Dodaj do ulubionych

książka na koniec roku po 2 klasie podstawowej

25.05.11, 13:41
szukałam w archiwum, ale przewijały się wątki z prezentami na koniec przedszkola, a te "szkolne" się już zdezaktualizowały. Co mogłybyście polecić z nowości dla 9 latków? co się spodoba i chłopcom i dziewczynkom? ciężko mi samej coś wybrać bo mój syn aktualnie czyta Harrego Pottera - jest to pierwsza książka która go zainteresowała do samodzielnego czytania ( z czego jestem ogromnie zadowolona ) i na razie wizyty w bibliotece i księgarni zawieszone.
Obserwuj wątek
    • pa_yo Re: książka na koniec roku po 2 klasie podstawowe 25.05.11, 15:37
      Osobiście polecam "Smoczy jeździec" Cornelii Funke (powiedzmy dla chłopców)
      albo "Biała zyrafa" Lauren St John (powiedzmy dla dziewczynek)

Ani jedna ani druga nie sa jednak nowościami.
      • sarna73 Re: książka na koniec roku po 2 klasie podstawowe 26.05.11, 09:34
        ciekawe z opisów, ale drogie .... książki są finansowane przez rodziców a nie każdy uważa ze warto w to inwestować. Dziękuję za podpowiedź, powinnam była od razu sprecyzować że cena gra rolę.
        • abepe Re: książka na koniec roku po 2 klasie podstawowe 26.05.11, 10:54
          sarna73 napisała:

> ciekawe z opisów, ale drogie .... książki są finansowane przez rodziców a nie k
          > ażdy uważa ze warto w to inwestować. Dziękuję za podpowiedź, powinnam była od r
          > azu sprecyzować że cena gra rolę.

A ile rodzice są w stanie zapłacić? 15 zł? 25 zł?
    • lulilu Re: książka na koniec roku po 2 klasie podstawowe 26.05.11, 13:36
      Właśnie w zeszłym tygodniu zamawiałam dla naszych drugoklasistów- mogę się podzielić naszymi pomysłami:
      kupiliśmy
      z nowości:
      'Pamiętnik grzecznego psa" Wojciech Cesarz, Katarzyna Terechowicz
      merlin.pl/Pamietnik-grzecznego-psa_Wojciech-Cesarz-Katarzyna-Terechowicz/browse/product/1,875127.html
      z trochę starszych:
      "Groszka. Piesek, który chciał mieć dziewczynkę" Sari Peltoniemi
      merlin.pl/Groszka-Piesek-ktory-chcial-miec-dziewczynke_Sari-Peltoniemi/browse/product/1,912709.html
      "Pompon w rodzinie Fisiów" Joanna Olech
      merlin.pl/Pompon-w-rodzinie-Fisiow_Joanna-Olech/browse/product/1,510400.html
      "Babcia na jabłoni" Mira Lobe
      merlin.pl/Babcia-na-jabloni_Mira-Lobe/browse/product/1,662325.html
      "Joachim Lis" Ingemar Fjell
      merlin.pl/Joachim-Lis-Detektyw-dyplomowany_Ingemar-Fjell/browse/product/1,625183.html

Wydaje mi się, że nie muszą to być wyłącznie nowości- wszak nie wszystkie dzieci w klasie bedą miały taki problem, jak nasze 'forumowe', że jeśli coś wyszło już jakiś czas temu, to mają to przeczytane :) prawda? Ważniejsze, aby 'chwyciło za serce' zwłaszcza te mniej czytające na codzień dzieci.
    • eszulczewska Podepnę się pod wątek 26.05.11, 14:10
      Pisałam już niżej, ale odzew był niewielki.
      My też szukamy dla drugoklasistów. Mamy do dyspozycji 15-20zł na dziecko.
      Dzieci mamy różne - od bardzo zaawansowanych czytelniczo po takie, dla których książka powyżej 50str. jest zniechęceniem. Przygotowalam taka liste dla rodzicow na najblizsze zebranie - bedziemy wybierac cos wspolnie.
      Moze Wy sie wypowiecie czy to dobre tytuly - moze cos zmienic? Moze dorzucicie jakies uwag/tytuly?

1. "Kazio i skrzynia pełna wampirów" I.Czarkowska merlin.pl/Kazio-i-skrzynia-pelna-wampirow_Iwona-Czarkowska/browse/product/1,876490.html (myslalam o chlopcach tych ciut na bakier z ksiazkami - niewiele jednak recenzji znalazlam, w ksiegarni zadnej tez nie bylo ksiazki bym zajrzala do srodka...)
      2. "Wakacje z duchami" A.Bahdaj merlin.pl/Wakacje-z-duchami_Adam-Bahdaj/browse/product/1,624053.html (tez z mysla o chlopcach, ale obawiam sie ze 256str to moze ich zniechecic, tym bardziej ze tam jakis obrazkow urozmaicajacych jest niewiele...i jedna jeszcze uwaga - mam wrazenie, ze kiepsko wydana ksiazka, sklejona tak ze po otwarciu pierwsze strony sie wyrywaja)
      3. "W zielonej dolinie" B.Gawryluk merlin.pl/W-zielonej-dolinie_Barbara-Gawryluk/browse/product/1,422892.html (czytalam z corka, fajny klimat wakacyjny, ksiazka dosc krotka)
      4. "Przyjaciele" G.Kasdepke merlin.pl/Przyjaciele_Mira-Stanislawska-Meysztowicz-Grzegorz-Kasdepke/browse/product/1,543400.html (nie znam zupelnie)
      5. "Tajemnica starej dzwonnicy" D.Rekosz merlin.pl/Tajemnica-starej-dzwonnicy_Dariusz-Rekosz/browse/product/1,813226.html (z mysla o tych "zaawansowanych" chlopcach)
      6. "Niezwykle wakacje" B.Ostrowicka www.wyd-literatura.com.pl/niezwykle-wakacje.html
      7. Druga czesc powyzszej czyli "Eliksir przygód" B.Ostrowicka www.wyd-literatura.com.pl/katalog/?szukaj=eliksir

Ksiazki moga byc rozne dla roznych dzieci - nie kupujemy wszystkim rowno pod sznurek ;)

Rok temu na zakonczenie I klasy dzieci dostały rozne czesci z serii "Biuro detektywistyczne..." i byly zadowolone:)
      • abepe Re: Podepnę się pod wątek 26.05.11, 16:29
        Zerknęłabym do Dwóch Sióstr serii Mistrzowie Ilustracji. Podobno dają duże rabaty a chyba już te książki były sprawdzane na forum jako trafione prezenty.
        A może dałoby się wytargować w Zielonej Sowie rabat na serię Arcydzieła literatury dla dzieci i młodzieży?
      • katrio.na Re: Podepnę się pod wątek 26.05.11, 19:07
        Przepraszam za szczerość, ale mój 2 klasista nie cieszyłby się z żadnej z tych książek ;(
        Dwie Siostry dają rabat - 50% + gratis b.miła obsługa ;) Sprawdzone kilka razy.
        Ja tak naprawdę znam tylko jedną książkę, która pasuję każdemu dziecku i od której nie może się oderwać - Tajemnice, Zakamarków.
        Reszta to już niestety kwestia gustów i upodobań dziecka.

Niestety u nas w szkole wygrywają książki słownikowe (słownik ortograficzny, interpunkcyjny...) , które ponoć dzieci "uwielbiają przeglądać nawet w wakacje"... Hmmm, widać moje z tych wyjątków.
        Jednak całą Zerówkę i połowę pierwszej klasy raczyłam dzieci świetnymi książkami. Dopóki rodzice i Pani się nie zbuntowała... Ot, mam małą satysfakcję, że obok koszmarków mają dzieci też coś fajnego na półkach ;) Może kiedyś przypomną o sobie.

• eszulczewska Re: Podepnę się pod wątek 26.05.11, 22:14
          I taka opinia sie liczy. Z Dwoch Siostr wiem, ze sporo dzieci ma wiekszosc ksiazek, stad tam nie zagladalam...

No to dalej tkwię w punkcie wyjscia.
    • katrio.na Re: książka na koniec roku po 2 klasie podstawowe 27.05.11, 10:33
      Tak sobie myślałam jadąc dzisiaj do pracy i na wszystko co mi przychodziło do głowy to promocja się skończyła...
      Np. jeszcze Funke trafia w większość gustów, ale ani nie ma już Pirackiej świnki, na Opowieści straszne... i Atramentowe... promocja w Merlinie się skończyła.

A tutaj szperałaś?
      www.nk.com.pl/page,koncowki_nakladow/index.html#showAll,1
      Np. Dawno, dawno temu po 9zł.
      Ella po 9zł (są 2 tomy)
      Z droższych Dzieci z Bullerbyn po 29zł
      rewelacyjna Krulewna Śnieżka Butenki po 15zł

Nie czytaliśmy jeszcze Detektywa Blomkvist Lindgren - są dwa tomy po 9zł.

• katrio.na Re: książka na koniec roku po 2 klasie podstawowe 27.05.11, 10:35
        A z Dwóch Sióstr - Zwierzaki cudaki - ucieszą nawet nie-czytaczy.
        Dzień bez cukierka niestety ma dość broszurową okładkę.
        • steffa Re: książka na koniec roku po 2 klasie podstawowe 27.05.11, 20:12
          "Zwierzaki cudaki" rzeczywiście dobre 'na taką okazję'.
          Myślę, że Mikołajki tudzież Jaśki też by się pewnie sprawdziły.
          "Gratka dla małego niejadka" też może być fajną propozycją, choć tam 'mało do czytania'.
          Jednak takie zabawowe podejście do jedzenia cieszy dzieci w każdym wieku.
          Mój syn - akurat w drugiej klasie - lubi też "Jerzego i..."
          www.nk.com.pl/jerzy-i-tajemnice-wszechswiata/167/seria.html
          Mój syn ucieszyłby się także z 'Marzi' (czeka na niego drugi tom - 'na dzień dziecka'),
          pierwszej części pompona (ale już mamy ;-)).
          Niedawno odkryłam także na nowo Twaina. Moim zdaniem takie "Przygody Tomka Sawyera" to super lektura dla 9-letnich chłopców. Zielona sowa ma znośną edytorsko serię, w której jest i Sawyer.
          www.zielonasowa.pl/szczegoly.php?grupa_p=5&przedm=13307202
          Akurat ta książka nie ma najlepszej okładki, ale wiele z niej jest całkiem ok. W tym Nesbit.
          Tak przy okazji Nesbit też byłaby dobra.
          • abepe Re: książka na koniec roku po 2 klasie podstawowe 27.05.11, 20:25
            steffa napisała:

> Mój syn ucieszyłby się także z 'Marzi' (czeka na niego drugi tom - 'na dzień dz
            > iecka'),

A skąd macie? Ja na razie zamówiłam pierwszą, bo rzucili w merlinie. (długo się whałam, nie bardzo miałam ochotę karmić komuną dzieci, ale po obejrzeniu Esterhazego nie mamy odwrotu)

> Niedawno odkryłam także na nowo Twaina. Moim zdaniem takie "Przygody Tomka Saw
            > yera" to super lektura dla 9-letnich chłopców. Zielona sowa ma znośną edytorsk
            > o serię, w której jest i Sawyer.
            > Akurat ta książka nie ma najlepszej okładki, ale wiele z niej jest całkiem ok.
            > W tym Nesbit.
            > Tak przy okazji Nesbit też byłaby dobra.

Właśnie wyżej polecałam tę serię. Sama mam na nią chrapkę.

Patrzę jeszcze do Końcówek nakładów w NK - w odpowiedniej cenie widzę książki:
            Nikczemny spisek. Łotrowska opowieść z haniebnymi ilustracjami autorki
            Jezioro Samotnia
            KrUlewna Śnieżka!!!!!!!!!!!!!!
            W poszukiwaniu Najważniejszego. Bajka trochę naukowa
            Ella i przyjaciele, tom 1. i 2.
            Anyżowa Warownia
            Dawno, dawno temu...
            Kosmiczny dom Larklight
            Rodzina Penderwicków
            Portrety Astrid Lindgren - niby dla dorosłych, ale mój pierwszak oglądał to z wielkim zainteresowaniem
            Bruno (i siostry)
            NIEBAJKI
            seria o Mateuszku

Bardzo dobry wybór.

• steffa Re: książka na koniec roku po 2 klasie podstawowe 27.05.11, 22:04
              Warto także rozważyć 'lekko uszkodzone'
              www.nk.com.pl/page,lekko_uszkodzone/index.html#showAll,1
              A tam Jerzy, ale także inne, które można dać 9-latkowi.
              Na przykład "35 maja"?
              • abepe Re: książka na koniec roku po 2 klasie podstawowe 27.05.11, 22:12
                steffa napisała:

> Warto także rozważyć 'lekko uszkodzone'

Ostatnio "lekko uszkodzone" są nieco bardziej uszkodzone niż kiedyś. Nie ma to znaczenia, gdy kupujesz sobie, ale na prezent? A może ja tak pechowo trafiłam?
                • steffa Re: książka na koniec roku po 2 klasie podstawowe 27.05.11, 23:32
                  Hm. Zawsze trafiałam na takie, których bym nie odróżniła od nieuszkodzonych, stąd moja propozycja. Tym bardziej, jeśli klasa ma do wydania 20 pln na główkę.
                  • katrio.na Re: książka na koniec roku po 2 klasie podstawowe 28.05.11, 06:46
                    Tutaj bym nie ryzykowala.
                    Ja uwielbiam ich uszkodzone, ale sumujac 2 ksiazki (z ok.50 zamowionych dodam) mialy powazne uszkodzenia okladki. Nam to nie przeszkadzalo, ale na prezent juz sie nie nadawalo.
                    Inna sprawa, ze po ostatnim zamowieniu Dorastajacy z lupa szukal w jednej ksiazce uszkodzen ;)
                    I dopytywal - naprawde tyle kosztowala?
                    Chyba uroslam w jego oczach jako "bardzo ekonomiczna mama".

Ale koncowki nakladow sa zawsze idealne, jak z drukarni.

I uszkodzone to raczej pojedyncze egzemplarze, moze nie starczyc dla calej klasy.
                    • abepe Re: książka na koniec roku po 2 klasie podstawowe 28.05.11, 12:03
                      katrio.na napisał:

> Tutaj bym nie ryzykowala.
                      > Ja uwielbiam ich uszkodzone, ale sumujac 2 ksiazki (z ok.50 zamowionych dodam)
                      > mialy powazne uszkodzenia okladki. Nam to nie przeszkadzalo, ale na prezent juz
                      > sie nie nadawalo.

No właśnie - mnie się zdarzył obity róg, maluśki kawałek brzegu oddarty, czy porysowana lekko okładka. Dziecku pewnie by to nie szkodziło, ale co powiedzą rodzice? Czasem wierzch ważniejszy niż wnętrze (które zawsze jest idealne).

> Inna sprawa, ze po ostatnim zamowieniu Dorastajacy z lupa szukal w jednej ksiaz
                      > ce uszkodzen ;)
                      > I dopytywal - naprawde tyle kosztowala?
                      > Chyba uroslam w jego oczach jako "bardzo ekonomiczna mama".

No, no, no. Moje nadal żyją raczej w błogiej ekonomicznej nieświadomości:)

Bo one są z magzynu cyba świ
                      > I uszkodzone to raczej pojedyncze egzemplarze, moze nie starczyc dla calej klas
                      > y.

Ja bym zamówiła najwyżej po 3 egzemplarze tej samej książki, żeby była różnorodność i ewentualnie mogły się wymieniać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka