Dodaj do ulubionych

Święto Niepodległości

11.11.12, 10:07
Tradycyjne pytanie - Świętujecie? Z książką?

Rok temu rozmowa zeszła na rogale marcińskie.
Obserwuj wątek
    • basca_basca Re: Święto Niepodległości 11.11.12, 21:01
      Ja na tą okoliczność odświeżyłam sobie legendę o smoku wawelskim i opowiadałam. Chyba coś wypożyczę w najbliższej przyszłości w temacie legend.
    • modrooczka Re: Święto Niepodległości 12.11.12, 00:33
      U nas wieczór z atlasem historycznym Demartu "Dzieje Polski" i studiowanie map historycznych. Ogromnie to przyjemne gadać do własnych dzieci na pasjonujące tematy 2 godziny. I żadna nie zasnęła!
      • abepe Re: Święto Niepodległości 12.11.12, 08:34
        Przygotowałam sobie w sobotę do wyniesienia od rodziców 2 ostatnie tomy atlasów historycznych Demartu dodawanych kiedyś do Rzepy, ale zapomniałam o nich.
        Ale rozmowa i tak nam wyszła spontanicznie przy okazji podsłuchiwania audycji w dwójce o Paderewskim, o podległości i niepodległości, wojnie, agresji. Dziewięciolatek przypomniał sobie przy okazji "ten film o murze", czyli Esterhazego (książki nie czytaliśmy). Wiem, że wychodzi z tego historyczny misz-masz, ale chyba ma czas na uporządkowanie sobie historii XX w. Więc pewnie pociagnę temat murów (wyciągnęłam 1989. Dziesięć opowiadań o burzeniu murów i Marzi).
        A uporządkowanie historii wstępne też przeprowadzimy, bo widzę, że w podręczniku do nauczania zintegrowanego temat Święta Niepodległości jeszcze przed trzecioklasistą.
        • abepe Re: Święto Niepodległości 14.10.13, 00:20
          Zamówiłam Jak to na wojence Słońskiego. Powinno być na temat;)
          • kate.2 Re: Święto Niepodległości 14.10.13, 12:05
            Hej, czy któraś z książek na tematy niepodległościowe będzie zrozumiała dla pięciolatki?
            • modrooczka Re: Święto Niepodległości 14.10.13, 19:30
              Spróbuj ze stroną www.mieszkancyspod11.pl Ma swoje wady, ale na jej podstawie można sporo wytłumaczyć. Tylko film chyba niezrozumiały będzie dla 5-latka.
              • abepe Re: Święto Niepodległości 16.10.13, 08:57
                Czy ktoś może mi polecić dobrą biografię Piłsudskiego? (dla dorosłych, oczywiście)
                • anndelumester Re: Święto Niepodległości 16.10.13, 16:08
                  Ja mam sentyment do biografii napisanej przez Jędrzejewicza.
                  A czy ona jest dobra/najlepsza - nie wiem.
                  • abepe Re: Święto Niepodległości 16.10.13, 16:33
                    anndelumester napisała:

> Ja mam sentyment do biografii napisanej przez Jędrzejewicza.
                    > A czy ona jest dobra/najlepsza - nie wiem.

Chodzi mi o zawartość prawdy w prawdzie:)

To ta?
                    • herbarium-1 Re: Święto Niepodległości 17.10.13, 13:24
                      Najlepsza historycznie jest monografia Garlickiego. Jędrzejewicza bym nie polecała.
                      • agnieszka_azj Re: Święto Niepodległości 23.10.15, 22:21
                        herbarium-1 napisała:

> Najlepsza historycznie jest monografia Garlickiego. Jędrzejewicza bym nie polec
                        > ała.

Podpiszę się :-) Prof. Garlicki był moim promotorem, wiec nie jestem obiektywna, ale czyta się naprawdę świetnie.
              • abepe mieszkańcyspod11.pl 21.10.13, 22:48
                www.mieszkancyspod11.pl/index.html
                Modrooczko - trzeba się przygotować czy zajrzeć zanim się zasiądzie z dzieckiem, czy wystarczy wejść na stronę w długi niepodległościowy weekend?
                • modrooczka Re: mieszkańcyspod11.pl 22.10.13, 21:55
                  Wystarczy zajrzeć bez przygotowań. Dla Was to za dziecinne będzie ;-) Dodatkowo film w mojej opinii raczej utrudnia niż ułatwia zrozumienie tematu. Zadania można robić bez filmu.
                  • abepe Kto ty jesteś? 28.10.13, 13:45
                    Warto zajrzeć i do tego wątku.
            • ufoju Re: Święto Niepodległości 18.10.13, 01:27
              A "Jestem miasto. Warszawa". Niby książka o stolicy, ale znajdziesz w niej przegląd historyczny Polski. U na Starszy uwielbia opowieści snute wokół niej. Tyle, że rodzic musi sam się trochę wysilić i poopowiadać :)
            • abepe Re: Święto Niepodległości 21.10.13, 23:49
              kate.2 napisała:

> Hej, czy któraś z książek na tematy niepodległościowe będzie zrozumiała dla pi
              > ęciolatki?

Moim zdaniem może być Jak to na wojence.... Jutro napiszę więcej, muszę przeczytać całość.
              • kate.2 Re: Święto Niepodległości 05.11.13, 19:01
                Zakupiłam Jak to na ... i Polska Moja Ojczyzna, będziemy czytać i Świerszczyk zareklamowany jutro zakupimy ;)
                • abepe Re: Święto Niepodległości 06.11.13, 08:24
                  kate.2 napisała:

> Zakupiłam Jak to na ...

Aj, miałam opisać. Napisałam połowę i utknełam w innych tematach. To poproszę też o Twoje refleksje.

i Polska Moja Ojczyzna, będziemy czytać i Świerszczyk z
                  > areklamowany jutro zakupimy ;)

Ja czekam na kopertę ze Świerszczykiem. A encyklopedię też planuję, ale już nie na to święto.
    • anna_mrozi Re: Święto Niepodległości 12.11.12, 07:39
      Świętowaliśmy :)
      Dość zabawnie, choć dotykając ważnych spraw.
      Spotkanie z "Wojną liczb", z którego wyszła całkiem fajna rozmowa co to znaczy niepodległość i wolność., co to znaczy pomniejszać czyjąś wartość i czy w kraju jest miejsce na różne "liczby"...
      Zabawne były obserwacje z czym kojarzą się dzieciom (w większości) barwy narodowe.

A na zakończenie dnia - film o jeszcze innej niepodległości: "Uwolnić poród" :)
    • rykam Świerszczyk 05.11.13, 10:31
      https://www.swierszczyk.pl/components/com_archiwum/images/182/d_okladka-swierszczyk.jpg

W nowym numerze "Świerszczyka" zastanawiamy się nad znaczeniem słowa "bohater" we współczesnych czasach.
      Czy trzeba koniecznie ryzykować życiem, żeby zostać bohaterem? Czy ktoś, kto się czegoś boi nie może dokonać bohaterskiego czynu? Co różni bohatera od pseudobohatera?
      Zachęcamy do szukania odpowiedzi na te pytania w nowym numerze "Świerszczyka".
      www.swierszczyk.pl/
      • abepe Re: Świerszczyk 05.11.13, 18:20
        Super, jeszcze do nas nie dotarł!

6latek zapytał dzisiaj "Co to właściwie jest patriotyzm? Mamo, musimy jeszcze raz przeczytać tę książkę!"
        Na to zadumany 10latek: "Teraz prawdziwego patriotyzmu już nie ma! Oddania życia za ojczyznę!"
        • steffa Re: Świerszczyk 05.11.13, 18:41
          Teraz jest czas po prostu życia.
          • abepe Re: Świerszczyk 06.11.13, 08:24
            steffa napisała:

> Teraz jest czas po prostu życia.

Planuję próbę rozwinięcia refleksji 10latka.
    • rykam "Polak mały" - edukacyjny film IPN 06.11.13, 08:12
      Polak mały - edukacyjny film Instytutu Pamięci Narodowej dla najmłodszych

"Historia w kolorach - polskie symbole narodowe"

Jak wygląda godło Polski? Co symbolizują czerwień i biel? Dlaczego Mazurek Dąbrowskiego jest wyjątkową pieśnią? Na te i inne pytania znajdziecie odpowiedź w filmie animowanym dla najmłodszych uczniów.

Lepiej słuchać niż oglądać ;)
      • kropka.dorotka Re: "Polak mały" - edukacyjny film IPN 21.11.14, 09:10
        Do tego filmiku wreszcie jest obieacna gra / planszówka / memory / układanka. Na prawdę fajnie wydana.
        jak kto zainteresowany - kupić mozna choćby tu: gragamel.pl/pl/p/Polak-Maly/93
        A ciekawych wnętsza gry zapraszam na bloga: blog.gragamel.pl/2014/11/polak-may-zagladamy-do-pudeka.html
    • rykam Mamy Niepodległą! - kartki Muzeum J. Piłsudskiego 09.11.13, 11:34
      Ogólnopolska akcja społeczna „Mamy Niepodległą!

https://www.qlturka.pl/projects/qlturka/resources/cms/galleries/ae9cd33831288b0d1164079551b4bfdf.jpg
      • abepe Alfabet polski 25.10.16, 12:38
        Myślę, że kwestię patriotyzmu można rozwijać i o tego typu książkę.
        Podrzucam ją tutaj, zwłaszcza dlatego, że w recenzji na blogu Cudanakiju.pl napisano tak: Objaśnienie rozbiorów Polski w haśle Jedenasty listopada jest chyba najlepszym i najbardziej treściwym, jakie miałam okazję czytać w publikacjach dla dzieci – beletrystyce, książkach popularnonaukowych i w muzealnych folderach.

Alfabet polski

Anna Skowrońska

https://www.muchomor.pl/environment/cache/images/300_0_productGfx_c5bac6b0c8b201a10680babd1b3fda97.jpg
        • laemmchen79 Re: Alfabet polski 02.11.16, 03:24
          Akurat 11. listopada to IMO najgorzej opracowane hasło w całej tej w sumie oryginalnej i przydatnej książce.

Początek jest jeszcze ciekawy: przykład trzech miast (Warszwa, Kraków, Poznań) i trzech różnych walut, obowiązujących w nich w czasie zaborów. - To akurat ciekawy konkret, świetnie inspirujący do pociągnięcia historii, wyciągnięcia atlasu, sprawdzenia przebiegu granic.

Natomiast sam moment odzyskania niepodległości sformuowano:
          "Mijały lata niewoli, kolejne pokolenia próbowały sprzeciwiać się obcym władcom - na próżno. Aż wreszcie 11 listopada 1918 roku Polska odzyskała niepodłegłość."

I tyle. Ciśnie się na usta: ot tak odzyskała. I już.

Dalej są już tylko 2 ogólnikowe zdania: Europa świętowała wówczas zakończenie czteroletniej wojny, Polska cieszyła się końcem 123-letniej niewoli.

Duży kontrast do sposobu prezentacji praktycznie wszystkich pozostałych haseł, pełnych ciekawostek, punktów zaczepienia - mam wrażenie, że autorki przeraziły się ogromu treści, jakie można by zawrzeć w tym haśle - a szkoda, bo świetnie poradziły sobie z innymi, równie skomplikowanymi do zwięzłego ujęcia jak np. emigracja, Solidarność czy konstytucja.
    • rykam Google Doodle 11.11.13, 08:44
      https://www.google.pl/logos/doodles/2013/poland-independence-day-2013-5741031244955648-hp.jpg
    • rykam Nasza paczka i niepodległość O 6 polskich świętach 26.03.14, 07:38
      https://ecsmedia.pl/c/nasza-paczka-i-niepodleglosc-p-iext24946978.jpg

Nasza paczka i niepodległość
      O sześciu polskich świętach

Tekst: Zofia Stanecka
      Ilustracje: Daniel De Latour

Premiera: czerwiec 2014

Wydawnictwo: Egmont

Wyjątkowa książka, na którą składa się sześć wesołych opowiastek o polskich świętach narodowych, wzbogaconych przystępnymi informacjami historycznymi. Znakomite ilustracje, dużo humoru i ujmujące postacie bohaterów. Każdy z sześciu rozdziałów składa się z wciągającej i zabawnej historyjki z udziałem tych samych bohaterów oraz z bogato ilustrowanej części historycznej. W sposób odpowiedni dla młodych czytelników (6-9 lat) książka wyjaśnia, dlaczego świętujemy w Polsce daty takie jak 3 maja, 11 listopada, 1 maja, 15 sierpnia, 4 czerwca i 2 maja. Zachęca do radosnego obchodzenia tych świąt i poszerzania wiedzy o własnym kraju.
      • abepe Re: Nasza paczka i niepodległość O 6 polskich świ 15.11.14, 15:17
        Czytamy sobie tę książkę powoli. Myślałam, że poprzestaniemy na 11.listopada a resztę odłożymy do kolejnych świąt.
        Ale dzieci chciały czytać dalej, głównie 7-latek. Doszliśmy do Dnia Flagi. I tu przeżyłam szok:

"SYMBOLE są ważne. Dzięki nim czujemy, że jesteśmy grupą, łączą nas i przypominają o ważnych wydarzeniach. Budują naszą TOŻSAMOŚĆ."(...)"...jak masz na sobie pelerynkę, wiesz, kim jesteś: CZŁONKIEM NASZEJ PACZKI."..."Gdybyś miała różową, byłabyś po prostu Maśką w różowej pelerynce. To w zielonej jesteś jedną z nas. Rozumiesz?"

I jak mam teraz tłumaczyć synom, że nie muszą mieć smartfona oraz Vansów, żeby być jednym z NICH?

• danaide Re: Nasza paczka i niepodległość O 6 polskich świ 21.11.14, 14:30
          W zeszłym roku świętowałyśmy w Czułym Barbarzyńcy, gdyż dojazd do domu był zabarykadowany. W tym roku postanowiłam zabarykadować nas w domu z telewizorem, bo leciał akurat nieznany mi film na podstawie nieznanej mi książki "Tam, gdzie żyją dzikie stwory". A tu książka już w Polsce i okazało się, że pożądana jak najbardziej.
          Zatem niby nie temat, ale przynajmniej wychodzi na książki;)
          • abepe Re: Nasza paczka i niepodległość O 6 polskich świ 21.11.14, 14:34
            danaide napisała:

W tym roku postanowiłam zabarykadować nas w domu z telewizorem, bo
            > leciał akurat nieznany mi film na podstawie nieznanej mi książki "Tam, gdzie ży
            > ją dzikie stwory". A tu książka już w Polsce i okazało się, że pożądana jak naj
            > bardziej.
            > Zatem niby nie temat, ale przynajmniej wychodzi na książki;)

A wiesz, że myślę, że ta książka i film jest też w pewnym sensie o niepodległości?!
    • rzezucha.ma Re: 09.11.14, 09:43
      Ja w tym roku spełniłam się blogowo w tym temacie ;) przy okazji wyciągając wszystko na widok.
      I zakupiłam paczkę niepodległości :) Chyba czas ja wyciągnąć.
      • abepe Re: 15.11.14, 14:42
        rzezucha.ma napisała:

> Ja w tym roku spełniłam się blogowo w tym temacie ;)

To ja podlinkuję refleksje rzezuchy:

Kto ty jesteś?,
        Mazurek Dąbrowskiego. Nasz hymn narodowy,
        Krótka historia Polski,
        Nasza paczka i niepodległość.
    • barbie09.07 Re: Święto Niepodległości 23.10.15, 10:49
      Ciekawy wątek , po jego lekturze zamówiłam dla mojej ośmiolatki " Jak to na wojence". "Mazurek Dąbrowskiego" i " Naszą paczkę ". W dodatku po lekturze innego wątku zdradziłam mój ulubiony aros i zamówiłam wszystkie książki w "niePrzeczytane". Ceny mają naprawdę konkurencyjne. Z osiemnastu książek jakie zamówiłam tylko jedna była kilka złotych droższa niż w Aros,a cała sporo tańsza. Ciesze się ,że trafiłam na to forum :)
      A ja polecam książkę : "Skrzydlaci jeźdźcy. Opowieść o polskiej husarii." Dzięki niej nawet małe dziecko może poznać kawałek historii naszego kraju.
    • barbie09.07 Re: Święto Niepodległości 26.10.15, 10:43
      Polecam jeszcze książkę " Dziadek i niedźwiadek" Łukasza Wierzbickiego. Książka nie tylko bardzo ciekawa ale również przepięknie ilustrowana.

www.lukaszwierzbicki.pl/dziadek-i-niedzwiadek/
    • laemmchen79 Re: Święto Niepodległości 07.11.15, 09:21
      Na naszym forum Domowe Przedszkole zebrałyśmy w tym i zeszlym roku kilka pomysłów na zajęcia z dziećmi w wieku przedszkolnym na temat symboli narodowych, legend opowiadających o powstaniu Polski, pojawia się tam też sporo tytułów książkowych - zapraszamy i będziemy bardzo wdzięczna, jeżeli ktoś napisze nam, jak Dzień Niepodległości obchodzą polskie przedszkolaki

• laemmchen79 Re: Święto Niepodległości 10.11.16, 19:38
        Swietne pomysły na zobrazowanie rozbiorów (puzzle z mapy do samodzielnego wykonania w domu) i czasu ich trwania (ułożenie liczby 123 ze 123 kartoników z wydrukowanymi cyframi) na blogu dzieciakiwdomu.pl

Polecam też książkę obrazkową Krótka historia Polski, wyd. zuzu Toys.

A na forum przedszkolaków domowych jest nasza relacja z dzisiejszego dnia niepodległości - może komuś się przyda na jutrzejszy dzień.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka