18.01.14, 13:35
Chciałam Wam pokazać książkę, która ma przybliżyć dzieciom historię Otwocka. Nie jest to może arcydzieło literatury dziecięcej, ale przykład, że taka publikacja "z misją" może mieć przyzwoitą szatę graficzną, a nie straszyć koszmarnymi ilustracjami. Książka jest dostępna tylko w wersji elektronicznej. Na wydanie wersji papierowej zabrakło funduszy.
Tu informacja na stronie Rymsa: ryms.pl/ksiazka_szczegoly/1803/filcek-poznaje-otwock.html

A tu całość do pobrania: tpo.com.pl/wp-content/uploads/2013/05/filcek.pdf

A może znacie inne przykłady takich lokalnych publikacji, poświęconych właśnie mniejszym miejscowościom, które są warte pokazania nie tylko ich mieszkańcom?
Obserwuj wątek
    • aggala Re: Lokalnie 20.08.15, 11:30
      Otworzyłam swój stary wpis, żeby dodać inną lokalną ciekawostkę, ale najpierw muszę z przyjemnością uzupełnić, że książka o Filcku doczekała się wersji papierowej i w ubiegłym roku była darmowo rozpowszechniana wśród Otwockich dzieci. Może był to kawałek kiełbasy wyborczej przed wyborami samorządowymi (prezydent miasta ubiegający się o reelekcję wręczał Filcka pierwszakom w czasie uroczystości ślubowania), ale oby takich kiełbas więcej.

A teraz dorzucę nową pozycję. Tym razem: "Powiat Szydłowiecki. Przewodnik dla dzieci.", z tekstem Anny Czerwińskiej-Rydel i ilustracjami Katarzyny Boguckiej.
      Podgląd z Rymsa: www.polskailustracjadladzieci.pl/2015/08/nowosc-powiat-szydowiecki-przewodnik.html
      I oczywiście można się przyczepiać do tekstu, wyboru informacji itd., ale ja przede wszystkim bardzo doceniam, że takie lokalne publikacje powstają i bardzo im kibicuję. Oby więcej.
    • aggala Re: Lokalnie 29.12.17, 13:16
      I jeszcze jedna pozycja, tym razem przewodnik podwarszawski "Po kolei". Do obejrzenia i poczytania wersja pdf tu: stocznia.org.pl/app/uploads/2016/12/Po_Kolei_przewodnik_final.pdf

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka