Dodaj do ulubionych

Nowy Janosch

11.11.04, 03:15
"Wielki bal dla Tygryska" przejrzalam w ksiegarni, nie podobal mi sie, zgadzam
sie z opinia w Merlinie, ze belkot. Czy ktos widzial "Dzien dobry Swinko"?
Wczesniejsze opowiesci o Misiu i Tygrysku dosc sie nam podobaly ale po
doswiadczeniu z "Balem" to juz w ciemno kupowac nie bede.
Dzis wlasnie przypomnielismy sobie z Alexem "Ach, jak cudowna jest Panama", i
dopiero teraz wypatrzylam na jednym obrazku krolika co za krzakiem siusia na
stojaco... Musze dokladniej postudiowac te ilustacje ;)

Pozdrawiam!
Ewa
Obserwuj wątek
    • iberka Re: Nowy Janosch 11.11.04, 21:15
      MOj Kubeczek <3 lata> zakochany jest w panamie od pol roku :-).A kroliczka sam
      wypatrzyl i chcial tak siusiac;-)
      iza
      • ewamamaolka3 Re: Nowy Janosch 16.11.04, 01:50
        Wlasnie dzisiaj otrzymalismy w prezencie te ksiazke. Na temat Janoscha
        wypowiadalam sie wczesniej. Dla mnie za bardzo "skrzypi". Alex jednak go
        uwielbia i kaze sobie go czytac niemal codziennie. Jednak po przeczytaniu
        powiedzial, "Nie lubie". Ja mysle ze nie mogl sie na niej skupic. Za duzo
        postaci i tych dziwnych okreslen.I chyba troche zawile.
      • rach_ciach_ciach Re: Nowy Janosch 17.11.04, 14:16
        mój synek (prawie 3 lata) bardzo lubi Panamę i jak Tygrysek chorował, no więc
        Bal kupiliśmy w ciemno, zwłaszcza, że tytuł krył w sobie jakiś tam potencjał
        dla 3-latka. Usiedliśmy całą rodziną któregoś wieczoru na uroczysty odczyt i
        jak dobrnęliśmy do końca zapadło milczenie. Spojrzeliśmy po sobie zdegustowani
        i bez słowa odłożyliśmy książkę w najdalszy kąt. Później tylko stwierdziliśmy z
        mężem, że pan Janosch musiał mieć jakąś ciężką imprezę dnia poprzedzającego
        pisanie. Generalnie jego książki są bardzo nierówne. Nawet w ramach tej samej
        są lepsze i gorsze fragmenty. Ale trzeba przyznać, że ilustracje niezmiennie
        doskonałe.
        Lenka
        • rach_ciach_ciach Re: Nowy Janosch 19.11.04, 01:24
          chyba rzadko się zdarza, żeby ktoś polemizował sam ze sobą, ale tym razem tak
          będzie;
          rzadko mi osobiście zdarza się, żebym aż tak radykalnie zmieniła zdanie na
          temat książki, ale tym razem tak się zdarzyło;
          otóż odwołuję to co napisałam w poprzednim poście;
          ciąg dalszy historii jest taki:
          nasz synek poprosił mnie dzisiaj niespodziewanie, żebyśmy poczytali książeczkę-
          prezencik, czyli Wielki bal u Tygryska, którą jak już wspomniałam, wszyscy
          zgodnie odłożyliśmy, żeby już nigdy do niej nie wracać;
          bez entuzjazmu wygrzebałam ją i zaczęliśmy czytanie; chyba już na trzeciej
          stronie ryczeliśmy ze śmiechu oboje; potem jeszcze kilka razy, a ja odkryłam w
          niej książkę dla dorosłych, ale takich, którzy jeszcze pamiętają albo ciągle
          bywają na luzackich imrezach (ja kojarzę takie z okresem liceum i studiów) i to
          jest właśnie doskonały obraz takich imprez; nie chce mi się już cytować, bo
          późno; generalnie w pewnym momencie wszyscy goście balu byli zalani (wodą),
          niektórzy poprzychodzili ze swoimi śpiworkami, a na imprezę każdy nadciągał z
          jakąś flaszeczką; ktoś tam się zakochał; ktoś tam coś smęcił; genialne!!!
          postanowiłam kupic w prezencie tę książkę dwóm moim kumplom z liceum - stałym
          bywalcom takich imprez;
          stwierdziliśmy z mężem, że dwie rzeczy zaważyły na naszym poprzednim
          zdegustowaniu: nastrój (raczej nienajlepszy) i nastawienie (nastawiliśmy się na
          urodzinki dla dwulatków z balonikami i tortem);
          ciekawe tylko dlaczego mój synek zmienił zdanie; naprawdę dobrze się dzisiaj
          bawił podczas czytania; muszę go jeszcze jutro pomęczyć i wyciągnąć to z niego;
          dobranoc
          Lenka
          • ewamamaolka3 Re: Nowy Janosch 19.11.04, 01:45
            Wszystko sie zgadza. Tylko jakos nie uwazam zeby trzylatek odebral to jako
            pamflet na swiat doroslych.Pozdrawiam.Ewa
          • mamalina Re: Nowy Janosch 02.12.04, 23:14
            cieszę się Twoim drugim postem, bo mnie jakoś wszystkie Janosche zachwyciły i z
            zaskoczeniem odebrałam Twój pierwszy o "Balu" post
            u nas to ja się Janoschem zachwycam, a córeczka (dwuletnia) jakoś obrazki
            załapuje (np. że świnka do nocnika siusia! bardzo ważne) - mam nadzieję, że
            dorośnie do całości
            moim zdaniem to są książki jak piosenki Toma Waitsa - dla "refleksyjnych", co to
            im się dzieło nie podoba, jak je pierwszy raz słyszą/widzą - smakuje się je i do
            nich wraca, żeby coraz to nowy smaczek odkryć, za krzakiem czy gdzie indziej
            ciekawie byłoby też porównać z oryginałem, bo mnie zachwyca tekst polski
            i fajnie się obserwuje rozwój Janoscha-ilustratora
    • elaw2 Re: Nowy Janosch 29.11.04, 15:27
      No właśnie, ja też mam problem z Janoschem. Dwie pierwsze książeczki o Panamie
      i poczcie są urocze, chory tygrysek i jego paseczek też ale Wielki Bal zmroził
      mnie po prostu. Oglądałam wczoraj o śwince i nie kupię. To nie są książki dla
      dzieci, raczej dla dorosłych. Mnie bal nie rozśmieszył ale pewnie dlatego, że
      mam złe wspomnienia (alkoholizm exa). Natomiast Panama jest super i zdania nie
      zmienię. Zobaczymy co będzie dalej...
    • elaw2 Re: Nowy Janosch 10.12.04, 13:45
      Muszę zacząć od przeprosin. W poprzednim poście pisałam, że nie polecam
      Wielkiego Balu i Dzień dobry świnko. Tymczasem z tego drugiego tytułu muszę się
      wycofać (wzięłam w rękę i tylko przekartkowałam) i po przeczytaniu stwierdzam:
      dobry Janosch wrócił. Dzień dobry Świnko jest ciepłą, przeuroczą książeczką o
      lojalności i przyjaźni. Przeczytałam, przed chwilką i jestem pod wrażeniem. A
      moja córeczka znów będzie cieszyć się tak jak na Panamę. Pozdrawiam, polecam i
      raz jeszcze przepraszam, jeśli wprowadziłam w błąd.
      • kramla Re: Nowy Janosch 11.12.04, 18:14
        Jestem fanką "Świnki", pisałam to już na wychowaniu, gdzie jedna z mam
        odnalazła tam wątki erotyczne;).Wcześniej ich nie widziałam, tylko podobnie jak
        Ty: przyjaźń, ale i zdrada(w przyjaźni;)) itd.Tej erotyki rzeczywiście od biedy
        mozna się doszukać, nie powiem nawet sprawiało mi to radość;), dziecko tam
        niczego się nie dpoatrzy a ja i tatuś mamy jeszcze większą radochę przy
        czytaniu;))).
        • mamalina Re: Nowy Janosch 13.12.04, 23:11
          a zauważyłyście, że w Wielkim Balu na jednej ilu. Miś ma umalowane powieki???
          • amarika Re: Nowy Janosch 15.12.04, 12:04
            Moim zdaniem jest tu za dużo ukrytej propagandy homoseksualnej...osobniki
            męskie płci bardzo się kochają, śpią na sobie itd...nie prawda?
            • mamalina Re: Nowy Janosch 15.12.04, 22:57
              no i jeszcze zoofilia: Osiołek Majorka proponuje Chłopinie z Długim Nosem (a nos
              to symbol też, nie, my się na takich znamy!) wspólny wyjazd na Majorkę... kusząc
              go tym, że zaoszczędzą równo połowę ;)))

może Miś i Tygrysek są homo, ale są z nich porządne ludzie ;) więc nie dajmy się
              wrogiej propagandzie! howgh!
    • laemmchen79 Re: Nowy Janosch 26.08.14, 20:12
      Fajnie było poczytać taki stary wątek sprzed ponad 10 lat i wszystkie głosy nadal aktualne:-)

Wygrzebałam, ponieważ w znaku pojawiły się 2 nowe (a może właśnie wcale nie nowe? nie wiem) książki z przygodami Misia i Tygryska
      www.znak.com.pl/kartoteka,ksiazka,5185,Mis-Tygrysek-i-nowi-przyjaciele
      www.znak.com.pl/kartoteka,ksiazka,5186,Mis-i-Tygrysek-ida-do-szkoly
      Czy ktoś już widział, czytał i może coś powiedzieć? Będę bardzo wdzięczna za opinie, pozdrawiam,
      • abepe Re: Nowy Janosch 26.08.14, 21:54
        W tych nowych zbiorkach, o ile się nie mylę, są stare części wydawane wcześniej pojedynczo. Warto wziąć:)
        • mamachlopca1 Re: Nowy Janosch 27.08.14, 12:11
          kupilam mis tygrysek i nowi przyjaciele.
          kasiazka jest mniejsza,z zaokraglonymi rogami,ladnie wydana.a opowiesci sa nowe,to nie jest zbior starych.niektore sa krotkie, niektore podobnej dlugosci ale poniewaz inaczej wydane(np tekst ta duza czcionka na cala strone)-fajnie nadaje sie dla dzieci co zaczynaja samodzielnie czytac.moi chlopcy(6 i 9 lat)wlasnie przezywaja kolejna fascynacje janoschem-wczesniej jako 3 latkowie uwliebiali i teraz wielki powrót;)
          • abepe Re: Nowy Janosch 27.08.14, 12:15
            Aj, naprawdę? Widocznie widziałam gdzieś mylący spis tytułów (nawet pomyślałam, że nie będę brać, bo mamy część w pojedynczych książkach).
          • dwellajna Re: Nowy Janosch 27.08.14, 16:52
            www.facebook.com/ZORROBLOG/photos/a.108837629190342.15095.105316506209121/704581416282624/?type=1&theater
            ja tu nie widzę nic nowego, wszystkie opowiadania są stare lub nienowe
            stary numer Znaku, tak jak "Wszystkie opowieści o misiu i tygrysku" = wszystkie "najpiękniejsze"...
            • laemmchen79 Re: Nowy Janosch 27.08.14, 21:10
              dzięki wielkie za tego linka, to wyjaśnia sprawę zasadniczo, tylko dlaczego wydawca nie mógł na swojej stronie zamieścić kilku takich szczegółów, co zorro w 3-linijkowym wpisie na fb?
            • mamachlopca1 Re: Nowy Janosch 27.08.14, 23:22
              jeszcze raz-Mis,Tygrysek i nowi przyjaciele: Wujek Puszkin dobry niedzwiedz(dlugie bo 75 stron),Mały zajaczek wielkim bohaterem(20 opowiadan o zajacach-dlugosc i forma tez graiczna-przeróżna).wiec akurat ta ksiazka jest nowa-i to jest na stronie Znaku.Inne to chyba nowe wydania starych opowiadan
              • dwellajna Re: Nowy Janosch 27.08.14, 23:35
                "Wujek Puszkin" zostal wydany juz wczesniej, wiec tylko ten zajaczek jest nowy-zatem bieda jak na 3 ksiazki, a tytuly starym zwyczajem sugeruja co innego. Moje dziecko jest fanem glownych bohaterow i zadne czyny zajaczka krecic go nie beda, wiec ja bojkotuje.
                • abepe Re: Nowy Janosch 28.08.14, 10:37
                  Tak, my też mamy "Wujka Puszkina".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka