kupujzdomu 02.12.09, 20:17 Dostawa mebli z IKEA prosto do domu Klienta www.kupujzdomu.pl SPRAWDŹ jakie to proste !! biuro@kupujzdomu.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: arti z IKEI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.09, 00:02 Skoro już się tu reklamujesz, to przynajmniej odmieniaj tę nazwę. Odpowiedz Link Zgłoś
kupujzdomu Re: z IKEI 03.12.09, 21:05 Bardzo mi przykro IKEA jako nazwa własna pozostaje nieodmienna. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: z IKEI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.09, 21:32 O ile to ta sama osoba - to korzystałem - jest OK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arti Re: z IKEI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.09, 22:02 Nazwa własna czy cudza - nie odmieniana brzmi obco, niezbyt przyjaźnie i "sztywniacko". Bardzo mi przykro, ale nie skorzystam z oferty. Odpowiedz Link Zgłoś
kupujzdomu Re: z IKEI 04.12.09, 09:08 Aby ostatecznie zakończyć dywagacje nt. poprawności językowych cyt. oficjalna strona IKEA: "Nazwa marki IKEA to akronim - skrót utworzony z pierwszych liter imienia, nazwiska oraz nazw farmy i parafii, skąd pochodzi założyciel firmy (Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd). Uprzejmie prosimy o pisanie nazwy IKEA z wielkich liter i o zachowanie formy nieodmiennej." A jako, że żyjemy w wolnym kraju - niech każdy robi jak uważa :)) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tolek Re: z IKEI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.09, 20:15 jak wybuduja w rzeszowie to i przemyslacy naucza sie prawidlowo wymieniac ten skrot Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toto Re: z IKEI IP: *.ptvk.pl 04.12.09, 20:32 Według myślenia Arti ortografia uzależniona jest od swojskości? A może Kopernik też była kobietą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arti Re: z IKEI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.09, 22:59 Idea, Salomea, Erytrea, kamea... Nie odmieniacie ich? Nie wierzę. Mówicie "kupiłem to w Ikea" czy "kupiłem to w Ikei"? Cytat ze strony Ikei ma na celu promocję marki. Sama zaś Ikea, jeśli chce się u nas zadomowić, to niech tak nie broni się przed odmienianiem ich nazwy. Kurczowe trzymanie się tej jednej formy po prostu brzmi śmiesznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toto Re: z IKEI IP: *.ptvk.pl 06.12.09, 15:02 Nie staraj się nam wmawiać swoich teorii, które nie mają potwierdzenia w ortografii.Nie masz racji i to bu było na tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arti Re: z IKEI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.09, 23:21 Już w latach dwudziestych ub.wieku pierwsze gwiazdy kina mawiały "nieważne co mówią, byle po nazwisku". Parędziesiąt lat później marketingowcy dopisali dalszy ciąg "byle nie przekręcać nazwy". No i mamy teraz "taniej w Era", "kupuj w Ikea" itp. Naprawdę nikomu to nie przeszkadza i wszyscy tak mówią na co dzień? Odpowiedz Link Zgłoś
kupujzdomu Najbliższy wyjazd do IKEA w dniach 8-9 stycznia 30.12.09, 10:39 Witam wszystkich zainteresowanych - najbliższy wyjazd na zakupy do IKEA w dniach 8-9 stycznia. Meble i akcesoria dostarczymy do miejscowości: Radom, Ostrowiec Świętokrzyski, Sandomierz, Tarnobrzeg, Stalowa Wola, Nisko, Leżajsk, Rzeszów, Jarosław, Przeworsk, Przemyśl, Krosno, Sanok. Zapraszamy do kontaktu: biuro@kupujzdomu.pl Odpowiedz Link Zgłoś