Dodaj do ulubionych

E-book hit dla 12-13-latki

07.11.13, 21:47
Dziewczyny polećcie mi sprawdzone,wciągające e-booki na Kindla dla 12-13 latki.Coś o koleżankach i perypetiach z nimi,szkole,pierwszej miłości,problemach wieku dojrzewania.
Szukam czegoś naprawdę wciągającego z wartką akcją dla córki nielubiącej czytać.To będzie jej pierwszy e-book i musi to być hicior i tzw."must have" dla takich panienek.Inaczej cały plan rozczytania dziecka weźmie w łeb.
Pomożecie?
Obserwuj wątek
    • abepe Re: E-book hit dla 12-13-latki 07.11.13, 22:16
      Oro.

• abepe Re: E-book hit dla 12-13-latki 07.11.13, 22:17
        www.publio.pl/oro-marcel-a-marcel,p80051.html
        • k1234561 Re: E-book hit dla 12-13-latki 08.11.13, 09:40
          W sumie nie miałam książki w ręku,ale czytałam recenzje osób które ją przeczytały.Nie wiem czy tematyka nie będzie dla niej zbyt "ciężka" jak na początek.(dziewczynka z domu dziecka,trafiająca do rodziny zastęczej,gdzie też są już inne dzieci,każde inne i każde o bardzo bogatej osobowości i problemach,pojawia się też niewidzialny przyjaciel.)
          Trzeba wziąć pod uwagę,że jest to dziewczyna NIELUBIĄCA czytać,ksiązki ją odzrzucają bo ona zakłada,że są nudne.A ja chcę jej pokazać,że ksiązki są 1000 razy lepsze od durnych seriali,że każdy rozdział może być jak odcinek filmu,gdzie czeka się na kolejny,żeby zobaczyć co się stało dalej.
          I czegoś takiego potrzebuję.W tematyce też póki co łatwej i przyjemnej o wartkiej akcji,żeby się dobrze czytało.To ma być jej pierwsza samodzielnie przeczytana książka,która ją zachwyci i wciągnie.
          • violik Wyszukiwarka 08.11.13, 10:26
            Sorry, ale czy Ty przypadkiem nie wymagasz od nas cudu?
            Tytuły padły w poprzednim wątku, gdzie forumowiczki przecież Ci doradzały. Czemu więc zakładasz nowy wątek i znów pytasz o to samo. Ja mogę tylko powtórzyć: nikt nie zna dziecka lepiej, niż Ty. A trudno coś polecać dziecku, które opisujesz, jako nieczytające. Użyj wyszukiwarki. Na jesieni sporo było poruszanych wątków o książkach dla wczesnych nastolatków. W wątkach ludzie się rozpisują.
            Dzieci są różne. To co czyta moja 12-latka może nijak nie pasować do gustów Twojej. Polecam samodzielne buszowanie po forum. Przejrzyj wątki i wybierz to, co uważasz za najlepsze dla Twojego dziecka.
            Naprawdę, jeśli przeczytasz wątki szczegółowe, w opisach znajdziesz coś dla Twojej córki. Takie szukanie jest o wiele lepsze, niż czekanie, żeby ktoś podał Ci tytuł na talerzyku.
            • k1234561 Re: Wyszukiwarka 08.11.13, 11:04
              Niestety w wyszukiwarce nie znalazłam niczego dla 12-latki dla 12-latka tak.
              Może szukać nie umiem,nie wiem,ale jeśli jesteś tak miła i wiesz gdzie to znaleźć to mi podeślij linka.
              Napisałam bardzo dokładnie o jakiej tematyce szukam książki.
              A podane ksiązki w poprzednim wątku są w większości fantastyczne,nie sądzę aby dla kogoś kto nie czyta,nie lubi książek było to wciągające.
              Córka to typowa nastolatka,potrzebuję czegoś dziewczyńskiego i wciągającego zarazem,nie archaicznego i dla osoby którą trzeba ową książką zachwycić,rzucić na kolana,a nie polecić kolejną książkę nastolatce,która lubi czytać i czyta książki.
              To jest pewnego rodzaju specyfika,jak wciągnie ją pierwsza ksiązka,którą podsunę jej na tym czytniku to bingo,ale jeśli ją zniechęci to tylko utwierdzi się w przekonaniu,że ksiązki są nudne i do bani,więc lepiej odpalić laptopa i pooglądąc kolejny głupi serial i czytnik pójdzie w kąt.
              Dla mnie to naprawdę ważna sprawa,więc jeśli możesz,zamiast na mnie naskakiwać ,pomóż mi.
              • violik Re: Wyszukiwarka 08.11.13, 11:25
                To nie było naskakiwanie. To była rada.
                Nie ma czegoś takiego, jak typowa nastolatka. I książki podane przez forumowiczki w poprzednim wątku nie były li i jedynie fantastyczne. Widzę, że koleżanka w poprzednim wątku podała Ci konkretnie autorów i tytuły. Ja nie czuję się na siłach by sprostać Twoim oczekiwaniom.
                • k1234561 Re: Wyszukiwarka 08.11.13, 16:37
                  violik napisała:
                  Ja nie czuję się na si
                  > łach by sprostać Twoim oczekiwaniom.

No,trudno,szkoda,aczkolwiek wg.Ciebie tyle było postów na temat literatury dla 12-13 latek a teraz nie potrafisz mi pokazać nawet jednego archiwalnego wątku.Ale nie skierowałam pytania tylko do Ciebie.Na szczęście to jest forum i zagląda tu dużo osób.Poczekam,może ktoś jeszcze zechce się wypowiedzieć.
                  • violik Re: Wyszukiwarka 08.11.13, 18:35
                    Przepraszam. Nie znam hitowej, powalającej od pierwszego czytania pozycji dla nieczytającej 12-latki, niezależnie czy na e-booka, czy nie. Gdyby taka była, zakładam, że ktoś by ją znał.
                    Ale słusznie piszesz, że zagląda tu sporo osób. Bardzo chętnie poczekam na propozycje.
                    • k1234561 Re: Wyszukiwarka 08.11.13, 19:52
                      violik napisała:

> Przepraszam. Nie znam hitowej, powalającej od pierwszego czytania pozycji dla n
                      > ieczytającej 12-latki, niezależnie czy na e-booka, czy nie. Gdyby taka była, za
                      > kładam, że ktoś by ją znał.

Dobrze,rozumiem.Nie bierz sobie mojego postu tak bardzo personalnie do serca.Nie zatytułowałam go:" Violik czy możesz mi polecić hit dla 12-13 lat".
                      Zapytanie skierowałam do ogółu,na forum.Tak więc spokojnie,nie musisz się tłumaczyć,że nie znasz odpowiedzi na nurtujący mnie problem.
                      • beataj02 Re: Wyszukiwarka 08.11.13, 23:16
                        Jak już ktoś napisał - nastolatka nastolatce nierówna. I to, co dla jednej będzie super opowieścią o problemach młodzieży w podobnym wieku, druga może skrytykować, bo za łzawe czy za mało ckliwe. Co więcej, ta sama nastolatka dziś będzie śmiać się czytając coś, a jutro przy tym samym się znudzi albo rozpłacze. Ale jeśli już mam polecać, to może Klasa pani Czajki ? I inne tej samej autorki.
              • mama_kotula Re: Wyszukiwarka 08.11.13, 16:51
                Cytat
                A podane ksiązki w poprzednim wątku są w większości fantastyczne,nie sądzę aby dla kogoś kto nie czyta,nie lubi książek było to wciągające.

I tu się bardzo mylisz. Casus Harry'ego Pottera choćby, który jak najbardziej jest książką fantastyczną. Córka mojej ulubionej sprzedawczyni z Matrasa, dwunastolatka, wciągnęła się w czytanie przez "Kroniki Archeo", częściowo fantastyczne. Moja córka zaś wciagnęła nieczytające koleżanki w czytanie, pożyczając im serię "Magiczne Drzewo". Masa "typowych nastolatek" czyta fantastykę. Choćby "Feliksa, Neta i Nikę", akurat w targecie wiekowym twojej córki.

Dlaczego koniecznie upierasz się przy książce "dziewczyńskiej", mogę wiedzieć? :)
                • k1234561 Re: Wyszukiwarka 08.11.13, 18:07
                  Upieram się przy tych dziewczyńskich,bo córka nie lubi Harry'ego Pottera.Bez entuzjazmu oglądała filmy,najczęściej w połowie,albo wcześniej rezygnując z dalszego oglądania,oczywiście ksiązki na dzień dobry były odrzucane z racji gabarytów (opasłe tomiszcza).Magiczne drzewo mamy na stanie i kompletnie bez zainteresowania ani aplauzu.Stąd wnioskuję,że wszelkie fantastyczno-magiczne książki nie zaciekawią jej.Przynajmniej na razie.
                  Może później tak.
                  Teraz jest na etapie problemów związanych z okresem dojrzewania,koleżankami,kolegami itd.Dlatego chciałabym znaleźć coś w ten deseń.
                  • mama_kotula Re: Wyszukiwarka 08.11.13, 23:25
                    Bardzo nerwową atmosferę wprowadzasz wokół czytania córki, takie odnoszę wrażenie z twoich postów tu na forum. Widać, że bardzo zależy ci na trafieniu w ten "hit".
                    I mam też niestety wrażenie, że >hitowa< książka nie pomoże.

Ale skoro nie fantastyka, to może Agnieszka Tyszka - mimo, że personalnie nie lubię jej powieści, lubi je za to moja córka.
                    A może faktycznie Kosik i FNiN, bo tam oprócz elementów fantastycznych bardzo przyjemnie opisane jest codzienne życie gimnazjalne i powiedziałabym, że raczej jest na pierwszym planie, domieszka fantastyki jest obok i wyskakuje czasem po prostu znienacka, szczególnie w pierwszym tomie (tak, jakby autor sobie podczas pisania nagle przypominał co jakiś czas, że książka ma być fantastyczna, a nie obyczajowa ;)).

Przy czym nadal będę się upierać, że problem książek nieruszanych z półek to nie jest kwestia tego, że nie podeszły, być może jest to ogólna atmosfera wokół czytania, a być może trzeba się pogodzić z tym, że córka czytać nie będzie i już.

Tak mi się jeszcze przypomniało przy okazji - czy córka nie ma problemów z czytaniem jako czynnością, z koncentracją uwagi? albo ze wzrokiem?
    • domil Re: E-book hit dla 12-13-latki 08.11.13, 18:40
      A może "Most do Terabithii"?
      www.nk.com.pl/most-do-terabithii/1656/ksiazka.html
    • domil Re: E-book hit dla 12-13-latki 08.11.13, 18:47
      Albo "Adrian Mole lat 13 i 3/4. Sekretny dziennik"
      www.empik.com/adrian-mole-lat-13-i-3-4-sekretny-dziennik-townsend-sue,prod58906733,ebooki-i-mp3-p
      • laemmchen79 Re: E-book hit dla 12-13-latki 08.11.13, 19:23
        Uwielbiałam i uwielbiam Adriana Mole, nie pamiętam, kiedy czytałam go pierwszy raz, może faktycznie gdzieś około 12-13 roku życia. Jeżeli Twoja córka ma poczucie humoru i dystans do siebie i lubi ironiczne klimaty, to chyba powinno jej się spodobać - tam jest sporo o problemach nastolatków, ale to też niezła lekcja realiów brytyjskich lat 70-tych i 80-tych - tylko w bardzo specyficzny sposób podawanych - bez obaw! Niezłe też do czytania w oryginale dla ambitnych i znających jako tako język, bo rozdziały są dość krótkie.

Ciekawa jestem, jak dzisiejsze 12-latki w ogóle to odbierają - jakby córa faktycznie dostała to w łapki, to daj koniecznie znać o ojej opinii.
    • mama_pyzuni Re: E-book hit dla 12-13-latki 08.11.13, 19:32
      A może "Pamiętnik nastolatki" Beaty Andrzejczuk. I pozostałe części tej serii
      lubimyczytac.pl/ksiazka/8982/pamietnik-nastolatki
      Ma dobre recenzje...
      W ogóle polecam korzystanie z portalu lubimyczytac.pl - można znaleźć opinie o wielu książkach dla dzieci i młodzieży.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka