Dodaj do ulubionych

Baśnie z całego świata

15.12.06, 10:31
Z ilustracjami Józefa Wilkonia. Straszną mam ochotę, opis w merlinie jest
bardzo zachęcający. Widzałyście? Czytałyście? jakie sa Wasze wrażenia?
www.merlin.com.pl/frontend/towar/494986
Obserwuj wątek
    • natalajj Re: Baśnie z całego świata 15.12.06, 11:17
      Nie czytałam, ale widziałam przy okazji wizyty w Zachecie. Bardzo mi sie
      wizualnie podobała, kupiłabym od razu, ale cena mnie powtrzymała ...
      • uccello Re: Baśnie z całego świata 15.12.06, 16:46
        Też gryzłam paluchy zastanawiając sie nad wyborem: "Baśnie Polskie" z
        ilustracjami Marii Ekier, czy "Baśnie Świata" z Wilkoniem. Nie padłam niczym
        osiołek, któremu w żłoby dano, tylko dlatego,że uchwyciłam się "Bóg się rodzi"
        wydanego przez Agorę i dwie siostry, ze starymi, pięknie i czule
        opracowanymi "Wilkoniami".
        Ciekawa jestem co myślicie o opracowaniu graficznym Baśni ?
        Mnie to, co zrobiła Grażka Lange ( (projektantka Baśni z Nowej Ery i
        nominowanego przez IBBY Kopciuszka z Santorskiego) wydaje się zbyt agresywne i
        aroganckie wobec wobec tekstu i ilustracji. Uwielbiam Grażkowe opracowania do
        WSIPu, gdzie rozwiązania graficzne, tak banalnych i opatrzonych tematów jak
        tabelka, słupek, krzyżówka dostają po prostu skrzydeł. Uwielbiam to, jak bawi
        się i wykorzystuje stare grafiki i żongluje literą. To wogóle, moim zdaniem,
        jedna z naszych najlepszych, współczesnych projektantek. Ale przy tych
        klasycznych, wyciszonych, pełnych smaczków ilustracjach Wilkonia i Ekier,
        jakoś mi to opracowanie zbytnio " staje w poprzek", za bardzo zwraca na siebie
        uwagę.
        Wiem,że to jedynie sprawa gustu i nie ma jednoznacznych i pewnych jak w
        matematyce podziałów na plus i minus, na rzeczy dobre i złe, ale ciekawa
        jestem Waszej opinii.
        • nikkori Re: Baśnie z całego świata 15.12.06, 21:54
          Moja opinia pokrywa sie z pani opinia, dlatego tez z dwojga wole "mocne" do pary
          Maryski Ekier na ciemnych tlach, bo wg. mnie Wilkon ginie w tych kreskach. A
          swoja droga, czy Grazia robila cos dla WSiPu? Myslalam, ze raczej dla Szkolnego
          PWN...
          • nikkori Re: Baśnie z całego świata 15.12.06, 21:57
            poza tym wszystkim - to zloto napstrzone na obrazkach Wilkonia jest taaaaaakie
            cudne!!!!! Jezdem sroka chiba :)))))
            • uccello Re: Baśnie z całego świata 16.12.06, 09:59
              Oczywiście - Grażka Lange - Wydawnictwa Szkolne PWN. Mam zeszyt do ćwiczeń z
              interpunkcją, i typograficznie - strona w stronę to jest mistrzostwo świata.
              Może służyć też jako podręcznik dla młodych projektantów. "Czerwonego kapturka"
              z Santorskiego ( z tekstem Olech) też bardzo lubię- przyjmując, że to ksiażka
              dla takiego starego grzyba jak ja, albo dla wyrobionego nastolatka. Dla małych
              dzieci, ta seria moim zdaniem się nie nadaje. Tytuł mówi jedno, a zawartość
              książki zupełnie co innego. Brak mi jakiejś , bo ja wiem, banderoli na okładce,
              ulotki wewnątrz,że to książki, dla dzieci starszych, lub do czytania z Rodzicem.
            • uccello Re: Baśnie z całego świata 16.12.06, 10:36
              Baśnie Polskie i Baśnie z całego świata, na pewno , prędzej czy później kupię.
              Póki co, patrzę łakomie, na nie zajęte półkami na książki, sufity w naszym domu.

Wilkoniowe srebro i złoto (właśnie przyszło, kupione na Allegro "W nieparyżu i
              gdzie indziej" Anny Kamieńskiej, mniam, mniam) to rzeczywiście nie ozdóbka, ale
              element konstrukcyjny ilustracji.

Seria książek poza szkolnych wydawanych przez Nową Erę :
              Alfabet z obrazkami
              Baśnie Polskie
              Baśnie z całego świata
              nosi roboczą nazwę--------
              • nikkori Re: Baśnie z całego świata 16.12.06, 12:22
                poprosimy wiecej takich kaprysow, oraz wiecej takich naczelnych!
        • i2h2 Re: Baśnie z całego świata 17.12.06, 14:05
          To ja się przyznam, że w ogole nie zwróciłam uwagi na opracowanie graficzne
          tekstów ;-)Ale teraz zobligowana Twoją uwagą przyjrzę się dokładniej, kiedy
          tylko dostanę książki do ręki.
    • i2h2 Re: Baśnie z całego świata 17.12.06, 14:03
      Teksty, jacobino, znasz na pewno, jeśli nie wszystkie, to większość - to
      antologia utworów wybranych z już istniejących. Ilustracje natomiast - mnie się
      ogromnie podobają, szczególnie ich wymiar nie-szancerowski. To takie
      skojarzenie ze słowami Grzegorza Leszczyńskiego, który ilustracje Szancera
      określił jako zamknięte, zakończone; piękne, ale nie pozostawiające nic do
      roboty naszej wyobraźni (to nie cytat, tylko mniej więcej sens całej
      wypowiedzi).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka