magdalik 06.09.07, 18:24 Druga prosba na dzisiaj: poradzcie jakies pozycje ktore pomoglyby wprowadzic 3-latka w swiat literek i alfabetu w bezbolesny sposob ;-) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
verdana Re: literki dla 3-latka?? 06.09.07, 23:03 A po co???? Jeśli dziecko jest naprawde zainteresowane i zdolne, to samo się wprowadzi, pytając o literki i blyskawicznie się nauczy. Jeżeli nie jest, to za wcześnie - każdy sposób może okazać się bolesny albo nudny. A jak nie, to nawet płynne czytanie w tym wieku jest umiejetnością albo bezużyteczną (dziecko technicznie umie czytać, ale nie rozumie bez wyjasnień starszych tekstu i szybko sie nudzi) albo szkodliwą( dziecko uczy się płynnie czytać i spędza czas , ktory powinno przenaczyć na zabawy z dziećmi, bieganie po dworze, męczenie matki i twórcze zabawy na czytaniu średnio zrozumiałych tekstów. Mój mąż z tego powodu m.in. nigdy nie opanował sztuki przebywania w towarzystwie...). Odradzam. jak dziecko w tym wieku samo się nauczy - OK. Ale uczyć go - nie! Odpowiedz Link
magdalik Re: literki dla 3-latka?? 06.09.07, 23:39 Po pierwsze o zadnym zmuszaniu nie ma mowy bo synek sam ostatnio zaczal interesowac sie literkami i bynajmniej nie mam ambicji uczyc go czytania w tak mlodym wieku. Chodzilo mi jedynie o atrakcyjne (to mialam na mysli piszac 'bezbolesne') pozycje ktore zaspokoilyby jego ciekawosc a propos literek bo nie widze tez powodu dla ktorego nie mialabym podtrzymywac jego zainteresowan. Poza tym nie o rade w kwestii wczesnej nauki czytania prosilam w tym watku. Odpowiedz Link
verdana Re: literki dla 3-latka?? 07.09.07, 16:31 Problem był w slowie "bezbolesne". Jesli dziecko samo się interesuje, to bezbolesne jest z definicji:- )) Ale naprawde, dla tak malych dzieci polecalabym znacznie bardziej ruchomy alfabet - na klockach, albo z magnetycznymi "przyssawkami". Odpowiedz Link
alistar1 Re: literki dla 3-latka?? 06.09.07, 23:04 Może to: "Alfabet z obrazkami" wyd. Nowa Era www.merlin.com.pl/frontend/browse/product/1,407948.html Odpowiedz Link
pi-razy-zaba Re: literki dla 3-latka?? 07.09.07, 01:13 Może kolorowanki? Na moim blogu (link w sygnaturce) staram się zebrać kolorowanki, na których jest litera i obrazek, który można z nią skojarzyć - w linku "Projekt ABC". Brakuje mi jeszcze U. Wiem, że kolorowanki są kontrowersyjne, ale może akurat ty nie jesteś anty :)) Odpowiedz Link
abepe Re: literki dla 3-latka?? 07.09.07, 10:39 Zastanawiam się nad tym - "Alfabet dla najmłodszych. Podróże od A do Z" Michała Pruskiego: www.gwp.pl/product/4167.html Odpowiedz Link
magdalik Re: literki dla 3-latka?? 07.09.07, 12:24 Wyglada bardzo atrakcyjnie :-) Ciekawa jestem tylko jak wyglada w srodku?? Odpowiedz Link
abepe Re: literki dla 3-latka?? 14.09.07, 00:14 abepe napisała: > Zastanawiam się nad tym - "Alfabet dla najmłodszych. Podróże od A do Z" Michała > Pruskiego: > www.gwp.pl/product/4167.html Obejrzałam. Bez zachwytów. Odpowiedz Link
karanissa Re: literki dla 3-latka?? 14.09.07, 08:46 Mamy trzy ksiazki "z literkami". Pierwsza to moja ulubiona ksiazka z dziecinstwa - "Co okret wiezie" Ireny Tuwim. Nie wiem, czy byly wznowienia, bo my mamy jakis stary egzemplarz zakupiony na allegro. Kolejna to "Alfabet z obrazkami" www.merlin.com.pl/frontend/browse/product/1,407948.html ciekawe ilustracje, krotkie wierszyki na kazda z liter. A teraz czytamy "Niesforny alfabet" Grzegorza Kasdepke, sa to juz dluzsze opowiadania ze slowami na kazda z liter - bardzo przyjemna ksiazka. www.merlin.com.pl/frontend/browse/product/1,458921.html Odpowiedz Link
ewelinaxxi Re: literki dla 3-latka?? 25.09.07, 09:44 "Alfabet z literkami" jest rewelacyjny. Mój synek uwielbia a szczególnie literkę C z ciuchcią cudną niczym cacko... :) Odpowiedz Link
zo_79 Re: literki dla 3-latka?? 14.09.07, 15:24 Jest fajna seria zeszytów wydana przez Aksjomat "Lubię literki i naklejam". www.aksjomat.com/index.php?s=karta&id=7 Niby pierwszy zeszyt jest dla pięciolatków, ale zadania są bardzo proste i intuicyjnie. Moja córka, będąc niespełna czterolatkiem nauczyła się sklejać litery właśnie na tych książeczkach. Polecam. Odpowiedz Link
bomaki Re: literki dla 3-latka?? 15.09.07, 11:12 Polecam literki magnetyczne. Są naprawdę super, mają żywe kolory, są trwałe i nie znudzą sie dziecku szybko. My kupiliśmy też dużą tablicę na stojaku, polecam! Córka ma już 9 lat a nadal korzysta z literek bo właśnie uczy się alfabetu angielskiego. Jako 4-latka znała już wszystkie literki, ale uczyła się chętnie i sama do tego lgnęła. Potem małe literki nauczyła się praktycznie sama i zaczęła czytać. Teraz właśnie synek (prawie 4-latek) jest na etapie poznawania liter i choć mamy różne pozycje ksiązkowe, obrazkowe itd. to nic nie zastąpi literek magnetycznych. Można też dokupić cyferki magnetyczne, kształty itd. Odpowiedz Link
bursz jaka tablica 26.09.07, 14:07 Witam, jeśli można proszę o jakis link do tej tablicy. Nasza trzylatka zainteesowala się cyferkami. Z góry dziękuję, pozdrawiam,jola Odpowiedz Link
bursz taka? 26.09.07, 15:58 Witam, czy taką macie, warto? czytałam ze w smyku sa jakies po 169, czy były, pewnie podobne,pozdrawiam,jola www.allegro.pl/item244817065_tablica_jumbo_magnetyczna_do_pisania_kreda_literki.html Odpowiedz Link
i2h2 Re: jaka tablica 26.09.07, 16:08 Nie wiem, o jakiej tu Bomaki pisze, ale ja bardzo sobie chwalę tablicę-sztalugę z Ikea: www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/50021076 Ma powierzchnię magnetyczną/do pisania pisakami, powierzchnię do pisania kredą, półeczkę oraz mocowanie do rolki papieru (u nas funkcja najważniejsza;-)) Literki można w większości sklepów z zabawkami dokupić osobno, a tu masz masę funkcji. Odpowiedz Link
bomaki Re: jaka tablica 28.09.07, 14:38 My mamy akurat tablicę Smiki(ładne żywe kolory, stabilna i fajna, kupowałam w Smyku, widziałam też je na allegro) ale w zasadzie to bez różnicy jaka tablica, ważne, że dzięki niej dziecko będzie chętniej uczyło się literek, cyferek, kształtów a oprócz tego może bawić się magnesikami z postaciami z bajek czy nawet z danonków oraz rysować. Po prostu fajna rzecz a jeśli ktoś nie dysponuje funduszami to można kupić zwykłą magnetyczną w markecie i przytwierdzić ją do ściany, dla dziecka to bez różnicy. Odpowiedz Link
i2h2 Re: jaka tablica 04.10.07, 10:31 Kolekcja ma jeden poważny feler, mianowicie kart pracy, które mogą przynieść więcej szkody niż pożytku. Są one mianowicie niezgodne z obowiązującą w nauczaniu liter zasadą:" Drukowane tylko czytamy, piszemy od razu pisane". Innymi słowy same książki tak, a karty od razu na makulaturę. Odpowiedz Link
pia_ Re: literki dla 3-latka?? 04.10.07, 10:15 www.merlin.com.pl/frontend/browse/product/1,474329.html Dzięki tej książce moja 3,5 latka zainteresowała się literkami. Teraz skończyła 4 lata i bardzo chciała nauczyć się pisania literek, więc kupuję jej kolorowanko-pisanki Zielonej Sowy oraz zeszyty Aksjomatu do pisania literek i rysowania szlaczków (są tam m.in strony z folii, wielorazowego użytku). Odpowiedz Link