IP: 192.168.1.* 06.11.10, 08:23
Moja ocena debaty:
Choma - po raz kolejny nie wytrzymywał ciśnienia. Mówił składnie tyle tylko, że nie na temat. Wzbudził wesołość sali twierdząc, że na spotkania z nim przychodzi mało osób, bo w mieście jest już wszystko zrobione i mieszkańcy nie mają mu nic do powiedzenia, a tym bardziej zarzucenia. Dołączył do Wołoszyna i Zaleszczyka mówiąc, że wszystko w tym mieście to on wybudował. Mętnie opowiadał o oświadczeniu lustracyjnych (jak zwykle w tym temacie). Mniej niż w I debacie atakował PO i Rząsę, bardziej Hamryszczaka.
Asterix - cóż, zabrakło Obelixa i byłby odlotowy show. Mówienie (trzeba przyznać w miarę sensowne) tylko o ekologii, młodych ludziach i podzielnikach ciepła to trochę za mało jak na kandydata na Prezydenta.
Hamryszczak - zdecydowanie słabiej niż w I debacie. Nie wytrzymał presji pytań i odpowiadał bardzo mętnie. Jako pierwszy rozpoczął atak, głównie na Platformę Obywatelską. W każdym wystąpieniu narzekał na rząd. Widocznie tak miał przykazane przez mecenasa. Pomylił wyraźnie wybory samorządowe z parlamentarnymi i Rząsa idealnie to wykorzystał do kontry. Określił się jako osoba bezpartyjna, ale już w następnym zdaniu wyraźnie podkreślił swój nierozerwalny związek z PiS. Sala szybko "wyłapała" ten dualizm.
Kulej - zdecydowanie lepiej niż w I debacie. Mówił merytorycznie, bez charakterystycznego dla SLD "lania wody". Nadal sprawia wrażenie nieco spiętego, ale parę trafnie rzuconych uwag rekompensuje ten stan.
Rząsa - fajter, rozluźniony i swobodny szczególnie w polemikach. Nieco sztywnieje, jak mówi o ważnych rzeczach: bezrobocie, inwestycje. Doskonale reagował na zaczepki Hamryszczaka. Zarzucono mu agresywną politykę, ale przejawiało się to tylko w nazbyt ekspresywnym mówieniu. Ta ekspresja przesłaniała nieco zwięzłe i konkretne myśli. Rozwścieczył publikę z PiS przypominając im Lewandowskiego i Pinia.
Stępka - spuśćmy kurtynę milczenia. W kuluarach gość okey, mówiący klarownie i na temat, w wystąpieniach publicznych totalna klapa. Nawet praca jego głównego mentora Piszaka nic nie pomoże.
Zapałowski - stonował wyraźnie, szczególnie w stosunku do Chomy. Zabrakło charakterystycznej dla Andrzeja w I debacie ikry, stąd jego występy były bezbarwne. Dał się nabrać Chomie i wziął od niego jakąś kartkę z wyliczeniami długu miasta. Sprawiał wrażenie pogodzonego z porażką. A szkoda!
Resume:
1. ex aequo Rząsa i Kulej
3.Choma
4. ex aequo Hamrysczak i Zapałowski
6. Asterix
7. Niestety Roman
Obserwuj wątek
    • common-sense-ltd Re: Debata II 06.11.10, 08:39
      Gość portalu: obserwator napisał(a)Rząsa - fajter, rozluźniony i swobodny szczególnie w polemikach.Zapałowski Sprawiał wrażenie pogodzonego z porażką

A Wszyscy Święci tańczyli w niebie...;)
    • Gość: mała pysia Re: Debata II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.10, 11:14
      Dzięki za tę relację z debaty!!!
    • Gość: mała pysia Jest na youtube IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.10, 11:39
      Debata cz. 1.
      Debata cz. 2.

• Gość: opserwator ;-) Re: Debata II IP: 195.114.161.* 06.11.10, 12:05
      Moja ocena debaty

Choma Robert "Wodzu" - krótko, celnie, na temat. Widać że ma przewagę na starcie w stosunku do innych kandydatów, bo "siedzi" w tym o czym mówi i o co toczy się ta batalia od 8 lat. Widać że pytania o agentualną przeszłość i podpisane zobowiązanie do współpracy z SB próbuje omijać szerokim łukiem, bo to bardzo niewygodny dla niego temat. Stwierdzając że w mieście już wszystko zostało zrobione i w związku z tym niewielu ludzi przychodzi na spotkania rad osiedlowych, wywołały salwę śmiechu i zresztą słusznie, bo to prawda że tych ludzi nie ma mnóstwo, ale przyczyny tego są zupełnie inne a do zrobienia pozostaje wciąż naprawdę wiele.

Gerula Artur "Asterix" - żyjmy ekologicznie, zdrowo, naturalnie, unikajmy toksycznych sztucznych wyrobów i produktów, poza tym musimy wiedzieć dokąd zmierzamy i jeśli tylko będziemy chcieli to urządzimy Przemyśl takim jakim chcemy go widzieć. To samo w kółko tylko w różnej kolejności i w różnych kombinacjach, niezależnie od tego, czego akuratnie dotyczyły pytania.

Hamryszczak "nie z PiS" Janusz - składnie, poprawnie, ale bez ikry. Brakło przebojowości i błyskotliwości. Mnie osobiście bliski jest punkt widzenia i diagnoza przedstawiona przez tego kandydata, ale brakowało jasnych i klarownych propozycji zmiany obecnego stanu rzeczy. Miałem wrażenie że szybko stałby się marionetką na smyczy mecenasa i posła.

Kulej Ryszard - kompletny brak charyzmy. SLD powinien jednak poszukać innego kandydata na kandydata. Miałem wrażenie że ten kandydat niczego nowego nie jest w stanie zaproponować, żadnego nowego pomysłu, żadnej idei. To subiektywne spojrzenie, ale nie widziałem niczego, co by mogło kogokolwiek przekonać aby oddać głos na tego kandydata, oprócz oczywiście elektoratu, nazwijmy go "partyjnego".

Rząsa Marek - Wielkie rozczarowanie. Podczas 1 debaty wypadł zdecydowanie lepiej, trzymając emocje i nerwy na wodzy, teraz deklarował otwartośc i chęć współpracy ze wszystkimi a w następnym zdaniu jechał Niesiołowskim aż miło. Sala zareagowała wyraźną niechęcią na te "wojenne okrzyki" pana posła. Oczekiwałem więcej po tym kandydacie, bo to co by nie mówić człowiek otrzaskany z "lokalną polityką" i najpoważniejszy kontrkandydat Chomy, który powinien windować poprzeczke wysoko, bardzo wysoko. Mam nadzieję że jeszcze nie powiedział ostatniego słowa.

Stępka Roman - Nie powiedział mi niczego nowego, powtórzył to co mówił w 1 debacie a było to nudne niczym flaki z olejem. Nie sądzę aby kogokolwiek przekonał, ale chyba i nie o to chodziło, bardziej mam wrażenie chodziło o autoreklamę i pokazanie się. Ale może się mylę.

Zapałowski "Proszę państwa" Andrzej - Bardzo poczciwy człowiek, na temat którego złego słowa powiedzieć nie mogę. Dodatkowo zebrał dosyć ciekawą ekipę w swoim komitecie wyborczym, szczególnie ludzi młodych, ideowych, którym naprawdę na czymś zależy. Ale miałem wrażenie zupełnej bezradności Andrzeja w zderzeniu z technokratycznym Chomą. W 1 debacie pojechał troche po bandzie, teraz spasował ale bez żadnego nowego pomysłu, nowych propozycji. Szkoda, bo to naprawdę wartościowy kandydat, który mógł wprowadzić nieco "fermentu". Trzymam kciuki mimo wszystko.

Najbardziej zaskoczyli mnie w pozytywnym znaczeniu tego słowa mieszkańcy Przemyśla, którzy tłumnie zjawili się na debacie i szczelnie wypełnili salę. Tak trzymać!
      • common-sense-ltd Re: Debata II 06.11.10, 12:14
        Gość portalu: opserwator ;-) napisał(a): Zapałowski "Proszę państwa" Andrzej - Bardzo poczciwy człowiek, na temat któreg
        > o złego słowa powiedzieć nie mogę. Dodatkowo zebrał dosyć ciekawą ekipę w swoim
        > komitecie wyborczym, szczególnie ludzi młodych, ideowych, którym naprawdę na c
        > zymś zależy.

Ekipa "ciekawa inaczej".A co do kandydata....no cóż, jak to pozory mylą, a ludzie pozbawieni wiedzy rzeczywistej, tworzą opinie analogiczne, tylko wprost przeciwne do faktów.
        A propos, jak tam szanse kumpla w krótkich majteczkach na stanowisko wójta gminy Przemyśl i okolice?;)))
        • Gość: hihihi Re: Debata II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.10, 12:26
          ludzie pozbawieni wiedzy rzeczywistej, tworzą opinie analogiczne, tylko wprost przeciwne do faktów.

i to napisała osoba z podobno wyższym wykształceniem, koniec świata
          • common-sense-ltd Re: Debata II 06.11.10, 12:32
            Moje wykształcenie, tak jak i całej reszty piszących tutaj, nie ma żadnego znaczenia.
            Uczciwość, bezstronność i niezależność....tylko to się naprawdę tutaj liczy.
      • common-sense-ltd Re: To jest dobre....;) 06.11.10, 13:06
        Re: Z dedykacją dla dyrekcji polecam książkę
        Autor: Gość: Fanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.09, 08:08
        Dodaj do ulubionych zarchiwizowany

"Moja więc rada wyzwać na dysputę

Tych, co się nad nas gwałtownie wynoszą.

Niech znają bronie jeszcze nie zepsute,

Niechaj litości, zwyciężeni, proszą;

A za najsroższą hardości pokutę

Niech oni sami nasze laury głoszą.

Wyjdziemy sławni z niesłusznej potwarzy,

Zgnębim potwarców... tak robili starzy".

I.K.
    • Gość: mała pysia Re: Debata II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.10, 16:01
      Wielkie podziękowania dla osób, które debatę nakręciły i wrzuciły do sieci!!!

No to po kolei.

"Zaproszenie było skierowane do wszystkich Przemyślaków. Jeżeli ktoś się Przemyślakiem nie czuje, nie przyszedł, to niech nie mówi, że wszyscy którzy przyszli, to byli sami swoi."

Wiadomo, jak ktoś przychodzi na te debaty i nic nie mówi o samych swoich to najpewniej Przemyślak. Na takie lokalne debaty samorządowe przecież przychodzą sami obcy, taka lokalna randka w ciemno, bo kto to widział, żeby przyszedł ktoś kogo się zna, czyli sami swoi. Pozostali co nie przyszli to najpewniej nie-Przemyślacy, ale skoro zaprasza się Przemyślaków, to nie ma się co dziwić, że nie przyszli Przemyślanie. ;)

1. Kandydat Choma - niby optymistycznie, ale w tle pobrzmiewała piosenka - link

2. Kandydat Asterix - nie wysilał się na docinki w stronę pozostałych kandydatów, mówił o tym co jest dla niego ważne.

3. Kandydat Hamryszczak - Już na początek wiadomo, że największym problem dla miasta jest rządząca w Polsce Platforma, ale na swojej stronie internetowej będzie miał platformę, ale tylko do głosowania i przez kilka dni.

4. Kandydat Kulej - trochę wspomnień, ale miał odwagę powiedzieć, że miasta nie stać na aquapark.

5, Kandydat Rząsa - wspaniałe osoby od pozyskiwania środków unijnych, to powinny pracować w UM na etacie, ponieważ tam się przygotowuje wnioski, a nie na sesjach rady miejskiej w zamian za dietę.
      Panie Kandydacie! W Przemyślu startuje osiem komitetów wyborczych, a nie siedem. Bo jest jeden, mały z pięcioma kobietami na liście, tylko w jednym okręgu, to nie znaczy, że trzeba przygotować miejsce na tablicach dla siedmiu komitetów, dla siebie i kolegów uczestniczących w debacie.

6. Kandydat Stępka - takie opowieści to są dobre na konferencji prasowej rozpoczynającej kampanię, a nie w drugiej debacie.

7. Kandydat Zapałowski - nie odpalił prezentacji i pojechał znaną piosenka (link), ale przynajmniej się wyjaśniło skąd te fajerwerki, które były na początku tego filmiku, który był w sieci, ale już go nie ma.
      • Gość: Marek Rząsa Re: Debata II IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.10, 22:54
        Ma Pani rację. Startuje osiem komitetów wyborczych. Faktycznie jeden przeoczyłem, przepraszam. Zaproponuję w poniedziałek podział tablic na 8 części. POzdrawiam
        • Gość: mała pysia Re: Debata II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.10, 11:54
          Jak mi miło, że są jeszcze Kandydaci, którzy potrafią się publicznie przyznać do przeoczenia i powiedzieć przepraszam. I to jeszcze zanim na blogu pojawił się wpis o agresji i debacie. Bardzo dziękuję!

W wikipedii można też znaleźć odpowiedź na pytanie: Dlaczego ulubionym słowem ostatnio stała agresja?
          Kategoria: Techniki manipulacji - Syndrom oblężonej twierdzy.

Również pozdrawiam

• common-sense-ltd Re: Debata II 07.11.10, 13:31
            Zaskakujące, że wampir/małapysia zwraca uwagę na psychomanipulację w polityce, sama stosując ją mniej lub bardziej skutecznie na tutejszym forum.

A props psychomanipulacji w polityce i nie tylko, która jako zjawisko powszechne wymaga kilka słów komentarza. Sama psychomanipulacji bez jej perwersyjnego charakteru jest równie pospolita, co nieszkodliwa. Stosujemy ją niemal na co dzień podczas kontaktów formalnych, sprzedawania, wychowywania, uwodzenia....
            Naprawdę niebezpieczne i szkodliwe zjawisko nosi nazwę perwersji narcystycznej i zakłada stosowanie psychomanipulacji celem wyrządzenia realnej krzywdy tzw obiektowi/obiektom.
            Jako patologia, czyniąca poważne i dotkliwe zmiany w psychice, podlega karze ustawowej, chociaż w praktyce niełatwo ją udowodnić, a jej ofiary np członkowie sekt cierpią dotkliwie latami nie mogąc odzyskać równowagi psychicznej.
            Natomiast stosowanie argumentacji noszącej znamiona "syndromu oblężonej twierdzy", można zarzucić obu skonfliktowanym stronom polskiej sceny politycznej, co każda osoba o elementarnej wiedzy psychologicznej może jedynie obserwować z rozbawieniem;)
    • Gość: Ika Re: Debata II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.10, 15:26
      Ze wszystkich kandydatów mnie osobiście zainteresowała kandydatura na prezydenta z PiS.
      W/g mojej oceny to zwykła pacynka/Miałam taką od babci i zawsze robiła to co ja chciałam/
      Takie same oświadczenie można złożyć po zakończeniu kadencji.Wszystkiemu winien rząd inic się nie da zrobić.Ten Pan przerasta stanowisko prezydenta on widzi znacznie wyżej i dalej i nadaje się na znacznie wyższe stanowisko oby jak najdalej od Przemyśla
    • Gość: as Re: Debata II IP: 83.1.236.* 07.11.10, 15:35
      Byłem na debatach i moja ocena jest troche inna.Uwazam,ze Pan Stepka wypadł całkiem dobrze biorac pod uwage,ze On w tej lidze jeszcze nie grał.Wiem jak ciezko jest bawic sie w poltyke za własne pieniadze,a pozostali niestety nie swoje wyłozyli.Mysle,ze czas na zmiany i bede popierał Pana Stepke bo wierze,ze w Przemyslu wroci normalnosc.Nie chce aby Przemyski Rynek nazywał sie Wiejska i watacha swin nonszalancko rozkradała Miasto.
    • Gość: Majgir Ceśku Re: Dupata II IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.11.10, 16:08
      Wczora Władek zaszoł do mnie i mi gada od sieni, czy ja zyrkał na dybatu w neci? Oh, ja krzyknoł, a cuś fajnego jist? A on mi gada, tak, wszyscy kandydaty na prezia si zebrali na Bakuńczycach i pitolili co uni zrobim dla mista. E tam, co uni mogom zrobić jako uni tacy samy jak my, inu pitolić potrafiom i wyrażać intyligencko a to ni wystarcza. Bo cu taki facyt, co gada jak Ibisz moży zminić. Znowu rudziny wepcha na taborety w miści i spółkach i fajno jest. A my, muszom nadal szukać po śmitnikach flaszek lub puszyk po piwi. A Władek mi gada, że Rynek bedom rujnować. No to ja to fajni, bo w mesztach nida się przyjśc. Jak pułożom gładki i plaskaty kostki tu ja bede zadowolniony. Bo te kamini położeny w Rynku to mużna w stajni mnić, kuń przynajmnij ma pudkowy, to si uczyma a ja?. Władek mi gada, że jakiś tumany mówiom, że to fajno jist, bo w europi ni ma takigo Rynku. Nu tak, ali i w europi nie ma takich kretynów, cu im si podoba bardachl. Ja jistem za zmianom i dobrzy. Moja wnuczka mi mówi, że una w Rynku si czuji jak na bazarze w jakijś wiosce, to ja wim, młode ludzie som za zmianami. Cza zminić wszystko, cu nam si nie puduba. Nu tak, człek już stary, ale nieudporoniony na myślących inakszej. I jak tu żyć w tym miści, a Władek gada, Ceśku, ta jiszczy pari lat i my wylondujom w jakimś domu spukojnej starości to i te dybaty nam będom latać kułu d….y. I ma racji. Jak to dobrze, że tu tylko kilka lat, bo człek jusz ma dosyć tego pajacowania tych polytyków.
    • Gość: wyborca Re: Debata II IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.10, 11:10
      Miałem okazję być na debacie w WSPiA i najlepsze wrażenie zdecydowanie zrobił na mnie Marek Rząsa. Był rozluźniony, pewny siebie, wiedział czego chce. Widać u niego doświadczenie polityczne. Nieźle zaprezentował się Choma ale myślę że 8 lat rządów wystarczy tym bardziej, że nie można ich określić mianem udanych. Jeżeli chodzi o innych kandydatów:
      Asterix - szkoda gadać, chodź była kupa śmiechu przy jego wystąpieniach ale stanowisko prezydenta to nie kabaret.
      Zapałowski - bez ikry, ospały, mówił jakby miał zaraz zasnąć. Niczym nie błysnął.
      Kulej - całkiem nieźle ale za mało energii. Przemawiał tak jakby nie chciał nikogo do siebie przekonać.
      Hamryszczak - wg mnie bez sensu. Czepiał się rządów PO, krytykował rządy PiS w mieście mówiąc że przez 8 lat nic się nie działo (co świadczy o braku doświadczenia politycznego). Później znowu czepiał się Rząsy co było błędem (riposty posła były rewelacyjne). Ale miał na sali moherowy elektorat więc było mu trochę lżej.
      No i w końcu Stępka. Nie wiem po co ten pan startuje.
      Tak naprawdę gra o fotel prezydenta rozegra się pomiędzy Rząsą - Chomą - Hamryszczakiem.
      Chomie dziękuję za 8 lat rządzenia. Hamryszczak nie ma żadnego doświadczenia, nie potrafi nawet szpitalem zarządzać a co dopiero miastem więc zostaje Rząsa i raczej na niego oddam swój głos.
      • Gość: Rumcajs Re: Debata II IP: *.147.208.237.nat.umts.dynamic.eranet.pl 08.11.10, 11:31
        > Miałem okazję być na debacie w WSPiA i najlepsze wrażenie zdecydowanie zrobił n
        > a mnie Marek Rząsa

> Asterix - szkoda gadać, chodź była kupa śmiechu przy jego wystąpieniach ale sta
        > nowisko prezydenta to nie kabaret.

wyborco, przyznaj się, że jesteś działaczem PO i wszyscy tam już martwicie się, że Wasz kandydat (podobnie jak kandydat PiS-u) przegra nawet z Asterixem :> A to jest całkiem możliwe :)
        • Gość: wyborca Re: Debata II IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.10, 14:00
          Bujasz w obłokach. Asterix nie przedstawił żadnego sensownego programu tylko wymienniki ciepła i zdrowe odżywianie. Zero programu gospodarczego, zero pomysłu na polepszenie życia w mieście (oprócz zdrowego odżywiania), zero wiedzy o finansach, problemach społecznych, zero pomysłu na zmniejszenie bezrobocia, przyciągnięcia inwestorów itp. Tylko jakieś wizję oazy zdrowia czy coś takiego. Przyznaj, że na debacie unikał odpowiedzi na w/w problemy. Powtarzał tylko że ma kolegę, który był 8 lat w Londynie i teraz nas ciemniaków przemyskich wszystkiego nauczy. Przyciągnie on inwestorów bo dobrze mówi po angielski. Brawo. Wydaje mi się, że na prezydenta to trochę za mało. Daj spokój.
          • jesus33 Re: Debata II 08.11.10, 14:09
            A ja wolę słuchać o zdrowej żywności, niż licytacji kto zrobił więcej, kto nie zrobił nic i jakie to się szykują ogromne inwestycje w naszej strefie niby ekonomicznej. Nie sztuka obiecać, sztuką jest natomiast wywiązać się z obietnic przedwyborczych.
            • solist Re: Debata II 10.11.10, 15:19
              I ja też
      • Gość: sa Re: Debata II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.10, 12:07
        za to rzasa potrafi zarzadzac? zastanow sie kurw ! co piszesz Hamryszczak jest dobrze wykształcony i potrafi zarzadzac
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka