Dodaj do ulubionych

Samorządowa spółka kolejowa

31.03.04, 13:02
Radni wojewódzcy zgodzili się na powołanie samorządowej spółki kolejowych
przewozów regionalnych.

Ma ją tworzyć samorząd wojewódzki, który miałby 51 proc. udziałów oraz PKP,
ministerstwo infrastruktury z możliwością dołączenia samorządów powiatowych.
Jej powołanie musi jednak poprzedzić decyzja PKP o przekazaniu spółce
odpowiedniej liczby lokomotyw i wagonów oraz ministerstwa infrastruktury,
które musi wyrazić zgodę na przekazanie nieruchomości. Spółka miałaby
rozpocząć dzialalność pod koniec roku.
www.rzeczpospolita.pl/dodatki/podk_040331/podk_a_13.html

---
Obserwuj wątek
    • Gość: CzytX Re: Samorządowa spółka kolejowa IP: *.comnet.krakow.pl 31.03.04, 16:06
      Tzn. zabrac wszystko z Przemysla i Zurawicy i przeniesc do jedynie slusznego
      Rz. Tak sie np stalo z pieknymi wagonami pietrowymi, ktore do niedawna mialy
      napis 'stacja Przemysl' a potem zamalowano ordynarnie biala farba i napisano
      Rzeszow. Zaklad Przewozow Pas. w Pslu zamknieto. Proponuje jeszcze tory zabrac,
      bo na stacji Rzeszow tabor sie nie pomiesci. Juz widze te naglowki w
      gazetach 'Wezel Rzeszowski dynamicznie rozbudowuje sie'
      • cyrzej Re: Samorządowa spółka kolejowa 31.03.04, 17:53
        I znowu banda kolesiów uwłaszczy się na koszt innych?
        pozdr.
        • rychu_z_przemysla Ja zwykle Rzeszow... 01.04.04, 11:56
          Zapewne jak zwykle chodzi o kase- jest przeciez do wziecia dotacja na koleje z
          samorzadu wojewodztwa...

Te napisy na pietrowych wagonach rzeczywiscie szybko zamalowano- nazwe "stacja
          Przemysl" zastapil "Rzeszow", gdy zostal utworzony Podkarpacki Zaklad Przewozow
          Regionalnych w Rzeszowie.
          W efekcie zniknely z rozkladu jazdy ekspressy "Pieniny", "Wielkopolanin".
          Te "Pieniny" przez kilka lat na odcinku Krakow- Rzeszow jezdzily puste bo pol
          godziny pozniej jezdzil pospieszny do Przemysla. I wtedy wszystko bylo OK, nie
          pisano o nierentownym polaczeniu. Ale gdy samorzad Przemysla, Jaroslawia,
          Przeworska, Lancuta zalatwil ekspress "Malopolska" wtedy bylo wielkie halo-
          takze na forum, ze to nierentowne itp.
          Na wagonach pociagow pospiesznych pojawily sie herby woj. podkarpackiego.
          Traktuje to w kategorii dowartosciowania sie Podkarpackiego Zakl. Przewozow
          Pasazerskich w Rzeszowie. Podobnie przy tablicach z trasa pociagu pojawily sie
          male literki "ZP Rzeszow" chociaz pociag jezdzi na trasie np. Przemysl-
          Szczecin.
          Tak to jest z tym Rzeszowem...
          • Gość: CzytX Re: Ja zwykle Rzeszow... IP: *.comnet.krakow.pl 01.04.04, 19:06
            > Te napisy na pietrowych wagonach rzeczywiscie szybko zamalowano-
            nazwe "stacja
            > Przemysl" zastapil "Rzeszow", gdy zostal utworzony Podkarpacki Zaklad
            Przewozow
            > Regionalnych w Rzeszowie.

...przy jednoczesnej likwidacji Zakl. Przewozow Pasazerskich w Przemyslu.
            W Rzeszowie potrzebne sa bowiem miejsca pracy.
            A pozniej mowia, ze sie czepiamy Rz...

> Traktuje to w kategorii dowartosciowania sie Podkarpackiego Zakl. Przewozow
            > Pasazerskich w Rzeszowie. Podobnie przy tablicach z trasa pociagu pojawily
            sie
            > male literki "ZP Rzeszow" chociaz pociag jezdzi na trasie np. Przemysl-
            > Szczecin.

Ogromny kompleks....

Ale przeciez to w Rzeszowie wymyslono kolo 649 lat temu! I stad to zamieszanie
            z koleja ....

• Gość: Imac Re: Ja zwykle Rzeszow... IP: *.chello.pl 02.04.04, 22:23
              Pozwolcie, ze wypowiem sie jako Przemyslanin, choc juz nie zamieszkujacy w tym
              pieknym miescie.
              Otoz pewna wada wielu przemyslan jest to, ze mysla ze sa pempkiem swiata.
              Patrza na swoje krzywdy i nie widza, ze to sie dzieje nie jest zadnym
              ewenementem i spotyka bardzo wiele, znacznie wiekszych miast w Polsce.
              Przemyslanie kochaja spiski... Dlaczego nie pomyslicie, ze to nie sa jakies
              specjalne dzialania Rzeszowa, to samo spotyka wiele innych miast w tym kraju.
              Wszedzie zlikwidowano zaklady przewozow pasazerskich i wszedzie zostaly tylko
              te w najwiekszych miastach. Wszedzie (niestety) tnie sie polaczenia, niekiedy
              dotykaja one takze Rzeszow (np Wielkopolanin), a oczywiste jest , ze mniejsze
              miasta sa tym dotkniete bardziej. Wszystkie te nowopowstale zaklady umieszczaja
              na wagonach swoje znaki, czasem herby wojewodztw (np Kielce, Lublin, Lodz)itd.
              Moze sie nam to nie podobac, ale tak dzieje sie wszedzie i nie jestesmy w tej
              mierze wyjatkiem. Poprostu, niestety ale powstala taka koncepcja.
              Co do utworzenia firmy przewozowej przez wojewodztwo, to widze w tym szanse, bo
              moze uda sie utrzymac troche nierentownych, lub malo rentownych polaczen,
              ktorymi moloch PKP Przewozy Regionalne nie jest zainteresowany.
              Pozdrawiam
              • Gość: CzytX Re: Ja zwykle Rzeszow... IP: *.comnet.krakow.pl 04.04.04, 00:58
                To spisek Gminy Rzeszow. Nowy Sacz jakos prosperuje w Krakowskiem, jakos dobrze
                mu sie wiedzie. A poniewaz Rz nie ma zadnych naturalnych atutow bo jest zwyklym
                blokowiskiem w szczerym polu, to musi doic z mniejszych miast. No i przez to
                miasto upada. BO NIKT PRZECIEZ NIE POWIE, ZE NAJWIEKSZE PRZEJSCIE GRANICZNE
                JEST W RZESZOWIE i tam trzeba zrobic Izbe Celna. Jest lotnisko, na ktorym raz
                wyladaowal Boening - wiec znajda sie $ na przerobienie go do standardow
                europejskich i bedzie port lotniczy, dla ktorego zaraz media obwieszcza, ze
                Izba celna w Rz jest potrzebna. A Izba celna w Rz jest potrzrebna, bo trzeba w
                Rz nowe miejsca pracy - a najlatwiej urzedami je obsadzic;) Natomiast Medyke
                poprzez zaniedbania Marszalkostwa woj. podkaroackiego (i maloefektywne
                starania) zdeklasuja i bedzie ok.

A swoja droga zabrali nam mleczarnie pod oslona Unii :
                www.wiadomosci.tvp.pl/rzeszow/1,200404038730.strona
                To jest przyklad dzialania metoda deklasowania.

I siedza w tym Rz i kombinuja, jak tu skroic Przemysl..... co jeszcze wywiezc...
                pilot leci z nami? ;)

• Gość: Robert Re: Samorządowa spółka kolejowa IP: 62.93.44.* 05.04.04, 10:39
        Co proszę? Kiedy w historii kolei Zakład Przewozów Regionalnych mieścił się w
        Przemyślu? Piętrowe wagony zawdzięczaliście byłej Południowej DOKP w Krakowie
        pod którą podlegała cała infrastruktura kolejowa obecnego Podkarpacia.A że
        Kraków sympatyzuje z Przemyślem to i co lepsze wagony kierował do wagonowni
        Żurawica.
        • Gość: Imac Re: Samorządowa spółka kolejowa IP: *.chello.pl 05.04.04, 16:55
          Do CzytX: nie pisalem, ze nie zgadzam sie ze wszystkim o czym piszesz. Chodzilo
          mi tylko o to, ze globalna perspektywa troche zmienia punkt widzenia.
          A propos mleczarni, to nie wiem czy kiedys tam byles... Szkoda mi miejsc pracy,
          ale to ich wina, ze nie zadazyli sie jakos zrestrukturyzowac. Bylem tam kiedys
          i juz wtedy bylo dla mnie oczywiste, ze ta firma dlugo nie pociagnie....
          Zgadzam sie z Toba o tyle, ze rzeczywiscie Krakow, w przeciwienstwie do
          Rzeszowa ma wszystkie atrybuty stolicy regionu i niczego nie potrzebuje do
          poprawienia sobie samopoczucia. Chociaz z drugiej strony ludzie z Nowego Sacza
          i Tarnowa tez uwazaja ze ich miasta sa deklasowane coraz bardziej.
          Wszystko co mnie dererwuje w takich dyskusjach, to ten ton, ze zawsze jestesmy
          gnebieni w efekcie jakichs spiskow. Moim zdaniem czesto jest to przykrywka do
          ukrycia czyjejs niekompetencji, braku dzialan.
          Przemysl nie umie lobbowac w zadnej istotnej sprawie, a wiele problemow
          zgotowal sobie sam, na wlasne zyczenie (kto zbudowal Korczową?)Poza tym, mimo
          wszystko widze wiele miast tej wielkosci, w ktorych jest znacznie gorzej
          (naprawde!)POZDRAWIAM!

Teraz dwa slowa do Roberta
          Zaklad przewozow pasazerskich w Przemyslu byl. Nie wiem od kiedy, ale odkad
          tylko pamietam, zlikwidowany zostal kilka lat temu, podczas reorganizacji PKP.
          Zreszta przyznam, ze przy takich zalozeniach reorganizacji bylo to nieuniknione.
          Natomiast wkurzylo mnie co innego. Zakladajac ze to, co piszesz jest prawda
          (lepsze wagony byly efektem owej "sympatii" Krakowian) to jakim prawem nasza
          wspaniala stolica zabrala je? Ma rowniejsze tory? Bardziej eleganckich
          pasazerow? rekompensowala sobie kompleksy? rzekomą niesprawiedliwosc z dawnych
          lat? To jakis bezsens, a przede wszystkim egoizm i brak szacunku do cudzej
          wlasnosci i operatywnosci . Czy skoro jestem wiekszy i silnejszy (ale cos mi
          sie nie udalo) to zawsze mam prawo zabierac wszystko slabszym i mniejszym "bo
          mi sie nalezy"??? To wracamy do dzungli.
          Naprawde wiele razy sie staram, aby nie popadac w taki ton, nie znosze teorii
          spiskowych, ale jesli ktos sie zgadza z takim dzialaniem i uwaza ze to normalne
          to nie mam slow.
          • Gość: CzytX Re: Samorządowa spółka kolejowa IP: *.comnet.krakow.pl 06.04.04, 10:40
            Bylem w tej mleczarni. No nie blyszczala. Masz racje, co do lobbowania.
            Niestety, modlitwy nie wystarcza;)
        • Gość: CzytX Re: Samorządowa spółka kolejowa IP: *.comnet.krakow.pl 06.04.04, 10:37
          Miescil sie. Dlatego np byly kursy Przemysl-Przeworsk (woj przem) i Krakow-
          Przeworsk. Pietrowe wagony od poczatku mialy napis stacja Przemysl (orginalny).
          Zaraz po zabraniu przez Rz zostly brzydko zamalowane (zacieki bialej farby!! ;).
          Poza tym nie slyszalem o wagonowni Zurawica, natomiast o wagonowni Przemysl
          Bakonczyce tak. Zwroc uwage, ze w wagonowni powinny byc takie pionowe szczotki
          do mycia wagonow.

Tak, dwa krolewskie miasta sympatyzyja ze soba - stwierdzam to jako bywalec
          obydwu:)

Natomiast Zakladu Taboru Zurawica nie uda sie Rzeszowowi zabrac, bo:
          - musialby wybudowac nowa lokomotywownie - a pewnie bedzi sie staral - czekamy
          na te krzyczace naglowki 'Juz niedlugo Rzeszow bedzie najwazniejszym wezlem
          kolejowym',
          - musialby pociagnac szerokie tory do siebie - czesc lokomotyw jest
          szerokotorowa,
          - wiekszosc kolejarzy jest z Przemysla - maja sie przeniesc?
          • Gość: Robert Re: Samorządowa spółka kolejowa IP: 81.15.189.* 07.04.04, 20:59
            Nie wciskajcie mi ciemnoty o rzekomym istnieniu ZPR-u w Przemyślu bo ja już od
            dłuższego czasu interesuję się tematyką kolejową i mam ukończony kierunek
            związany z kolejnictwem.Żeby was uświadomić to choć na wagonach piętrowych
            pisało ,,stacja Przemyśl'' to i tak wagonownia wraz z lokomotywownią i zapadnią
            w środku mieściła się w Żurawicy. Wszelkie przeglądy i drobne naprawy owych
            wagonów były przeprowadzane w Żurawicy natomiast poważniejsze naprawy były i są
            przeprowadzane w zakładach PESA Bydgoszcz(dotyczy nowych piętrusów).Pozostałe
            wagony w ZNTK Nowy Sacz.
            Wagonownia z lokomotywownią mieściła się na wysokości stacji Żurawica
            Rozrządowa.Często jeżdżę na trasie Przemyśl-Rzeszów to widziałem jak wagony
            pasażerskie tam stały.Co do stacji Przemysl Bakończyce to blisko niej mieszkam
            i nie widziałem tam żadnej wagonowni. Od zawsze po dzisiejsy dzień stacja ta
            pełni funkcję stacji postojowej dla składów pociągów pasażerskich.Mieści się
            tam posterunek rewidentów wagonów a w dawnej poaustriackiej parowozowni punkt
            rewizji technicznej lokomotyw podległy pod ZT Żurawica.
            Może jeszcze wciśniecie mi bajkę o rzekomym istnieniu Południowej DOKP Przemyśl?
            • rychu_z_przemysla Re: Samorządowa spółka kolejowa 15.04.04, 11:34
              Gość portalu: Robert napisał(a):

> Nie wciskajcie mi ciemnoty o rzekomym istnieniu ZPR-u w Przemyślu bo ja już
              od
              > dłuższego czasu interesuję się tematyką kolejową i mam ukończony kierunek
              > związany z kolejnictwem.Żeby was uświadomić to choć na wagonach piętrowych
              > pisało ,,stacja Przemyśl'' to i tak wagonownia wraz z lokomotywownią i
              zapadnią
              >
              > w środku mieściła się w Żurawicy. Wszelkie przeglądy i drobne naprawy owych
              > wagonów były przeprowadzane w Żurawicy natomiast poważniejsze naprawy były i

>
              > przeprowadzane w zakładach PESA Bydgoszcz(dotyczy nowych piętrusów).Pozostałe
              > wagony w ZNTK Nowy Sacz.
              > Wagonownia z lokomotywownią mieściła się na wysokości stacji Żurawica
              > Rozrządowa.Często jeżdżę na trasie Przemyśl-Rzeszów to widziałem jak wagony
              > pasażerskie tam stały.Co do stacji Przemysl Bakończyce to blisko niej mieszkam
              > i nie widziałem tam żadnej wagonowni. Od zawsze po dzisiejsy dzień stacja ta
              > pełni funkcję stacji postojowej dla składów pociągów pasażerskich.Mieści się
              > tam posterunek rewidentów wagonów a w dawnej poaustriackiej parowozowni punkt
              > rewizji technicznej lokomotyw podległy pod ZT Żurawica.
              > Może jeszcze wciśniecie mi bajkę o rzekomym istnieniu Południowej DOKP
              Przemyśl
              > ?

Robert!
              Wagonownia zwana popularnie przez kolejarzy Tajwanem miesci sie na Bakonczycach!
              W Zurawicy jest lokomotywownia.
    • Gość: grypsio Re: Samorządowa spółka kolejowa IP: *.mszana-dolna.sdi.tpnet.pl 06.04.04, 14:06
      dawno, dawno temu w odległej galaktyce......
      - wymyślono koło,

.....później

- długo, długo nic........

a później - koleje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka