z powodu braków u dostawcy. Wrrrrr.......

Dostałam dzisiaj dokładnie tą samą wiadomość nt. jednotomowego wydania Narnii. Na razie nie wycofali się na szczęście z Czupieńków za 5,5zł.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka