Dodaj do ulubionych

Temat obrażania

25.05.16, 08:44
W związku z ewaluowaniem problemu obrażania z "bo ty masz takie same kredki", na dużo wyższe (choć podobnie absurdalne) tory, poszukuję książek i opowiadań na temat relacji w grupie szkolnej, fochów i obrażania się.
Trochę jest w Duni, ale moze kojarzycie coś krótkiego, na czym mógłby się podeprzeć nauczyciel na godzinie wychowawczej? (kl.II)
Obserwuj wątek
    • agnieszka_azj Re: Temat obrażania 25.05.16, 10:10
      U MUsierowicz w "Hihopterze" są poruszane podobne problemy, ale całość wg. mnie jest kompletnie niedzisiejsza. Namniej zestarzało sie opowiadznia "Rybka", ale ono dotyczy relacji domowych, a nie rówieśniczych.
      Jedyne, co mi przychodzi do głowy, to "Urodziny Daisy" poczytajmi.blox.pl/2006/07/Urodziny-Daisy.html
      • liance Re: Temat obrażania 25.05.16, 23:39
        Dzięki! Podpowiesz jeszcze, o którym opowiadaniu "Rybka" wspomniałaś?
        Wertuję internet i znalazłam jeszcze Obrażalską w Cudaczku- Wyśmiewaczku (wprawdzie przerabiali w zeszłym roku, ale im się podobało - może uda się wrócić z fragmentem...).

Gdyby komuś coś jeszcze przyszło do głowy, będę szalenie wdzięczna. Nie musi być to stricte obrażanie (choć tu największy problem), ogólnie relacje i problemy w grupie szkolnej, ze wskazaniem na dziewczynki...
        • abepe Re: Temat obrażania 26.05.16, 00:17
          Warto przejrzeć Wielką księga uczuć Grzegorza Kasdepke. Chociaż to o przedszkolakach, moi synowie lubili i później a trzecioklasista doniósł, że właśnie czytają to na etyce.

A "Pan Kuleczka" i wiecznie obrażona Katastrofa?
        • agnieszka_azj Re: Temat obrażania 26.05.16, 11:40
          "Rybka" to opowiadanie Musierowicz ze zbioru "Hihopter". Nie wie, czy było też we wcześniejszym zbiorze "Znajomi z zerówki".
          • huculeczka Re: Temat obrażania 26.05.16, 22:24
            My mamy Rybkę w małym kwadratowym wydaniu z serii Poczytaj mi mamo jeszcze z PRL-u - jako samodzielną książeczkę. Do dostania na allegro
    • pastylka80 Re: Temat obrażania 26.05.16, 13:56
      "Panna Foch"!
      • beataj02 Re: Temat obrażania 26.05.16, 17:13
        A dla starszych? też obrażających się i zfochowanych na siebie i świat dwunastolatków ;-)
        • abepe Re: Temat obrażania 26.05.16, 22:01
          beataj02 napisała:

> A dla starszych? też obrażających się i zfochowanych na siebie i świat dwunasto
          > latków ;-)
          >

Coś o dojrzewaniu!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka