agapinek 01.02.07, 15:11 Tomek ma 5 lat i w przedszkolu potrafi byc bardzo agresywny. Jest tez dosyc samowolny, nie zawsze slucha sie pani. Ma problem z respektowaniem zasad. czy znacie jakies ksiazki traktujace o tego typu problemach? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aska90 Re: co dla agresywnego przedszkolaka? 01.02.07, 16:12 Pozwolę sobie zadać pytanie uzupełniające. Szukasz ksiązki dla przedszkola, którą przeczytasz mu i dzięki temu dziecko się uspokoi? Tu będzie raczej potrzebna praca z dzieckiem, zarówno rodziców (przede wszystkim), jak i przedszkolanek; książka tego nie zastąpi. Odpowiedz Link
jacobina Re: co dla agresywnego przedszkolaka? 01.02.07, 19:48 Och jak ja kocham takie mądrości ;/. Pewnie, że nie zastąpi ale doskonale może ją wesprzeć i uzupełnić a przede wszystkim dać rodzicom narzędzie do ręki, pokazać jak tłumaczyć dziecku, że pewne zachowania sa nieakceptowalne i dlaczego... Ja moge polecić jedynie książkę Smok Lubomił i tajemnice złości. Nie obejdzie się bez komentarza ale dzięki książce jest łatwiej. A poza tym tłumaczenie, że każdy człowiek ma prawo się złościć, że złość jest naturalną reakcją i nie jest niczym złym. Ale podczas złoszczenia się nie można nikogo krzywdzić np krzykiem, biciem, kopaniem itd. Wspólnie szukać akceptowalnego sposobu wyładowania złości. I jeśli się traki sposób znajdzie i dziecko go zaakceptuje to poinformować o tym sposobie wychowawczynię, że dziecko np będzie sobie w kącie przez chwilę głośno tupało albo weźmie kartkę i swoją złość narysuje. Żeby nie była zdziwiona i żeby z kolei ona tego nie pacyfikowała, tylko wspierała. Poza tym polecam książkę "Jak mówić, zeby dzieci słuchały jak słuchać żeby dzieci mówiły" i dodatkowo do tego oparte na niej warsztaty dla rodziców (bezpłatne są). Książka pisana typowo po amerykańsku i to razi ale ważny jest sam sens. Trzymam kciuki :). Trochę czasu i pracy to wymaga ale daje znakomite efekty. U nas pierwsze były 2 dnia po włączeniu akcji "każdy ma prawo się złościć ale nie wolno przy tym krzywdzić ludzi". No dobra, zamykam się bo wsiadłam na swojego konika ;) Odpowiedz Link
joa8 Re: co dla agresywnego przedszkolaka? 01.02.07, 20:28 ostatnio przetrenowałam "Smoka Lubomiła i tajemnice złości" na znajomej, szalonej ośmiolatce. Ośmiolatka była osłupiała, kiedy dotarło do niej, że MOŻE się złościć. Że to nie jest nic złego. Pytała się: "ciocia, ale na pewno?" :-) Oczywiscie omówiliśmy sposoby dobrego złoszczenia się, wyjaśniłam, jakie zachowania są nieakceptowalne. Miałyśmy fajną rozmowę :-) po lekturze tej książki. Odpowiedz Link
abepe Re: co dla agresywnego przedszkolaka? 01.02.07, 21:39 Jeżeli dziecko tylko w przedszkolu jest agresywne a w domu zachowuje się normalnie należy się zastanowić co się dzieje w przedszkolu. Uważam, że wychowawczynie w przedszkolu powinny znać sposoby radzenia sobie w takich sytuacjach i nie zwalać całej idpowiedzialności na rodziców. Więc - może jakaś książka dla nich? A o różnych emocjach, także tych trudnych, z dzieckiem należy na codzień rozmawiać, gdy się pojawiają (także u rodziców). Odpowiedz Link
lena99 do Jacobiny 01.02.07, 20:34 jacobina napisała: > Poza tym polecam książkę "Jak mówić, zeby dzieci słuchały jak słuchać żeby > dzieci mówiły" i dodatkowo do tego oparte na niej warsztaty dla rodziców > (bezpłatne są). Czy możesz napisać gdzie można znaleźć te warsztaty? Odpowiedz Link
abepe do leny99 01.02.07, 21:31 Warsztaty nazywają się "Szkoła dla Rodziców" i są realizowane w całej Polsce według tego samego scenariusza. Warto popytać w rejonowych Poradniach Psychologiczno-Pedagogicznych lub innych miejscach, gdzie pracuje się z dziećmi. www.cmppp.edu.pl/szkoladlarodzicow/ Może koordynatorzy będą wiedzieli, gdzie "Szkoły" w danym mieście szukać. Odpowiedz Link
lena99 Re: do leny99 03.02.07, 19:18 Dziękuję za info. Wygląda na to, że w moim mieście są jedynie płatne warsztaty :( Odpowiedz Link
abepe Re: do leny99 04.02.07, 21:02 Ale sprawdziłaś na stronie czy gdzieś dzwoniłaś? Warto popytać. W moim ośrodku warsztaty są organizowane regularnie, fundowane przez urząd miejski. Nazwiska osób, które je prowadzą nie widnieją na stronie. Nie muszą się reklamować, bo warsztaty są głównie dla rodziców naszych pacjentów. Ale zawsze jakieś miejsca są i myślę, że gdyby ktoś spoza był zainteresowany to by się załapał. Odpowiedz Link
lena99 Re: do leny99 08.02.07, 13:32 Szukałam w necie, obdzwoniłam chyba wszystkie Poradnie p-p, napisałam do koordynatorów. I znalazłam kilka ciekawych warsztatów np. dla rodziców rozwodzących się, dla rodziców dzieci z zaburzeniami różnego typu (mowy itp.), dla rodziców przyszłych przedszkolaków. Ale typowej "Szkoły dla rodziców" nie udało mi się zlokalizować (za darmo, zaznaczam). Aha, szukam w Poznaniu. Pozdrawiam Odpowiedz Link
abepe Re: do leny99 08.02.07, 18:01 A spytaj na tych forach: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=23522 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=40028 www.maluchy.pl/forum/index.php?sid=da3ac2732f72f694583fe1bc5e5f0a07 I pewnie jeszcze gdzieś. Nie wierzę, żeby w tak dużym i prężnym mieście jak Poznań nic nie było. Czasem trudno dotrzeć. Warto spytać rodziców. Aha, spytaj może w poznańskim Ośrodku Wczesnej Interwencji. Odpowiedz Link
lena99 Re: do leny99 12.02.07, 20:59 Dzięki za pomoc; szukam, mam nadzieję że w końcu uda mi się znaleźć. Odpowiedz Link
aska90 Re: co dla agresywnego przedszkolaka? 02.02.07, 08:59 > Och jak ja kocham takie mądrości ;/ To pozostawię bez komentarza. ale doskonale może > ją wesprzeć i uzupełnić a przede wszystkim dać rodzicom narzędzie do ręki, > pokazać jak tłumaczyć dziecku, że pewne zachowania sa nieakceptowalne i dlaczeg > o... Autorka wątku szukała ksiązki dla przedszkola, nie rodziców, stąd i moja odpowiedź. A pod resztą tego, co napisałaś, mogę się podpisać. Odpowiedz Link
gopio1 Re: co dla agresywnego przedszkolaka? 02.02.07, 09:31 aska90 napisała: > Autorka wątku szukała ksiązki dla przedszkola, nie rodziców Z postu wynika, że Autorka szuka książki dla swojego 5-letniego synka, nie dla przedszkola. Odpowiedz Link
aska90 Re: co dla agresywnego przedszkolaka? 02.02.07, 10:09 Dla przedszkolaka miało być. Dzięki za zwrócenie uwagi. Odpowiedz Link
i2h2 Re: co dla agresywnego przedszkolaka? 02.02.07, 10:45 aska90 napisała: > Pozwolę sobie zadać pytanie uzupełniające. Szukasz ksiązki dla przedszkola, > którą przeczytasz mu i dzięki temu dziecko się uspokoi? Książki nie służą wyłącznie do czytania - świetnie się przy nich rozmawia. Na pewno łatwiej porozmawiać na zasadzie: "Zobacz, Olek się złościł, a potem przeprosił kolegę" i wyjaśnić sobie dlaczego, niż napadać na dziecko "Dlaczego nie przeprosiłeś kolegi?!". Przy okazji unika się wtedy przypinania etykietki. Działa mechanizm: inni robią podobnie, nie jestem najgorszy (czasem takie niespokojne czy agresywne zachowania wynikają z wyobcowania albo braku akceptacji)i paradoksalnie ta świadomość może pomóc dziecku się uspokoić. Odpowiedz Link
i2h2 Re: co dla agresywnego przedszkolaka? 02.02.07, 10:39 Między samowolą a agresją jest dużo miejsca na zachowania pośrednie, niekoniecznie wynikające z charakteru i nastawienia Twojego syna. Tak jak abepe sugerowałabym przyjrzeć się temu dokładnie - mże chodzić zarówno o problemy emocjonalne, jak i o to, że syn się nudzi... Rozejrzyj się za serią z Plastelinkiem, wydaną przez duet Muchomor/WSiP (raczej w księgarniach z podręcznikami albo na stronie internetowej WSiPu). Książeczki dotyczą właśnie życia przedszkolnego, mogą coś wyjaśnić, ale i nakłonić do samodzielnego opisania trudnych dla syna sytuacji. Szczególnie polecam "Wojnę o biały fartuch" i "Co jest najważniejsze w kłótni?": www.bromba.pl/Plastelinek.html W przedszkolu mojej córki Panie są tą serią zachwycone, a dzieci podobno często proszą o czytanie tych historyjek. Odpowiedz Link
jacobina Re: co dla agresywnego przedszkolaka? 02.02.07, 11:53 Myślę, że to dobry watek, żeby polecić też lektury w tym zakresie dla nas. Bo problem zazwyczaj zaczyna sie od tego, że my często tkwimyu w przekonaniu, ze dziecko wyłącznie nas obserwując nabierze dobrych nawyków i nie próbujemy a czesto nie potrafimy pewnych rzeczy nazwać i przekazać dziecku słownie. No ja w każdym bądź razie popełniałam długo taki błąd... i gdyby nie fajne lektury to robiłabym to nadal. Poproszę więc o tytuły jesli możecie coś polecić :) Odpowiedz Link
uccello Re: co dla agresywnego przedszkolaka? 02.02.07, 12:25 Wspomniane wcześniej " Jak mówić , żeby dzieci nas słuchały, jak słuchać, żeby do nas mówiły" wydane przez Media Rodzina, jest ujmująco prostą, choć rewolucyjną książką dla rodziców . Jestem w stanie wybaczyć jej wszystko: i niezbyt udane ilustracje, i koślawość przekładu ( mamo! mamo! sam dziś zrobiłem łóżko- to wbrew pozorom nie historyjka o zdolnym stolarzu- amatorze, a o ścielaniu) No a co najważniejsze- To działa! Odpowiedz Link
abepe Re: co dla agresywnego przedszkolaka? 02.02.07, 13:49 jacobina napisała: > Myślę, że to dobry watek, żeby polecić też lektury w tym zakresie dla nas. Bo > problem zazwyczaj zaczyna sie od tego, że my często tkwimyu w przekonaniu, ze > dziecko wyłącznie nas obserwując nabierze dobrych nawyków i nie próbujemy a > czesto nie potrafimy pewnych rzeczy nazwać i przekazać dziecku słownie. No ja w > > każdym bądź razie popełniałam długo taki błąd... i gdyby nie fajne lektury to > robiłabym to nadal. Poproszę więc o tytuły jesli możecie coś polecić :) Proszę bardzo: www.cmppp.edu.pl/szkoladlarodzicow/literatura/ Odpowiedz Link
joa8 Re: co dla agresywnego przedszkolaka? 02.02.07, 17:45 Jacobina, polecam ogromnie książkę Basi Jakubowskiej "Jak mądrze kochac dziecko". To nie jest żadna nowość, ale dla mnie wielkie odkrycie. sklep.mamawcentrum.pl/product_info.php?products_id=249 www.merlin.com.pl/frontend/towar/287497 Jestem pod ogromnym wrażeniem tej książki! Madra, prosta, bez żadnej przesady. Mówi o naszych, rodzicielskich uczuciach, często nienajłatwiejszych - o złości na dziecko, o rozczarowaniu, smutku. I pomaga sobie z nimi radzić, a przez to mądrzej wychowywać dzieci. Naprawdę super książka. Odpowiedz Link
i2h2 "Diablik Amelki" - dla ciut starszych 02.02.07, 13:13 Super-ekstra-fantastyczna książka o tym, że ze złością można sobie radzić, a co ważniejsze, że złość dobrze "ukierunkowana" może być uczuciem kreatywnym, pomagającym, a nie tylko niszczącym. Ksiażka dla "szkolniaków" (na okładce 9+, ale ja i z siedmio-osmiolatkiem bym ją czytała), ale moim zdaniem równeż dla rodziców dzieci młodszych (właśnie przedszkolnych), żeby sobie przeczytali, a dziecku opowiedzieli podobną historyjkę, ale dostosowali ją do poziomu młodszego czytelnika. www.nk.com.pl/engine/index.php?page=ksiazka&id=472&damaged=0 Odpowiedz Link
kamilla14 Re: "Diablik Amelki" - dla ciut starszych 09.02.07, 00:21 www.edycja.pl/index.php?mod=ksiegarnia&item=285 Jesli Ci nie przeszkadza, ze to z katolickiego wydawnictwa (patrz watek o Poradnikach dla dzieci), to tez warto. K Odpowiedz Link
abepe czy autorka wątku czyta... 09.02.07, 13:03 ...to, co sie tu pisze? Mam takie poczucie, że forumowicze się produkują a autorka rzuciła hasło i wcale tu nie zagląda. Wydaje mi się, że miło by było, gdyby skrobnęła, czy z propozycji skorzystała. Jakoś nie lubię, gdy ktoś o coś pyta a potem nawet dzięki nie powie. Odpowiedz Link
jacobina Re: czy autorka wątku czyta... 09.02.07, 19:17 Ja nie autorka ale odpowiem, ze dokładnie przeczytałam, przeanalizowałam i do koszyka wrzuciłam ;-). Tylko z linki aAepe niewiele mogę skorzystać bo za wiela tego tam i z torbami bym poszła. A wybrać konkretnej pozycji nie potrafię :D Odpowiedz Link
abepe Re: czy autorka wątku czyta... 12.02.07, 21:10 jacobina napisała: > Ja nie autorka ale odpowiem, ze dokładnie przeczytałam, przeanalizowałam i do > koszyka wrzuciłam ;-). Tylko z linki aAepe niewiele mogę skorzystać bo za wiela > tego tam i z torbami bym poszła. A wybrać konkretnej pozycji nie potrafię :D Padłam, jak zobaczyłam tę listę książek. O większości zielonego pojęcia nie miałam. Wydaje mi się, że przeczytanie 50% mogłoby zaszkodzić:))Mam nadzieję, że wspólnymi siłami będziemy w stanie doradzić sobie, które na pewno warto. Obiecuję gdzieś za 2-3 tygodnie skrobnąć, które znam i mogę polecić. Może ktoś poleci coś innego? Chyba, że to temat na inne forum? Odpowiedz Link
i2h2 Re: czy autorka wątku czyta... 12.02.07, 21:17 A wypunktujesz te dla ludzi i te dla psychologów ? ;-) Bo ja tez chętnie bym coś przeczytała, ale boję się trafić na "instrukcję obsługi", bo takich nie znoszę. Odpowiedz Link
abepe Re: czy autorka wątku czyta... 14.02.07, 19:36 i2h2 napisała: > A wypunktujesz te dla ludzi i te dla psychologów ? ;-) One są wypunktowane - te "dla ludzi" mają dopisek w nawiasie, że dla rodziców. Odpowiedz Link
domil Re: "Diablik Amelki" - dla ciut starszych 10.02.07, 09:36 Wielkie dzięki za "Diablika" - kupiłam i bardzo się cieszę, bo to książka o naszych kłopotach. Myślę, że się przyda. Odpowiedz Link
i2h2 Re: "Diablik Amelki" - dla ciut starszych 12.02.07, 21:17 A to bardzo się cieszę :) Odpowiedz Link
agapinek oczywiscie, ze autorka czyta 14.02.07, 16:52 Witam serdecznie jeszcze raz wszystkich forumowiczow. Bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi i sugestie. Juz z nich skorzystalam (m. in.zamowilam ksiazki). Przede wszystkim dziekuje za inspiracje, Pozdrawiam, a Odpowiedz Link
abepe Re: oczywiscie, ze autorka czyta 14.02.07, 19:37 No to super! Życzę powodzenia:)) Odpowiedz Link
elaw2 Re: co dla agresywnego przedszkolaka? 15.02.07, 09:07 Dzięki za serię o Plastelinku. Nie miałam o niej pojęcia. Jestem mamą pięcioletniej Kaśki i córeczka ma podobne problemy jak Tomek. Też jest dzieckiem sprawiającym kłopoty w przedszkolu, agresywną. Chodzimy do psychologa, raz ja raz ona. Poza tym staram się z nią dużo rozmawiać, no i czytać. Np. Hihopter Małgorzaty Musierowicz. Tam są opowiadania, które mówią o przemocy w grupie: Bijacz, o nieznośnym zachowaniu: Rybka. A Plastelinka to sama sobie przeczyta bo prócz żywości usposobienia jest też dzieckiem bystrym i już czyta sobie sama. Odpowiedz Link
elaw2 Re: co dla agresywnego przedszkolaka? 15.02.07, 09:19 Mam tylko nadzieję, że w wrocławskich księgarniach znajdę Plastelinka bez trudu...Raz jeszcze dzięki. Odpowiedz Link
i2h2 Re: co dla agresywnego przedszkolaka? 15.02.07, 09:29 Jeśli znasz jakąś księgarnię z podręcznikami, to tam pewnie znajdziesz "Plastelinka", a jeśli nie, to mają sklep internetowy na stronie i przy płatności kartą pokrywają zdaje się koszt przesyłki. Pozdrawiam Odpowiedz Link
elaw2 Re: co dla agresywnego przedszkolaka? 15.02.07, 09:27 Dziewczyny, jeśli któraś może podrzucić link do strony gdzie można kupić Plastelinka to będę wdzięczna. W Muchomorze nie znalazłam, w empiku (chciałam lecieć po pracy i obejrzeć) brak. Z góry dziękuję. Odpowiedz Link
i2h2 Re: co dla agresywnego przedszkolaka? 15.02.07, 10:40 Voila: www.sklep.wsip.com.pl/pl.cgi/web/szukaj0100?typ=1&szukaj=plastelinek Pozdrawiam;-) Odpowiedz Link
elaw2 Re: co dla agresywnego przedszkolaka? 15.02.07, 11:51 Dziękuję, bardzo, bardzo. Nie wiem co mnie się z Muchomorem wydawało!? A zobaczę też w księgarniach z podręcznikami. Powinno być. A jak nie to internetowo i już. Dobrze, że trzynastka się szykuje w robocie ;) Odpowiedz Link
elaw2 Re: co dla agresywnego przedszkolaka? 16.02.07, 08:41 Już nabyłam część o kłótni. We Wrocławiu w księgarni Worcella. Ale chyba tylko jeden egzemplarz mieli. W rynkowych księgarniach nic. Niestety, Kaśkę mam chorą i nie czytałyśmy ale strona graficzna udana. Odpowiedz Link
elaw2 Re: co dla agresywnego przedszkolaka? 07.03.07, 14:46 Nabyłam Plastelinka i to jest to. Przy okazji duże podziękowania za linki do wydawnictwa, bo we Wrocławiu książki praktycznie niedostępne. Mądra, dobra i nieprzesłodzona literatura dla przedszkolaka, nie tylko agresywnego. Życiowe problemy dzieciaków, napisane ich językiem i trafne plastelinkowe rozwiązania. Kaśka wczoraj znów czytała Wojnę o biały fartuch. Polecam. Odpowiedz Link