Dodaj do ulubionych

Mateuszek - seria

07.12.04, 14:17
a ja polecam przygody Mateuszka. Autora nie pamietam ale 6latek super się
bawi czytając przygody swojego nieco starszego kolegi. Książeczki są bardzo
terazniejsze a problemy kilkulatków realne. Czy znacie tę serię? Co o niej
myślicie, jak podobają się Waszym dzieciom?
Obserwuj wątek
    • verdana Re: Mateuszek - seria 07.12.04, 17:41
      Mój syn bardzo Mateuszka lubi. Zaczął ją czytać gdy zaczęłą wychodzić (chyba ze
      dwa lata temu i chętnie czyta do dziś. (ma niecałe 10 lat).
      • morjan Re: Mateuszek - seria 07.12.04, 22:55
        a czy Mateuszek ma jakiś związek z serią o Mikołajku bo seria o Mateuszku
        wygladają podobnie tak na pierwszy rzut oka, dokładnie nie oglądałam
    • mama_kasia Re: Mateuszek - seria 08.12.04, 12:02
      Mój 9-latek czyta po kilka razy to samo, śmieje się :-)) Bardzo mu
      się podoba. Mateuszek jest trochę podobny do Mikołajka. Mikołajka
      też czytał, ale dopiero po Mateuszku. Dla niego Mateuszek jest
      jednak fajniejszy.

• verdana Re: Mateuszek - seria 10.12.04, 17:16
        Wbrew pozorom nie maja ze soba wiele wspólnego, z wyjatkiem tego, ze sa
        podobnie wydane i obie traktują o przygodach chłopców.
    • klaryma Re: Mateuszek - seria 25.03.05, 12:53
      Moja 8-letnia córka właśnie odkrywa Mateuszka (narazie jeden tom, "Głupek i ja
      MateuszeK", ale od razu sobie dośpiewała, że Mateuszek to wnuczek TEGo
      Mikołajka, bo jego dziadek (w tym tomie akurat występuje) ma na imie Mikołajek:)
      • klaryma Re:znaczy sie Mikołaj:) nt. 25.03.05, 12:54
    • zagwozdka1 Re: Mateuszek - seria 20.07.05, 21:19
      A ja zdecydowanie Mateuszka nie polecam. Jak czytłam ją mojemu 8 latkowi to
      brakowało mi już pomysłów jak ją na bieżąco cenzurować. Czułam się zażenowana i
      nie widziałam nic zabawnego w opowieściach o brudnych majtkach koleżanki
      gawęgach o dziadku erotomanie a kuriozalne było już stwierdzenie koleżanki
      Mateuszka: wyglądzsz jak pedał (w dobie nawoływania do tolerancji). Książka
      nieodparcie kojarzyła mi się z filmem Głupi i głupszy gdzie śmieszyć miało to,
      że ktoś się zasmarkał. Mikołajek, do którego też podchodziłam nieufnie (podział
      ról pomiędzy rodzicami = nadmieńmy dziecku, że akcja toczy się w latach 60) to
      szczyt finezji żartu i dobrego smaku przy Mateuszku.
      • pade Ja też nie polecam 27.07.05, 16:58
        Czytając tę książeczkę synkowi byłam mocno zniesmaczona.
        • andaba • Re: Mateuszek - seria 29.04.06, 20:49
          Przeczytałam jedną część zainteresowana entuzjastycznymi recenzjami syna.
          Muszę przyznać, że troche mnie zaszokowała. W "moich czasach" książki dla
          dzieci nie traktowały o podrzucaniu pos...ych majtek do przebieralni,
          operacjach prostaty i frywolnych koszulach nocnych, ale cóż... Dla dzieci
          karmionych reklamami pełnymi gołych ciał, leków na "męskie problemy" i pieluch
          jednorazowych pewnie niczego szokującego w nich nie ma.
          • mamalilki • Re: Mateuszek - seria 30.04.06, 14:58
            Mowiac uczciwie, seria o Mateuszku jest gorsza niz Mikolajek, ale nie az tak
            zla. To tlumaczenie jest fatalne. Akurat tak sie zlozylo ze czytalam to najpierw
            w oryginale hiszpanskim a potem w tlumaczeniu i bylam zdumiona slownictwem w
            polskiej wersji. Ale oczywiscie obrzydliwe tresci sa obrzydliwe niezaleznie od
            jezyka. Z Mikolajkiem ma tyle wspolnego, ze Elvira Lindo wyczula koniunkture ze
            Hiszpanie chetnie kupia Mikolajka we wlasnych realiach. I nie pomylila sie.
            • nchyb • Re: Mateuszek - seria 30.04.06, 15:11
              > Hiszpanie chetnie kupia Mikolajka we wlasnych realiach. I nie pomylila sie.
              a wielu polskim chłopcom (dziewczynkom zresztą też) wersja hiszpańska spodobała
              się niemniej niż francuska i zarykują się ze śmiechu wieczorami, czytając o
              Mateuszku... A jak proszę o ciszę, by nie hałasowali i nie budzili młodszego
              brata, to krzyczą, że ze śmiechu powstrzymać się nie mogą :-)
              • igge • Re: Mateuszek - seria 07.05.06, 13:55
                Mikołajka bardzo lubię i czytałam z przyjemnością małemu jak miał 5 lat.
                Drugiemu dziecku jakoś nie było okazji przeczytać a szkoda. Mateuszka kupiłam 2
                części, stoją i kurzą się na półce ale nigdy sama nie czytałam a mój 9letni już
                syn ani po Mateuszka ani po Mikołajka nigdy nie sięgnął. Woli baśnie, legendy,
                mity albo powieści przygodowe typu "Nika...", hmmm nawet nie pamiętam tytułu...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka