Gość: Cypis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.10, 12:31 Ukraiński Dom Narodowy w Przemyślu zostanie przekazany w lipcu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wampir-wampir Re: Ukraiński Dom Narodowy w Przemyślu zostanie p 29.06.10, 13:39 No proszę. Nawet Choma potrafi coś sensownego powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brawvo i O! Re: Ukraiński Dom Narodowy w Przemyślu zostanie p IP: 79.139.112.* 30.06.10, 07:38 Wkońcu Prezydent Przemysla oraz inni urzędnicy MSWiA przemowili głosem rozsądku jaki płynął na tym forum z ust Mykoly ,Jobravo ,Wampir -wampir,Darino i innych . Widocznie czytają to forum analizują jego treść a potem podejmują sensowene decyzje zwlaszcza że Mykola i Jobrawo dawno pisal że Polska jest w UE i musi dostosować się do prawa Unijnego ,zaś nie jest istotne co uczynią Ukraińcy w swoim kraju rozwiązując wlasne wewnetrzne kwestie( sprawa odwetu nie ma tutaj zadnego związku ) . UE i Polska mogą tylko zwracać uwagę , podpowiadać ,zugerować lub prosić o poszanowanie tego co uważają za słuszne w tej kwesti. Przecież Dom Kultury Ukraińskiej w Przemyslu ma sluzyć min. dla Polaków kochających Ukraińcow i kulturę ukraińską oraz chcący wlaczyć się w pojednanie oraz w rozwiązanie trudnych tematow pomiedzy naszymi bratnimi narodami( min. dla pana Lechowskiego spod Media Markt , Pysia,Fani , itd) . Łemkowie to przecież polska grupa etniczna nie zaś ukraińska lecz czyż nie mają prawa korzystać z tej tak bliskiej im kultury - jako Polacy . Myslę że mają i też mają prawo do korzystania z Domu Kultury Ukraińskiej. Konstytucja Polski i UE wyraźnie stanowi o prawach mniejszości narodowych,etnicznych ,wyznaniowych . Więc trzeba poszanowac tą Konstytucję w sposób taki jak czyni sie to w cywilizowanych nie zaś dzikich krajach . Dobrze że Polska, w tym władze Przemyśla zmierzają wkońcu do tej cywilizacji odchodząc od dziczyzny o której wpominal minister Drzewiecki mowiąc że Polska to dziki kraju . A tu tymczasem jest tez cywilizacja a nawet cywilizowani - europejscy urzędnicy - Bravo i O! P.S. Jobravo - Bravo ,jesteś "KRÓLEM Forum "bo wyszło na twoje i wyszla twoja racja - Pozdrawiam !-O! Odpowiedz Link Zgłoś
common-sense-ltd Re: Ukraiński Dom Narodowy w Przemyślu zostanie p 30.06.10, 07:47 Mękoła, poniżej zalinkowałam przełomowy dla tego forum wątek o niechlubnym rajdzie Bandery. Pokaż mi jeden mój post na FP lub forum B-P-U, w którym wyrażam się krytycznie o Ukraińcach, jako narodzie. Natomiast, gdybyś miał okazję porozmawiać na ten temat osobiście ze swoim "wielce szanownym" supportem, gwiazdą europejskich portali randkowych dla zdrowych inaczej, przekonałbyś się, co ten człowiek myśli o tobie i tobie podobnych, więc wybacz, ale rozśmieszasz mnie swoją niezdrową atencją. Miłej pogawędki życzę;) Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Ukraiński Dom Narodowy w Przemyślu zostanie p 30.06.10, 09:47 Mykola-Horbaczek mam nadzieje ze powolaja Cie na kapelana Domu Ukrainskiego i Twoje zlote mysli wreszcie dotra do wszystkich lemko-bojko-rusino-austriakow. Dopisz cos nowego na swoim blogu bo opowiesci o Rusinowej Polanie i Twoich przezyciach z amerykanskimi pedalami juz mnie znuzyly. Odpowiedz Link Zgłoś
common-sense-ltd Re: Ukraiński Dom Narodowy w Przemyślu zostanie p 30.06.10, 09:52 Zdrowego-rozsądku-nielimitowanego życzę;) Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Ukraiński Dom Narodowy w Przemyślu zostanie p 30.06.10, 09:57 O!.Przepraszam Panie Magistrze Mykola.Nie zauwazylem ostatniego wspisu o wstretnych pedalach w cerkwi i o szatanach... Jak wolność to wolność - seksualno sodomistyczna też ! Znamy przecież fakt z prasy ogólnokrajowej jak to jeden z biskupów prawoslawnych w Polsce mial stwierdzić do młodego przystojnego prysłuznika( studenta teologii , że "Bóg sam nie wie co to grzech ........" Ale ,że ten prysłuznik miał swój rozum i swoje zdanie na ten temat to zostal wykończony przez swojego duchowego przewodnika i nauczyciela ( jurnego Bacę) porzucając myśl pozostania duchownym takiego niby prawego i świętobliwego Kościola ( byl studentem Uczelni Ekumenicznej) a nawet odechcialo mu się jakichkolwiek związkow z tym kosciolem oraz z jego pasterzami( jako partnerami) . Nie wiem co obecnie porabia, lecz o ile mi wiadomo usunął się w cień i mial wyjechać za granicę w poszukiwaniu pracy a może i innego kościola . Przecież takie wykańczanie mlodych ludzi w kosciele jest powszechne ( również w innych kościolach ,które mają się za tzw. wyrocznie Boże i lekarstwo na osiagnięcie zbawienia wiecznego) Widać biskup ten co przyczynil się do wykończenia tego czlowieka jest mądrzejszym od samego Pana Boga a nawet poucza lub karci tego Pana Boga w myśl wlasnej filozofii heretyzmu i kochania inaczej ..... Zapewne tego Pana Boga, też kocha inaczej .......( a czy on taki jeden -sam ....?) wiecej;greekorthodox.blog.onet.pl/kanon-45-apostolski,2,ID409022664,n Odpowiedz Link Zgłoś
common-sense-ltd Re: Ukraiński Dom Narodowy w Przemyślu zostanie p 30.06.10, 10:06 Wykańczanie niewygodnych to tutejsza specjalność Mękoły i jego nielicznego, a wrednego, supportu. Niedaleko jabłko od jabłoni... Nieprawdopodobne, jak ograniczenia mentalne/fobie/obsesje/dysfunkcje/dewiacje i strach przed realnym życiem jednostek tu bywających wpływają na relacje społeczne, zapomnianego przez Boga i ludzi, miasteczka nad Sanem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: O! Re: Ukraiński Dom Narodowy w Przemyślu zostanie p IP: 79.139.112.* 30.06.10, 10:57 Pytanie ? Pani condomm z senesm oraz pan lechowski,dlaczego nie chodzicie do Media Markt tylko po forum przemyskim oraz tarnobrzesko mieleckim chcąc z ludzi -forumowiczow czynić podobnych do was -IDIOTÓW. Przeciez Forum "Gazeta.pl" - Nie dla .... dokońcie sami - bo wiecie CO - O! Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Ukraiński Dom Narodowy w Przemyślu zostanie p 30.06.10, 10:59 Ukraina nie jest w Unii i patrząc na dokonania dzielnych mołojoców poupowskich pewnie jeszcze bardzo długo nie będzie. Natomiast co czynią w swoim kraju Ukraińcy trzeba pilnie śledzić i zwracać uwagę na wszystkie łajdactwa nacjonalistów i apologetów UPA,Bandery ponieważ są to ludzie nie mający nic wspólnego z cywilizacją europejską. Opowiadanie o pojednaniu i bratnich narodach w świetle dotychczasowej praktyki jest zbyt śmieszne żeby je komentować. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Ukraiński Dom Narodowy w Przemyślu zostanie p 30.06.10, 12:46 Gość portalu: Brawvo i O! napisał(a): > Przecież Dom Kultury Ukraińskiej w Przemyslu ma sluzyć min. dla > Polaków kochających Ukraińcow i kulturę ukraińską oraz chcący > wlaczyć się w pojednanie oraz w rozwiązanie trudnych tematow > pomiedzy naszymi bratnimi narodami( min. dla pana Lechowskiego > spod Media Markt , Pysia,Fani , itd) . > Łemkowie to przecież polska grupa etniczna nie zaś ukraińska lecz > czyż nie mają prawa korzystać z tej tak bliskiej im kultury - jako > Polacy . Myslę że mają i też mają prawo do korzystania z Domu > Kultury Ukraińskiej. Też tak myślę, Miki. Cóż, uważam, że Ukraińcy mają prawo zrobić zrobić ze swoją własnością, co zechcą, ale mam nadzieję, że ten budynek będzie służył wszystkim Przemyślakom i przyjezdnym - to znaczy siebie mam na myśli ;-) - jako dom kultury ukraińskiej właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Ukraiński Dom Narodowy w Przemyślu zostanie p 30.06.10, 14:21 jaka szkoda,że ta zasada własności nie obowiązuje już na kilkanaście km na wschód od Przemyśla.To się jakoś nazywa? zasada Kalego?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: O! Re: Ukraiński Dom Narodowy w Przemyślu zostanie p IP: 79.139.112.* 30.06.10, 14:30 Pani venus 99 - szkoda że taka sama zasada Kalego nie obowiązuje nadal w Polsce - wystarczy ppatrzeć na zrujnowane cerkwie -licznie na podkarpaciu jeszcze stojące - dogorywające. Nim znajdziesz skałkę w oku brata swojego spójrz czy nie masz kłody we wlasnym oku - O! Napewno mas ! i to ogromną zgniłą kłodę lub cały tartak !-O! Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Ukraiński Dom Narodowy w Przemyślu zostanie p 30.06.10, 15:58 zasada Kalego obowiązuje.wystarczy popatrzeć na zrujnowane, niszczejące polskie koscioły na dzisiejszej Ukrainie. więc czasami rzeczywiście warto patrzeć uważnie.i jeszcze tylko o drobnej różnicy-chcecie to remontucie swoje cerkwie.nikt wam nie zabrania.o Ukrainie tego powiedzieć się nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: O! Re: Ukraiński Dom Narodowy w Przemyślu zostanie p IP: 79.139.112.* 30.06.10, 14:26 Panie wampir - wampir ,nigdy nie wątpilem w Pana rozsądne wypowiedzi ,znacznie przewyzszające inteligencja innych forumowiczow ( dot np. pana lechowskiego czy Pysi oraz pani communosens- bez sens ) . Nie mozna traktowac Ukraińców w Polsce gorzej jako tzw. nie pisanych pod ludzi ( a są tu głownie Łemkowie ,Bojkowie i nazywani przeze mnie też Austro węgrzy min. dlatego że np. Tatry w tym Rusinowa Polana to byłe terytoria Austro wegierskie a wlasciwie- stricte Wegierskie lecz obecnie polskie i trzeba się z tym pogodzić) Szczując na Ukraińców najbardziej uderza się w tych zamieszkałych na terenach polskich a którzy to nic nie winni ( np. w sprawie Wolynia) ucierpieli najbardziej w okresie II RP a potem w PRL. Imputuje mi sie nienawiść lub falszowanie prawdy nie wygodnej dla Polaków co jest złośliwym i celowym pomowieniem ze strony zszowinizowanych brudnych i złych pseudo Polakow szukających sobie odwetu na Ukraińcach ( tych ktorzy nie mają nic wspolnego z okresem II wojny swiatowej i II RP) .Szukają więc igrzysk oraz zabawy kosztem innych ludzi a wlaściwie wedlug nich pod ludzi czyli Rusinow . Rusini w Polsce są ludźmi nie pod ludźmi i mają prawo do swojej kultury ,religii ,do tego co gwarantuje im konstytucja RP i UE jako obywatelom tego kraju i tego europejskiego państwa. Ci odrażający brudni źli wykazują iż to tylko Ukraińcy sa zbrodniarzami i zwyrodnialcami zaś Polacy choćby takimi byli powinni byc traktowani jak bohaterzy . Natomiast Mykola czy Miki czy też O itd. wykazują że bandyci i zwyrodnialcy byli są i będą w każdym kraju i w kazdym narodzie więc trzeba traktować wszystkich równo oraz sprawiedliwie w ich osądzie. Nigdy w swoich wypowiedziach nie wychwalalem szowinizmu lub nacjonalizmu ukraińskiego i nigdy nie atakowałem Polaków jako nację czy też jako porządnych obywateli - zwyklych ludzi. Wykazywalem tylko że bandytyzm trzeba traktować w równy sposób bo dla jednych ktoś jest bohaterem dla innych ten sam człowiek może być bandytą ( odniosłem sie w przykladzie wobec relacji Pisudski dla Polakow Bandera dla Ukraińcow lecz Ukraińcow nie Ruso lub mosko fili pro bolszewickiego ukierunkowania) Ukraińcy walczyli o swoją wolność i pastwowość a Polacy o swoją wolność i państwiowość. Skoro ją mamy to nie powod aby wzajemnie teraz szukać odwetu lub rozdrpywać gojące się rany jak czyni to np.ks Isakowicz Zalewski wspierany przez odrażających brudnych złysch szukających igrzysk o krwawym zabarwieniu . Istnieje potrzeba ( i to pilna) POJEDNANIA oraz szukania wspólnej drogi do dalszego dzialania przed różnorakim zlem zagrażającym dla spoleczności i normalności zycia spolecznego ( choćby demoralizacja i patologia spoleczna ) Ale skoro ktoś nie rozumie mojej postawy ,poglądow lub intencji -to juz nie mój -lecz tego kogoś problem . A gdybym tak zważal na to co o mnie mowią czy piszą w kontekscie fałszu i nie prawdy to stalbym sie podobnym do tych falszywych obludnych brudnych i złych . Bronię więc tego co można obronić i spsob jaki to czynię wydaje mi sie nahjbardziej optymalnym rozwiązanie ( PRAWDA i tylko PRAWDA nie zaś ćwierć czy pół prawdy pomieszane z klamstwem tak jak posługują się tym propagandziści idealizmu w wydaniu polskim z nastawieniem do niewnawiści wobec Rusinow -zresztą nic im niewinnych Rusinow zamieszkujących te tereny od zarania dziejów. Ostatnio przeczytałem ze wieś - Orły ma tylko 90 lat ( rocznica 90 -lecia osadnictwa) Pytanie - a kto tam zamieszkiwał te strony wczesniej - odpowiedź prosta że RUSINI( jak na Wołyniu) . Lecz to nie powód żeby negować prawo mieszkańcow wsi Orly do ich ziemi i utozsamiania się z tym regionem . Rownież osadnictwo ( imigracja) nie jest powodem do tego aby zniszczyć rdzennych mieszkańcow tych ziem pod pozorem pseudo patriotryzmu lub szowinizmu w zlym pojęciu jak miało to miejsce w II RP i PRL wobec Ukraińcow . Każdy ma prawo zamieszkiwać gdzie chce i wyznawać Boga tak jak chce nie zaś być tepionym z racji pochodzenia ,wyznania lub utozsamiania się z jakąś kulturą - choćby bizantyjską. Oddano Dom Kultury dla Ukraińcow ( czyli oddano im to co do nich należalo) jednak trzeba zdać sobie sprawę że jest to Dom ktory usytuowany jest na ziemiach polskich i ma słuzyć dla spoleczności nie tylko ukraińskiej ale i polskiej kochającej lub utozsamiającej się z kulturą ukraińską w celach pojednania nie zaś dla drażnienia czy judzenia do nienawiści . Taki dom przecież mogą mieć w Przemyslu Ormianie , Żydzi, Niemcy ,Słowacy ,Wegrzy Japończycy , itd . Przecież to nie stricte ukraiński lecz polski dom bo na polskiej nie ukraińskiej ziemi mający służyc pojednaniu . Tak to widzę i mam gdzieś co o mnie piszą mowią i pisać lub mowic bedą.Oni krzyczą WOJNA ja zawsze odpowiem POKÓJ ! - O! POZDRAWIAM !( wszystkich bez wzgledu na przekonania i stosunek do mojej osoby ) PS Wkońcu ! Czas się Pojednać ! bo tylko Zgoda Buduje nie zaś wzajemne opluwanie lub podsycanie do nienawiści poprzez rodrapywanie ran .Uważam że : Mozna i trzeba wskazywać zło - oraz skąd to zło pochodzi i kto to zlo rodzi . Tak też czynię - O! Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Ukraiński Dom Narodowy w Przemyślu zostanie p 30.06.10, 16:11 Masz rację Mykoła. Wszystkich ludzi należy traktować jednakowo. Ja jestem z natury ciekawski dlatego inne nacje i ich kultura po prostu mnie interesuje. Punkt widzenia na wspólną historię również, choć nie ze wszystkim się zgadzam. Ja nie uważam Piłsudskiego za bandytę, ale rozumiem, że inni mogą widzieć go inaczej. Cieszę się, że Ukraińcy odzyskali ten budynek i chciałbym, żeby stworzyli w nim ośrodek swojej kultury. Tak jak się cieszę, że jest w Przemyślu ośrodek kultury japońskiej. Podoba mi się różnorodność. A że Tobie imputuje się tu jakąś nienawiść to po prostu projekcja. Ci ludzie nienawidzą wszystkich, którzy myślą inaczej niż oni. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Ukraiński Dom Narodowy w Przemyślu zostanie p 30.06.10, 16:34 Ps. Wali mnie kto wali albo nie wali starszą panią bez godności i zupełnie nie przeszkadza :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Ukraiński Dom Narodowy w Przemyślu zostanie p 30.06.10, 16:45 Znow zapomniales o lekarstwach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jobrave Re: Ukraiński Dom Narodowy w Przemyślu zostanie p IP: 213.210.58.* 30.06.10, 17:08 Wszystko jest kwestią podejścia - w cywilizowanych krajach wszystkie świadectwa kultury materialnej, bez względu na pochodzenie, są pieczołowicie choronione, restaurowane itp. bez względu na to, kto je stworzył. W cywilizowanym kraju, nie burzy się świątyń żadnych wyznań, nie dopuszcza się do ich ruiny, podobnie rzecz się ma z cemntarzami innymi obiektami, również oczywiścia świeckami, ich proweniencja nie jest ważna. W krajach zacofanych, takich jak Polska, czy Ukraina, ciągle jeszcze odgrywa rolę to, kto ten czy inny obiet wybudował. To podejście na szczęście powoli się zmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
darino może wreszcie dojdzie do skutku ... 30.06.10, 20:38 Sądzę, że po przekazaniu i władze Lwowa pomyślą o jakimś lokum dla Polaków. A pan prezydent Choma próbuje "ucieczki do przodu" ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: O! Re: może wreszcie dojdzie do skutku ... IP: 79.139.112.* 01.07.10, 08:37 Wszystko zależy od ludzi . Ktoś wkońcu musi pierwszy wyciagnąc rękę do zgody i dobrze że czynią to z naszj strony ( choćby symbolicznie) . Jak do tej pory społeczność ukraińska w Polsce nie otrzymala nic z odniesieniem do zwrotu swoich majatków ( obowiazuje nadal ustawa z 1948 roku i nikt ją nie zmieniał zresztą celowo ,zlośliwie i z premedytacją ). Zwrot majatku lub rekompensata przysługuje dla kosciola rz- katolickiega a ponieważ kosciół biz- ukraiński jest kosciolem rzymsko katolickim więc tylko dla tej instytucji oddawano obiekty w Przemyslu ( dot .min Muzeum,Kościóla Karmelitow zamienionego na Garnizonowy ,domy w Rynku,Seminarium na Basztowej,Klasztor Wasylianow itp ) co nie ma nic wspolnego z majatkiem oddawanym dla Ukraińców tj spoleczności utozsamianej z nacją -narodowoscią ukraińska jak to propagandowo i zlośliwie wypominano ze w Przemyslu oddają majatek Ukraińcom zaś Polakom nie oddają majątku na Ukrainie -Zwykla zaklamana propaganda. Problem ten trzeba jakoś rozwiazać -choćby tak jak dla Kresowiakow dla ktorych przyznaje się rekompensatę za utracone mienie choc jest to nie pełna wartość rekompensaty ale jest! . Natomiast dla Ukraińcow nie ma żadnej rekompensaty. Nie wiem jak jest z Żydami i innymi nacjami lecz jak jest z Ukraińcami -to skrótowo odnoszę się w tej materii. Może Pan lechowski - taki mądry i wogóle ( Pani ,Valmont ,commn sene , Pysio,Fani itd) znawca tematu z odniesieniem do sprawiedliwości i pojednania doradzą jak zjednać sobie ludzi i wyrownać im krzywdy po jednej i po drugiej stronie ( chocby symbolicznie i szczątkowo) bo ludzi nalezy traktować RÓWNO nie zaś sobie wszysko a dla Ukraińca G....-O! -O! Odpowiedz Link Zgłoś
common-sense-ltd Re: może wreszcie dojdzie do skutku ...;) 01.07.10, 09:26 forum.gazeta.pl/forum/w,165,111465017,111520621,Re_Si_vis_pacem_.html Kiedy już spełni się czarny scenariusz twojego zakłamanego idola( aktualnie desperacko wyrywającego wszystkie niepełnosprawne laseczki na londyńskich portalach randkowych;) i przejmę "dowództwo Kresowian" (!;), możesz być pewien, że zrobię absolutnie wszystko, aby sprawiedliwości stało się zadość. Wówczas każdy otrzyma to, co mu się słusznie należy, a Polak, Łemek-Bojek, Austrowęgier i Ukrainiec będą żyli w powszechnej zgodzie i szczęśliwości. Jak poczytasz moje dawniejsze posty, dowiesz się jakie formy współpracy wielokrotnie proponowałam, jak propagowałam współpracę gospodarczą, naukową i kulturalną oraz regularną wymianę młodzieży, jako podstawowy element odbudowy i uzdrowienia relacji obu narodów. Krótko mówiąc, będzie się działo dużo dobrego po obu stronach granicy, ale trzeba będzie zacząć od podstaw i spełnić warunki, które kiedyś ci wypunktowałam, bo tylko na prawdzie i wzajemnym szacunku może powstać coś dobrego i trwałego. I co wtedy zrobią twoje zaprzyjaźnione oszołomy z tzw Svobody i ich londyńsko-kanadyjska diaspora, wraz z całą resztą pożytecznych idiotów, schizoidalne gazetowe wampiry i stuknięte gospodynie domowe-kameleony? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jesus33 Re: może wreszcie dojdzie do skutku ...;) 01.07.10, 09:38 Zapewniam Cię, że dla Kresowian nie zrobisz już nic, czyli jak do tej pory. Ładna pogoda zasuwaj na Cmentarz Wojskowy, czyścić wiadomy nagrobek. To będzie jedyna pożyteczna rzecz jaką zrobisz. Odpowiedz Link Zgłoś
jesus33 Re: może wreszcie dojdzie do skutku ...;) 01.07.10, 09:52 darino napisał: > Sądzę, że po przekazaniu i władze Lwowa pomyślą o jakimś lokum dla Polaków. I właśnie o to mi chodzi, nigdy nikomu nie blokowałam drogi do jego własności, ponieważ własność uważam za rzecz świętą i dlatego bardzo bym chciała żeby i Polacy we Lwowie mieli miejsce w którym będą mogli się spotkać. Na forum Pysio i Wampir poruszyli również kwestię budynku w którym obecnie mieści się Biblioteka Główna na ul. Słowackiego. Uważam, że powinna ona zostać już dawno oddana jej prawowitym właścicielom, czyli Żydom. Uważam również, że było by to wspaniałe miejsce gdzie mogli by nie tylko oddawać się modlitwie, ale również stworzyć ośrodek kultury żydowskiej otwarty dla wszystkich. Dzięki temu, że Wampir pojawił się na forum Przemyśla i chęci lepszego poznania go, w ostatniej chwili zapisałam się na fakultet Diaspora żydowska w USA i nie żałuję, poznałam coś nowego, ciekawego. Forum to fajne miejsce gdzie przeplatają się różne osobowości o poplątanych rodowodach, więc korzystajmy z tego! > A pan prezydent Choma próbuje "ucieczki do przodu" ... O co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: może wreszcie dojdzie do skutku ...;) 01.07.10, 12:00 Ja z ciekawości zajrzałem kiedyś na sławny na tym forum PUK i zauważyłem wątki o podkarpackich judaicach i kulinarny. Kiedyś je sobie poczytam. Pisze tam znany mi z FL Andrzej Sawa. Kiedyś był PiS- owskim trollem wespół z Aronkiem, dziś jest zainteresowany problematyką ukraińską - fajnie. Ale PUK mi się nie spodobał, za to przypadkiem trafiłem stamtąd na bardzo ciekawe forum Nad Sanem i Wiarem. Czytam je często, wiele się dowiedziałem o okolicach Przemyśla. Co do współpracy, to są ludzie którzy ją propagują nie tylko werbalnie, ale akurat nie w Przemyślu, jeśli nie liczyć Przemasa, który tu czasem pisuje. O, to wymyślili i przyjadą na festiwal Fort Misja, żeby podpatrzyć jak się to robi i zaimportować na Lubelszczyznę: lublin.gazeta.pl/lublin/1,35640,8084969,Partnerstwo_w_kulturze__Ukraina_u_nas__my_na_Ukrainie.html Tego artykułu już nie ma na stronie GwL. Trzeba go szukać przez Googla. Ech, znów będę musiał wyznać miłość pani MBH ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: może wreszcie dojdzie do skutku ...;) 01.07.10, 12:21 Co do zarzutów kierowanych przez nawiedzone katoliczki pod adresem gospodyń domowych to ja bym uważał jednak. Można trafić na ripostę. Ta Pani bardzo, bardzo dobrze gotuje i zajmuje się domem głównie, a pracą zawodową to tylko z doskoku i dla sportu :-))) forum.gazeta.pl/forum/w,62,103220997,103332045,Re_zawstydzona_60_aaa_62_.html Odpowiedz Link Zgłoś
darino Forum nad Sanem i Wiarem 01.07.10, 17:08 Założyciel forum nie tylko dużo pisze na ten temat, ale organizuje też wiele akcji odnawiania ukraińskich i żydowskich cmentarzy w naszej okolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Forum nad Sanem i Wiarem 01.07.10, 18:33 darino napisał: > Założyciel forum nie tylko dużo pisze na ten temat, ale organizuje też wiele > akcji odnawiania ukraińskich i żydowskich cmentarzy w naszej okolicy. Tak, to też zauważyłem. To w ogóle jedno z najbardziej wartościowych forów na Gazecie. Osławiony PUK to też żaden zbiór diabłów wcielonych. Ale dla mnie za dużo tam o UPA, wojnie, wzajemnych niesnaskach i rozrachunkach. Nie interesuje mnie tak bardzo ten okres historyczny, dlatego nie czytam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miki Re: Forum nad Sanem i Wiarem IP: 79.139.112.* 01.07.10, 19:38 Masz rację wampirze. Ja rownież zajrzałem na to wskazane przez ciebie forum ( nad Sanem i wiarem) lecz zbyt duzo pisze się o tym o czym nie powinno sie pisac zarowno z jednej jak i zdrugiej strony ( w relacjach AK -UPA ) Kazdy ma swoje rację lecz nie po to aby zaogniać sytuacje lub drapać gojace się rany . Jednak inicjatywę rataowania zabtykow kultury i nie wważne jakiej ,pochwalam i popieram całym sercem . Nie ważne jakimi jestesmy Polakami ( tj jakiej narodowości) ale jesteśmy tj bądźmy POLAKAMI - nie DZIKUSAMI ! Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Forum nad Sanem i Wiarem 01.07.10, 20:32 No wiesz Miki, ludzie mają prawo pisać o wszystkim. O zbrodniach też. Ja tego nie czytam, bo mnie to po prostu nie interesuje. Wiem, że te zbrodnie były, wiem że wydarzyły się na tzw. podatnym gruncie, co zbrodniarzy nie usprawiedliwia, ale jakoś tam pozwola zrozumieć również ich punkt widzenia i wiem, że się już nie powtórzą. Temat dla historyków zainteresowanych tą problematyką, a nie dla mnie. Natomiast zapomniane i zdewastowane cmentarze wszystko jedno jakich nacji, niszczejące cerkiewki i bożnice, a także drewniane meczety na tzw, tatarskim szlaku na Białostocczyźnie są mi bliskie, bo stanowią część historii i kultury kraju, w którym mieszkam. I uważam, że należy je ratować bez względu na to jaki stosunek do polskich, żydowskich i innych zabytków mają Ukraińcy, Francuzi czy Eskimosi, bo to jest kompletnie nieistotne. Ale niektórzy uważają inaczej i zaraz wyślą nas do jakiegoś technicznego bunkra czy innej cholery albo w kosmos i oskarżą o antypolonizm, banderyzm, sujonizm i co im tam przyjdzie do głowy, bo to zakute pały po prostu są. Odpowiedz Link Zgłoś
darino Re: Forum nad Sanem i Wiarem 01.07.10, 20:26 Zdarzyło mi się pracować z Tawnyrobertsem nawet przy odnawianiu nagrobków na rzymskokatolickim cmentarzu w Tyrawie Wołoskiej ... Odpowiedz Link Zgłoś
darino chodzi o to ... 01.07.10, 17:04 Z panem prezydentem chodzi o to, że moim zdaniem był "wielkim hamulcowym" tej akcji. Dopiero jak zauważył zmianę kierunku wiatru, i on ustawił się odpowiednio. Poza tym uważam, że polityka zagraniczna to domena rządu, a nie prezydentów miast czy rad miejskich. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: może wreszcie dojdzie do skutku ... 01.07.10, 16:23 rekompensata?za co?? Odpowiedz Link Zgłoś