Dodaj do ulubionych

Książki historyczne

12.09.06, 16:36
Szukam dla mojego - 8 latka książek historycznych. Ale takich pisanych z
myśla o dzieciach.
Czy możecie coś polecić?
Obserwuj wątek
    • agatka_s Re: Książki historyczne 12.09.06, 16:47
      to bylo dla mojego ciut starszego syna, ale moze cos cie zainspiruje:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16375&w=41564173&wv.x=1&a=41564173
      Mnie bardzo spodobala sie Walizka Hany-taka ksiazka o ktorej potem sporo sie
      mysli, aha i dobrze sie o niej rozmawia, bo tam jest i watek historyczny i
      wspolczesny-myle ze przez to ksiazka jest bardzo "strawialna"
      • verdana Re: Książki historyczne 12.09.06, 16:53
        Teraz ukazały się dwie - podobno doskonale - książki dla dzieci o Powstaniu
        Warszawskim. Z powodu remontu cierpię na sklerozę i tytułów nie podam, ale
        zaraz na pewno ktos się znajdzie, kto da namiary.
        • marian_na48 Re: Książki historyczne 12.09.06, 16:58
          Te powstańcze to z "Muchomora", zajrzyj na www.muchomor.pl. "Literatura" wydała
          ksiązkiBeaty Ostrowickiej "Eliksir przygód" i "Tajemnica szkatulki" - ciekawy
          motyw wędrówki w czasie.
        • agatka_s Re: Książki historyczne 12.09.06, 16:58
          verdana napisała:

> Teraz ukazały się dwie - podobno doskonale - książki dla dzieci o Powstaniu
          > Warszawskim. Z powodu remontu cierpię na sklerozę i tytułów nie podam, ale
          > zaraz na pewno ktos się znajdzie, kto da namiary.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16375&w=462403
          Voila !
    • agatka_s Re: Książki historyczne 12.09.06, 17:00
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16375&w=46240388

moze teraz wejdzie...
      • ratyzbona Re: Książki historyczne 12.09.06, 22:30
        Dla osmiiolatka polecam przede wszystkim ,, Straszną historię" - książki choć
        wypełnione mało poważnymi obrazkami są bardzo rzetelne historycznie. Do dziś
        mimo że studiuję historię pewne fakty kojarzę właśnie dzięki tym książkom.
        Uprzedzam jednak że ksiażki o historii najnowszej są pisane z punktu widzenia
        anglików i opatrzone idiotycznym polskim sprostowaniem które ma na celu jedynie
        utrwalenia w dziecku strasznego obrazu wojny który raczej go nie zainteresuje.
        Polecam też wydawaną kiedyś serię czerwonych książek pt ,, Jak żyli ludzie..."
        seria obejmuje całą historię poczynając od człowieka pierwotnego i jest nie
        tylko ciekawa ale i przydaje sie przy odbrabianiu pracy domowej z historii
        • oja83 Re: Książki historyczne 16.09.06, 21:30
          ; jak zyli ludzie'' to bardzo wartosciowe wydawnictwo i zawiodlo mnie na studia
          historyczne
          polecam tez ksiazke stanislawa marciniaka ;; historia polski dla piotrka''
          pozdr
          • andaba Re: Książki historyczne 16.09.06, 22:17

Nie wiem, czy mi się uda podac link.
            Wprawdzie to nie powieśc, ale mojemu synowi się podobało.

www.swiatksiazki.pl/cgi-bin/KlubSwiatKsiazki.storefront/450c5ca3025f9b3e273fd44b60490629/Product/View/51
            18
            • andaba Re: Książki historyczne 16.09.06, 22:18
              No i nie wiem czemu, ale się nie udało :(

Chodzi o to:
              Śladami pierwszych Piastów
              autor Sławomir Koper.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka