04.05.12, 20:49
Syn 3,5 latek dostał pierwszy rower i...zbzikował :) Wydaje mi się, że to po części dlatego, że tata jest kolarzem, a to TEN wiek pro-tatowy więc i rower jest najwspanialszym przyjacielem :)
Z racji tego chciałam mu wzbogacić biblioteczkę o kilka pozycji.
Znalazłam w starych wątkach:

Janosch - Tygrysek musi mieć rower (nie widzę, żeby gdzieś można było kupić :(
Pewnie, że Lotta umie jeździć na rowerze (będzie dobre dla 3,5 latka?)
Mela na rowerze (czytaliśmy, bardzo się podobała)
Mama Mu na rowerze (czy to opowiadanko jest też wydane osobno czy tylko w zestawie z innymi historiami? Bo ta gruba z innymi historiami nie da jeszcze rady. Za mało ilustracji :(

Pixi ja wiem. Mój rower

Jest jeszcze jakiś Franklin, ale syn nie przepada.

Macie coś jeszcze godnego polecenia dla 3,5 latka?
Może być fabuła, ale też w stylu Pixi chętnie.
Obserwuj wątek
    • emkayoo Re: rowerowo 04.05.12, 20:56
      Znalazłam jeszcze:

Bali. Jazda na rowerze (za proste dla 3,5 latka?)

no i Zuzia uczy się jeździć na rowerze
    • rykam Re: rowerowo 04.05.12, 21:26
      Tygrysek powinien być tu: www.practest.com.pl/tygrysek-musi-mie%C4%87-rower-opowie%C5%9B%C4%87-o-tym-jak-tygrysek-uczy%C5%82-si%C4%99-je%C5%BAdzi%C4%87-na-rowerze
      Oni często mają niedostępne gdzie indziej pozycje.

Co do Lotty to zerknij na podgląd u Wydawnictwa:
      www.zakamarki.pl/index.php/catalog/product/zajrzyjDoSrodka/id/28/curr/125
      i poczytaj opinie na forum (wpisz w wyszukiwarkę tytuł książki) albo recenzje np. w merlinie czy na blogach (wystarczy w google wpisać tytuł :)

Patrząc po Mamach Mu raczej nie ma osobnej książeczki o rowerze.
      • rykam Re: Lotta umie jeździć na rowerze 04.05.12, 21:30
        1 stronę mi wstawiło z 3 ;) Tu 2 pozostałe:
        www.zakamarki.pl/index.php/catalog/product/zajrzyjDoSrodka/id/28/curr/126
        www.zakamarki.pl/index.php/catalog/product/zajrzyjDoSrodka/id/28/curr/127
    • rykam Re: rowerowo 04.05.12, 21:49
      Może to? Zawiera rozdział: "2. Czerwony rower, czyli najfajniejszy pojazd na świecie."
      www.qlturka.pl/poradniczek_gabrysi_i_kajtka:_bezpieczenstwo_i_wychowanie,patronaty,470.html
      Na dole kilka recenzji: www.swietywojciech.pl/pl/shop/poradniczek_gabrysi_i_kajtka2.html

albo www.kazimierznowak.pl/afryka-kazika/

• rykam Re: rowerowo 04.05.12, 21:54
      i jeszcze www.dziecipoznan.pl/recenzja-143-nulik_i_poloniusz_czarodziejski_kolorowy_rumak_dwukolowy
      • abepe Re: rowerowo 04.05.12, 21:56
        No proszę, we dwie rozpracujecie nam temat;)
        • steffa Re: rowerowo 04.05.12, 23:51
          Był już chyba rowerowy wątek gdzieś?
          • abepe Re: rowerowo 05.05.12, 19:20
            steffa napisała:

> Był już chyba rowerowy wątek gdzieś?

Był, ale dawno. Na pewno się zarchiwizował i nie można dopisywać nowych książek.
    • steffa Re: rowerowo 04.05.12, 23:55
      Wrzucałam kilka zdjęć z tych książek. Janosch zbyt poważny dla 3,5-latka, a Lottę sama musisz ocenić. Tekstu dużo, ale i ilustracji. Możesz trochę czytać, trochę opowiadać, jeśli Twój syn nie jest w stanie wysłuchać tak długich opowieści.
    • basca_basca rowerowo, ale przewrotnie;) 05.05.12, 11:43
      Jeśli same obrazki to "Muk w podróży dookoła świata", Marc Boutavant , ale chyba już nigdzie nie dostępny. Mukowi towarzyszy wszędzie rower, choć trzeba go trochę poszukać;)
      papertastebuds.com/?p=1899
      I "Baśń o królu Dardanelu" Janusz Stanny- to trochę przewrotna baśń o królu, który wybrał rower. Mało tekstu - wierszem. Rysunki czarno-białe. IMO bardzo fajnie zrobione, ale nie każdemu (zwłaszcza rodzicowi) się spodoba.
      Tu podgląd (książka jest z tych większych rozmiarowo):
      kavkadesign.blogspot.com/2011/02/book-for-weekend-16.html
    • emkayoo Re: rowerowo 05.05.12, 12:19
      Dziękuję za propozycje!

Wątki rowerowe były wcześniej, wyłuskałam z nich to co wydawało mi się ok dla 3-4 latka.

Afrykę Kazika znam, ale wydaje mi się, że jeszcze niezbyt dla mojego syna. Spróbuję za jakieś pół roku.

Muka mamy :) Upolowałam jakiś czas temu na allegro. Syn bardzo lubi i oczywiście rower to pierwsze co na nowej stronie szuka ;) Mnie tylko przeszkadza fakt, że nie ma nazw wszystkich zwierząt na ilustracjach, a i wyglądają one nie do końca jak rzeczywiste więc ciężko mi się doszukać czasem nazw. Ale to tak na marginesie.

Te poradniczki bardzo fajnie wyglądają. Przy następnych zakupach na pewno zaczaję się na ten o bezpieczeństwie. Na Dardanela także :) No i Nulika i Poloniusza też wypróbuję, powinien się spodobać.
      • basca_basca Re: rowerowo 05.05.12, 13:29
        co do Muka, to ja potraktowałam jako pierwsze doświadczenie dla dziecka, że mama czegoś nie wie;) Zwierzątka rzeczywiście są czasami trudno rozpoznawalne. Ale mnie w w książeczkach dla dzieci jeszcze bardziej denerwuje, że ślimaki mają oczy nie na czułkach, ale na głowie; jeże zajadają jabłka; pszczoły nie mają 6 nóg. Czyli zwierzęta niby są podobne do ich rzeczywistych osobników, ale w gruncie rzeczy przekazują złe fakty.
        • ammbrozyjka Re: rowerowo (po angielsku) 05.05.12, 20:18
          Trochę obok, w ramach inspiracji, podsyłam link do prezentacji i podglądu z NY Timesa 6 książeczek 'kółkowych'; niektóre z nich baaardzo fajne - my wszelką motoryzację lubimy, więc parę z nich chętnie widziałabym w naszej biblioteczce:

www.nytimes.com/slideshow/2011/05/15/books/review/15bookshelf-wheels-ss.html
          • steffa Re: rowerowo (po angielsku) 05.05.12, 23:52
            Świetne!
            • modrooczka Re: rowerowo (po angielsku) 07.05.12, 10:17
              U nas bardzo lubiane były "Urodziny Angeliny", w całości o wielkim pragnieniu posiadania roweru, tyle że bardziej dziewczęce. No ale trzylatek może nie ma uprzedzeń i wobec tego może spokojnie czytać o myszach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka