Dodaj do ulubionych

Dzień Pluszowego Misia

24.11.11, 10:59
Jutro Dzień Pluszowego Misia. W bibliotece mam imprezę łączoną Z Andrzejkami a za tydzień w swojej świetlicy łączoną z Mikołajkami. mam nadzieję, ze dzieciaki będą zadowolone, ale niestety z uwagi na możliwości lokalowe biblioteki niektórym rodzicom musiałam odmówić.
Obserwuj wątek
    • abepe Re: Dzień Pluszowego Misia 24.11.11, 11:08
      Mój młodszy idzie jutro z przedszkolem do biblioteki (sąsiadują płotami:) Ale ma zamiar wziąć łosia!
    • toris_a Re: Dzień Pluszowego Misia 24.11.11, 12:20
      My dzis pieczemy ciasteczka misiaki, a jutro planujemy przyjecie dla naszych futrzakow. Dziewczyny wezma po wybrancu do przedszkola, a pozniej wycieczka do zoo i poznawanie z daleka zywych kuzynow.

Po powrocie bedzie na dworze czekal Paddington z walizeczka z ksiazkami o Panu Brummie :) No i oczywiscie czytamy sterte ksiazek o misiach (juz naszykowalam spory stos - musze jeszcze tylko posprzatach dom i naszykowac obiad na jutro, by nic naam nie przeszladzalo w swietowaniu)
      Lubie takie Dni :)
    • anndelumester Re: Dzień Pluszowego Misia 24.11.11, 13:01
      W szkole dziecka od poniedziałku zabawa z misiami i niedźwiedziami. Jutro wystawa - kto chce robi "swoje" stoisko z ulubionymi misiami (w różnych formach). Na świetlicy czytali o misiach, robili jakieś misie, oglądali filmy i bajki, były konkursy, jutro koło teatralne wystawia "sztukę" . W tym roku panie ze świetlicy się bardzo kreatywnie postarały.
      • kasia111177 Re: Dzień Pluszowego Misia 24.11.11, 18:36
        U nas w przedszkolu świętowanie trwa cały tydzień. Do przedszkola chodził jednak... autobus, bo mój syn się misiami nie bawi:)
        • abepe Re: Dzień Pluszowego Misia 24.11.11, 20:54
          Taki niesamowicie archiwalny wątek mi się przypomniał:)
          • abepe Re: Dzień Pluszowego Misia 24.11.11, 22:21
            Dzisiaj na dobranoc był Całus na dobranoc (oraz o Duchu, który się bał i trzy części Miffy:)

Pod łóżkiem mam zachomikowany kubek z Paddingtonem. Ale dzieci dwoje;(
            • sylwina76 Re: Dzień Pluszowego Misia 24.11.11, 22:52
              Córka jutro do przedszkola idzie z misiami-pluszakami, Paddingtonem i Puchatkiem :) a syn do szkoły przygotował sobie Dziadka i Niedźwiadka Wierzbickiego.
    • poemi123 Re: Dzień Pluszowego Misia 24.11.11, 23:44
      Jutro miś wędruje z córką do przedszkola. A na poniedziałek muszę wymyślić dwa przebrania na paradę misiów. Ot wyzwanie.
    • yantichy Re: Dzień Pluszowego Misia 06.11.13, 13:43
      Szukam misiowych inspiracji na Dzień Pluszowego Misia w przedszkolu (grupy 3-latków i 4-latków). Zastanawiam się nad jakimś teatrzykiem + zabawą. Nie bardzo mnie ciągnie do oklepanego Uszatka, Puchatka czy Paddingtona. Choć to pewnie byłoby praktyczne, bo dwa pierwsze mogą być dzieciom znane.
      Myślałam o Panu Brummie, choć on umiarkowanie pluszowym misiem jest. Lub o - po pewnych przeróbkach o Barłaju z "Zimy z białym niedźwiedziem" Bechlerowej. Ten ostatni nadawałby się pewnie na teatrzyk właśnie. Generalnie odczuwam pewien brak weny. Przychodzi Wam na myśl coś nowego, misiowego i fajnego?
      • rykam Może "Proszę mnie przytulić" wyd. Ezop? 06.11.13, 14:01
        Jest 2 głównych bohaterów (tata i syn) i szereg mijanych postaci - tyle wiem z opisu, bo nie czytałam, ale wydaje się być odpowiednia :)

Proszę mnie przytulić
        • chaber69 Re: Może "Proszę mnie przytulić" wyd. Ezop? 06.11.13, 14:09
          Moje biblioteczne dzieci bardzo lubią Pana Brumma. U nas impreza 22 listopada i zabiorę się za myślenie co na naszej imprezie zapodać dopiero w przyszłym tygodniu. Dopiero kończymy ściągać dekoracje po ostatniej nocnej imprezie, za chwilę Miś i Andrzejki tydzień po tygodniu. Dzieciaki już się pytają co będzie, bo ostatnimi czasu przyzwyczaiły się do działań niestandardowych podejmowanych przez naszą nową panią. Pani jest dla mnie objawieniem, bo już myślałam, że takich ludzi nie ma.
      • rykam Antonino 06.11.13, 14:13
        Jest jeszcze prościuteńka, króciusieńka opowiastka od Tako. Całość zawiera się praktycznie tu: lluisot-cuentos.blogspot.com/2012/09/antonino-contra-el-tiempo.html czyli misio wpada we wnyki, Antonino biegnie mu na pomoc, niesie go przez las, góry, bagno, rzekę aż docierają do miasta i do szpitala. Wszystko dobrze się kończy :) Urokliwe :) Tylko tu musiałaby się zmieniać dekoracja a nie bohaterzy :) Chociaż są zwierzęta w tle, więc może to mogłoby zagrać: królik, sroka, lis, orzeł, krokodyl, żaba i kaczka :D
      • rykam Bajka o niedźwiedziach, niedźwiedziątku i małym... 06.11.13, 14:20
        I jeszcze z uroczych staroci ;) Bajka o niedźwiedziach, niedźwiedziątku i małym złotowłosym dziewczątku, Franciszki Arnsztajnowej
      • rykam Tymoteusz Rymcimci 06.11.13, 14:28
        Jest jeszcze Tymoteusz, ale tu zupełnie nie znam szczegółów - można by skorzystać z gotowych piosenek, no i są spektakle także musi być teatralny :)

No i bajka grajka taka jest: www.bajki-grajki.pl/sklep/bajki-muzyczne/53/15-tymoteusz-rymcimci-span-stylecolor-000081strong23-zlstrongspan
        • chaber69 Re: Tymoteusz Rymcimci 06.11.13, 14:43
          Zapomniałam zupełnie, że mam Tymoteusza na płycie. To jest pomysł. Jako dziecko uwielbiałam lisa, który śpiewał, że będzie śniadanko, wcinanko, etc. Muszę poszukać.
          • tygryskowata Re: Tymoteusz Rymcimci 06.11.13, 19:02
            Moja 3,5-latka (aktualnie 4-latka) odświeżyła mi dosyć dobrze Tymoteusza jakiś czas temu - znowu znam na pamięć wszystkie piosenki. I jeżeli jest na śniadanie/kolację jajecznica, to obowiązkowo z 5 jaj :)
            Dzięki za Projekt Tymoteusz- muszę się z tym koniecznie zapoznać!
            • yantichy Re: Tymoteusz Rymcimci 07.11.13, 22:24
              Ja też Tymoteusza sprawdzę, bo bajka ma 11 minut. W sam raz na teatrzyk. Choć głos na głos kobiety podkładającej głos Tymoteusza blednę i dreszcze galopują mi po krzyżu.
              "Bajka o niedźwiedziątku ..." rzeczywiście bardzo wdzięczna i dałoby się do niej zrobić w miarę prosto dekoracje.
              "Proszę mnie przytulić" treściowo wydaje się baaardzo zbliżone do "Nawet nie wiesz jak bardzo Cię kocham". Lecz ilustracje przefajne.
              Pan Brumm to moja sympatia!
              • abepe Re: Tymoteusz Rymcimci 07.11.13, 22:32
                Brumm absolutnie nie jest pluszowy!

Czuję, że zrobimy sobie Dzień Pluszowego Misia wspominkowy z "Całusem na dobranoc" i "Jak się czujesz, Sam?". Wspominkowy, bo moje dzieci już trochę starszawe. Ale przy tych książkach robi mi się ciepło na sercu, a od tego są pluszowe misie!
                • yantichy Re: Tymoteusz Rymcimci 07.11.13, 22:37
                  Nie jest, ale z wymienionych mało który jest :)
                  Tymoteusza nie zdzierżę - posłuchałam fragmentu i mam dość.

A z innej beczki, wiecie może skąd pochodzi ta ilustracja Wasiuczyńskiej?
                  https://www.citylife.sk/sites/default/files/vystavy/mi20podgld.jpeg?1377863136
                  Przepięknościowa jest, chciałabym znaleźć publikację, mogłabym zabrać ją do przedszkola.
                  • abepe Re: Tymoteusz Rymcimci 07.11.13, 22:47
                    yantichy napisała:

> Nie jest, ale z wymienionych mało który jest :)
                    > Tymoteusza nie zdzierżę - posłuchałam fragmentu i mam dość.

O! Od Tymoteusza mnie się tez robi ciepło na sercu, pamiętam jak mój starszy syn się bujał na koniku słuchając tej płyty;)) Rany, jaki rzewny wątek!

> A z innej beczki, wiecie może skąd pochodzi ta ilustracja Wasiuczyńskiej?
                    > Przepięknościowa jest, chciałabym znaleźć publikację, mogłabym zabrać ją do prz
                    > edszkola.

Może się koleżanka Wasiuczyńska wypowie???
                    A jak chcesz Wasiukowe misie to Pamiętnik Czarnego Noska!
                  • rykam Re: 07.11.13, 22:48
                    Trzeba by spytać Szanownej Autorki :) Ale myślę, że niekoniecznie jest z czegoś. Pani Ela dużo robi ot tak :) Wyszukiwarka pokazuje ją jako ilustrację z niedawnej wystawy za południową granicą.
                  • joagraba Re: Tymoteusz Rymcimci 07.11.13, 23:08
                    A może to z "Zoo: Jarosława Mikołajewskiego?
                    • uccello MisiE 07.11.13, 23:23
                      To była okładka Świerszczyka 02/2012- do numeru o misiach
                      https://www.swierszczyk.pl/components/com_archiwum/images/143/m_ok2_2012.jpg

a tu Czarny Nosek pozujący na tle szacownych pluszowo-książkowych antenatów
                      https://3.bp.blogspot.com/_QDsJ5PmmTHQ/SyLIu5ufIaI/AAAAAAAAANk/qW95MrYG2sw/s400/pami%C4%99tnik_czarnego_noska_01.jpg

• uccello Czarny Nosek 07.11.13, 23:33
                        Namawiałam gorąco wydawcę do reprintu z ilustracjami Kiliana, ale się nie udało.
                        https://1.bp.blogspot.com/-a1R4-g8aGXw/TjlBt4asuhI/AAAAAAAAACQ/4zLva-CyPPU/s200/SDC18275.JPG
                        o książce
                        bajakiciapka.blogspot.com/2011/08/mis-najwierniejszy-przyjaciel-dziecka.html
                      • yantichy Re: MisiE 08.11.13, 17:01
                        Rety, dziękuję!

Zamówiłam już archiwalny numer Świerszczyka". Swoją drogą: teraz jest promocja i egzemplarz (z wysyłką) kosztuje 5,20 zł.

"Czarny nosek", czeka na misiowym stosie. Dzisiaj dołączył do niego "Antonino w walce z czasem".
                        Z rzeczy parateatralnych najbardziej podoba mi się na razie "Bajka o niedźwiedziach, niedźwiedziątku i o złotowłosym dziewczątku". Z przyjemnością raz po raz słuchamy i kupimy (9 zł - Aros), choć Lengren to nie moja bajka.
                        • abepe Re: MisiE 25.11.13, 09:25
                          I jak świętujecie?
                          Mój pierwszak wyniósł w piątek swojego wielkiego białego niedźwiedzia do szkoły, bo panie miały przystroić sale. Niestety dzisiaj musiał zostać w domu z powodu infekcji i ze świętowania w szkole nici. Więc będziemy świętować w domu.
                          Zaczęliśmy wprawdzie dzień od grania w Małego Duszka (że też nie pamiętałam o tej grze przy halloween;), ale potem syn stwierdził, że narysuje portrety misiów i porozwieszamy je w pokoju synów.
                          Na wieczór umówiłam się z synami na wspominkowe czytanie "Całusa na dobranoc" i mam dla nich "Otta", którego jeszcze nie znają.
                          • chaber69 Re: MisiE 25.11.13, 09:38
                            U nas świętowanie odbyło się już w piątek, bo naszym dzieciom najbardziej zawsze na biblioteczne imprezowanie pasuje piątek. Wcześniej ogłosiliśmy konkurs "Misiowe kolaże". Jako ciekawostkę podam, że część nauczycieli nie przekazała dzieciom prawidłowo informacji o technice i dzieci zaczęły rysować misie na rowerach w charakterze kolarzy. Ale mimo to prac było mnóstwo, jak zwykle był problem, którą pracę wybrać, komu nagrodę, a komu wyróżnienia. Ustaliliśmy, że najważniejsza jest dla nas samodzielność w w wykonaniu pracy, a estetyka na dalszym miejscu. Od pięciolatka trudno wymagać idealnej sprawności manualnej. Mieliśmy sporo prac wykonanych idealnie przez piecio- i sześciolatkow, które na pewno nie wykonały samodzielnie, tym bardziej, że część z tych dzieci przychodzi do nas na zajęcia i wiemy jak one pracują. Za każdym razem o tym mówimy, żeby dzieci pracowały samodzielnie, bo pomoc rodziców sprawia, że ich szanse znacznie maleją na zdobycie nagrody i nic to nie daje. Prace są piękne, ale niesamodzielne. Przeczytaliśmy dzieciakom Pana Brumma, którego dopiero co kupiliśmy (dzieciaki go uwielbiają), pośpiewaliśmy, trochę zabaw ruchowych, misiowe puzzle i ozdabianie słoików miodu dla misiów. Na koniec rozdanie nagród. Te dzieci, które nagrody nie zdobyły, dostały po małym miśku. Nagrodzone dostały po miśku dużym, grę i książkę. I dyplom oczywiście. Ale misiowe świętowanie już właściwie za nami - w piątek mamy Andrzejki.
                            • abepe Re: MisiE 25.11.13, 09:47
                              chaber69 napisała:

Wcześniej ogłosiliśmy konkurs "M
                              > isiowe kolaże". Jako ciekawostkę podam, że część nauczycieli nie przekazała dzi
                              > eciom prawidłowo informacji o technice i dzieci zaczęły rysować misie na rowera
                              > ch w charakterze kolarzy.

:)))))))))))))))))))))))))))))))))))

Ale mimo to prac było mnóstwo, jak zwykle był problem
                              > , którą pracę wybrać, komu nagrodę, a komu wyróżnienia. Ustaliliśmy, że najważ
                              > niejsza jest dla nas samodzielność w w wykonaniu pracy, a estetyka na dalszym m
                              > iejscu. Od pięciolatka trudno wymagać idealnej sprawności manualnej. Mieliśmy
                              > sporo prac wykonanych idealnie przez piecio- i sześciolatkow, które na pewno ni
                              > e wykonały samodzielnie, tym bardziej, że część z tych dzieci przychodzi do nas
                              > na zajęcia i wiemy jak one pracują.

U nas też świetlicowy konkurs rysunkowy, ale mój syn, który już (!!!) wcześniej dwukrotnie wziął udział w konkursie i nie zdobył żadnej nagrody postanowił się więcej na porażkę nie narażać. Więc dlatego rysuje w domu i do domu. Cóż, ma duży problem z przegrywaniem;)
    • wrzesniowamama07 Re: Dzień Pluszowego Misia 25.11.13, 11:01
      Z okazji Dnia Pluszowego Misia u mnie na blogu konkurs z nagrodą misiową, czyli Przygodami misia Kazimierza - zapraszam :)
    • yantichy Re: Dzień Pluszowego Misia 25.11.13, 11:50
      Poszłam za radą rykam (bardzo dziękuję, to była fantastyczna podpowiedź) i wspólnie ze znajomą wystawiłyśmy w przedszkolu "Bajkę o niedźwiedziach, niedźwiedziątku i o małym, złotowłosym dziewczątku".
      Uszłyśmy też misie-pacynki dla każdego dziecka (98, ufff...). Tu w fazie produkcji (znajoma bohatersko zszywała na maszynie).
      https://lh6.googleusercontent.com/-r5H7s80fke0/UpMqi6ebWbI/AAAAAAAABj4/MAmS5FSSqe0/w408-h544-no/2013-11-25
      I uczyniłam donos na półkę biblioteczną w grupie młodego, pożyczając nasze "misiowe" książki.
      Miały być jeszcze zabawy z pacynkami, ale gardło odmówiło mi posłuszeństwa.
      Scenografia jak psu z gardła, źle ją zapakowałam wracając:
      https://lh4.googleusercontent.com/-hgen7ThzF6M/UpMl0yQvTCI/AAAAAAAABjE/JgQ7XBPUOEg/w967-h544-no/DSC_2439.jpg
      • rykam Re: Dzień Pluszowego Misia 25.11.13, 11:53
        Bardzo się cieszę :) A wszystko PIĘKNE! Gratulacje :)
        • magdalenka79k Re: Dzień Pluszowego Misia 25.11.13, 12:07
          Kawał dobrej roboty. Żeby wszystkim tak się chciało. Gratuluję!
          • bruy-ere Re: Dzień Pluszowego Misia 25.11.13, 13:49
            Widzę, że tu wszyscy wiedzieli o misiowym święcie oprócz mnie i dlatego w drodze do pracy gnałam do przedszkola, aby donieść zapomnianego misia. Radość dziecka - bezcenna :-)
            • abepe Re: Dzień Pluszowego Misia 25.11.13, 14:04
              bruy-ere napisała:

> Widzę, że tu wszyscy wiedzieli o misiowym święcie oprócz mnie i dlatego w drodz
              > e do pracy gnałam do przedszkola, aby donieść zapomnianego misia. Radość dzieck
              > a - bezcenna :-)

Ja dostałam informację od wychowawczyni mailem:))
      • mama_kasia Re: Dzień Pluszowego Misia 25.11.13, 16:01
        Ale super :)
      • uccello Re: Dzień Pluszowego Misia 25.11.13, 16:24
        Yantichy!
        Superowe! Nie wiem jak są duże, ale ja bym przymierzyła taką misową skórkę na telefon komórkowy. Nie lubię plastikowych oprawek wiec szyję sama z polaru albo filcu, gubię je cyklicznie, więc szyję nowe itd.
        • yantichy Re: Dzień Pluszowego Misia 29.11.13, 10:22
          Fajny pomysł na zmisiowanie telefonów. Chyba wykorzystam na prezenty świąteczne.
          • uccello Re: Dzień Pluszowego Misia 29.11.13, 11:01
            A uwiecznisz rzecz całą i pokażesz tutaj.? Bo takie szajby są zaraźliwe:o)
            • yantichy Re: Dzień Pluszowego Misia 29.11.13, 11:03
              Pewnie, ino najpierw muszę uporać się z technologią zrobienia jakiegoś kalendarza adwentowego!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka