mharrison 02.10.08, 19:39 Najchętniej mieszana para, albo rodzeństwo, ale nie jesteśmy aż tak wybredni:-) Jesteśmy po Julce i Julkach i Ja i moja siostra Klara, oczywiście A. Lindgren. Musi byc dużo psot przywołujących uśmiech na usta i trwogę:-) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pa_yo Re: O dzieciach z pomysłami:-) 03.10.08, 13:11 Może to znasz, ale takie trwożne historie wymyślił G.Kasdepke w 'Ostrożnie' - wprawdzie bohater jest jeden i to męski (no jeszcze babcia i pies) za to pomysły to on ma, oj ma... Odpowiedz Link
i2h2 Re: O dzieciach z pomysłami:-) 03.10.08, 13:23 Po tym opisie od razu mi się przypomniał taki serial czechosłowacki "Nikogo nie ma w domu".. ;-) Odpowiedz Link
pa_yo Re: O dzieciach z pomysłami:-) 03.10.08, 13:28 A może Pan Grzegorz napisał 'Ostrożnie' pod wplywem tegoz serialu własnie :) Przecież to nasze dziecięco-młodzieżowe czasy, Pana Grzegorza, jak myślę, też :) Odpowiedz Link
agisek Re: O dzieciach z pomysłami:-) 03.10.08, 14:38 A Ty wiesz, że ja regularnie wpisuję "Nikogo nie ma w domu" w wyszukiwarkę merlinową? Nie tracę nadziei, że to jeszcze raz obejrzę. Wszak "Arabela" jest już na DVD. Odpowiedz Link
pa_yo o Kindze 03.10.08, 13:54 Hokus-Pokus ma dwie pozycje o Kindze 'z pomysłami' Ja za jakąś chwilę kupię to dla mojego niespełna pięciolatka, ale najpierw chyba zapodam mu Kingę w wersji czytanej z płyty (znalazłam w zapowiedziach na Brombie). bibliotekaakustyczna.pl/prod/?id=2&det=46 Odpowiedz Link
ingeborga Re: o Kindze 03.10.08, 16:06 Kinga powinna być w sam raz, co prawda ona chodzi już do szkoły, ale któż nie aspiruje do bycia starszym ;-) (oczywiscie do pewnego wieku) Odpowiedz Link
mpalasz Re: O dzieciach z pomysłami:-) 03.10.08, 18:16 ha!!! no proszę, co za wątek :D mniamuśny dla mnie, z pewnych względów :)) Odpowiedz Link
katrio_na Re: O dzieciach z pomysłami:-) 03.10.08, 18:32 A Jasia Kowalskiego pamiętacie? Teraz to jako relikt chyba - moje dziecko nadzwić się nie mogło mleku w butelkach stawianymi co rano pod drzwi przez mleczarza :) A już Kajtuś Czarodziej na pewno- nawet do naszych realiów. Wiem, bo ostatnio 6 latkowi bardzo się podobał. A dzieckiem bez pomysłów nazwać by go nie można było ;) Tyle, że to nie rodzieństwo. Odpowiedz Link
jasiek4 Re: O dzieciach z pomysłami:-) 03.10.08, 22:51 To może i to by się nadało - "Idzie Jaś" Siesickiej merlin.pl/Idzie-Jas_Krystyna-Siesicka/browse/product/1,317631.html wprawdzie głównie o kilkulenim Jasiu, ale zdaje się że Jaś miał koleżankę. Bardzo fajnie nam się czytało jakiś czas temu, no i jest druga częśc. Odpowiedz Link
bea-sjf Re: O dzieciach z pomysłami:-) 03.10.08, 23:19 "Kuba i Buba " pana Kasdepke ( nowe wydanie - z dołączoną grą ). Ciekawie wyglada zapowiedź "Wyczynów Bartka Koniczyny" , ale realnie uśmiechała się ta ksiązka do mnie zza witryny zamkniętej ksiągarni - może ktoś juz zdążył się zapoznać z nią ? www.gandalf.com.pl/b/wyczyny-bartka-koniczyny/ A skoro Skrzat , to przypomniała mi się rodzina Ciumków : www.pawelberesewicz.neostrada.pl/ Odpowiedz Link
tattarak Re: O dzieciach z pomysłami:-) 04.10.08, 08:53 Może Muchomorowy "Marek i Mirek" (G. Rodari)? Książki nie znam, ale pamiętam, że na okładce są bliźniaki trzymające młotki w rękach, więc pewnie do grzecznych nie należą. Odpowiedz Link
abepe Re: O dzieciach z pomysłami:-) 04.10.08, 09:38 "Marek i Mirek" to jedyna chyba książka dla dzieci, którą na razie bym ocenzurowała:)) Odpowiedz Link
tattarak Re: O dzieciach z pomysłami:-) 04.10.08, 11:56 O... A możesz rozwinąć dlaczego? Książki nie znam, w bibliotece nie ma, w księgarniach stacjonarnych też nie ma, a ciekawa jestem... Odpowiedz Link
abepe Re: O dzieciach z pomysłami:-) 05.10.08, 17:54 "Mirka i Marka" zanm tylko z Bajkonurra. Ale widok tych chłopców traktujących otoczenie młotkami, hmmmm, psychopatycznie mi to jakoś wygląda. Odpowiedz Link
alistar1 Re: O dzieciach z pomysłami:-) 09.10.08, 07:59 Mharrison- przeczytajcie koniecznie "Charliego i Lolę" Lauren Child. Strasznie fajne książki o rodzeństwie. Aż kipią od dziecięcych pomysłów i fantazji, zapewniam, że usmiechu na ustach Wam nie zabraknie:-) U nas obecnie na topie łóżkowe hopipotamy;-))) Odpowiedz Link
bea-sjf Re: O dzieciach z pomysłami:-) 09.10.08, 08:27 U nas wczoraj też na dobranoc był duet Charlie - Lola ( nawet najmłodszy ślicznie mówił "Lola" :) ) bardzo się cieszę z kolejnych tomików właśnie wydanych :))) Odpowiedz Link
neospasmina Kuba i Ola 09.10.08, 19:22 trzy części merlin.pl/kuba-i-ola/browse/search.html?phrase=kuba+i+ola§ion=&place=0+simple&offer=O&sort=rank&x=50&y=10 &page=1 Odpowiedz Link
beti_1975 Re: O dzieciach z pomysłami:-) 09.10.08, 21:52 "Gofrowe serce" Marii Parr Mniej więcej spełnia kryteria Mi się pdobało :-) Odpowiedz Link
mharrison Re: O dzieciach z pomysłami:-) 10.10.08, 12:17 Dziękuje za wszystkie polecenia. Juz mi się lista gwiazdkowa układa (na razie w poczekalni). Poczekam jeszcze na zniżki targowe i rocznicowe w merlinie:-) Widziałam dziś reklamę Charliego i Loli w GW i nawet miałam zakładać osobny wątek, zwlaszcza że "Rusza mi się ząb ale nie chcę być szczerbata" właśnie przerabiamy w praktyce. Odpowiedz Link
abepe Re: O dzieciach z pomysłami:-) 10.10.08, 23:08 mharrison napisała: > A co młotkują Marek i Mirek? > > Mam wrażenie, że zaatakowali złodzieja, który podawał się za listonosza. Chyba, że słuchałam Bajkonurrra niedokładnie i się mylę. Nawet nieważne właściwie, co młotkują, samo to, że biegają zawsze z młotkami już wywołuje u mnie niepokoj. Odpowiedz Link
i2h2 Re: O dzieciach z pomysłami:-) 10.10.08, 23:16 Wszystko, wszystko. Nie mam tej książki pod ręką, ale zostało mi wrażenie rzucania tymi młotkami. Acz poza tym sama książka dobre wrażenie zrobiła (moze dlatego, że nie mam w domu gdzieś na wierzchu młotka ;-)). Odpowiedz Link
mharrison Charlie and Lola 20.10.08, 09:58 Czy ktoś z was widział ten zestaw na żywo. Czy to jakaś jeszcze skrócona wersja czy "normalna"? www.allegro.pl/item460882555_charlie_i_lola_6_ksiazeczek_my_little_library.html Odpowiedz Link
zawsze_wolna_nilka Re: O dzieciach z pomysłami:-) 22.10.08, 09:14 Nie znam tego, ale trafiłam przy okazji przeglądania strony wydawnictwa Egmont: www.egmont.pl/pl/ksiazki/pelna_oferta/art479.html "Maruda i Mądrala to my!" Judy Blume Odpowiedz Link