Dodaj do ulubionych

1 stycznie Przemyśl bez Pogotowia ratunkowego

18.09.09, 17:40
Dyrektor szpitala stawia na Radę społeczną wniosek o likwidację Zakładu medycyny nuklearnej i Pogotowia ratunkowego. Parę lat temu Przemyśl walczył o zatrzymanie gamma kamery, bo Rzeszów chciał ją zabrać do siebie dziś dyrektor zamyka dostęp społeczeństwu do badań tłumacząc dużymi kosztami. Jak to jest w Rzeszowie nie ma dużych kosztów a w Przemyślu są a może to Pan Dyrektor nie umie liczyć, bo nie posądzam go o działanie na szkodę szpitala i społeczeństwa Przemyśla i Powiatu Przemyskiego. Likwidacja pogotowia w szpitalu jest już dywersją jak można strategiczną firmę zlikwidować, przecież w Polsce obowiązuje Ustawa o Państwowym Ratownictwie Medycznym. Kto ma się zająć ratowaniem życia i zdrowia czy ma to zrobić Falck czy może jakiś biznesmen wietrzy dobry zarobek a może firma przewozowa, której nie udało się przejąć transportów pacjentów sztucznej nerki w Przemyślu i Sanoku, co będzie jak nagle prywatny właściciel zrezygnuje z działalności czy społeczeństwo ma zostać bez pomocy medycznej no i jak będzie współpracowała z Policją Strażą pożarną, jak udostępnić kanały łączności. Niszczy się bardzo łatwo, ale odbudowa trwa długo i dużo kosztuje no i trzeba od nowa szkolić personel, bo nie będzie on czekał bezczynnie. Może wreszcie Rady Miasta i Powiatu zamiast zajmować się pierdołami pomyśli o mieszkańcach, bo wybory zbliżają się dużymi krokami.
Obserwuj wątek
    • Gość: jasne Re: 1 stycznie Przemyśl bez Pogotowia ratunkowego IP: 79.139.106.* 18.09.09, 19:23
      a kto by chciał żeby pan zembatka z pogotowia go ratował nie raz widziałem jak
      okłada tzn bije innych na dyskotekach
    • Gość: wacek Re: 1 stycznie Przemyśl bez Pogotowia ratunkowego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.09, 19:47
      Pora porzucić STARE KOMUNISTYCZNE MYŚLENIE. Niestety w kapitalizmie nie wszystko
      się wszystkim należy. Pora sprywatyzować służbę zdrowia by ta banda idiotów tzw.
      polityków nie mogła obsadzać swoich aparatczyków na stanowiskach dyrektorów vide
      np. Kołakowski and his boys. Rzeczywistość nie znosi pustki, tak więc drogi
      kolego komuchu jakiś biznesmen wyczai interes i zrobi Prywatne Pogotowie
      Ratunkowe, zaprowadzi porządek, wypieprzy ba zbity pysk opie...czy a
      pacjentowi zapewni godziwe usługi, dając przy tym dobrą pensję personelowi. bo w
      przeciwnym wypadku, utonie w długach i pozwach sądowych a na jego miejsce
      przyjdzie inny biznesmen. Trzeba tylko przestać myśleć na czerwono wsiąść się do
      roboty, nie bać pracy. Wiadomo jak to jest w państwowej firmie. Czy się stoi czy
      się leży 2000 się należy, bo wiadomo że dyrektor pociągnie góra do następnych
      wyborów i nikogo swojego ze stanowiska nie ruszy, a u prywaciarza trzeba
      zapier..dalać. W końcu wszyscy chcieli kapitalizmu.
      • bwm9 Re: 1 stycznie Przemyśl bez Pogotowia ratunkowego 19.09.09, 21:53
        Ja nie chciałem kapitalizmu ani robotnicy stoczni walcząc w 1980 roku o prawa socjalne kapitalizmu chcieli panowie z SB, aby uwłaszczyć się na polskim majątku. Masz rację jak biznes zobaczy interes to będzie z niego ciągnął, ale jak nie będzie interesu to ty także zdechniesz pod płotem, bo żaden lekarz nie przyjedzie cię ratować z wypadku, bo niby, z jakiej okazji no i czym. Wypadki zdarzają się najczęściej, gdy nawet psu nie chce się wyjść z budy a co dopiero ratować kogoś w deszczu, zimnie, błocie i do tego nie mając fachowego pomocnika i sprzętu. Bajeczki o tym, że prywatyzacja jest dobra na wszystko opowiadaj tym „Amerykanom”, którzy wrócili do kraju, bo są chorzy a w Stanach skończyły się im już pieniądze na leczenie.
        • Gość: wacek Re: 1 stycznie Przemyśl bez Pogotowia ratunkowego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.09, 12:27
          Podtrzymuję co pisałem, myślisz jak człowiek który większość życia przeżył w PRL
          i niestety pranie mózgu które zrobili ci w szkole było skuteczne. Zdecydowanie
          wolę prywatne pogotowie, dobrze wyposażone, spełniające światowe standardy.
          Wystarczy choć spróbować rozpocząć działalność prywatnej przychodni lub innego
          NZOZ-u by przekonać się ile to wymagań należy spełnić. Nie wspomnę, że wielu z
          tych norm nie spełniają zadłużone polskie szpitale.Wolę więc nowoczesne prywatne
          pogotowie niż to państwowe, szpitalne, niedoinwestowane, ze źle opłacanym
          personelem. Wiem że to co ci napiszę nic nie zmieni bo kilkudziesięciu lat
          kładzenia do głowy bzdur, nie naprostuje jedno prawdziwe zdanie. Prywatne nie
          jest złe.

p.s.
          to słynne łódzkie pogotowie od pavulonu jest państwowe
    • Gość: Goryl Re: 1 stycznie Przemyśl bez Pogotowia ratunkowego IP: 79.139.112.* 18.09.09, 19:50
      Komuno WRÓĆ ze swoimi zabespieczeniami socjalnymi dla prostego ludu
      miast i wsi !!!
      Dziś kto ma kasę ten zyje kto nie niech Gnije .
    • Gość: KOrn Re: 1 stycznie Przemyśl bez Pogotowia ratunkowego IP: *.tktelekom.pl 19.09.09, 14:31
      Dziwie się wypowiedziom niektórych państwa. Jak wygląda "Służba zdrowia"
      prywatna,.... polecam film Michaela Moora pt"SICKO" może wtedy zobaczycie jaka
      opiekę zapewni prywatna służba zdrowia. Kolega którego Pan zembatka okładał w
      dyskotece powinien się lepiej zachowywać i może mniej pic bo to trzeba umieć. W
      każdym razie będzie ciekawie jak któryś z Panów będzie umierał a nikt pomocy mu
      nie udzieli bo jego ubezpieczenie tego nie pokryje. Pozdrawiam
      • Gość: gosc pacjent Re: 1 stycznie Przemyśl bez Pogotowia ratunkowego IP: *.przemysl.kmpsp.gov.pl 19.09.09, 17:03
        Wiem kto to jest ' pan zembatka' miałem z nim styczność gdy uleglem
        wypadkowi i jako pacjent nie mam mu nic do zarzucenia widać że sie
        stara i gdyby byla taka konieczność niemiałbym nic przeciwko by znów
        mi pomogł.
        • bwm9 Re: 1 stycznie Przemyśl bez Pogotowia ratunkowego 20.09.09, 16:09
          To naprawdę jest problem dla Przemyślan Dyrektor likwiduje działy szpitala, aby postawić szpital w stan upadłości. Młodzi i zdrowi forumowicze mają to w nosie, ale niech nie zapominają, że mają rodziców, dziadków, którzy będą potrzebowali pomocy medycznej niszczonej w Przemyślu przez paru bezwzględnych karierowiczów.
          • Gość: pe Re: 1 stycznie Przemyśl bez Pogotowia ratunkowego IP: *.toya.net.pl 20.09.09, 18:15
            Owszem mają i jak coś trzeba to szukają prywatnie. To samo było ze starymi
            przychodniami, a teraz? Niebo a ziemia! Nikt mi nie wmówi, że trzeba to
            tolerować, jak szpital ma upaść to upadnie, a w jego miejsce niech powstanie
            prywatna placówka, dobrze wyposażona i zarządzana, gdzie pacjent będzie klientem!
            • Gość: aaa Re: 1 stycznie Przemyśl bez Pogotowia ratunkowego IP: *.brnt.cable.ntl.com 20.09.09, 18:17
              Bedzie klientem, jesli bedzie go stac na to...
              • Gość: pe Re: 1 stycznie Przemyśl bez Pogotowia ratunkowego IP: *.toya.net.pl 20.09.09, 18:29
                obudź się, leczyłeś(aś) się kiedyś? Jak chcesz się leczyć to i tak leczysz się
                prywatnie!
                • Gość: aaa Re: 1 stycznie Przemyśl bez Pogotowia ratunkowego IP: *.brnt.cable.ntl.com 20.09.09, 18:35
                  Jakos, odpukac, nie musialem.
                  Ale paru moich znajomych korzystalu z uslug szpitala i- mimo, ze moze Ci sie to
                  nie podobac- nie zaplacili za to ani grosza a na dodatek zostali wyleczeni.
                  Prywatnie nie byloby ich stac na takie leczenie.
                  • Gość: wacek Re: 1 stycznie Przemyśl bez Pogotowia ratunkowego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.09, 19:00
                    Niestety tak to już jest na świecie że nie każdego na wszystko stać. W
                    prywatyzacji nie chodzi o to by przeciętny człowiek musiał płacić za leczenie.
                    Ubezpieczony przecież jest każdy z nas i generalnie zwisa mi czy stawkę za moje
                    leczenie otrzyma biznesmen czy placówka państwowa. Liczy się efekt, w tym
                    wypadku zdrowie. Państwo ma stać jedynie na straży przestrzegania prawa.
                  • Gość: bbb Re: 1 stycznie Przemyśl bez Pogotowia ratunkowego IP: *.tktelekom.pl 20.09.09, 19:11
                    Nikt nie zdaje sobie z kosztów leczenie, którego z poparzonych górników byłoby stać na zapłacenie za leczenie 400 tysięcy złotych. Jedynie solidarność społeczna aktualnie pracujących jest w stanie zabezpieczyć leczenie chorych, ale musi się to odbywać bez pośredników. To, że zapłacisz za wizytę w prywatnym gabinecie 100 czy 200 złotych to nie znaczy, że leczysz się prywatnie nawet operacja zrobiona w prywatnej klinice to nie wszystko, co jest potrzebne do leczenia wielu schorzeń. Także nie mówmy, że coś jest prywatne, jeżeli jest to spółka akcyjna, której akcje ma tysiące lub setki tysięcy akcjonariuszy w państwowym przedsiębiorstwie akcjonariuszami jest Naród tylko w Polsce ten Naród nie bardzo zdaje sobie z tego sprawę i nie pilnuje interesy wybierając na swych przedstawicieli cwaniaków, którzy po wyborach przestają liczyć się z wyborcami.
                    • Gość: wacek Re: 1 stycznie Przemyśl bez Pogotowia ratunkowego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.09, 20:50
                      Czysta komuna. Problem kosztów wysokospecjalistycznych zabiegów oczywiście
                      istnieje, ale można go rozwiązać na 2 proste sposoby.
                      1. Odpłatna podstawowa opieka medyczna - która wiąże się z jednostkowo niskim
                      kosztem a bardzo dużym obciążeniem dla systemu. Wystarczy zapytać byle jakiego
                      lekarza POZ o to ilu przyjętych przez niego w ciągu dnia pacjentów jest naprawdę
                      chorych i wymaga porady lekarza. Ilość oscyluje w granicach 10-12 %. Reszta
                      idzie "bo lubi", idzie bo jest za darmo. Bez potrzeby obciąż system. Jak ktoś
                      lubi to proszę bardzo niech idzie ale za siebie płaci. Nie mam ochoty się z nim
                      solidaryzować. Za tych których nie stać ale muszą iść do lekarza nich płaci
                      opieka społeczna. Zdecydowanie lepiej zapłacić za wizytę w gabinecie POZ niż za
                      kosztowną operację np. przeszczepu nerki. Wniosek jeden płatny POZ, bezpłatne
                      drogie procedury specjalistyczne. Na marginesie za poparzonych górników zapłacić
                      powinna kopalnia, bo jeśli to prawda to przez zaniedbania zarządu nastąpił ten
                      wypadek. Czemu koszt czyjejś głupoty i krótkowzroczności mają ponosić wszyscy.
                      2. Drugi sposób. Zróżnicowany system składek za ubezpieczenie zdrowotne. Niech
                      każdy ma wybór i wybierze sobie formę i zakres ubezpieczenia jaki chce. Wybierze
                      tani za drogie zbiegi zapłaci sam. Wybierze drogi ma ful serwis. Nich dzieciak w
                      szkole wie że jak się nie będzie uczył to będzie stać go tylko na to najtańsze.

Do solidarności nie można nikogo zmuszać. Każdy jest kowalem własnego losu
                      • bwm9 Re: 1 stycznie Przemyśl bez Pogotowia ratunkowego 20.09.09, 21:16
                        Referat sekretarza partii, któremu zmieniono front na kapitalistyczny. Mam pytania do wielkiego reformatora służby zdrowia jak ten, co płaci małe składki zachoruje na chorobę, której leczenia nie pokrywa mu prywatny jak sądzę ubezpieczyciel to ma umrzeć bez pomocy. Ja kicham na takie państwo, do czego jest ono potrzebne do brania podatków bez ponoszenia odpowiedzialności. Czy prywatny właściciel pogotowia pokryje koszty ratowania w razie wypadku masowego dołoży z własnej kieszeni czy nie wyjedzie udzielać pomocy? Dobrze się baja powtarzając za politykami bzdury na temat tego, że leczenie to też towar, jeżeli życie to też towar to wyznaczmy cenę za życie. Z jednym się zgadzam, że za leczenie górników powinna płacić kopalnia lub powinna się dodatkowo ubezpieczać, ale to samo dotyczy poszkodowanych w wypadkach drogowych, co zaczął wprowadzać Profesor Religa, ale wielki biznes, jakim są ubezpieczenia komunikacyjne szybko załatwił sobie, aby nie ponosić tych kosztów, lecz dalej wrzucić je do ubezpieczeń zdrowotnych. Pogotowie też częściowo powinno być finansowane z ubezpieczeń komunikacyjnych, ale to nie wyjdzie oni przekupią każdego Posła.
                        • Gość: wacek Re: 1 stycznie Przemyśl bez Pogotowia ratunkowego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.09, 23:25
                          sekretarzem partii nigdy nie byłem.
                          Widzisz ja z kolei mam w nosie państwo w którym z owoców mojej ciężkiej pracy
                          korzysta banda darmozjadów bo jakiś palant pomyślał sobie by wrzucić wszystkich
                          do jednego worka. Każdy jest panem własnego losu. Wkurza mnie kiedy z moich
                          składek opłaca się leczenie ludzi którzy własnymi głupimi decyzjami życiowymi
                          zafundowali sobie taki los a nie inny. Czemu mam płacić za leczenie np.
                          przeszczep serca palacza. Palant wiedział że palenie szkodzi więc mógł nie
                          palić. Czemu mam płacić za leczenie wątroby czy odwyk pijaka. Wiedział że
                          alkohol szkodzi a jednak wolał pić. Czemu mam płakać nad losem kolegi który
                          wtedy gdy ja się uczyłem wolał chodzić na wagary. Dzięki temu ja mam dobry zawód
                          a on przez swoją głupotę nie ma teraz pracy. Więc sorry Winnetou. Trzeba było
                          myśleć wtedy kiedy był na to czas. Problem w Polsce polega na tym ,że większość
                          z nas myśli sobie że jakoś to będzie, bo nawet jak się coś nie uda to inni za to
                          zapłacą. Niestety takiej głupoty nauczyła nas komuna, ale PRL na szczęście nie
                          istnieje. Koniec dzieciństwa. Pora brać odpowiedzialność za swoje decyzje.
                          Niestety o swoje zdrowie trzeba zatroszczyć się samemu.
                          Kwestia ratownictwa medycznego jest prosta do rozwiązania. W tym wypadku
                          wystarczy ująć je w najbardziej podstawowym pakiecie choćby prywatnego
                          ubezpieczenia.
                          "Ja kicham na takie państwo, do czego jest ono potrzebne do brania podatków
                          bez ponoszenia odpowiedzialności"
                          System oparty na zdrowym rozsądku powoduje jedynie obniżenie podatków.
                          Odpowiedzialność państwa sprowadza się wtedy jedynie do zapewnienia odpowiednich
                          rozwiązań prawnych.
                          W obecnej sytuacji niby wszystko należy się każdemu za darmo a w efekcie banda
                          hipochondryków żyłuje system, a na leczenie poważnych chorób przy użyciu
                          nowoczesnych metod nie ma pieniędzy.
                          • Gość: Przemyślanin Re: 1 stycznie Przemyśl bez Pogotowia ratunkowego IP: *.tktelekom.pl 21.09.09, 12:38
                            Widzę, że ten post wnosi klimat swobodnej dyskusji, ale szkoda, że
                            odzywa się tylu ignorantów tego tematu, szkoda, że nie rozumie się
                            znaczenia i powagi wywołanej kwestii związanej z dziką prywatyzacją
                            czy wręcz z likwidacja przemyskiego szpitala.
                            Widać, że temat nie wydaje się ciekawym a szkoda! Skóra na ciele
                            cierpnie jak słyszy się o przedziwnych eksperymentach prowadzonych w
                            przemyskim szpitalu, jak ogranicza się powszechny, dostęp wszystkim
                            ludziom do ochrony zdrowia. Szpitale w Krosinie, Rzeszowie i
                            Tarnobrzegu jakoś pracują a jedynie w Przemyślu próbuje się coś
                            ugrać, chyba niesyty za cichym przyzwoleniem władz wojewódzkich i
                            miejskich… zupełnie tak jakby lokalne społeczeństwo nikogo nie
                            obchodziło. A i media lokalne nie chcą zajmować się nagłaśnianiem
                            tych niedorzeczności, bo chyba nie jest to popularny temat. Powiem
                            tak prywatyzacja pogotowia ratunkowego to idiotyzm i kompletna
                            ignorancja skierowana do wszystkich obywateli – to zamach na i tak
                            biedne społeczeństwo naszego miasta. To dalece nieetyczne i
                            niemoralne posunięcie. To nie fabryka gwoździ, na której da się coś
                            zarobić… aż dziw bierze, że jeszcze żadna instytucja zajmująca się
                            przestrzeganiem prawa nie interweniowała w tej sprawie. Mieszkańcy
                            Przemyśla i całego powiatu staną się ofiarami dzikiej
                            komercjalizacji tych instytucji, które z założenia swego działania i
                            funkcjonowania powinny pozostać zawsze jednostkami publicznymi i
                            nierozerwalnie związanymi z samorządami terytorialnymi. Chora jest
                            ta nasz lokalna samorządowość, skoro nie postrzega skali problemu.
                            Czyżby doczekaliśmy się schyłku normalności w naszym mieście….???
                            Dostrzegam tu pewien błąd czy nieporozumienie. Otóż służby takie jak
                            policja, pogotowie ratunkowe, straż pożarna są instytucjami
                            państwowymi, opłacanymi z budżetu, świadczącymi pomoc w nagłych
                            zdarzeniach niezależnie od opłacania czy nieopłacania (przez
                            poszkodowanych) jakichś ubezpieczeń. Tak, więc prywatyzacja jest tu
                            jakby z definicji niemożliwa. Nasuwa się przy tym myśl, że gdyby
                            pogotowie (tak jak policja i straż) było podporządkowane resortowi
                            spraw wewnętrznych a nie zdrowia - to i finansowanie byłoby bardziej
                            przejrzyste, i współdziałanie tych trzech służb ratunkowych lepsze.
                            Zdrowia Wszystkim życzę zdrowia i tylko zdrowia!!!
                            • bwm9 Re: 1 stycznie Przemyśl bez Pogotowia ratunkowego 21.09.09, 17:54
                              Parę lat żyję na tym świecie i pamiętam Wacusiów w pierwszych latach PRL zachłyśniętych propagandą komunizmu tak jak dzisiejszy Wacuś jest zachłyśnięty kapitalizmem naszego „Wielkiego Brata”. Nie widzi on Europy, w której żyjemy i w której jest więcej socjalizmu niż Polacy mieli w PRL nie mówiąc o dzisiejszych czasach. Ale wróćmy do tematu likwidacji Pogotowia i gamma kamery a właściwie Szpitala całe sedno poczynań i troska o pacjenta Dyrektora jest zawarte w jego piśmie skierowanym do Rady Społecznej Szpitala składającej się z przedstawicieli Miasta i Powiatu Przemyskiego, cytuję „W przypadku zlikwidowania tej komórki pacjenci będą mogli korzystać z tego rodzaju świadczeń w Zakładzie Medycyny Nuklearnej w Rzeszowie”. Nic dodać nic ująć sama troska o to, aby pacjent z Przemyśla nie doczekał pomocy.
                              • Gość: wacek Re: 1 stycznie Przemyśl bez Pogotowia ratunkowego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.09, 20:59
                                dziwne... tok rozumowania godny kaczyńskiego. Powiem ci tylko że wacusia to ty
                                pamiętać nie możesz bo w tych czasach był on jedynie oseskiem a gdy realny
                                socjalizm zniszczyli ci co mieli go tworzyć wacuś dopiero wkraczał w świat
                                dorosły. Widzę że kończą ci się argumenty ..., ależ nie ty od początku ich nie
                                miałeś. Od twojej pierwszej wypowiedzi bije skrajny populizm. W sumie to ci się
                                jednak nie dziwię, bowiem umysł twój rozwijał się w czasach gdy wolne myśli były
                                na cenzurowanym. W efekcie zamiast istoty szarej rozwinęła ci się w mózgu
                                "istota czerwona". Jej kolor odzwierciedla ton twoich postów. W iście partyjnym
                                stylu straszysz ludzi przed własnością prywatną, gdy w gruncie rzeczy bać się
                                nie ma czego. W prywatnym pogotowiu nie będzie rozbuchanej administracji.
                                Podobnie zresztą jak w prywatnym szpitalu. Miejmy nadzieję że trend się utrzyma
                                i moloch z Monte Casino niechybnie dokona żywota bo zaiste jogo agonia już zbyt
                                dużo nasz wszystkich kosztuje. (Efekt w Przemyślu lepiej się nie leczyć) Skoro
                                oddziały które dyrekcja chce zamknąć przynoszą tylko straty to zamknięte być
                                powinny (zresztą najlepiej wszystko zlikwidować, zaorać i zacząć od nowa),
                                zgodnie z logiką i prawami ekonomii. Rozumiem że jest ci to nie w smak, bowiem
                                "czerwona istota" twojego mózgu przespawała ci tyłek do ciepłej posadki w
                                administracji ,a następstwem zmian może być to że wylądujesz na bruku. Zaczynasz
                                więc chwytać się brzytwy. Straszysz innych, uderzasz w populistyczne teksty ,że
                                niby wszędzie dookoła każdy ma wszystko tylko w Polsce chcą nam odebrać darmową
                                służbę zdrowia. Zapewne następnym twym krokiem będzie uderzenie w ton
                                patriotyczny, w końcu "kaczyści" tak mają. Prawda jest zgoła inna. Wystarczy się
                                rozejrzeć by ją dostrzec. Darmowa opieka medyczna to fikcja. Nigdzie się to nie
                                sprawdziło. Tam gdzie funkcjonuje boryka się z wieloma problemami najczęściej
                                natury finansowej. Efekt?. Reprezentuje mizerny poziom, mizernych lekarzy bo ci
                                którzy coś sobą reprezentują pracują w tej prywatnej. Oczywiście wyprzedzę twą
                                myśl - wszystko przez to że lekarze to perfidne chciwe świnie. Nieprawda. Ludzie
                                to perfidne chciwe świnie a powiedzenie tego na głos nie jest poprawne
                                politycznie. Wszyscy pracujemy z chęci zysku i wybieramy lepiej płatne lub
                                sprawiające większą frajdę posady o ile byliśmy na tyle mądrzy by ciężką nauką i
                                pracą zasłużyć sobie na prawo wyboru. W innym wypadku możemy tylko zazdrościć
                                innym....
                                Państwowa Służba Zdrowia to trup sztucznie podtrzymywany przy życiu od 20 lat.
                                Ciągłe transfuzje gotówki, choćby nie wiem jak częste do stanu użycia go nie
                                przywrócą. Niestety rządzącym brak odwagi by wyłączyć respirator i pompę
                                infuzyjną . Brak im odwagi by powiedzieć społeczeństwu że opiekę medyczną będzie
                                miało taką na jaka samo sobie zapracuje. Brak też im chęci by odciąć sobie
                                możliwość usadzania kolegów na stanowiskach za kilka tys. PLN. W efekcie
                                dyletanci zarządzają szpitalami, a poziom bezpieczeństwa obywateli spada.
                                Proponuję więc poczekać, dać szansę nowemu i dopiero potem krytykować. Choć nie
                                wiem czy "istota czerwona" (ta którą masz zamiast szarej - te takie zakręty i
                                wygibasy pod sklepieniem czaszki dzięki którym mamy możliwość logicznego
                                myślenia)" ci na to pozwoli. W końcu każdy z nas patrzy głównie na swój interes:)
                                • bwm9 Re: 1 stycznie Przemyśl bez Pogotowia ratunkowego 21.09.09, 21:47
                                  Pięknie polałeś wodę radzę ci zapoznaj się z działaniem prywatnej służby zdrowia w Stanach Zjednoczonych i państwowej an bardzo biednej Kubie. Dlaczego Obama chce restrukturyzować najdroższą na świecie prywatną służbę zdrowia i dlaczego jest ona taka droga. O tym, że za PRL cię jeszcze nie było świadczy fakt, że zabierasz głos i krytykujesz nie mając zielonego pojęcia jak funkcjonowała służba zdrowia w PRL-u za jedyne 80$ na jednego mieszkańca i jakoś kolejek nie było. Nie lubię słuchać pieprzenia o darmowej służbie zdrowia kiedyż utrzymywaliśmy ją z płaconych podatków teraz z wydzielonego podatki i z własnej kieszeni a nazywa się to składka na ubezpieczenie zdrowotne. Jeśli tak znasz się na służbie zdrowia to może potrafisz wytłumaczyć, dlaczego w Przemyślu trzeba zniszczyć lub sprywatyzować szpital na w Rzeszowie może istnieć takiej samej wielkości państwowy szpital zatrudniający 1900 pracowników i rozwijający się, czy aby jest to działanie bliskości granicy z Ukrainą.
                                  • Gość: wacek Re: 1 stycznie Przemyśl bez Pogotowia ratunkowego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.09, 22:41
                                    Oj pojechałeś.
                                    Po pierwsze Obama to może chce ale amerykanie (naród) już nie do końca.
                                    Po drugie powszechnie wiadomo jak wspaniale żyje się na Kubie, tylko w tym
                                    problem że wspaniałości tego życia doświadczają jedynie turyści a nie przeciętni
                                    Kubańczycy. Wolę już to życie u nas z jego niedoskonałościami, konającą służbą
                                    zdrowia i parszywą pogodą niż to na Kubie.
                                    Po trzecie jako człowiek tak obeznany z tematem służby zdrowia powinieneś zdawać
                                    sobie sprawę z różnicy jakości, kosztów i konieczności spełnienia pewnych norm i
                                    wymagań jakie miały miejsce 20 lat temu i w chwili obecnej. 20 lat w medycynie i
                                    technice medycznej to szmat czasu, przepaść, nowe leki, procedury i koszty.
                                    Wtedy by poddać się przeszczepowi rogówki czy wszczepieniu sztucznej soczewki
                                    trzeba było jechać na zachód, lub do ZSRR. Dzisiaj taki zabieg wykonują także
                                    lekarze w Przemyślu (niektórzy prywatnie). Ponadto wszyscy wtedy mniej
                                    zarabiali. Stąd niższy koszt w tamtych czasach. Obecne tempo życia odbija się na
                                    naszym zdrowiu, a społeczeństwo się starzeje, stąd kolejki. Dowiedzieć się tego
                                    możesz choćby z TV.
                                    Po trzecie. Weź pod uwagę to że nie wszyscy beneficjenci sytemu w równym stopniu
                                    łożą na jego utrzymanie. Niektórzy nie płacą nic bo albo wiedzą jak tego uniknąć
                                    lub są opie...czmi co pracą się nie pokalają. Ja gdy prowadziłem dwie
                                    działalności gospodarcze za każdą musiałem zapłacić osobną składkę zdrowotną.
                                    Więc pytanie czemu mam płacić za tych innych. Niech każdy płaci za siebie,
                                    decyduje ile chce płacić i co za to ma. wszyscy zapłacimy wtedy mniej. Składkę
                                    można będzie obniżyć utrzymując tylko opłatę za medycynę ratunkową. A kto będzie
                                    się tym zajmował czy pogotowie państwowe czy prywatne jest mi obojętne ważne by
                                    było na czas.
                                    Po czwarte naucz się czytać ze zrozumieniem bo męczy mnie ciągłe pisanie do ściany
                                    • bwm9 Re: 1 stycznie Przemyśl bez Pogotowia ratunkowego 22.09.09, 18:49
                                      I dalej sama propaganda ja nie pisałem, jak żyje się na Kubie tylko o opiece zdrowotnej w tych krajach. Ty piszesz o wzroście kosztów ja ci powiem jak wzrosły nakłady w roku 1989 w Polsce wydawano 80 $ a w USA 2000$ dziś w Polsce 420$ w stanach ponad 7000$ na jednego mieszkańca. No i powiedz, dlaczego tak wspaniały prywatny system amerykański jest najdroższy na świecie, bo muszą zarobić pośrednicy.
                                      • Gość: wacek Re: 1 stycznie Przemyśl bez Pogotowia ratunkowego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.09, 20:15
                                        człowieku jak każdy który uważa że tylko zna się na medycynie a nie miał z nią w
                                        życiu żadnego kontaktu piszesz bzdury. Po trzykroć bzdury. Popatrz sobie ile
                                        kosztują nowoczesne materiały szewne typu tradycyjnego np. polidiaxonon, nie
                                        mówię to o staplerach czy innym jednorazowym sprzęcie wykorzystywanym w
                                        nowoczesnej medycynie. W epoce kamienia mogło to być nawet 80 usd ale jak
                                        pisałem 20 lat to ogromny postęp nowe technologie, nowe metody leczenia, nowa
                                        diagnostyka co za tym idzie nowe choroby. Wymaga to ogromnej wiedzy i kunsztu o
                                        którym ty możesz pomarzyć. To generuje koszty. Niestety
                                        • bwm9 Re: 1 stycznie Przemyśl bez Pogotowia ratunkowego 22.09.09, 22:39
                                          Dziecino przepracowałem w tym szpitalu 45 lat to jest więcej niż mają prawdopodobnie twoi rodzice. Rzucanie nazwami, aby zaimponować maluczkim mnie nie rusza bajeczki o cenach też nie. Kiedyś sprzęt jednorazowego użytku był drogi i trudno go było dostać teraz jest tańszy i jest go wiele więcej w lekach najwięcej zmieniły się nazwy i firmy no i zarobki tych firm. Zabiegi endoprotetyki kolana widziałem w roku chyba 1975 i sam przywiozłem sprzęt do tych operacji no i endoprotezy. Endoprotezy biodra robiono w Przemyślu w latach 60. Czym chcesz mnie zadziwić w tej nowoczesności dzisiejszej hemodynamiką no jest to nowość, ale nowość na całym świecie.
                                          • Gość: wacek Re: 1 stycznie Przemyśl bez Pogotowia ratunkowego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.09, 19:53
                                            chyba już coś wspominałem na temat czytania ze zrozumieniem, ale widzę że media
                                            nie kłamią i ta umiejętność jest obca większość Polaków, i jak widać i ty masz z
                                            tym problem.
                                            aha psycholog z ciebie marny i nie analizuj więcej tekstów pod katem wyciągania
                                            wniosków co do wieku rodziców piszącego, moi rodzice dobiegają 70-tki.
                                            a teraz do rzeczy.
                                            1. Podstawowy sprzęt jednorazowy jest rzeczywiście dziś tani.
                                            2. Sprzęt jednorazowy wykorzystywany w wysokospecjalistycznych procedurach
                                            medycznych jest raczej drogi, jak tyle w szpitalu przepracowałeś to powinieneś
                                            to wiedzieć.
                                            3. Niestety poza pewną ilością leków tradycyjnych, używanych powszechnie od lat,
                                            tanich jak przysłowiowy barszcz (np. furosemid) jest wiele preparatów np. z
                                            grupy cytostatyków, bardzo nowoczesnych, skutecznych i cholernie drogich.
                                            4. Co do firm, to rzeczywiście zarabiają one krocie, często zmieniają nazwy i
                                            się łączą. Sytuacja nie jest wesoła choć dla porównania w Polskich firmach farm.
                                            działających w okresie socjalizmu niestety nie powstawało zbyt wiele leków
                                            oryginalnych z braku środków. Firmy nastawione na zysk, zarabiające krocie mają
                                            środki finansowe na badania. Nie ja ten świat tak urządziłem. Myślę że gdyby je
                                            znacjonalizowano i gdyby musiały działać dla idei to na wiele nowotworów nie
                                            było by dziś ratunku.
                                            5. Może i robiono wtedy zabiegi wszczepiania endoprotez różnych stawów
                                            Przemyślu, ale nie wszczepiano soczewek i nie przeszczepiano rogówki.:)
                                            6. To że wydatki w USA tak bardzo wzrosły ma wiele przyczyn. W końcu drzewiej
                                            nie używano skomplikowanych robotów kardiochirurgicznych których koszt idzie w
                                            miliony. To tylko jeden przykład, a taki fachura od medycyny i nowoczesnych
                                            technologii jak ty pewnie sypnie z rękawa jeszcze więcej by mnie pognębić.
                                            Tak więc wzrost wydatków ma jednak swoje uzasadnienie
                                    • maestroband Re: 1 stycznie Przemyśl bez Pogotowia ratunkowego 24.09.09, 01:30
                                      Gość portalu: wacek napisał(a):

> Oj pojechałeś.
                                      > Po pierwsze Obama to może chce ale amerykanie (naród) już nie do
                                      końca.
                                      > Po drugie powszechnie wiadomo jak wspaniale żyje się na Kubie,
                                      tylko w tym
                                      > problem że wspaniałości tego życia doświadczają jedynie turyści a
                                      nie przeciętn
                                      > i
                                      > Kubańczycy. Wolę już to życie u nas z jego niedoskonałościami,
                                      konającą służbą
                                      > zdrowia i parszywą pogodą niż to na Kubie.
                                      > Po trzecie jako człowiek tak obeznany z tematem służby zdrowia
                                      powinieneś zdawa
                                      > ć
                                      > sobie sprawę z różnicy jakości, kosztów i konieczności spełnienia
                                      pewnych norm
                                      > i
                                      > wymagań jakie miały miejsce 20 lat temu i w chwili obecnej. 20 lat
                                      w medycynie
                                      > i
                                      > technice medycznej to szmat czasu, przepaść, nowe leki, procedury
                                      i koszty.
                                      > Wtedy by poddać się przeszczepowi rogówki czy wszczepieniu
                                      sztucznej soczewki
                                      > trzeba było jechać na zachód, lub do ZSRR. Dzisiaj taki zabieg
                                      wykonują także
                                      > lekarze w Przemyślu (niektórzy prywatnie). Ponadto wszyscy wtedy
                                      mniej
                                      > zarabiali. Stąd niższy koszt w tamtych czasach. Obecne tempo życia
                                      odbija się n
                                      > a
                                      > naszym zdrowiu, a społeczeństwo się starzeje, stąd kolejki.
                                      Dowiedzieć się tego
                                      > możesz choćby z TV.
                                      > Po trzecie. Weź pod uwagę to że nie wszyscy beneficjenci sytemu w
                                      równym stopni
                                      > u
                                      > łożą na jego utrzymanie. Niektórzy nie płacą nic bo albo wiedzą
                                      jak tego unikną
                                      > ć
                                      > lub są opie...czmi co pracą się nie pokalają. Ja gdy prowadziłem
                                      dwie
                                      > działalności gospodarcze za każdą musiałem zapłacić osobną składkę
                                      zdrowotną.
                                      > Więc pytanie czemu mam płacić za tych innych. Niech każdy płaci za
                                      siebie,
                                      > decyduje ile chce płacić i co za to ma. wszyscy zapłacimy wtedy
                                      mniej. Składkę
                                      > można będzie obniżyć utrzymując tylko opłatę za medycynę
                                      ratunkową. A kto będzi
                                      > e
                                      > się tym zajmował czy pogotowie państwowe czy prywatne jest mi
                                      obojętne ważne by
                                      > było na czas.
                                      > Po czwarte naucz się czytać ze zrozumieniem bo męczy mnie ciągłe
                                      pisanie do ści
                                      > any
                                      ha.ha.ha
                                    • maestroband Re: 1 stycznie Przemyśl bez Pogotowia ratunkowego 24.09.09, 01:46
                                      Re:Wacek:
                                      widze ze naprawde nie wiesz co to znaczy prywatna sluzba zdrowia.
                                      Przykladem moze byc USA: kazdy ma swoje konto z tak zwanej skladki
                                      zdrowotnej; podaje autentyczny przypadek rodzinny: gosc dostaje
                                      wylewu, trafia do szpitala; lezy miesiac i nagle konczy sie kasa na
                                      koncie zdrowotnym uzbierana przez okres ok. 30-35 lat i zona dostaje
                                      propozycje: "zastrzyk i po sprawie"; zona sprzedaje dom, samochod,
                                      przenosi sie do syna po to aby miec kase na leczenie i
                                      rechabilitacje meza, ale te środki nie daja skotkow i konczy sie
                                      niestety ale tragicznie, gosc umiera...
                                      ...i przestan wciskac ciemnote, bo wiedze to moze masz ale nie w tym
                                      temacie...
                                • Gość: beta Re: 1 stycznie Przemyśl bez Pogotowia ratunkowego IP: *.tktelekom.pl 23.09.09, 10:01
                                  Widzę "wacku" że lubisz drwić z innych, jesteś za prywatyzacją
                                  służby zdrowia, uważasz, że jest to jedyne lekarstwo na jej
                                  uzdrowienie, ale jak widać, nie masz pojęcia o funkcjonowaniu
                                  szpitali. Być może (o zgrozo) nawet w nim pracujesz, więc się
                                  zastanów gdzie leży zło, dlaczego innym się wszystko opłaci, a
                                  szpitalowi w Przemyślu nic. Nie wiem czy wiesz, że w prywatnej
                                  jednostce wszystko musi przynosić zysk, bo w przeciwnym wypadku
                                  ulega likwidacji. Dlaczego mieszkańcy tego "starzejącego" się miasta
                                  mają być poszkodowani z powodu nieudolności kilku osób. Dlaczego
                                  ludzie poważnie chorzy będą zmuszeni do leczenia się w innych
                                  miastach, lub umierać. Swoją energię (a widzę, że ci jej nie
                                  brakuje) skieruj w kierunku ratowania Szpitala, a nie naśmiewania
                                  się z innych.
                                  • Gość: pysio Re: 1 stycznie Przemyśl bez Pogotowia ratunkowego IP: 213.25.24.* 23.09.09, 11:32
                                    Wacek jesteś ten wacek. Twierdzisz że palacze i pijacy są sami sobie winni i
                                    powinni zdychać. A wziąłeś pod uwagę ludzi zatrutych spalinami czy tracacych
                                    zdrowie przy harówce na rzecz kapitalistów albo ludzi z wrodzonymi wadami? Na
                                    pewno nie! Bo ty masz teorię i musisz ją udowodnić? Dlatego dobrze ci radzę zrób
                                    to logicznie i przekonująco. a jak ci się uda to będę pełen podziwu dla twego
                                    talentu demagoga i sofisty.
                                    • Gość: KOrn Re: 1 stycznie Przemyśl bez Pogotowia ratunkowego IP: *.tktelekom.pl 23.09.09, 13:19
                                      Nie nie to nie tak Wacus na razie jest zdrowy i zarabia wiec mysli inaczej. Ale
                                      teraz popatrzmy tak ma wypadek samochodowy jest nieprzytomny i wymaga
                                      natychmiastowej pomocy. Mamy teraz sprawdzić jakie ma ubezpieczenie zanim mu
                                      ktos udzieli pomocy czy udzielić od razu. Jeżeli nie odzyska przytomności a nie
                                      będzie miał dokumentu potwierdzajacego ubezpieczenie mamy czekać na
                                      potwierdzenie czy może ratować od razu. A co jeżeli tej pomocy mu jednak
                                      udzielimy i okaże się że jego polisa nie obejmowała leczenia akuratnie tych
                                      urazów. Szpital wystawić powinien wówczas fakturę powiedzmy na milion zlotych. a
                                      jeżeli drogiego wacusia nie bedzie stac na zaplate to co wtedy. W anglii jest to
                                      rozwiazane jest oplata w podatku zdrowotna, placa wszyscy za jednego i jest im
                                      dobrze nikt nie protestuje a jak by izba lordow chciala to zmienic to by
                                      wybuchla rewolucja. Dlaczego w szpitalu przemyskim nic sie nie oplaca. AAAA wiem
                                      juz o co moze chodzic wacusiowi chcialby lape polozyc na pogotowiu ratunkowym i
                                      trzepac kase jaka idzie na ratownictwo przy minimalnym zabezpieczeniu pacjenta.
                                      kazdy by tak chcial ale nie spoleczenstwo. ZAPOMNIJ WACUS. LUDZIE CI NIE
                                      POZWOLA i nikogo nie przekonasz. Obys nigdy nie musial sie leczyc w prywatnych
                                      szpitalach i radze jezdzic ostroznie bo kiedys sie moze okazac ze cie jednak nie
                                      stac mimo wspanialego zawodu jaki wykonujesz. Dziwi mnie jeszcze jedno zamiast
                                      obrazac ludzi przedstaw choc jeden plus prywatnych instytucji bo ja ci moge
                                      powiedziec pare minusow. Mizerna pensja pracownikow, ciecie kosztow na kazdym
                                      kroku, studiowalem ekonomie wiem ja powinno sie zarzadzac firma i na pewno nikt
                                      z prywaciazy nie pomysli o pacjecie jezeli mu sie to nie oplaci. Wiec moze ty
                                      wreszcie przejdz do argumentow.Pamietaj tez ze kiedy ty na kogos placisz ten
                                      ktos placi tez na ciebie. Pozdrwaiam serdecznie i przepraszam za brak polskich
                                      znakow angielska klawiatura:D.
                                      • Gość: wacek do Korna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.09, 20:42
                                        Tak wacuś jest zdrowy.
                                        Tak wacuś zarabia.
                                        Pokrętna logika ale jest proste rozwiązanie. Wystarczy przepis który mówi że
                                        pogotowie, niezależnie czy prywatne czy państwowe ma za zadanie przyjechać na
                                        miejsce wypadku, udzielić pierwszej pomocy i odstawić pacjenta do najbliższego
                                        szpitala. Można to ująć choćby w podstawowym ubezpieczeniu obowiązkowym.
                                        Tak szpital ma za leczenie wystawić fakturę, nawet na milion PLN jeśli taki był
                                        koszt leczenia.
                                        Jeśli wacuś był mądrym przewidującym człowiekiem. Chodził do szkoły po to by
                                        zdobyć dobry zawód a nie po to by w nią rzucać książkami i palić papierosy, to
                                        wacuś ma ubezpieczenie które pokryje koszty tego leczenia.
                                        Jeśli wacuś był głupi, nie uczył się, zdobył mizerny zawód nie ma pracy. To
                                        sokoro nigdy nie myślał o przyszłości tylko żył chwilą to niech teraz sam myśli
                                        jak ten rachunek zapłacić. Bo ja za takiego wacka płacić nie zamierzam.
                                        Może być też tak że wacuś nie ma ubezpieczenia, bo wyszedł z założenia że skoro
                                        nie choruje to mu jest niepotrzebne. Trudno. Płacz i płać.
                                        Albo wacuś ma tyle kasy że milion PLN to pestka. Więc zapłaci.
                                        Plus prywatnej służby zdrowia. Jak już pisałem o ile przyjemniej jest w NZOZ-ie
                                        który na marginesie sanepid kontroluje rygorystycznie, niż w państwowej
                                        przychodni gdzie tynk odpada ze ścian, lekarz wredny a sanepid pobłażliwy.
                                        Wiesz skoro studiowałeś ekonomię, biznes masz we krwi to proponuję zacznij
                                        pracować na własny rachunek. Zobaczysz wtedy jak to fajnie jest gdy w drugim
                                        tygodniu miesiąca nie zarobiłeś jeszcze na wszystkie opłaty. Czy w związku z tym
                                        zapłacisz więcej pracownikowi.
                                        Oczywiści jeśli dzięki jego pracy w następne dwa tygodnie zarobisz
                                        tyle że zapłacisz rachunki, wypłacisz sobie zysk, odłożysz na inwestycje. Jeśli
                                        mu nie zapłacisz, a twój pracownik ma świetne kwalifikacje to pójdzie pracować
                                        do kogoś innego. No chyba że kwalifikacje ma mizerne, bo w szkole zamiast się
                                        uczyć to tylko bywał, dalej musi pracować u ciebie, a o wszystko martwić się i
                                        stresować musisz ty bo jemu lata to koło dup...y.
                                        To chyba dobry argument:)
                                        Reasumując.
                                        Każdy powinien mieć prawo wyboru ile i za jakie ubezpieczenie płaci i każdy
                                        powinien ponosić odpowiedzialność za swoje życiowe decyzje.
                                        • Gość: Korn Re: do Korna IP: *.przemysl.kmpsp.gov.pl 23.09.09, 23:13
                                          albo wacus jest emerytem ojcem innego wacusia ktoremy staral sie zapewnic godne
                                          wyksztalcenia ale synio sie nie sprawdzil i olal szkole teraz jest bezdomny o
                                          bez pracy.Wacus tata zarabia 650zl z czego 600 idzie na jego leki iec wacus nie
                                          moze dokupic ubezpieczenia ktore by moglo go uratowac i co teraz. A prosze mi
                                          powiedziec drogi wacusiu ktory prywatny pracodawca udzieli komus pomocy czy
                                          bedzie przepis czy nie jezeli nie dostanie za to kasy. wczesniej mowiles ze nie
                                          bedziesz placil ze jakiegos lumpa z ulicy i nabijal panstwo kase. wiec wolisz
                                          nabijac kase prywatnemu gosciowi dziwne podejscie, ale masz do tego prawo na
                                          szczescie sa w polsce ludzie rozsadni, wiec przestan juz marudzic i smecic swoje
                                          wizje prywatnego pogotowia bo nie tedy droga.
                                    • Gość: wacek Re: 1 stycznie Przemyśl bez Pogotowia ratunkowego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.09, 20:23
                                      Nigdy nie wypierałem się tego że jestem wackiem. Nawet powiem że kawał ze mnie
                                      wacka bo zawsze mówię to co myślę niezależnie czy innemu wackowi się to podoba
                                      czy nie.
                                      Twierdzę że palacze i pijacy sami są sobie winni. Niezdrowy tryb ich życia
                                      dodatkowo obciąża system opieki zdrowotnej. Bo widzisz, to chyba głupia sytuacja
                                      gdy zestawimy dwa takie malutkie przykłady. Np. dziecko chore na mukowiscydozę
                                      potrzebuje przeszczepu płuc ALE szpital który miałby to zrobić nie wykona
                                      operacji bo wcześniej w kolejce jest facet którego płuca trzeba wymienić bo
                                      bardzo lubił palić papierosy przez ostatnie 40 lat. Sopko OK. jego wybór ale
                                      niech zapłaci za to jego osobiste ubezpieczenie, za które sam płacił składkę
                                      wyższą niż inni bo lubił palić. Za przyjemności się płaci, a ja naprawdę nie mam
                                      mu ochoty tego sponsorować. Utrata zdrowia ze względów cywilizacyjnych i
                                      charakteru pracy jest sytuacją zgoła odmienną, i naprawdę jest wiele sposobów i
                                      rozwiązań które nie ograniczą nikomu dostępu do leczenia. Można by o tym wiele
                                      pisać tylko po co. Ale za swoje głupie decyzje trzeba brać odpowiedzialność. Bo
                                      jest to niesprawiedliwe kiedy osoba która żyje zdrowo i dzięki temu nie chodzi
                                      do lekarza płaci takie same składki jak ten kto umyślnie naraża swoje zdrowie na
                                      szwank.
                                  • Gość: wacek Re: 1 stycznie Przemyśl bez Pogotowia ratunkowego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.09, 20:11
                                    Drwienie i naśmiewanie się z kogokolwiek nie jest moim zamiarem. Wyśmiewanie z
                                    kolei stereotypów jak najbardziej.
                                    Państwowa służba zdrowia jak widać w Polsce nie funkcjonuje. Dotyczy to także
                                    tych szpitale w których obecnie "jest dobrze". Moim zdaniem są tego dwa powody i
                                    pisałem już o tym wcześniej:
                                    1. Jeżeli już w jakimś szpitalu pojawi się dyrektor, taki z prawdziwego
                                    zdarzenia, który potrafi wyprowadzić szpital na prostą, angażuje się w swoja
                                    pracę i przy tym dobrze dogaduje się z załogą to niestety w nagrodę zostaje
                                    odwołany. W jego miejsce przychodzi kolega królika starosty lub marszałka.
                                    Garściami czerpie z zysku wypracowanego przez poprzednika (tak bo dobrze
                                    zarządzany szpital może być zyskowny z zyskiem dla pacjenta :)). Jeśli jest nie
                                    do końca głupi to przynajmniej nic nie spitoli. Gdy jest kompletnym baranem
                                    doprowadza szpital do ruiny. Krótko mówiąc polityka na którą lekiem jest
                                    prywatyzacja.
                                    2. Jeśli coś jest państwowe to jest nasze. Jeśli jest nasze to jest niczyje.
                                    Skoro tak to każdy może sobie coś wziąć. Wystarczy na Allegro wejść do działu
                                    Zdrowie i Uroda i zobaczyć ile np. kosztują nici chirurgiczne VICRYL. Cena
                                    oscyluje między 3,5 - 7 zł. Ciekawe w jaki sposób nić która w hurcie kosztuje
                                    mni. 15 zł (do nawet 50) za saszetkę, może być w takiej cenie (data ważności
                                    10.2013). Inne artykuły też mają ceny rewelacyjne.
                                    Reasumując. Prywatny właściciel nie dopuści do tego by dyletant zarządzał jego
                                    firmą i nie pozwoli na rozkradanie swojej placówki.
                                    Oczywiście potrzebne są odpowiednie mechanizmy prawne które zapewnią
                                    przestrzeganie procedur w taki sposób by opieka medyczna była i w prywatnym
                                    szpitalu na odpowiednim poziomie.
                                    Nie pracuję w szpitalu i nie jestem lekarzem.
                                    Myślę że w Przemyślu duże znaczenie ma mentalność mieszkańców. Tu nigdy nic się
                                    nie opłaca a gdy sąsiadowi powodzi się lepiej ode mnie to na pewno złodziej i
                                    trzeba go podkablować. Od tego by zadbać by miast się nie starzało jesteśmy my
                                    sami bo to my wybieramy jego włodarzy. Jak wybraliśmy tak mamy. Generalnie jak
                                    sobie pościelesz tak się wyśpisz, i najwyższa pora wziąć to sobie do serca.
                                    • bwm9 Re: 1 stycznie Przemyśl bez Pogotowia ratunkowego 23.09.09, 22:54
                                      Twoja ostatnia wypowiedź Wacku podoba mi się, bo piszesz o nieprawidłowościach, dla których lekarstwem wcale nie jest prywatyzacja. Nie jestem przeciwnikiem prywatnej służby zdrowia niech, kto chce i ma na to pieniądze buduje szpitale i czerpie z nich korzyści, ale nie kosztem społeczeństwa przez rozkradanie państwowych szpitali. Spółka akcyjna czy fundusz inwestycyjny jest też nasz i co nagle przestanie się go okradać Dyrektor –Prezes będzie lepiej pilnował to, dlaczego nie może pilnować też naszego szpitala państwowego. Powiem ci, dlaczego bo nie dorośliśmy, jako społeczeństwo do demokracji Marszałek Województwa za brak nadzoru i tolerowanie zadłużenia szpitala nie tylko powinien być przez Sejmik odwołany, ale powinny postawione mu zarzuty za działanie na szkodę Państwa.
                                    • Gość: Korn Re: 1 stycznie Przemyśl bez Pogotowia ratunkowego IP: *.przemysl.kmpsp.gov.pl 23.09.09, 23:20
                                      no i super wreszcie jakis konsensu mozna wypracowac, niech szpital zostanie i
                                      niech bedzie drugi prywatny, ale niech go sobie prywaciaz stworzy od podstaw
                                      zakupi sprzet wybuduje lub wynajmie budynek i niech dzialaja obok siebie
                                      zobaczymy ilu ludzi bedzie sie leczylo w prywatnym a ile w panstwowym. wtedy sie
                                      okaze ze kolejki w szpitalach nie sa spowodowane niekompetencja pracownikow
                                      tylko brakiem pieniedzy u obywateli ktorzy nie raz pracowali cale sowoje zycie a
                                      na emeryturze maja gowno nie pieniadze wiec ich poprostu nie stac. Pomyslmy na
                                      tym bo najlatwiej potajemnie wykrasc sprzet ze szpitala.
                                  • Gość: wacek Re: 1 stycznie Przemyśl bez Pogotowia ratunkowego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.09, 20:24
                                    odpowiedź troszkę niżej nie wiem czemu:(
                                    • bwm9 Re: 1 stycznie Przemyśl bez Pogotowia ratunkowego 23.09.09, 20:36
                                      Poniżej przetaczam fragment większego wywiadu Profesora Religi tuż prze śmiercią.
                                      (ratownik-med.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=353&Itemid=61 )
                                      "Gdy widzę propozycje Platformy, trafia mnie szlag" - tak profesor Zbigniew Religa komentuje pomysł PO na komercjalizację służby zdrowia. Jego zdaniem, to się nie uda. "Nie istnieje wolny rynek usług medycznych: traktowane są one jak usługa" - tłumaczy DZIENNIKOWI były minister zdrowia.
                                      (……………………….
                                      Nie wierzy pan w wolny rynek jako receptę na niewydolność systemu ochrony zdrowia w Polsce?
                                      Zacznijmy od bardzo istotnego oświadczenia Alana Greenspana, wieloletniego szefa Rezerwy Federalnej USA, które wygłosił podczas posiedzenia specjalnej komisji amerykańskiego Kongresu badającej przyczyny kryzysu finansowego. Przyznał on, że brak publicznej kontroli nad działaniami banków i ślepa wiara w wolny rynek jako ich naturalnego regulatora były błędne. Na tym tle pojawiły się dwa głosy polskich polityków. Pierwszy przebywającego w Pekinie premiera Tuska, który pytającym go o opinię dziennikarzom oświadczył, że wolny rynek będzie najlepszym regulatorem w obszarze ochrony zdrowia. Drugim głosem była podobna wypowiedź minister zdrowia Ewy Kopacz. Warto się nad tym zastanowić. Wolny rynek w dziedzinie ochrony zdrowia - biorąc pod uwagę uprzemysłowiony świat zachodni - nie istnieje. Nie istnieje tam wolny rynek usług medycznych: traktowane są one jako usługa i zdobycz socjalna. Tak definiowana jest ta sfera zarówno w Europie jak i na przykład w Kanadzie i do tej pory nikt od tego nie odstępował.
                                      Jednak w USA sprawy mają się przecież inaczej, ludzie sami muszą być odpowiedzialni za swoje zdrowie.
                                      Wyjątkiem są oczywiście Stany Zjednoczone, gdzie medycyna oparta jest wyłącznie na mechanizmach rynkowych. Ale do 1972 roku zarówno w Kanadzie, jak i w USA funkcjonował ten sam model ochrony zdrowia, która była całkowicie prywatna i działająca komercyjnie w ramach wolnej konkurencji. Jednak w tym czasie Kanada zdecydowała się na odejście od dotychczasowych rozwiązań i przeszła na model publiczny. Jak się dzisiaj okazuje, w USA jest dwukrotnie większy koszt ochrony zdrowotnej niż w Kanadzie, choć jeszcze w 1972 roku był on taki sam. Przy czym system amerykański jest mniej efektywny, ma gorsze wyniki i dostarcza mniej produktów medycznych niż kanadyjski.
                                      • Gość: wacek Re: 1 stycznie Przemyśl bez Pogotowia ratunkowego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.09, 20:49
                                        Profesor Religa choć był wspaniałym chirurgiem, niestety z pewnych względów
                                        przeszedł do polityki co było wielką stratą dla medycyny ...
                                        • Gość: jobrave Re: 1 stycznie Przemyśl bez Pogotowia ratunkowego IP: *.range86-134.btcentralplus.com 24.09.09, 00:07
                                          Mam jednak poważne wątpliwości, czy komercjalizacja służby zdrowia byłaby
                                          rzeczywiście takim panaceum na chorobę polskiego systemu opieki zdrowotnej.
                                          Jakoś żadne z państw Unii Europejskiej nie rozważa prywatyzacji służby zdrowia,
                                          w tym Wielka Brytania, w której przecież kapitalizm się narodził. Nie rozważa,
                                          ale rozważała w przeszłości i była bliska tego za rządów Margaret Thatcher,
                                          która cięła wydatki po rozpasanych rządach labourzystów. Odważyła się nawet na
                                          zamknięcie kopalń i pogonienie górników, ale z reformą czyt. komercjalizacją
                                          służby zdrowia dała sobie spokój. Poza tym nie dałbym głowy, że tabuny
                                          biznesmenów rzuciłyby się na interes zwany pogotowiem, bo niekoniecznie musiałby
                                          to być interes dobry, przeciwnie - mogłoby się okazać, że jest fatalny. Nawet w
                                          czasach feudalnych szpitalnictwo nie miało charakteru komercyjnego, szpitale
                                          działały przy zakonach lub były utrzymywane z podatków miejskich i darowizn
                                          donatorów. Tak więc skoro nie udało się tego dokonać w krajach cywilizowanych,
                                          to dlaczego miałoby się, to udać w zacofanej i od dziesiątków lat nieudolnie
                                          rządzonej Polsce? Gratuluję Ci Wacku tej pewności siebie, wiary w ten Twój
                                          prosty, bo czrno - biały system wartości - uczyłeś się,więc masz dobrą pracę,
                                          nie paliłeś, nie piłeś, dlatego jesteś zdrowy. To bardzo pięknie Wacku, ale ja
                                          znałem z tuzin takich osób, które nie raczyły się alkoholem, ani nikotyną i
                                          zapadały marskość wątroby, czy raka płuc, nabawiły się zawałów, dostały ataku
                                          serca, czy całkiem po prostu złamało ktoreś z odnóży (na trzeźwo), zanm tez
                                          ludzi, którzy nie wagarowali, znają jeżyki, mają doktoraty, ale pracy nie mają,
                                          bo albo jej nie mogą znaleźć, albo stracili (z powodu np. prywatyzacji czegoś).
                                          Znam również ludzi, którzy kiedyś byli bardzo pewni siebie i chadzali całą
                                          szerokością chodnika, a teraz przemykają się chyłkiem pod murem. Różnie w życiu
                                          bywa Wacku, choć oczywiście, życzę Ci jak najlepiej.
                                          • maestroband Re: 1 stycznie Przemyśl bez Pogotowia ratunkowego 24.09.09, 00:43
                                            ...brawo jobrave...popieram
                                            • maestroband Re: 1 stycznie Przemyśl bez Pogotowia ratunkowego 24.09.09, 02:05
                                              Drodzy forumowicze: to co sie w tej chwili dzieje z Woj.SZP.w
                                              Przemyslu to jasna proba likwidacji tego szpitala popierana nie
                                              tylko przez wladze wojewodzkie ale rowniez i wyzszej sfery, bo jak
                                              nasze wladze oddaja wszystko co mozliwe do mojzeszowa, to pomysleli
                                              ze w takim przemyslu mozna sprobowac komercjalizacji.
                                              Bo jak mozna inaczej zrozumiec jawne pozbywanie sie komorek
                                              przynoszacych naprawde zlotych jajek(
                                              nerka/pralnia/kuchnia/med.nukle./pogotowia/dts-
                                              u/labolatorium/rtg...bo to niby przynosi straty
                                              Miala byc restrukturyzacja- zwolniono ok.100 osob- a tu zamiast
                                              poprawy i zmniejszenia straty; kolejne zadluzenie o nastepne 20mln.
                                              Chyba ktos robi z ludzi idiotow...

• Gość: pysio Re: 1 stycznie Przemyśl bez Pogotowia ratunkowego IP: 213.25.24.* 24.09.09, 07:03
                                                Szkoda wacuś że tyle czasu zmitrężyłeż w szkołach bo jesteś tylko teoretykiem
                                                technokratą i nie znasz praktyki życia. Twoje wywody o cudowności prywatyzacji
                                                są aktualne dla jej początków. Po pewnym czasie następuje monopolizacja i zmowa
                                                cenowa jest jej efektem. Już dziś za zastrzyk płaci się ponad dwie dychy. gdy za
                                                pracę murarza tyle samo ale za godzinę gdy zrobienie zastrzyku to kwestia minut.
                                                Po pewnym czasie dochodzi do tego co w USA czyli księżycowy cennik.Jeśli jesteś
                                                dociekliwy to poczytaj coś o monopolach czy jakichś korporacjach i dowiesz się w
                                                jakie bagno starasz sie nas wciągnąć! Nie wiem czy dyskusja z nihilistami ma
                                                sens bo oni mają klapki na oczach a cel osiągają po trupach.I zawsze mają dobre
                                                samopoczucie które osiągają poprzez relatywizm moralny. Solidarność społeczna to
                                                dla nich niezrozumiała kwestia i możnza tylko z niej żartować.
                                                • kocur_zalogowany A nie orientujesz się ile NFZ płaci 24.09.09, 07:41
                                                  za twój zastrzyk, jak idziesz go sobie zrobić w państwowej przychodni?
                                                • Gość: wacek Re: 1 stycznie Przemyśl bez Pogotowia ratunkowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.09, 15:29
                                                  dziwne bo jakoś tej społaecznej solidarności dookoła nie widać.
                                                  człowiek leży na ulicy przechodzicie obok nawet nie spoglądając,
                                                  kibole katują faceta, tłum ludzi a nikt tego nie widzi. Ale do
                                                  korzystania z owoców pracy innych wszyscy chętni. No chyaby że tu na
                                                  tym forum są sami dobrzu ludzie, i wszyscy na codzień z dobrego
                                                  serca pomagacie innym. Niestety w to nie wierzę. Więc jeżeli ja (lub
                                                  ktokolwiek inny) nie moge liczyć na was to wy nie liczcie na moja
                                                  kasę i sami za siebie płaćcie, we wszystkich dziedzinach, też i za
                                                  leczenie. Naprawdę czytanie zrozumieniem to wspaniała rzec. We
                                                  wszystkich postach mówie tylko, i tu BMW zgodzę się z tobą że do
                                                  demokracji nie dorośliśmy, że w obecnej sytacji prywatyzacją jest
                                                  lepszym roziązaniem ( mniejszym złem) niż pozostawienie szpitali
                                                  jako zabawek politykom. Co do finansowania metod jest wiele.
                                                  • glodnedzieci Re: 1 stycznie Przemyśl bez Pogotowia ratunkowego 24.09.09, 17:02
                                                    Do WACEK: no niestety ale zaprzeczasz samemu sobie; bo wlasnie prowadzac do
                                                    prywatyzacji daje sie im zabawki bo zawsze mogą cos z tego interesu hapnać...
                                                    ... a co do tego leżącego to faktycznie każdy udziela pomocy dzwoniąc na 999
                                                    zamiast sprawdzić czy ta osoba nie ma żadnych obrażeń i czy czasami nie jest pod
                                                    wpływem alkoholu: Bo jak nie trzeba to wszyscy potrafią powiedzieć ze ktos jest
                                                    pijany, a przy takim leżaku (pisze tak bo to w naszej mieścinie główne
                                                    przypadki) to nagle nikt nie może tego stwierdzić!!!
                                                  • Gość: pysio Re: 1 stycznie Przemyśl bez Pogotowia ratunkowego IP: 213.25.24.* 24.09.09, 19:24
                                                    wacek ty naprawdę jesteś młot intelektualny! Coś ty się przyczepił do służby
                                                    zdrowia? A jak się zapatrujesz na ochronę środowiska? Przecież wg ciebie to
                                                    powinni za to płacić tylko ci co mają samochody. Albo drogi,kultura,szkolnictwo
                                                    czy wiele innych. Idąc tokiem takiego rozumowania to cofamy się do prehistorii.
                                                    Tam wystarczyło dać ówczesnemu lekarzowi jakiegoś zająca a on z całą
                                                    starannością i posiadaną wiedzą a także stosując wszystkie dostępne środki zajął
                                                    się twoim leczeniem. Tylko że sytuacja się zmieniła. Nie wiem czy zauważyłeś
                                                    postęp i rozwój społeczny? Wtedy każdego było stać na zająca. A dzisiaj?
                                                  • bwm9 Re: 1 stycznie Przemyśl bez Pogotowia ratunkowego 24.09.09, 20:29
                                                    Pysio trochę się mylisz już w prehistorii był solidaryzm społeczny, co widać jeszcze u ludów nieskażonych „cywilizacją”. W szczepie czy wiosce pracujący czy łowiący utrzymywali ludzi starych czy chorych a leczył ich szaman (lekarz), z którym dzielono się zdobytym jadłem. Dopiero Fenicjanie, choć niektórzy mówią, że to Żydzi wynaleźli pieniądze no i najważniejsze sposób na zarabianie z obracania nimi bez większego wysiłku. No i od tej pory pchają się we wszystkie miejsca gdzie mogliby, choć trochę dla siebie uczknąć.
                                                  • Gość: jobrave Re: 1 stycznie Przemyśl bez Pogotowia ratunkowego IP: *.range86-134.btcentralplus.com 24.09.09, 21:22
                                                    Ciekaw jestem, co by było, gdyby Wacek nagle stracił robotę, która się tak
                                                    chełpi i nie mógł znaleźć innej? Złamałby rączkę, przyszedł do sprywatyzowanego
                                                    pogotowia, a tam: - Masz pan kasę? Wacek: - Nie mam.
                                                    - To won.
                                                    Problemem uspołecznionej służby zdrowia nie jest kak upołecznienia, lecz
                                                    przerost administracji. NFZ - wymagają bardzo poważnego odchudzenia. Z wielu
                                                    urzędników można zrezygnować, ich prace mogą wykonywać np. komputery. Czy ktoś
                                                    zdaje sobie sprawę ile kasy pochłaniają NFZ za swoje pseudozarządzanie?
                                                  • bwm9 Re: 1 stycznie Przemyśl bez Pogotowia ratunkowego 24.09.09, 22:33
                                                    Trzeba całkowicie zrezygnować z rozliczeń, które do niczego nie służą ceny procedur są oparte na interesach kilku profesorów a reszta to sufitologia. Zabieg od zabiegu się różni zmienia się czas trwania, użycie sprzętu jednorazowego, gazików, leków, nici itd. No i poco rozliczać jak i tak urzędnik NFZ wyznacza kwotę kontraktu. Przecież w budżetówce też urzędnik rozdawał pieniądze i nie było hamulca, jakim są limity wykonanych zabiegów. Do czego więc to służy ano do wymuszania korupcji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka