Dodaj do ulubionych

"Król Złodziei" Cornelia Funke

06.02.13, 22:01
Właśnie sobie przeczytałam tę książkę przed podrzuceniem jej trzecioklasiście na ferie. Bardzo mi się podoba jej klimat - trochę jak z Dickensa, trochę jak z Twaina, trochę jak z "Gałki od łóżka" - dużo dziecięcej przyjaźni, przygód, nieco naiwnych rozwiązań, mały dodatek fantastyki.

Nie podoba mi się tylko (uwaga, zdradzam zaskakujący element treści!) to, że dzieciaki wyśmiewają się z Barbarossy gdy staje się dzieckiem. Dlaczego musiało się okazać, że zawsze łatwiej dać wycisk mniejszemu???

Obserwuj wątek
    • abepe Re: "Król Złodziei" Cornelia Funke 06.02.13, 22:04
      Cornelia Funke
      Król Złodziei

https://www.egmont.pl/gfx/egmont/okladki/KrolZlodz.gif
      • violik Re: "Król Złodziei" Cornelia Funke 07.02.13, 09:21
        Polecam także audiobook - na trasy miodzio!
    • cipcipkurka Re: "Król Złodziei" Cornelia Funke 07.02.13, 09:33
      Mnie też się książka podobała, nie tak bardzo, jak atramentowa seria, ale tamto podobanie się trudno przebić. Jednak na pewno chętnie do niej wrócę.
      Jest też film
      Wzmiankowany na forum, ja wciąż nie widziałam.
      • abepe Re: "Król Złodziei" Cornelia Funke 07.02.13, 14:07
        Atramentową serię syn czytał rok temu, w drugiej klasie. Nie dokończył ostatniej części, zmęczyło go chyba nagromadzenie zwrotów akcji. Mnie się bardzo podobał

Co do filmów na podstawie Funke to chętnie obejrzałabym i "Króla Złodziei" (ze zwiastuna widać, że trochę rozbudowali treść) i "Atramentowe serce".

Syn dostanie "Króla Złodziei" zaraz po "Baśnioborze", zobaczymy jakie będą wrażenia.
        • pe-likanek Re: "Król Złodziei" Cornelia Funke 07.02.13, 20:30
          My jesteśmy świeżo po lekturze. Córce tak się podobało, że w pewnym momencie zrezygnowała ze wspólnego czytania i kontynuowała sama. Mnie akurat nie zachwyciła, wydała się jakaś taka "sztywna". Ale może to kwestia tłumaczenia?
          • nchyb Re: "Król Złodziei" Cornelia Funke 07.02.13, 20:46
            czytałam w sumie przed laty, gdy moje dziecko obecnie pełnoletnie, było znacznie młodsze :)

Obojgu nam się podobało, młodszy jakoś nie załapał.
            A całkiem niedawno oglądałam film, też wart uwagi.

Zresztą inne książki Funke też w domu lubiliśmy i lubimy...
            • be.el Re: "Król Złodziei" Cornelia Funke 08.02.13, 07:47
              Czy lektura nadaje się dla 8-atka? "Czytaliśmy Anyżową warownię", "Piracką świnkę" i "Kiedy Święty Mikołaj spadł z nieba" i baaaaardzo się podobały.

poleczkazksiazkamibeel2.blox.pl/html
              • abepe Re: "Król Złodziei" Cornelia Funke 08.02.13, 10:33
                Moim zdaniem nadaje się, o ile nie boisz się tematu śmierci matki, małej demoralizacji (dzieci kradną i handlują skradzionymi rzeczami), niezbyt przyjemnych postaw dorosłych wobec dzieci (na przykład tytułowy bohater odchodzi z tzw. dobrego domu czując się tam niepotrzebny i nie tęskni do rodziców).
                W sumie ta książka jest bardzo dobrym pretekstem do badania opinii dzieci o dorosłych i do rozmowy o toksycznych rodzicach - dlaczego poszczególne dzieci uciekły z domów?
                Ciekawych i trudnych tematów, które można poruszyć przy okazji czytania tej książki jest naprawdę sporo.

A my nie czytaliśmy jeszcze "Pirackiej świnki"!!!
                • nchyb Re: "Król Złodziei" Cornelia Funke 08.02.13, 11:42
                  moje zdanie jest podobne jak Abepe, dla dziecka, któremu wiele się czyta (lub sam czyta) i z różnymi tematami już się zetknął może być. Chociaż chyba bardziej doceni ciut starsze, z którym łatwiej wiele spraw omówić...
        • cipcipkurka Re: "Król Złodziei" Cornelia Funke 08.02.13, 11:40
          Film "Atramentowe serce" widzieliśmy raz i nigdy do niego nie wróciliśmy - podobał się nam, ale chyba dzieci inaczej wyobrażały sobie bohaterów i miejsca akcji. No i Smolipaluch inaczej się nazywał, co im bardzo przeszkadzało - Dustfinger.
          • be.el Re: "Król Złodziei" Cornelia Funke 08.02.13, 12:41
            Na stronie wydawnictwa sprawdziłam wiek. Podali 13 - 16 lat. Zastanawiam się nad audiobookiem - w niewielu miejscach jest dostępny i brak informacji o lektorze. Nie wiecie przypadkiem, kto czyta i jak? Chyba, że przegapiłam notkę w Waszych wpisach, ale chyba nie;)
            • violik Re: "Król Złodziei" Cornelia Funke 08.02.13, 12:51
              Nasz czytał Miłogost Reczek. Bardzo OK. Dziecko młodsze miało 9 lat.
              Ale - są różne audiobooki i trzeba pytać, kto czyta, jeśli nie jest podane. Można trafić na drętwą interpretację.
            • rykam Re: "Król Złodziei" Cornelia Funke 08.02.13, 12:52
              Ja w kilku miejscach znalazłam, że czyta Jacek Kiss, ale może to jakieś wersje ebookowe?
              • rykam Re: "Król Złodziei" Cornelia Funke 08.02.13, 12:55
                Książka mówiona - kasety magnetofonowe :)
                • abepe Re: "Król Złodziei" Cornelia Funke 08.02.13, 13:20
                  Moim zdaniem wiek 13-16 lat jest mocno zawyżony. Powinno być najwyżej 10+.
    • abepe Re: "Król Złodziei" Cornelia Funke 08.02.13, 13:26
      Wracam do swojego pytania z pierwszego postu:

> Nie podoba mi się tylko (uwaga, zdradzam zaskakujący element treści!) to, że dz
      > ieciaki wyśmiewają się z Barbarossy gdy staje się dzieckiem. Dlaczego musiało s
      > ię okazać, że zawsze łatwiej dać wycisk mniejszemu???

Co Wy na to?
      Mnie się nie spodobało, że bohaterom łatwo przyszło pokazywanie Barbarossie, że mają nad nim przewagę, bo jest mniejszy. Zadbały o niego, znalazły mu dom, nie zostawiły na ulicy, ale zachowały się jak dorośli - poczuły się zobowiązane do zapewnienia mu schronienia, ale jednocześnie okazały mu lekceważenie.

• rykam Re: "Król Złodziei" Cornelia Funke 18.04.13, 18:41
      Nowa ładna okładka :) Zapowiedź od "Literacki EGMONT"

https://www.egmont.pl/gfx/egmont/okladki/lsckk14zlodz.jpg

Król Złodziei Cornelia Funke

Format: 140 x 208 mm
      Oprawa: miękka
      Liczba stron: 272

• abepe Re: "Król Złodziei" Cornelia Funke 18.04.13, 22:35
        No ładna, ale wszystkie 3 podobne. Nikt nic nowego nie wymyśli?
        • nchyb Re: "Król Złodziei" Cornelia Funke 19.04.13, 06:35
          no przecież teraz ostu nad Canal Grande nie dali :)
          • nchyb Re: "Król Złodziei" Cornelia Funke 19.04.13, 06:37
            Mostu miało być, nie ostu, klawiatura mi szwankuje...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka