Dodaj do ulubionych

EURO 2112 na stadionie im Bandery?

17.06.10, 22:46
Stadion we Lwowie, który powstaje z myślą o organizowanych wspólnie przez
Polskę i Ukrainę piłkarskich mistrzostwach Europy w 2012 r., może nosić imię
Stepana Bandery - ostrzega w czwartek kijowska gazeta "Siegodnia".

sport.onet.pl/pilka-nozna/euro-2012/media-o-euro-2012-skandaliczny-pomysl,1,3283850,wiadomosc.html
Obserwuj wątek
    • wampir-wampir Re: EURO 2112 na stadionie im Bandery? 17.06.10, 22:57
      I bardzo dobrze. Jak w katolickiej Polsce można stawiać pomniki
      bandyty "Ognia" to na Ukrainie mioże być stadion imienia sportowca
      Bandery, a co! Pieśn na spotkanie Polska - Ukraina też jest. Trza
      szanować tradycję.

Ми зродились із крови народу,
      Колисала нас грізна тюрма,
      Гартували боі за свободу
      І ненависть до ганьби й ярма.

Смерть! Смерть Ляхам! Смерть
      Смерть! московсько-жидівській комуні!
      В бій кривавий О.У.Н. нас веде.

Ми всі вірні сини Украіни,
      Грізні местники наших братів,
      Ми чекаємо тільки хвилини,
      Ждем наказу: "Громіть ворогів!"

Смерть! Смерть Ляхам! Смерть! і т.д.

Нам братів на очах катували
      І над нами знущались Ляхи
      Ми повстанем ударом навали,
      Та не встане вже ворог лихий...

Смерть! Смерть Ляхам! СМЕРТЬ! і т.д.
      • darino Re: EURO 2112 na stadionie im Bandery? 18.06.10, 06:12
        Hymn OUN ...
      • Gość: e Re: EURO 2112 na stadionie im Bandery? IP: *.xdsl.centertel.pl 18.06.10, 17:25
        Jesteś zwykłą szumowiną,prowikatorem,któy ma na celu skócić Polaków
        z Ukraincami.
        • common-sense-ltd Re: EURO 2112 na stadionie im Bandery? 18.06.10, 20:33
          Daj spokój małejpysi-wampirowi. Ona nie wie, co czyni. Za takimi jak ona się nie
          dyskutuje.
    • Gość: Analityk Re: EURO 2112 na stadionie im Bandery? IP: *.toya.net.pl 18.06.10, 06:23
      Wampir .. jakie bezeseceństwa napisałeś o Ogniu.. toć to prawie jak
      bohater.. tak samo jak jak wielcy inkwizytorzy dominikanie..tez
      bohaterowie.. palili dobrze na stosach.. ogień korzystał z
      doświadczeń.. ta sama paka.. pis-dzielce i pisdzielcopodobni, gdyby
      był okres świętej inkwizycji tak samo robiliby w imię jedynej
      słusznej wiary a i nie tylko..
    • kocur_zalogowany Bez przesady 18.06.10, 07:04
      Ja rozumiem, że można, a nawet należy przewidywac co się zdarzy w
      najbliższej przyszłości, nie można żyć chwila, ale wybieganie w przód o
      sto lat wydaje mi się nadgorliwością. W 2112 roku może już nie będzie
      tego stadionu, może nie będzie ME.
      • mat120 Re: Bez przesady 18.06.10, 07:35
        kocur_zalogowany napisał:
        W 2112 roku może już nie będzie > tego stadionu, może nie będzie ME.

Kto wie, kto wie....
    • Gość: świety Florian Re: EURO 2112 na stadionie im Bandery? IP: 79.139.112.* 18.06.10, 11:50
      A jak w Przemyślu nazwali most na Sanie mostem Siwca i jak na
      ironię połączyli Wodę z Ogniem to co Lwowiakom do tego -hęł ?
      • lechowski51 Re: EURO 2112 na stadionie im Bandery? 18.06.10, 14:26
        Mozesz mi Panie Horbaczek/popie?/ wytlumaczyc jakie zwiazki emocjonalne lacza
        Siwca ktory targnal sie na swoje zycie w protescie przeciwko komunistycznej
        okupacji z faszystowskim ideologiem i terrorysta Bandera?
        • Gość: świety Florian Re: EURO 2112 na stadionie im Bandery? IP: 79.139.112.* 18.06.10, 17:13
          Widać jeden miał coś z głową nie wporządku bo mądry i zdrowy
          czlowiek nie targa sie na własne życie lecz znajduje inne formy
          protestu . Przecież o ile mi wiadomo UB czy SB nie przesladowalo
          Siwca któremu sie dość dobrze powodziło w PRL jako ksiegowemu
          podczas gdy innych mordowano i prześladowano z racji pochodzenia
          ukraińskiego czy też niemieckiego oraz żydowskiego ( ale choremu
          się wybacza jak lechowskiemu to że jest Świetym Piotrem w Domu
          Wariatów a na tym forum Panem Bogiem .Chory to chory i basta( kto
          go tam badal -skoro nie badal) . Można tak nazwać jak most tez
          nieodległy od Przemysla Szpital gdzie na rekonwalescencję może
          jeździć lechowski relaksując sie w kaftaniku )
          Drugi zaś był glową OUN i UPA i zamordowanym przez NKWD- KGB za to
          ze chcial wolnej i nie podleglej Ojczyzny ,którą wkońcu Ukraińcy
          mają . To Ukraińców nie zaś Polakow problem jak nazwać
          stadion ,dworzec PKP,Lotnisko,szkołę most czy też Szpital nawet
          szpital psych chorych we Lwowie zaś Polakow w Przemyslu jak
          nazwać np. most na sanie czy też wybrzeże nad tym Sanem .
          Juz chyba kojarzysz związek emocjonalny człowieka rozumnego z
          człowiekiem nie rozumnym lub człowieka zdrowego z czlowiekiem
          chorym.
          Człowieka zdrowego nie trzeba leczyć lecz stosowac tzw.
          profilaktykę zaś człowieka chorego i to na glowę trudno jest
          leczyć lub podawać jako godnego przykladu.
          Ostatnio czytalem jak to przed Urzędem Pracy w polsce dokonał samo
          spalenia młody i bez robotny czlowiek . Pytanie dlaczego o tym sie
          nie pisze i nie podaje jako czyn godny przykladu o charakterze
          patriotycznym . Przecież ten czlowiek zachował sie jak patriota
          chcący ratować Polske i Polaków przed widmem głodu i biedy ( tak
          też mozna lumaczyć - a tuu sie tłumaczy że miał z głową coś nie tak
          oraz problemy rodzinne i duzo dzieci na utrzymaniu ....)
          Powiedz teraz lechowski jaki związek emocjonalny istnieje pomiędzy
          Siwcem a tym bezrobotnym skoro czyn byl taki sam i idea podobna .
          Trzeba takie przypadki gasić nie perfidnie posługiwać się nimi dla
          zwyklej zwyrodnialej chamskiej propagandy ( jedn dobry a drugi zły
          choc identycznie dzialali zabawiając się ogniem niczym
          pochodnie )
          Więc Gaszę - świety Florian !
          ( a to że jestem swięty Florian podpowiedzial mi lechowski -
          telepatycznie bo dzisiaj on jest tam gdzie i przedstawia sie
          lekarzowi za Pana Boga .Wygryz z tego intratnego stanowiska
          stanowiska Pania wolyniak2 )
          • lechowski51 Re: EURO 2112 na stadionie im Bandery? 18.06.10, 17:20
            sbek Horbaczek pisze;
            Drugi zaś był glową OUN i UPA i zamordowanym przez NKWD- KGB za to
            ze chcial wolnej i nie podleglej Ojczyzny ,którą wkońcu Ukraińcy
            mają .

Tak byl "glowa"Oun i UPA ktora wymordowala dziesiatki tysiecy niewinnych
            polskich kobiet i dzieci.Gloryfikuj go dalej kanalio neobanderowska.
            • wampir-wampir Re: EURO 2112 na stadionie im Bandery? 18.06.10, 17:57
              Niczym nie różni się twoja gloryfikacja podhalańskiego bandyty od
              tego co pisze Mykoła o Banderze. Tym tylko może, że "Ogień" był
              bezpośrednim dowódcą bandy, która wymordowała jedenaścioro
              niewinnych ludzi, podczas gdy Bandera siedząc w obozie UPA w czasie
              rzezi wołyńskiej dowodzić po prostu nie mógł. Ale gloryfikuj sobie
              dalej bandytę i ubowską szumowinę ty polska kanalio. To wolny kraj.
              • Gość: święty Florian Re: EURO 2112 na stadionie im Bandery? IP: 79.139.112.* 18.06.10, 20:11
                Jednemu bohater zaś drugiemu bandyta.( np. Piłsudski - Bandera)

Jednemu mądry człowiek drugiemu wariat lub zwykły glupek IDIOTA
                mający z glową problemy bo mądry czlowiek nie targa się na wlasne
                zycie gdyż jest to wbrew naturze człowieka jego istocie egzystencji
                na świecie jak też wbrew nauce kosciola chrześcijańskiego i
                wartosciom chrzescijańskich .
                Szkoda kazdego człowieka ( zwlaszcza chorego psychicznie który
                targa sie na wlasne życie bo wlaśnie takich co targają sie na
                wlasne zycie uznaję za niepoczytalnych psychicznie którym trzeba
                pomagać nie zaś gloryfikować dając przyklad do naśladowania . Czyli
                teraz też mozna spalić się w proteście przeciwko wojnie w
                Afganistanie po to aby po zmianie polityki i poglądow most Siwca
                zamienić nazwą innego godnego przykladu wariata ( tj człowieka
                chorego i nie poczytalnego )Kto chce niech sie pali w tak wznioslej
                intencji pacyfistycznej - zapraszam Panie lechowski - może i twoim
                imieniem w Mielcu nazwą jakiś Hydrant miejski - NO PROSZĘ
                PROSZĘ ....
              • mat120 Re: EURO 2112 na stadionie im Bandery? 18.06.10, 20:48
                wampir-wampir napisał:
                ...ty polska kanalio.To wolny kraj.

Wolność ma to do siebie, że udziela głosu również wszelkiej maści mętom i
                kanaliom nie wspominając już o wariatach. W każdym narodzie, nawet żydowskim,
                jest taki margines traktowany przez normalną większość z przymrużeniem oka. Na
                przemyskim forum jest jednak inaczej; wariaci otrzymują wsparcie od mieniących
                się inteligencją POpaprańców, Wart Pac pałaca?

• common-sense-ltd Re: EURO 2112 na stadionie im Bandery? 18.06.10, 20:53
                  mat120 napisał: Na
                  > przemyskim forum jest jednak inaczej; wariaci otrzymują wsparcie od mieniących
                  > się inteligencją POpaprańców, Wart Pac pałaca?

Z całym szacunkiem, Mat, ale myślę, że jest jednak nieco inaczej. Wariaci są
                  tutaj bardzo wygodnym, bezkarnym niemal narzędziem w ręku sprytnych
                  manipulantów. Przypomnij sobie wszystkie polowania z nagonką...wiemy, kto je
                  inicjował.
                  • lechowski51 Re: EURO 2112 na stadionie im Bandery? 18.06.10, 21:01
                    Napewno POlowali na Ciebie faszysci z PiS-u!
                    • common-sense-ltd Re: EURO 2112 na stadionie im Bandery? 18.06.10, 21:04
                      Ty dobrze wiesz, kto i na kogo tu polował.
                  • Gość: pysio Re: EURO 2112 na stadionie im Bandery? IP: 213.25.24.* 18.06.10, 21:06
                    Pisałem o tym że kanalie spod znaku oun czy upa nie pominą zadnej okazji by
                    pokazać wzorem żydków kto tu rządzi! Oba narody niedawno odzyskały swoje
                    ojczyzny i pokazują jak ma wygladać świat pod ich światłym przywództwem. Jeszcze
                    tak niedawno gnębione, gdy dorwały się do wolności to z miejsca chcą narzucić
                    reszcie świata swoją ideologię która z nacjonalizmu uczyniła cnotę.Jeśli tak
                    dalej będzie to reszta świata powie im stop z waszą przygodą z wolnością. Bo są
                    takie kraje które nigdy nie powinne być wolne!
                    • lechowski51 Re: EURO 2112 na stadionie im Bandery? 18.06.10, 21:16
                      Podgladam mecz Anglikow z Algierczykami i....kibicuje Semitom Algierczykom a
                      pojoby wyzywaja mnie od antysemitow.Ty tez pysiu dostaniesz pieczec antysemity
                      po mowisz o rzadach zydkow.
                      • lechowski51 Re: EURO 2112 na stadionie im Bandery? 18.06.10, 21:19
                        ...a Semici tacy POstepowi;
                        www.rp.pl/artykul/25,495561_Wielka_rebelia_chasydow.html
                      • Gość: pysio Re: EURO 2112 na stadionie im Bandery? IP: 213.25.24.* 18.06.10, 21:22
                        nie jestem anty semitą lecz człowiekiem który potrafi odróżnić gnoi od ludzi o
                        pogladach humanisty! Odróżniam też takich co wykazują się mentalnością Kalego od
                        zdrowego psychicznie.
                      • wampir-wampir Re: EURO 2112 na stadionie im Bandery? 18.06.10, 21:30
                        Ale towarzycho - dwa matoły, które nazywają kanalią człowieka
                        piszącego, że Bandera jest postacią kontrowersyjną, a nie jak by
                        chcieli zbrodniarzem, jednocześnie wynoszący pod niebiosa innego
                        bandytę, którego od Bandery różnią jedynie bardziej ograniczone
                        dokonania, których nie wiedzieć czemu kanaliami już nie można
                        nazwać. A, przepraszam, wiadomo dlaczego - to przecież "100%"
                        Polacy, potomkowie dymanych przez skundkloną rasowo szlachtę i
                        żydowskich arendarzy w zamian za darowanie długów chłopków z
                        pretensjami i kompleksami oraz nawiedzona i węsząca spiski oraz
                        ustawiane polowania nauczycielka, która zniżyła się nawet do
                        konwersowania i tak, tak flirtowania z wariatem dopóki miała
                        nadzieję, że zostanie jej osobistym killerem i dokopie
                        znienawidzonemu Jo, który nie odwzajemnił Jej uczuć. Bo Pani się
                        proszę Państwa po prostu zabujała. Ale ekipa do Rozmów w Toku. A nie
                        mówiłem?
                        • wampir-wampir Re: EURO 2112 na stadionie im Bandery? 18.06.10, 21:32
                          PS. Te dwa głupki to oczywiście klechociąg i mat(oł). Nie pisałem o
                          Tobie Pysiu.
                          • mat120 Re: EURO 2112 na stadionie im Bandery? 18.06.10, 21:36
                            wampir-wampir napisał:
                            Nie pisałem o > Tobie Pysiu.

Popatrz Pysio! Możesz być dumny, że Cię wariat uważa za normalnego.:))
                        • common-sense-ltd Re: EURO 2112 na stadionie im Bandery? 19.06.10, 14:04
                          Hmmm...ciekawa teoria, ale mało prawdopodobna, bo Kocur jako killer do niej
                          nijak nie pasuje. Pisanie donosów na konfabulującego przewodnika z Krasiczyna, a
                          krwawa vendetta na Jb to jednak dwie różne rzeczy;)
                          • wampir-wampir Re: EURO 2112 na stadionie im Bandery? 19.06.10, 14:34
                            common-sense-ltd napisała:

> Hmmm...ciekawa teoria, ale mało prawdopodobna, bo Kocur jako
                            killer do niej
                            > nijak nie pasuje. Pisanie donosów na konfabulującego przewodnika z
                            Krasiczyna,
                            > a
                            > krwawa vendetta na Jb to jednak dwie różne rzeczy;)

Nie miałem na myśli Kocura, zdaje się że Wasze forumowe flirciki
                            zostały skonsumowane w realu :-))) tylko siebie. Flirtowałaś ze mną
                            przecież w piosenkowym wątku, a w innych usiłowaś mnie przekonać, że
                            powinienem się zająć obłudnym Jo, skoro lubię dziobać glisty. Wiesz
                            Fanka, jesteś dziecinna i niestety jesteś też hipokrytką, ale w
                            gruncie rzeczy Cię lubię. Krakforumowymi występami sprawiłaś mi
                            niechcący ogromną przyjemność. Dostałem po tym kilkanaście
                            sympatycznych maili od ludzi, z którymi nigdy na Krakforum nie
                            rozmawiałem i takich, których nie kojarzę nawet po nickach. Miło być
                            lubianym wampirem. Wiem, że miałaś inne plany, ale jakoś nie
                            potrafię się na Ciebie gniewać.
                            • common-sense-ltd Re: EURO 2112 na stadionie im Bandery? 19.06.10, 15:49
                              Widzisz mała, wampirowata pysiu jaką ułudą jest net.....mnie nawet do głowy by
                              nie przyszło, że umieszczając linki do piosenek, można z kimkolwiek flirtować(
                              swego czasu tak samo pisaliśmy z Hermenegildo, a ty przecież jesteś kobietą!), a
                              flirtowanie celem rekrutacji mordercy-dziobaka Jb, to już zupełna abstrakcja...
                              Sorry, ale znów mnie ubawiłaś;)
                              Ja też lubię Szekspira, ale Ty chyba starasz się go prześcignąć;)

P.S. Na krakowskim forum umieściłam raptem kilka postów, zanim zaczęłaś
                              wypisywać brednie w swoim stylu, co zniechęciło mnie do tamtego miejsca
                              definitywnie i od dawna tam nie bywam.
                              I jeszcze jedno...wszelkie deficyty, ograniczenia własne i fobie społeczne można
                              i trzeba pokonywać, ale w świecie realnym. Net nie jest odpowiednim miejscem do
                              ich obnażania.
                              Posłuchaj życzliwej rady starej, wstrętnej, ale doświadczonej przez życie
                              czarownicy z klimakterium w perspektywie i idź na spacer.
                              • wampir-wampir Re: EURO 2112 na stadionie im Bandery? 19.06.10, 17:07

> Widzisz mała, wampirowata pysiu jaką ułudą jest net.....

No jest. Nie mam nic wspólnego z Małą Pysią. Poza tym, że
                                rozmawialiśmy ze dwa, trzy razy na tym forum i obiecałem Jej napisać
                                o tych wampirach z Kazanowa. Teraz mam wyrzuty sumienia, bo po
                                czytelniach jakoś nie chciało mi sie chodzić, a moja stara praca
                                jest, no gdzieś jest. Na szczęście za tydzień wyprawiam rodzinę do
                                Antwerpii, więc będę mógł przetrząsnąć chałupę bez babskich
                                protestów, że robię Sajgon, bo coś głupiego zginęło.

> mnie nawet do głowy by
                                > nie przyszło, że umieszczając linki do piosenek, można z
                                kimkolwiek flirtować

Ekhmmm, zależy do jakich piosenek, ale dobrze, jeśli tak wolisz to
                                nie było tematu.

> swego czasu tak samo pisaliśmy z Hermenegildo, a ty przecież
                                jesteś kobietą!),

Kobietą? Aha, zapomniałem że mam na imię Małgorzata ;-))) Niech
                                będzie, mam słabość do kobiet o tym imieniu. Forumowe Gosia i
                                Małgosia, które tak wiele dla mnie znaczą i jeszcze moja córka...
                                same Gośki :-)))

> a
                                > flirtowanie celem rekrutacji mordercy-dziobaka Jb, to już zupełna
                                abstrakcja...

Rekrutacja odbywała się w innych wątkach, czytaj uważniej.

> Sorry, ale znów mnie ubawiłaś;)

No widzisz, nawet ja mogę się na coś przydać.

> Ja też lubię Szekspira, ale Ty chyba starasz się go prześcignąć;)

Taki już ze mnie zdolny miś ;-)))

> P.S. Na krakowskim forum umieściłam raptem kilka postów, zanim
                                zaczęłaś
                                > wypisywać brednie w swoim stylu, co zniechęciło mnie do tamtego
                                miejsca
                                > definitywnie i od dawna tam nie bywam.

Zaczepiłaś mnie na Krakforum, to się odwinąłem. Sam nigdy nie
                                przeniósłbym tam sporów z FP. Zresztą nie o mnie mi akurat chodziło,
                                ale o autorkę tego wątka:
                                forum.gazeta.pl/forum/w,61,111318981,111318981,Ludzie_Dajcie_zyc_.html
                                Krakforum to widzisz takie fajne miejsce, w którym ludzie pisują co
                                ich boli. Ja też kiedyś napisałem, że jestem w szpitalu. Kolega
                                zadzwonił do żony spytać czy można mnie odwiedzić, wsiadł do auta i
                                w weekend był u mnie w Lublinie. Obcy facet w sumie... Chciałbym,
                                żeby tak zostało. Swoją głupią pisaniną możesz odebrać komuś szanse
                                na znalezienie fantastycznych przyjaciół. Na Krakforum pełno takich
                                ludzi.

> I jeszcze jedno...wszelkie deficyty, ograniczenia własne i fobie
                                społeczne możn
                                > a
                                > i trzeba pokonywać, ale w świecie realnym. Net nie jest
                                odpowiednim miejscem d
                                > o
                                > ich obnażania.

Nie chodzi o ekshibicjonizm, nie po to się pisze w necie.
                                Specjalistyczne fora są po to, by ludzie z podobnymi problemami
                                mogli opowiedzieć o swoich doświadczeniach, pogadać we własnym
                                gronie i czasem pomóc komuś, kto znalazł się w podobnej sytuacji i
                                nie bardzo wie jak sobie z tym poradzić. Nie ja powyciągałem swoje
                                posty ze schizy na publiczne fora. Ty to zrobiłaś, a że kiedyś
                                rozmawiałem o tym również na Krakforum? Cóż, mam tam kolegów,
                                których znam też w realu. Czasem wypada wytłumaczyć forumową
                                nieobecność, ale żadnego epatowania przecież nie było.Traktuję swoje
                                problemy naturalnie, tak samo jak inni Krakforumowicze. To miejsce
                                jest takie, jak my. Jeśli Ci się nie podoba, nie musisz tam pisać.

> Posłuchaj życzliwej rady starej, wstrętnej, ale doświadczonej
                                przez życie
                                > czarownicy z klimakterium w perspektywie i idź na spacer.

Ciągle pada... jakoś nie mam ochoty przeskakiwać kałuż, poza tym
                                szabas dzisiaj. Odpoczywam po wczorajszej orgii smaków. Robię
                                przepyszny czulent :-)))
                  • mat120 Re: EURO 2112 na stadionie im Bandery? 18.06.10, 21:33
                    Wariaci są > tutaj bardzo wygodnym, bezkarnym niemal narzędziem w ręku sprytnych
                    > manipulantów.

Ależ to normalne dla JObniętych, że posługują się wariatami.
    • Gość: e Re: EURO 2112 na stadionie im Bandery? IP: *.xdsl.centertel.pl 18.06.10, 22:13
      Przed każdym meczem będzie odśpiewany chymn OUN UPA Smert lachomo
      smert
      • lechowski51 Re: EURO 2112 na stadionie im Bandery? 18.06.10, 22:35
        Wampir jak to kazdy Zyd rozgrzeszy kazdego faszyste ktory ich mordowal z
        piosenka na ustach o jewrejskiej komunie ale o "polaczkach"bedzie gudlaczyl ze
        wyssali antysemityzm z mlekiem matki.Bedzie taki wariat pieprzyl o zamordowanych
        11 osobach przez Ognia a wzruszal ramionami tam gdzie ginelly tysiace
        zakatowanych polskich dzieci i kobiet od Wolynia po Krynice.
        • wampir-wampir Re: EURO 2112 na stadionie im Bandery? 18.06.10, 23:05
          A nie mówiłem, że nie przypadkiem nie wpuszczają klechociąga do
          Media Markt? Gdzie ja matole rozgrzeszałem jakiegokolwiek
          zbrodniarza? To ty to robisz. Uważasz, że śmierć tych jedenaściorga
          Żydów nie ma żadnego znaczenia i spokojnie sławisz bohaterstwo ich
          mordercy, a jednocześnie domagasz się szacunku dla polskich ofiar. A
          niby dlaczego? Bo - choć nie napiszesz tego wprost - Polacy to dla
          ciebie ludzie, a Żydzi nie? A dla mnie szmato z czworaków jedni i
          drudzy są tacy sami i chętniej bym patrzył jak stawia się pomniki
          ofiarom "Ognia" niż Bandery niż "Ogniowi" i Banderze, rozumiem
          jednak postawy motłochu z jednej i drugiej strony. Takim śmieciom
          jak ty potrzebne są pomniki polskich sprzedawczyków i oprawców, bo
          jesteś nikim, czyli kimś kto może o sobie powiedzieć jedynie -
          jestem Polakiem, odzczuwając przy tym coś w rodzaju dumy. Gdyby
          zabrać tego "Polaka" nic by nie zostało, bo jesteś zwykłą szmatą i
          narodowość nie ma tu nic do rzeczy.
          • lechowski51 Re: EURO 2112 na stadionie im Bandery? 19.06.10, 08:36
            Wzorem dobrych tradycji zydowskich z Trybuny Ludu powtarzasz oszczerstwa jakie
            Zydzi z UB rozpowszechniali o Ogniu i zolnierzach wykletych przez cale
            lata.Ogien nie mordowal niewinnych Zydow a likwidowal zydowskich zbrodniarzy z
            UB i PPR.Tu masz informacje z jednego zdarzen z ktorego baranie robisz drugie
            Jedwabne;

20 IV 1945 pod Nowym Targiem ogniowcy w mundurach WP (tak, ze kontrolowani
            na ogol nie wiedzieli, z kim maja do czynienia) kontrolowali podroznych.
            Podjechal samochod, ktorego pasazerowie (piec osob narodowosci zydowskiej)
            pierwsi otworzyli ogien do ogniowcow. TO SAMO TWIERDZI WALACH w swojej
            ksiazce - funkcjonariusz UB !!!! Zostali oni ujeci i niezwlocznie
            rozstrzelani przez Zbika (Ogien nie byl obecny). Wtedy bron mieli tylko
            kryminalisci (wg Walacha byli to czlonkowie nielegalnej grupy
            przerzutowej), albo agenci UB. Z Materialow UB (raport plk. Chilinskiego
            i kpt. Orlika) wydaje sie jednak, ze mogli to byc agenci UB
            ("szczegolow nie mozna podac ze wzgledu na to, ze sklad osobowy UBP w Nowym
            Targu i innych instytucjach wojskowych byl w stanie nietrzezwym".
            • lechowski51 Re: EURO 2112 na stadionie im Bandery? 19.06.10, 08:40
              cd.
              Jesli chodzi o zabitych funkcjonariuszy bezpieczenstwa, to wedlug Ognia
              zginelo ich 85, a wedlug UB 64. Rozbieznosc przynajmniej czesciowo
              bierze sie stad, ze UB funkcjonariuszy pochodzenia zydowskiego
              klasyfikowala jako "Zydzi" ( bylo ich sporo np. zastrzelony w VIII 1946
              kapitan KBW). Ogien zapisal w dzienniku fakt zastrzelenia 33 osob
              narodowosci zydowskiej (nie tylko straconych z wyroku sadu podziemnego,
              ale wszystkich Zydow, o ktorych wiedzial ze zgineli gwaltowna smiercia -
              w tym i ofiary napadow rabunkowych np. masakry pod Kroscienkiem).
              UB doliczyla sie takich osob 52 (o 19 wiecej). Ta roznica odpowiada
              prawie dokladnie roznicy zastrzelonych funkcjonariuszy bezpieczenstwa.
              Poza tym dane UB o stratach sa w zasadzie zgodne z danymi ogniowcow
              (zrodla UB podaja jedynie 70, a nie 64 PPRowcow) - z oczywistym wyjatkiem,
              ze obie strony podawaly zawyzone straty zastrzelonych w walce (np Ogien -
              157 zolniezy KBW, gdy UB jedynie 51) - to znana sprawa .

CHARAKTERYSTYCZNE, ZE SUMARYCZNE ZESTAWIENIE ZABITYCH FUNKCJONARIUSZY
              WEDLUG ZRODEL UB WYNOSI 110, A WEDLUG OGNIA (DZIENNIK) 108.
              Czy jednak oznacza to, ze praktycznie wszyscy zlikwidowani przez Ogniowcow
              byli funkcjonariuszami UB? (tu wbrew zasadzie musze dac swoj komentarz)
              JA W TO NIE BARDZO WIERZE - BYLBY TO EWENEMENT NA SKALE SWIATOWA, BO ZAWSZE
              W TAKICH SYTUACJACH JEST DUZA ILOSC NIEWINNYCH OFIAR.
              NIESTETY NIE MOZNA JESZCZE TEGO ZWERTYFIKOWAC PO PROSTU DLATEGO, ZE DANE
              OSOBOWE PRACOWNIKOW I FUNKCJONARIUSZY BEZPIECZENSTWA NIE ZOSTALY
              ODTAJNIONE. DLATEGO TEZ W KONKRETNYM PRZYPADKU NIE MOZNA POTWIERDZIC
              ZE X BYL FUNKCJONARIUSZEM, AGENTEM, CZY WSPOLPRACOWNIKIEM UB.
              DOTYCZY TO TEZ OCZYWISCIE OSOB NARODOWOSCI ZYDOWSKIEJ - nie sposob
              zweryfikowac, czy wszyscy straceni jako UBecy, byli nimi rzeczywiscie.
              Zgodnosc liczb (danych Ognia i UB) mozna zakwestionowac w nastepujacy
              sposob - Ogien zanotowal to, o czy wiedzial. Mogly byc jakies wypadki
              zastrzelenia agentow UB, o ktorych nie wiedzial, a UB ich wliczylo.

Podobne watpliwosci moga dotyczyc akcji rekwizycyjnych dokonywanych
              na Zydach w Krakowie (ze wzgledu na charakter miejsca forma byla raczej
              zreszta zblizona do napadu rabunkowego). Byla to kara za wspolprace
              z UB (10 przypadkow) - w niektorych nie ma watpliwosci np. wlascicielowi
              sklepu przy ulocy Morsztynowskiej zabrano pistolet, a wiadomo kto
              mial zezwolenie na bron. Z wymienionych wyzej powodow nie ma mozliwosci
              weryfikacji, czy byli to faktycznie wspolpracownicy UB.

Kolejna grupe stanowia zlikwidowani przestepcy pospolici - Ogien
              likwidowal ich bo psuli mu opinie.

Ogien zanotowal 12 wykonanych wyrokow smierci, UB podaje 16 zlikwidowanych
              kryminalistow. Najbardziej chyba interesujacy bedzie tutaj przypadek
              Jana Wachaly Lazika - sprawcy masakry pod Kroscienkiem (11-12 Zydow 2 V
              1946) bylego czlonka ZWZ, stojacego na czele bandy rabunkowej.
              Ujety na polecenie Ognia zostal stracony.
              • lechowski51 Re: EURO 2112 na stadionie im Bandery? 19.06.10, 08:47
                wiecej;
                podziemiezbrojne.blox.pl/2006/05/Mjr-Jozef-Kuras-Ogien-1915-1947-czesc-3.html
                • Gość: O! Re: EURO 2112 na stadionie im Bandery? IP: 79.139.112.* 19.06.10, 09:52
                  lechowski -pytanie .A czy czasem ten twój idol Ogień -nie był
                  Szefem UB w Nowym Targu .
                  Wiem że napewno Ogień byl Szefem UB w Nowym Targu więc sam widzisz
                  jak historia i losy ludzkie są skomplikowane bo jednemu bohater zaś
                  drugiemu bandtyta wobectego kto ma rację -myslę że O!
                  Skoro tobie bandyta bohaterem to twoja nie zaś moja sprawa .
                  O!
                  • Gość: matti Re: EURO 2112 na stadionie im Bandery? IP: 79.139.106.* 19.06.10, 11:05
                    Jeżeli we Lwowie stadion nosić będzie nazwę banderowcy to pierwszy stanę na
                    ulicy i nie przepuszczę samochody jadące do sąsiadów.
                    • lechowski51 Re: EURO 2112 na stadionie im Bandery? 19.06.10, 12:33
                      Nie przejmuj sie!.Problem znika bo Euro-2012 bedzie rozgrywane na Roskrainie;
                      blog.rp.pl/koscinski/2010/06/18/rosjanie-i-ukraincy-%E2%80%93-dwa-spoleczenstwa-jeden-narod/
                      • Gość: pysio Re: EURO 2112 na stadionie im Bandery? IP: 213.25.24.* 19.06.10, 17:41
                        Mykola twój wyśniony bohater - bandera - jest wielo-tysiackrotnie większym
                        zbrodniarzem od Ognia czy Piłsudskiego. To jest tak samo jakbyś miał stówkę w
                        kieszeni i uważał się za równie bogatego co wampir, Kulczyk czy jakiś inny
                        Gates.Tych ludzi i ciebie łączy jedno; macie pieniądze. Taki sposób myślenia to
                        czysta paranoja.Jeśli faktycznie uczyłeś się logiki w bunkrach upowskich czy na
                        jakimś szkoleniu ub to nie ma powodu do zdziwienia. Wy tak macie i nic nie jest
                        wstanie tego zmienić. Stąd się bierze wasza zgorzkniałość i rozczarowanie życiem.
                        • wampir-wampir Re: EURO 2112 na stadionie im Bandery? 19.06.10, 17:59
                          Gość portalu: pysio napisał(a):

> Mykola twój wyśniony bohater - bandera - jest wielo-tysiackrotnie
                          większym
                          > zbrodniarzem od Ognia czy Piłsudskiego.

To prawda Pysiu, problem tylko w tym, że to okoliczności czynią
                          zbrodniarza wielkim.Gdyby "Ogień" miał takie możliwości wpływu jak
                          Bandera na UPA to na pewno dorównałby mu skalą mordów, a może
                          przewyższył nawet. Slala zbrodni jest drugorzędna wobec
                          strwierdzania, że ktoś się zbrodni dopuszczał. TY będziesz widział
                          w "Ogniu" nie tylko zbrodniarza, bo nie tylko nim był, podobnie jak
                          Mykoła w Bandarze. Dla Ukraińców on będzie zawsze działaczem
                          niepodległosciowym, który deklaracji niepodległeści Ukrainy nie
                          odwołał pod wpływem niemieckich nacisków i trafił za to do obozu.
                          Mam nadzieję, że będzie dla nich również zbrodniarzem, ale nie to
                          przede wszystkim będą akcentować mówiąc o nim.

>To jest tak samo jakbyś miał stówkę w
                          > kieszeni i uważał się za równie bogatego co wampir, Kulczyk czy
                          jakiś inny
                          > Gates.

Toś mi pojechał. Nie mam problemów fnansowych, jestem średnio
                          zamożnym człowiekiem, ale do Gates'a czy Kulczyka to się nie
                          umywam :-)))

>Tych ludzi i ciebie łączy jedno; macie pieniądze.

Ja tam nie wiem czy Mykoła ma kasę. Nigdy o tym nie pisał na forum,
                          a w realu go nie znam.
                          • mat120 Re: EURO 2112 na stadionie im Bandery? 19.06.10, 19:09
                            wampir-wampir napisał:
                            Slala zbrodni jest drugorzędna wobec > strwierdzania, że ktoś się zbrodni
                            dopuszczał.

I z tym należy się zgodzić. Jako przykład podam morderstwa jakich dopuścili się
                            Żydzi na niemieckich i ukraińskich strażnikach obozowych:

Największy rozgłos zyskał bunt Żydów przywiezionych do Birkenau z obozu
                            Bergen-Belsen. Spośród 1700 osób gnanych do komory gazowej, około 600 stawiło
                            opór, nie pozwalając się wepchnąć do środka. Rzucono się na strażników, kilku z
                            nich zabito i rozbrojono. Zerwano w rozbieralni instalację elektryczną i zaczęto
                            się ostrzeliwać.
                            Głośny też był wypadek, gdy jedna z kobiet wyrwała strażnikowi broń z ręki,
                            śmiertelnie go postrzeliła, a kilku innych raniła.
                            Oprócz takich niezorganizowanych akcji jak powyżej bywały też zaplanowane:
                            Treblinka- 2 sierpnia 1943 roku wszystko szło po myśli spiskowców - część załogi
                            wyjechała nad Bug, broń ze zbrojowni rozwożono wózkami na śmieci, dezynfektor
                            zamiast chemikalów rozpylał benzynę. Niestety, jeden z esesmanów, odkrył u
                            więźnia pieniądze schowane na czas ucieczki. To odkrycie groziło dekonspiracją
                            całego planu. Stojący najbliżej więźniowie zamordowali strażnika i dali sygnał
                            do wybuchu powstania. Podpalone baraki stanęły w ogniu, wybuchła panika wśród
                            Niemców i Ukraińców. Wykorzystali ją więźniowie rzucając się do ucieczki.
                            Z obozu zagłady w Treblince zbiegło ponad 400 osób, niecałej setce z nich udało
                            się ujść pogoni, a tylko około 70 przeżyło wojnę.
                            Sobibór- 14 października zgodnie z planem zaczęto mordować członków załogi,
                            przecinano kable i niszczono instalacje. Idące zgodnie z założeniami działania
                            zakłóciło odkrycie zwłok jednego z Niemców oraz zabicie przez tłum strażnika
                            przy głównej bramie. Od tej chwili wszystko potoczyło się w zawrotnym tempie.
                            Część więźniów próbowała uciec przez główną bramę i ginęła w ogniu karabinów
                            rozstawionych na wieżyczkach strażniczych, część przecinała druty kolczaste i
                            ginęła na polu minowym, jedynie niewielkiej grupie udało się uciec przez
                            niezaminowany fragment pola.
                            Birkenau-Bunt wybuchł 7 października 1944 w obawie, że może dojść do denuncjacji
                            reszty grupy, zdecydowano się przyspieszyć wybuch walk.
                            Na dany sygnał więźniowie rzucili się na esesmanów, raniąc kilku z nich a
                            zabijając trzech.
                            Czy ktoś kiedyś upomni się o pamięć tych ofiar?

wampir-wampir napisał:
                            TY będziesz widział > w "Ogniu" nie tylko zbrodniarza, bo nie tylko nim był,
                            podobnie jak > Mykoła w Bandarze.

Podobnie rzec można o Hitlerze i Stalinie. Hitler uratował Niemcy z kryzysu
                            gospodarczego, zdobył dla nich prawie całą Europę i oczyścił z wyzyskujących ją
                            ekonomicznie Żydów. Był na pewno niemieckim patriotą. Dla wielu niemieckich
                            neonazistów pozostaje niekwestionowanym bohaterem. Punkt widzenia Żydów jest
                            oczywiście inny, ale zależy on rzecz jasna od miejsca siedzenia.
                            Zasługi Stalina też są nie do przecenienia. Zbudował potęgę militarną Związku
                            Sowieckiego, znacznie rozszerzył swoje państwo terytorialnie. Wielkie zasługi
                            położył dla budowy sobornej Ukrainy, okradając sąsiednie państwa z ich
                            terytoriów. Do dziś pozostaje bohaterem narodowym dla wielu Rosjan, Ukraińców a
                            przede wszystkim zaprzyjaźnionej z nami Gruzji.

• Gość: pysio Re: EURO 2112 na stadionie im Bandery? IP: 213.25.24.* 19.06.10, 19:39
                              Wampir jeśli chodzi o okoliczności czyniące zbrodniarza "wielkim" to się nie
                              zgadzam z takim stwierdzeniem. To wredna natura wyniesiona najczęściej z domu.
                              Okoliczności mogą tylko sprzyjać w rozwijaniu wrednego charakteru. A zupełną
                              bzdurą jest to co piszesz o skali zbrodni.Zamiłowanie do mordowania i to z
                              niebywałym okrucieństwem jest zboczeniem dostępnym tylko nielicznym gnojkom w
                              populacji. Jeśli uważasz że np wariat co strzela do ludzi czy uczeń w jakiejś
                              szkole morduje z powodu okoliczności to się grubo mylisz. Tu po prostu wyłazi im
                              słoma z butów i ujawniają swój instynkt mordercy. Wielkim jest ten co ma okazję
                              bezkarnie mordować i nie robi tego! Przecież to myślenie o forsie jest
                              analogiczne do myślenia o mordowaniu. Jednak się z nim nie zgodziłeś? Masz
                              zadatki na logiczne myślenie!Skala zjawiska ma kolosalne znaczenie nie tylko w
                              mordowaniu ale i w prozaicznym życiu.
                              • wampir-wampir Re: EURO 2112 na stadionie im Bandery? 19.06.10, 20:42
                                Nie zrozumieliśmy się Pysiu. Uważam tak samo jak Ty, że zbrodniarz
                                ma naturę zbrodniarza i dlatego morduje. Okoliczności decydedują o
                                ty ilu wymordować mu się uda. Jeśli miliony, to do hostorii
                                przechodzi jako "wielki" morderca. W pejoratywnym znaczeniu tego
                                terminu. PIsałem, że skala zbrodni nie ma dla mnie znaczenia dlatego
                                właśnie. Uważam, że jeśli komuś sprawia przyjemność mordowanie to
                                tylko okliczności decydują o tym czy wymorduje on kilkunastu
                                uczniów, czy kilkanaście tysięcy Żydów, Polaków, Prusów itp. Dla
                                mnie pozostanie mordercą takim samym, bez względu na ilość ofiar.
                                Co do forsy to nie chwytam o co Ci chodzi. Dla jednych jest ważna,
                                dla innych mniej, ale trudno się bez niej obyć. Ja mam dwójkę dzieci
                                i uważam, że powinienem zapewnić im przyzwoity start w dorosłość
                                dlatego na to zrabiam. Poza tym lubię markowe ciuchy i buty, bo
                                uważam, że są jakościowo lepsze od podróbek, jestem przeciwnikiem
                                piractwa, więc kupuję muzykę i filmy na oryginalnych płytach, dużo
                                czytam, wydaję więc masę na książki zamiast je kserować. No dobrze -
                                przesadziłem trochę z tą autoreklamą. Nie jestem aż taki uczciwy i
                                muzę oraz filmy pewnie bym jednak ściągał, gdyby nie było mnie stać
                                na oryginałki, ale jestem snobem albo estetą, jak wolisz - lubię dom
                                pełen książek i płyt w firmowych opakowaniach. Ładniej to wygląda
                                niż opisane własnoręcznie.
                                Poza tym mam swoje słabości - zegarki Timexa i Camel Active, wieczne
                                pióra, dobre wody toaletowe. To wszystko kosztuje.
                                pl.youtube.com/watch?v=JuSZEBuDUC4
                                *
                                Odi profanum vulgus et arceo.
                                • Gość: pysio Re: EURO 2112 na stadionie im Bandery? IP: 213.25.24.* 19.06.10, 21:21
                                  Napisałeś wampir że skala nie ma znaczenia. Dlatego użyłem porównania na
                                  przykładzie forsy. Pieniądz ma szerokie znaczenie ale zawsze jest pieniądzem.
                                  Jeden ma mniej drugi więcej. Takie cóś nazywa się skalą lub rozpiętością. I
                                  teraz czytaj uważnie. Forsę jakąś ma i bezdomny i np. ty. Czy można powiedzieć o
                                  was że jesteście podobnie sytuowani bo i ty i on ma jakąś forsę.Czy nie wnikając
                                  w różnice czyli nie stosując skali można powiedzieć że jesteście nadziani? Tak
                                  samo jest z mordercami. Są z przypadku, seryjni i najgorsi ludobójcy. Do tego
                                  najgorszego typu należy bandera! Czy w ogóle można porównać ludobójcę i nie
                                  widzieć różnicy między nim a jakimś zabójcą. Takie dowodzenie nazywa się
                                  analogią i jest podstawowe w logice.Jeśli ktoś uporczywie nie widzi różnicy i
                                  nie stosuje skali porównawczej to albo jest idiotą albo rżnie głupa albo tak
                                  żałośnie brak mu argumentów w ważnej dla niego sprawie że gotów się ośmieszać i
                                  wystawiać na szwank swoją reputację. Jednym słowem żałosny typ!
                                  • wampir-wampir Re: EURO 2112 na stadionie im Bandery? 19.06.10, 21:39
                                    Widzisz Pysiu, ja jestem agnostykiem. Uważam, że życie tu i teraz to
                                    wszystko co mamy na pewno. Dlatego pozbawienie życiea innego
                                    człowieka to dla mnie największa zbrodnia, jeśli nie czyni się tego
                                    w obronie własnej. Oczywiście, że biorę pod uwagę skalę - napisałem
                                    przecież, że niektórzy mordercy trafiają na karty historii, a inni
                                    nie, dla indywidualnej oceny poszczególnych zbrodniarzy to jednak
                                    jest nieistotne z mojego punktu widzenia. "Ogień" odpowiada za
                                    śmierć znacznie mniejszej ilości ludzi niż Bandera, ale dla mnie
                                    obaj są po prostu zbrodniarzami. To tak jak z karą śmierci
                                    wymierzaną mordercom - można ją wykonać tylko raz. Nie ma znaczenia
                                    czy skazany zamordował jedną osobę czy pięć tysięcy - każdy z nich
                                    dostanie za to tylko jeden zastrzyk. Nie będę stopniował
                                    zwyrodnialstwa, bo nie potrafię. Morderca jest dla mnie
                                    zwyrodnialcem i już, ale oczywiście rozumiem, że takie zabiegi są
                                    podejmowane. Czasem niesłusznie, bo okrucieństwo "pojedynczych"
                                    morderców bywa większe niż tych seryjnych, ale ilość działa na
                                    wyobraźnię mas.
                                    • Gość: pysio Re: EURO 2112 na stadionie im Bandery? IP: 213.25.24.* 19.06.10, 22:03
                                      Różnica między Ogniem a banderą jest kolosalna. Ogień to patriota i nie rozumiał
                                      że jego walka jest bezcelowa ale honor nie pozwalał mu złamać przysięgę którą
                                      złozył. Natomiast bandera to nie jest zwykły zabójca to bezwzględny i okrutny
                                      ludobójca. Między nimi jest przepaść choć obaj działali z podobnych motywów.
                                      Chcieli wolności i niepodległości.
                                      Ostatnio złapano jakiegoś żyda z mosadu który brał udział w zabójstwie jakiegoś
                                      przywódcy z hamasu. Z teiretycznego punktu widzenia to terroryzm w wydaniu
                                      państwowym. Czy izrael też jest państwem terrorystycznym na równi z binem
                                      ladenem? Tylko bez logiki Kalego!
                                      • wampir-wampir Re: EURO 2112 na stadionie im Bandery? 19.06.10, 22:31
                                        Gość portalu: pysio napisał(a):

> Różnica między Ogniem a banderą jest kolosalna. Ogień to patriota
                                        i nie rozumia
                                        > ł
                                        > że jego walka jest bezcelowa ale honor nie pozwalał mu złamać
                                        przysięgę którą
                                        > złozył.

Jaki honor? Ten, który pozwolił mu wstąpić do UB, zdezerterować w
                                        trosce o własny tyłek - towarzysze radzieccy nie zamierzali dłużej
                                        tolerować nieuzsadnionej bandytki, którą uprawiał i dalej mordować i
                                        rabować? Oj, Pysiu, Pysiu...

> Natomiast bandera to nie jest zwykły zabójca to bezwzględny i
                                        okrutny
                                        > ludobójca.

Mam wrażenie, że zgodziliśmy się co do tego. Tak rzeczywiście
                                        wygląda historyczna ocena obu osobników i ich dokonań. Ja jej nie
                                        kwestonuję, pisałem jedynie, że moja indywidualna ocena obu typów
                                        jest jednakowa. Ty się czepiasz skali tych "dokonań", dla mnie nie
                                        ma ona aż takiego znaczenia. Z powodów, o których napisałem w
                                        poprzednim poście.

> Między nimi jest przepaść choć obaj działali z podobnych motywów.
                                        > Chcieli wolności i niepodległości.

Ta przepaść to ilość ofiar Dla Ciebie aż tyle, dla mnie tylko tyle.
                                        Zapewne pozostaniemy przy swoich zdaniach, ale przecież nie wszyscy
                                        muszą myśleć tak samo.

> Ostatnio złapano jakiegoś żyda z mosadu który brał udział w
                                        zabójstwie jakiego
                                        > ś
                                        > przywódcy z hamasu. Z teiretycznego punktu widzenia to terroryzm w
                                        wydaniu
                                        > państwowym. Czy izrael też jest państwem terrorystycznym na równi
                                        z binem
                                        > ladenem? Tylko bez logiki Kalego!

Teoretycznie tak, ale nie na równi z Ben Ladenem. On nie jest
                                        państwem :-))) Nie wydusisz ze mnie pochwały dla zwanych
                                        eufemistycznie "kontrowersyjnymi" poczynań Izraela, bo ich nie
                                        pochwalam.
    • Gość: e Re: EURO 2112 na stadionie im Bandery? IP: *.xdsl.centertel.pl 19.06.10, 22:04
      Na rozpoczęciu igrzysk odbędzie się rekonstrukcja rizania lahów.
      • Gość: pysio Re: EURO 2112 na stadionie im Bandery? IP: 213.25.24.* 19.06.10, 22:21
        Też jestem przekonany że tryzuby się zmobilizują i pokażą światu jacy są naprawdę.
    • matlak2 Re: EURO 2112 na stadionie im Bandery? 20.06.10, 11:03
      mat120 napisał:

> Stadion we Lwowie, który powstaje z myślą o organizowanych
      wspólnie przez
      > Polskę i Ukrainę piłkarskich mistrzostwach Europy w 2012 r., może
      nosić imię
      > Stepana Bandery - ostrzega w czwartek kijowska gazeta "Siegodnia".
      >
      > rel="nofollow">sport.onet.pl/pilka-nozna/euro-2012/media-o-euro-
      2012-skandaliczny-pomysl,1,3283850,wiadomosc.html
      -----
      A ja słyszałem,że rozważane jest nazwanie tego stadionu imieniem
      Lecha Rajmundowicza Kaczyńśkowo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka