Dodaj do ulubionych

Czasopisma zagraniczne

10.02.11, 13:49
O polskich czasopismach dla dzieci sporo już było, ale może warto polecić także tytuły zagraniczne - w dobie globalnej wioski można je bez kłopotu zaprenumerować, a wiem, że wielu z nas czyta dzieciom również w innych językach.

Dla mojej pięcioletniej córki prenumeruję dwa amerykańskie tytuły:
1. Ladybug. Magazine for Young Children.
tiny.pl/hcsns
Kierowany do przedziału wiekowego 3-6, często opatrywany przymiotnikiem "literacki" - rzeczywiście jest tam sporo do poczytania - dłuższe i krótsze opowiadania, fragmenty prozy, sporo poezji, komiksy. W każdym numerze zamieszczony jest tekst i nuty piosenki, utwór zaś dostępny jest na stronie internetowej magazynu kierowanej do dzieci (zawierającej różne gry i zadania dla dzieci nawiązujące do tematu przewodniego danego numeru, a także sugestie książkowe i galerię prac nadesłanych przez czytelników; dostępna jest też aplikacja na Iphone/Ipad). W każdym numerze jest też dodatek do samodzielnego wykonania - np. "ubieranki" albo książeczka do samodzielnego złożenia itp.
Mocną stroną czasopisma są ilustracje - wielu lubianych i cenionych współczesnych ilustratorów amerykańskich (np. Julie Fortenberry czy Normanda Chartiera).
Ladybug można zaprenumerować poprzez formularz internetowy. Cena 50$ za rok prenumeraty do Polski (9 numerów). 40 stron. Bez reklam.
Tu można obejrzeć przykładowy numer magazynu:
tiny.pl/hcsnt

https://cache0.bigcartel.com/product_images/16474671/300.jpg

https://www.eileenmeyerbooks.com/mags/MAGSriddle_pg1.jpg

2. HighFive
tiny.pl/hcsnv
Miesięcznik, trochę bardziej edukacyjny i mniej wysmakowany niż Ladybug, ale moja córka bardzo HF lubi, bo oprócz opowiadań i wierszyków bardzo dużo jest tu różnego rodzaju "szukanek", typu: znajdź różnice, znajdź śmieszne szczegóły, gdzie jest..., co tu nie pasuje itd (różne poziomy trudności, czasem i ja dość długo szukam). W każdym numerze jest opowiadanie z nauką języka hiszpańskiego, kącik kulinarny, "zrób to sam" i dodatek do samodzielnego wykonania, np. urocze ilustracje miasteczka do wycięcia i naklejenia na kartonowe torby, w celu stworzenia "kartonowego miasta".

https://1.bp.blogspot.com/_BxFC075qvXk/TQKCYeprUxI/AAAAAAAABvk/H55iPZBiHEc/s400/paperbagtown_lowresScan.jpg

Każdy numer w całości i za darmo dostępny jest w wersji audio w internecie, świetna pomoc w nauce języka:
tiny.pl/hcskx
Od strony graficznej jest OK, ogólnie w całości magazynu graficznie poziom niższy niż w Ladybug, ale część ilustracji jest bardzo dobra.
Cena prenumeraty (12 numerów) do Polski to 49,44$, 40 stron, nie ma reklam

https://picture-book.com/files/userimages/873u/bigbluebuscopy_0.jpg

Jestem ciekawa innych zagranicznych pism dla dzieci, np. brytyjskich czy francuskich, z którymi macie do czynienia. Zachęcam do dzielenia się informacjami :)
Obserwuj wątek
    • ap77 Anorak 10.02.11, 19:59
      tylko to mialam w rece
      www.pantuniestal.com/sklep/anorak-vol-12-robaki/
      Bardzo oK! i mozna kupic bez prenumeraty w PL
    • bea-sjf Re: Czasopisma zagraniczne 10.02.11, 21:22
      Mamy na półkach stosik Storybox'ów , angielskie, kupiłam dawno temu "hurtowo" na allegro, kiedyś, kiedyś była wydawana polska wersja (a przynajmniej tak mi sie wydaje, bo sporo bohaterów i stałych rubryk nadal jest tu obecnych) czyli "Bęc". Świetne pod każdym względem, dla 3-5 latków, chyba;) .Reklam nie ma:).
    • nikkori Re: Czasopisma zagraniczne 10.02.11, 22:33
      pewien przemiły znajomy podeslal mi kiedys taki link:
      milan.bayardweb.com/product/TOU/TOU1
      od tych różności w głowie się kręci :)))
    • abepe Re: Czasopisma zagraniczne 12.08.13, 17:32
      Pismo "Animal Planet" (polska wersja) nie będzie już wydawane, co zmartwiło mojego syna.
      Zastanawiamy się nad prenumeratą National Geographic Kids. Czy ktoś z Was miał to w rękach?
      • tagliatele Re: Czasopisma zagraniczne 13.08.13, 13:38
        abepe napisała:

> Pismo "Animal Planet" (polska wersja) nie będzie już wydawane, co zmartwiło moj
        > ego syna.
        > Zastanawiamy się nad prenumeratą
        > National Geographic Kids
        . Czy ktoś z Was miał to w rękach?

Abepe, to pismo można kupić w empikach (przynajmniej w Warszawie), więc może zanim zaprenumerujesz, obejrzycie sobie. Moja córka (9,5 roku) ogląda tylko, jednak za mało zna angielski by sobie sama czytała. Nie wiem czy czytaliście polską wersję Nat Geo Kids? Wyszło 6 numerów na przełomie 2008/2009 roku. Może znajdziesz stare numery na allegro? W redakcji nie ma już żadnych egzemplarzy.
        Mogę Ci też wysłać poglądowo wydanie specjalne Tekst linka, choć tu nie ma dłuższych tekstów jak w National Geographic Kids tylko ciekawostki. Napisz na adres gazetowy, jeśli jesteś zainteresowana :)
        • abepe Re: Czasopisma zagraniczne 14.08.13, 15:35
          tagliatele napisała:

> Abepe, to pismo można kupić w empikach (przynajmniej w Warszawie), więc może za
          > nim zaprenumerujesz, obejrzycie sobie. Moja córka (9,5 roku) ogląda tylko, jedn
          > ak za mało zna angielski by sobie sama czytała. Nie wiem czy czytaliście polską
          > wersję Nat Geo Kids? Wyszło 6 numerów na przełomie 2008/2009 roku. Może znajdz
          > iesz stare numery na allegro? W redakcji nie ma już żadnych egzemplarzy.

Muszę więc zajrzeć do empiku. Syn na pewno nie przeczyta sam po angielsku, ale może to będzie motywacja (dla rodziców) do dodatkowych domowych lekcji:)

> Mogę Ci też wysłać poglądowo wydanie specjalne Tekst linka, choć tu nie
          > ma dłuższych tekstów jak w National Geographic Kids tylko ciekawostki. Napisz n
          > a adres gazetowy, jeśli jesteś zainteresowana :)

Już piszę;)
          • abepe Re: Czasopisma zagraniczne 11.09.13, 17:44
            Obejrzałam anglojęzyczną wersję NatGeoKids w empiku - dość wysoka cena za dość cienkie pisemko. Lepiej zainwestować w encyklopedię;)

Tagliatele podpowiedziała mi zbiorcze wydanie NG Odkrywca (w każdy numerze jest artykuł po angielsku dlatego piszę o tym w tym wątku).
            img.nowaera.pl/images/odkrywca/flipbook/nr7/flipviewerxpress.html
            Zbiorcze wydanie zawiera w jednym tomie 8 numerów pisma przeznaczonych dla klas IV-VI.
            bonito.pl/k-90268863-national-geographic-odkrywca-4-6-edycja-kolekcjonerska-rok-szkolny-2012-13
    • olena.s Mam nadzieję, że ktoś tu jest z Warszawy 13.08.13, 09:53
      i będzie mógł skorzystać.
      Otóż na Pradze, na Meissnera 5 znajduje się angielska biblioteka dla dzieci. Polecam gorąco!
      www.bp-pragapd.waw.pl
      • violik Re: Mam nadzieję, że ktoś tu jest z Warszawy 13.08.13, 10:36
        Akurat w Warszawie jest sporo bibliotek, gdzie można wypożyczyć angielskie książki i czasopisma - także dla dzieci. Na przykład British Council (ale za kasę).
        Ostatnio biblioteka na Bemowie przy Prądzyńskiego zaskoczyła mnie półkami książek dziecięcych i młodzieżowych oraz dość dużym wyborem audiobooków w języku ang.
        Regularnie poszerzany jest anglojęzyczny księgozbiór Przystanku Książka na Ochocie.
        Jest w czym wybierać.
        • tagliatele Re: Mam nadzieję, że ktoś tu jest z Warszawy 13.08.13, 13:06
          Biblioteka w siedzibie British Council w Al.Jerozolimskich już nie istnieje - księgozbiór został przekazany właśnie do biblioteki na Pradze Południe. Na ul. Meissnera działa właśnie księgozbiór British Council i odrębna wypożyczalnia książek w j. angielskim, dla dzieci i dla dorosłych.
          A o jakich innych miejscach piszesz konkretnie? Ciekawa jestem, bo przed kilku laty nie było.
          • bogusia1231 Re: Mam nadzieję, że ktoś tu jest z Warszawy 14.09.13, 07:42
            Opłtaw BC w Szczecinie dla młodzieży szkolnej to 20 zł/rok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka