Dodaj do ulubionych

Książki w Tygodniku Powszechnym

05.12.11, 23:51
Obiecałam donosić o dodatku książkowym i ciekawych tekstach w TP.
Z bieżącym numerem (tylko do jutra!) dostajemy Magazyn Literacki. Od środy numer dostępny w całości na stronie.
Joanna Olech poleca tam książki na Boże Narodzenie. W sumie bez sensacji, prawie wszystkie omówione wcześniej na forum, ale ja lubię czytać teksty J. Olech. I jest sporo ciekawych tekstów o książkach dla dorosłych.
Obserwuj wątek
    • pa_yo Re: Książki w Tygodniku Powszechnym 06.12.11, 08:47
      A Magazyn Literacki tez jest potem dostepny w necie?
    • abepe Re: Książki w Tygodniku Powszechnym 06.12.11, 09:22
      Jest i dodatek.

Całość numeru 49

Dodatek Książki w Tygodniku 12/2011.
      • agni71 Re: Książki w Tygodniku Powszechnym 07.12.11, 09:32
        Chciałam przeczytac ten artykuł Joanny Olech, ale iągle jest tylko fragment :-( Moze ja zle zrozumiałam, ze od środy będzie calość?
        • abepe Re: Książki w numerze 51 17.12.11, 16:07
          (50 przegapiłam papierowy, zaraz sprawdzę na stronie)

Przygody w Krainie Odwyku - Pinokio - zdjęcia.

Przygody w krainie Odwyku - Pinokio - tekst Joanny Olech.

Proszę to czytać! - tekst o ksiażce "Klara. proszę tego nie czytać"
          • abepe Nr 23 (3335), 9 czerwca 2013 06.06.13, 22:25
            W aktualnym numerze - Martin Widmark:

Tekst Agaty Kuli "Kryminały dla dzieci. Tajemnica dzieciństwa" oraz bardzo ciekawy wywiad z Martinem Widmarkiem pt "Kryminały dla dzieci. Ludzie są dobrzy". Naprawdę warto przeczytać.

Tematem Tygodnika jest: "Kto nam ukradł literaturę" i tu kilka tekstów. W tym jeden - autorstwa Pawła Bravo "Wojna o klienta" z zadziwiającym fragmentem: Pracownicy ich [wydawnictw] działów promocji w sposób systematyczny i poddany procedurom produkują coraz doskonalsze „strategie komunikacyjne”, jeśli zaś nie czują się na siłach, mogą sięgnąć do wyspecjalizowanej agencji, która zapewnia „prowadzenie doradztwa strategicznego zarówno w budowaniu wizerunku marek wydawniczych, jak i premier produktowych”. Jeśli zjawisko to umykało uwadze zawodowych krytyków literackich i publiczności z inteligenckich środowisk, to dlatego, że przez długi czas dotyczyło co prawda książek, ale nie literatury – a w każdym razie nie tego, co za literaturę w porządnym domu zwykło się uważać. Różne kosztowne obrzędy marketingowe opłacało się odprawiać tylko wobec tytułów przynoszących zauważalne pieniądze – a to w Polsce oznacza z reguły podręczniki, poradniki, teksty fachowe, książeczki dziecięce, czasem romanse (a kiedyś także albumy z papieżem).

(podkreślenie moje)
            • anna_mrozi Re: Nr 23 (3335), 9 czerwca 2013 07.06.13, 08:08
              Dzięki za informacje - biegnę po TP. Przeczytam całość: zwłaszcza to o "książeczkach" ;P
            • anna_mrozi wojna o klienta 11.06.13, 11:10
              Nie wiem, czy w tym miejscu komentować, ale...
              to zakwalifikowanie "książeczek dziecięcych" do czegoś, co "jeszcze przynosi pieniądze" pewnie niektórych rozbawi...
              Poza tym autor (mam przynajmniej taką nadzieję), ofertę rynku książki dla dzieci dzieli wg podobnych kryteriów, co tą "dorosłą": trochę wcześniej pisze o "strategiach komunikacyjnych", którymi zajmują się działy promocji - podobno dotyczy(ła?) ona raczej "książek, a nie literatury - a w każdym razie nie tego, co za literaturę w porządnym domu zwykło się uważać".

Liczę na to, że "książeczki dla dzieci" dotyczą raczej tego, co reprezentuje przywołany nieco wcześniej tytuł wiadomej gwiazdy ("Zezia" Chylińskiej).
              Nie zauważyłam, żeby książki Wytwórni, EneDueRabe, Tako, Entliczka czy Hokus-Pokus (przykłady) szukały "nazwisk" czy serialowych ambasadorów na okładkę...

Choć DwieSiostry ("gigantki" jednak w niszy) podczas ferii i spotkań promocyjnych zaprosiły kilka gwiazd do czytania :) Traktuję to - z mojego punktu widzenia - jako metodę na poprawienie wizerunku gwiazd ;P

Jest jednak o czymś rozmawiać...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka