Dodaj do ulubionych

Książki dla 10-latków

27.11.14, 08:53
Dzień dobry!
Chciałabym pomóc szwagierce, które chce kupić prezenty książkowe dla swoich 10-letnich, nielubiących czytać siostrzeńców-bliźniaków. Chłopców interesują tylko gry komputerowe. Na podstawie poprzednich wątków i informacji znalezionych w Internecie stworzyłam taką listę:
1. „Baśniobór” Brandon Mull;
2. „Król złodziei” Cornelia Funke (lub inne książki tej autorki, tylko jakie??);
3. „Magiczne drzewo” Andrzej Maleszka;
4. „Seria niefortunnych zdarzeń” Lemony Snicket;
5. „Dziennik Cwaniczka” Jeff Kinney;
6. „Felix, Net i Nika” Rafał Kosik.
Ponieważ nie czytałam tych książek, proszę o Wasze opinie i inne propozycje. Dziękuję!
Obserwuj wątek
    • blankaz Re: Książki dla 10-latków 27.11.14, 09:20
      Nielubiących czytać trudno zachęcić do czytania, coś o tym wiem, bo mam takie egzemplarz w domu i w bliskiej rodzinie :)
      Nie przepadający za czytaniem chrześniak "złapał" się na Dziennik Cwaniaczka i książki z serii Monstrrrualna Erudycja.
      Jeśli interesują ich gry komputerowe, to może jakieś pozycje nawiązujące go tych gier? Sporo wydano ostatnio np. o Minecrafcie.
      • franula Re: Książki dla 10-latków 27.11.14, 09:46
        ja nieczytający to nieco te pozycje za obszerne, wystraszą się objętoscią (np. Baśnioboru)
        Może tajemnice Lassego i Mai? Dziennik cwaniaczka- popieram
        • balbala Re: Książki dla 10-latków 27.11.14, 11:06
          Właśnie tego się obawiałam.
    • zo_79 Re: Książki dla 10-latków 27.11.14, 09:50
      Jest taka seria książek "39 wskazówek" the39clues.pl/, stworzona w Stanach specjalnie dla dzieciaków sprzed komputerów. Moja córka bardzo lubi. Pierwszą część napisał Rick Riordan, autor świetnych książek o Percym Jacksonie.
      • balbala Re: Książki dla 10-latków 27.11.14, 11:15
        Czy książki z tej serii należy czytać po kolei?
        • zo_79 Re: Książki dla 10-latków 27.11.14, 12:30
          Raczej tak.
      • abepe Re: Książki dla 10-latków 27.11.14, 12:56
        Mój starszy syn przeczytał 39 wskazówek kilka miesięcy temu, wszystkie wtedy dostępne części, chyba 5, z wielkim zainteresowaniem. Pisałam w wątku o tej serii.
    • balbala Re: Książki dla 10-latków 27.11.14, 11:48
      A "Dynastia Mizołków"? Będzie dobra?
    • mamachlopca1 Re: Książki dla 10-latków 27.11.14, 12:04
      dynastia miziolkow jest lektura w niektorych szkolach-wiec moze juz czytali?podobnie magiczne drzewo-wiec popytaj .basniobor ma malutka czcionke i np moj 9 latek(4klasa)kilka razu zaczynal ale nie jest w stanie jeszcze tego przejsc choc bardzo by chcial;)
      dziennik cwaniaczka-moj syn przejrzal i stwierdzil ze glupie no ale to od dziecka zalezy;)za to magiczne drzewo uwielbia!!!no i tam jest ciut wieksza czcionka;)
      a kroniki archeo?
      • sylwina76 Re: Książki dla 10-latków 27.11.14, 12:32
        Myślę, że odpowiednie będą serie Magiczne drzewo i Dziennik cwaniaczka i może jeszcze
        Dziwny przypadek papierowego Yody i drugi tom: Darth Paper kontratakuje.
        • abepe Re: Książki dla 10-latków 27.11.14, 12:54
          Nie wiem czy "Dziennik cwaniaczka" przekona kogoś do czytania książek innych niż "Dziennik cwaniaczka". To jest dość głupawa seria.

A komiksy? Asteriks?
          • marshi Przekona, przekona 27.11.14, 13:52
            Może i jest to głupia seria, ale mój syn, wtedy lat 9, właśnie wszedł w czytanie dla przyjemności dzięki książkom z tej serii. Tutaj łatwo odnieść sukces: czasami dosłownie dwie linijki tekstu na stronie + rysunek, przyjazna dla oczu czcionka, i przechodzimy ze strony na stronę i pojawia się radość z czytania. Mamy całą serię. Teraz mój syn, lat 11, czyta dużo i chętnie z własnej woli, obecnie Kunę za kaloryferem, Mity greckie, i coś jeszcze, nie pamiętam. Dzień, a szczególnie wieczór bez książki jest dniem straconym.

• sylwina76 Re: Przekona, przekona 27.11.14, 14:09
              Moim dzieciom Dziennik cwaniaczka nie zaszkodził. Z wielką przyjemnością przeczytał go zarówno prawie 10 latek jak i 7 latka. A Tajemnice Widmarka niemiłosierne męczyła...Jeżeli chłopcy niespecjalnie lubią czytać książki to prędzej sięgną po Cwaniaczka niż po Feliksa, Neta i Nikę, bo objętość jak i druk książki mogą ich przerazić. A skoro czytanie jest przyjemnością....
              Mój syn np wyciąga Cwaniaczka czy Strrraszne historie i czyta jako przerywnik w trakcie czytania innych książek (ostatnio Galopu 44).
              • abepe Re: Przekona, przekona 27.11.14, 14:23
                Nie upieram się, skoro tak uważacie. Mnie od tej serii odrzuca. Mój 11latek też jakieś części ostatnio czytał jako przerywnik. 7latkowi odebrałam (bez awantury)- mam wrażenie, że mimo, że forma łatwa, treść jednak dla starszych. Tak samo zniechęciłam go do czytania drugiego tomu "Młodego samuraja". Przerzucił się na Fistaszki.

Jeżeli więc chodzi o treść - "Dzienik cwaniaczka" dla 10latków jest zrozumiała.
                • abepe Re: Przekona, przekona 27.11.14, 15:27
                  A! Muszę jeszcze dodać, że nie krytykuję nikogo za dawanie cwaniaczka dzieciom młodszym niż 10 lat. Ale znam mojego młodszego syna i jego kolegów i wiem, że im akurat ta lektura może zaszkodzić.
                  • laemmchen79 Re: Przekona, przekona 27.11.14, 18:26
                    abepe, a jakie potencjalne szkody masz na myśli?
    • gopio1 Re: Książki dla 10-latków 27.11.14, 18:34
      Jeśli dzieci nieczytające, to nie wiem jak fajna i polecana tu na forum byłaby lektura, to prawdopodobieństwo, że przeczytają - znikome. Przede wszystkim unikaj grubych, takich powyżej 200 stron.

Ostatnio wyszło coś być może idealnego dla zapalonych graczy - seria przygodowa, której akcja toczy się w świecie Minecraft. Mój syn (12) przeczytał wszystkie po kolei, bo jego kolega (10) kolekcjonuje i mu na bieżąco przynosi. Obaj są zachwyceni, łykają błyskawicznie.

Tu cała seria:
      www.empik.com/szukaj/produkt?q=Minecraft+przygody&qtype=basicForm
    • twarz2 Re: Książki dla 10-latków 29.11.14, 17:14
      Dorzucę od siebie jeszcze:
      www.empik.com/szukaj/produkt?q=sledztwo+matematyczne&qtype=basicForm
      www.empik.com/szukaj/produkt?q=mlody+sherlock&qtype=basicForm
      www.empik.com/ksiazki/dla-dzieci,3131,s?q=nesbo+jo&ac=true

Te, oprócz wymienionych powyżej wciągnęły mojego 10-cio latka (akurat on lubi czytać, ale możne akurat). Wybaczcie, że wszystkie linki do empiku, ale jakoś najłatwiej mi wyszukać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka