Dodaj do ulubionych

Architekura sakralna

27.08.12, 18:32
Mój dziewięciolatek wrócił z wakacji zauroczony budowlami sakralnymi. Dzięki temu łyknął trochę stylów architektonicznych, zaczął dostrzegać charakterystyczne cechy. Ale budynki świeckie nie fascynują go tak jak kościoły.
Macie jakieś ulubione albumy dotyczące architektury sakralnej? (niekoniecznie typowo dziecięce.)
Obserwuj wątek
    • donatta Re: Architekura sakralna 27.08.12, 20:21
      Nie wiem czy ulubiony, ale znany mi bo go współtłumaczyłam:
      lubimyczytac.pl/ksiazka/119397/miejsca-swiete-500-wedrowek-po-kulturach-i-religiach-swiata
      Z tym, że to pozycja kosztowna i dotyczy wszystkich religii na wszystkich kontynentach, więc nie wiem, czy się nada.
      Widziałam też w sklepie na E serię o ważnych miejsach kultu: osobne książeczki na temat każdego z nich, zarówno z Polski, jak i z zagranicy - ale to znowu rozdrabnianie się.
      • agusia913 Re: Architekura sakralna 28.08.12, 10:26
        Ze staroci ale genialne:Na tropach sztuki -Joanna Guze wyd Nasza Księgarnia 1982 Przekrój przez sztukę przy czym nie skupia się na Polsce ale na największych dziełach przedstawicielach danej epoki. Jest tu nie tylko architektura świecka i sakralna ale i malarstwo, rzeźba... Co jest fajnego, że każda epoka jest osadzona ciekawie w historii. Fajnie się czyta. Myslę że może być dostępna w bibliotekach
        I mój prywatny hit: Na tropach sztuki Przemysława Trzeciaka Nasza Księgarnia 1962 ( oj staroć ) Tu dziadek oprowadza dwóch chłopaków po zabytkach tłumacząc bardzo ciekawie meandry architektury np. jak się robiło cegły, co to są maszkarony. Jest dużo rysunków przedstawiających dane pojęcia, wytlumaczone są pojęcia ze sztuki jak absyda, sgraffito, boniowanie. Zakres tematyczny to od romanizmu po klasycyznm na podstawie najwybitniejszych zabytków POLSKICH.
        • abepe Re: Architekura sakralna 28.08.12, 11:42
          agusia913 napisała:

> Ze staroci ale genialne:Na tropach sztuki -Joanna Guze wyd Nasza Księgarnia 198
          > 2

O, dość sporo tych książek na allegro w dobrej cenie. Może nie do końca o to mi chodzi, bo historię sztuki mam już w różnych innych książkach, ale pewnie zajrzę, bo ceny przyjemne;)

> I mój prywatny hit: Na tropach sztuki Przemysława Trzeciaka Nasza Księgarnia 1
          > 962 ( oj staroć )

O, to bardziej. Tylko tytułu nigdzie nie znalazłam. Nie chodzi przypadkiem o "1000 tajemnic architektury'?
          • beataj02 Re: Architekura sakralna 28.08.12, 12:21
            abepe napisała:
            > > I mój prywatny hit: Na tropach sztuki Przemysława Trzeciaka Nasza Księgarnia 1
            > > 962 ( oj staroć )
            >
            > O, to bardziej. Tylko tytułu nigdzie nie znalazłam. Nie chodzi przypadkiem o "1
            > 000 tajemnic architektury'?
            no właśnie, ja też szukałam tego i nie widzę... a może to "250 razy o sztuce polskiej" ? Tu znalazłam www.antykwariat.waw.pl/ksiazka,1052341/przemyslaw_trzeciak_250_razy_o_sztuce_polskiej,132219.html
      • abepe Re: Architekura sakralna 28.08.12, 11:38
        Dziękuję donatto, chodzi mi bardziej o typowe budowle niż o opis miejsc kultu ale zajrzę chętnie.
    • tattarak Re: Architekura sakralna 28.08.12, 12:59
      Zerknęłam na półkę u siebie i najlepsze co znalazłam to chyba "Architektura" z serii Ilustrowanych Słowników. Jest to bliżniacza seria do dobrze znanych na forum encyklopedii tematycznych Patrzę, podziwiam, poznaję.

Polecam bardzo mocno. Jest tam dużo architektury sakralnej, dość zgrabnie rozrysowanej na różnego typu przekrojach. Sama się wciągnęłam przed chwilą:)

Ale staroć dostępny jest tylko na Allegro ("Samochody" i "Wszechświat" też są niezłe).
    • bea-sjf Re: Architekura sakralna 28.08.12, 16:01
      Dziwne, ale my też najwięcej zdjęć z tego wyjazdu mamy z kościołami :).
      Może ten tytuł, ale przejrzałabym najpierw: Kościoły i katedry świata
      • abepe Re: Architekura sakralna 28.08.12, 16:37
        bea-sjf napisała:

> Dziwne, ale my też najwięcej zdjęć z tego wyjazdu mamy z kościołami :).

Po tym jako rodzina i przyjaciele dostali pocztówki wypisane przez miłośnika sztuki sakralnej padły dwa znaczące pytania:
        dziadek: "jesteście na pielgrzymce?"
        dziewięcioletni kolega: "kiedy G. wróci z tego zwiedzania kościołów?"

> Może ten tytuł, ale przejrzałabym najpierw: Kościoły i katedry świata

O coś takiego chodzi mi najbardziej.
        Style możemy omówić przy pomocy bestselleru ŚK Style w architekturze (tyle, że stare mamy wydanie).

PS. G. spisuje dla Was swoje refleksje i informacje, ale nie wiem kiedy skończy;) (poza tym mail się pisze!)
        • abepe Re: Architekura sakralna 28.08.12, 16:46
          Znalazłam jeszcze albumy ze zdjęciami Kobusów:
          Świątynie Polski,
          Kościoły w Polsce,
          oraz wprowadzający w różne wyznania album Pałace wiary.
        • bea-sjf Re: Architekura sakralna 28.08.12, 17:59
          abepe napisała:

> PS. G. spisuje dla Was swoje refleksje i informacje, ale nie wiem kiedy skończy;) (poza tym mail się pisze!)

Przekaż mu, że nie możemy się doczekać:).
          • hanyah Re: Architekura sakralna 28.08.12, 21:29
            Córka dostała na Komunię "Dom Boga" Arkady - fajna, ale nie miałam czasu, żeby się wgłębić.
            • abepe re 10.09.12, 20:10
              "Dom Boga" jeszcze niedawno był na matrasowej wyprzedaży po 19, 90. Nie ma go już w matrasach, które mam w zasięgu i w hurtowniach, ale jeżeli ktoś gdzieś widział w tej cenie - proszę o informację.

Syn dostał w końcu od dziadków dwa albumy wydawnictwa Dragon - jak to w tym wydawnictwie opisy nie są wyczerpujące i pewnie czasem przydałaby się korekta, ale na razie mogą być:

"Sanktuaria w Polsce" i "Religie świata. Chrześcijaństwo".
              • abepe Re: re 24.11.12, 12:47
                Kupiłam "Dom Boga" i zapowiada się bardzo ciekawie, do czytania dla starszych, oczywiście, nie dla dziewięciolatka (ten może obejrzeć zdjęcia, które trochę trącą myszką - są w większości czarno-białe a samochody na ulicach jednoznacznie wskazują na lata 70-80-te, ale budowle, czy ich pozostałości się nie zmieniły;)
                Z wprowadzenia:
                "...zamiarem jej [książki] autora nie było napisanie historii kościoła jako instytucji, której odbiciem są pozostawione przez nią dzieła materialne.(...)Książka ta stawia sobie raczej zadania pokazania, w jaki sposób dokonywała się akceptacja nowego stylu budowli sakralnych, jak pojawiały się ich warianty, w jaki sposób położenie geograficzne wpływało na podobieństwa, ale także odmienności."

Przy okazji sprawdziłam, że działa matrasowki system powiadamiania o pojawieniu się poszukiwanej książki. Zamówiłam książkę chwilę po tym jak dostałam maila, że jest dostępna, a po chwili już na stronie była informacja, że jest niedostępna. Czyli - znaleźli dla mnie ten jeden jedyny egzemplarz;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka