Dodaj do ulubionych

Najgłupszy pomysł książkowy...

27.05.11, 21:29
to wręczenie nieczytającemu samodzielnie dziecku Poradnika Kierowcy ze znakami drogowymi. Zanim się nauczy na pamięć zamęczy nas pytaniami:(
Czytający zagłębił się za to w przepisy i inne porady:)
Obserwuj wątek
    • zona_mi Przebiję? 28.05.11, 09:58
      Kacper, jako nieczytający, "czytał" i żądał wobjaśnień nt. locji śródlądowej, ze znakami, a jakże.
      Przebiłam?
      ;)
      • abepe Re: Przebiję? 28.05.11, 11:58
        Ale czy sama mu ten pomysł podsunęłaś? Bo ja sama wpadłam na taki genialny pomysł;)
        Dzisiaj już jest lepiej - dziecko bystre jest, zrozumiało ideę (zakazy rozmaite zna już od dawna) i samo sobie znaki nazywa. A potem rysuje:)
        • mamalgosia Re: Przebiję? 28.05.11, 12:00
          Oj, też przeszliśmy przez znaki drogowe ze Starszym. Ale Młodszy już tej pasji nie miał - pomimo podsuwania.
          https://www.szkolnictwo.pl/rysunki_lekcje/973/a-1.png
          to oczywiście znak "Uwaga, banan!"
        • zona_mi Re: Przebiję? 28.05.11, 21:23
          > Ale czy sama mu ten pomysł podsunęłaś?

O ile pamiętam, od wujka dostał...
    • mamalgosia Re: Najgłupszy pomysł książkowy... 28.05.11, 11:58
      Mój Starszy dostał na chrzest Elementarz Falskiego i piłkę nożną. Oba prezenty wydawały mi się bardzo od czapy - ale okazały się być prorocze:) Starszy zaczął czytać w wieku 3 lat i czyta wszystko namiętnie, a jeśli nie czyta to gra w piłkę, lub ostatnio dzieje się odwrotnie: jak nie gra w piłkę to czyta. Tak więc z tymi prezentami trzeba uważać;)
    • tattarak Re: Najgłupszy pomysł książkowy... 29.05.11, 08:50
      Ja też wręczyłam czterolatkowi "Podręcznik kierowcy" :) Akurat robiłam prawo jazdy, więc przynajmniej miałam towarzystwo podczas nauki. Ten podręcznik do tej pory jest na półce między jego książkami :)
      • lumja Re: Najgłupszy pomysł książkowy... 30.05.11, 13:15
        mój trzylatek sam upomnial sie o książke ze znakami drogowymi:)
        • mamalilki Re: Najgłupszy pomysł książkowy... 30.05.11, 13:28
          Coś dla tych, którzy są fanami znaków ;-)
          www.youtube.com/watch?v=MRRttC8yn8Y&feature=player_embedded#at=49
          • abepe Re: Najgłupszy pomysł książkowy... 30.05.11, 13:34
            mamalilki napisała:

> Coś dla tych, którzy są fanami znaków ;-)
            > www.youtube.com/watch?v=MRRttC8yn8Y&feature=player_embedded#at=49

Mój miłośnik znaków drogowych w tym wieku posługiwał się czterema słowami na krzyż:))
            W każdym razie - chyba odechciało mu się studiować znaki. Chyba woli uczyć się w sytuacjach praktycznych, czyli podczas jazdy.
            Za to starszy studiuje poradnik kierowcy, bardzo się zapalił do zasad ruchu drogowego i zapytał męża, czy będzie jego instruktorem (odpowiedź brzmiała NIEEEEEE!!!)
            • mamalilki Re: Najgłupszy pomysł książkowy... 30.05.11, 13:37
              Znam jednego chłopca, który mówił: mama, tata, baba oraz wymieniał wszystkie marki samochodów, obok których przechodził. Żadnych innych słów nie wymawiał. Gdybym nie widziała, to bym nie uwierzyła.
              • abepe Re: Najgłupszy pomysł książkowy... 30.05.11, 20:03
                mamalilki napisała:

> Znam jednego chłopca, który mówił: mama, tata, baba oraz wymieniał wszystkie ma
                > rki samochodów, obok których przechodził. Żadnych innych słów nie wymawiał. Gdy
                > bym nie widziała, to bym nie uwierzyła.

Ja wierzę. Mój syn mówił kilka słów po polsku oraz nazwy kolorów po angielsku (i to nie tylko 4 podstawowych:) Niepojęte są ścieżki, którymi rozwija się mowa:))
                • steffa Re: Najgłupszy pomysł książkowy... 31.05.11, 20:09
                  Zaiste!
    • niebioska Re: Najgłupszy pomysł książkowy... 31.05.11, 22:20
      Ha. Właśnie dziś mi przyszło do głowy, żeby sprawić dwulatkowi jakąś tablicę ze znakami drogowymi albo co. Od piątku przejechałam z nim jakieś 800 km i wszystkie znaki drogowe to "top" (stop) :).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka