tawnyroberts
14.07.11, 13:10
Jakoś tak przy okazji niedawnego remontu pieszej kładki Witryłów - Ulucz postanowiłem przyjrzeć się bardziej także innym tego typu pomostom, łączącym brzegi Sanu i nie tylko, bo podobne instalacje, ale nieco mniejszych rozmiarów, możemy spotkać również choćby na Wiarze i Osławie. Przyznaję, że nie jestem ekspertem w dziedzinie obiektów mostowych, stąd przygotowanie krótkiego wprowadzenia technicznego na temat kładek przysporzyło mi trochę problemów. Jak zwykle bardzo pomocnym okazał się internet. Przejdźmy jednak do rzeczy...
Na początek proponuję krótki przegląd wszystkich kładek na Sanie, darując sobie przy tym rozważania na temat jaki obiekt jest już mostem, a jaki jeszcze kładką. Poszedłem w tym względzie na małą łatwiznę, korzystając ze strony internetowej "Kładki wiszące na rzece San" (www.kladki.xwp.pl/), gdzie do kładek zostały zaliczone instalacje przeznaczone również do ruchu kołowego (kładki pieszo-jezdne). Zatem autor opracowania doliczył się na Sanie 9 kładek, zlokalizowanych w następujących miejscowościach (w nawiasie została podana rozpiętość przęsła głównego w metrach):
1. Witryłów (150,0)
2. Bachów (143,4)
3. Słonne (127,7)
4. Obarzym (125,0)
5. Wybrzeże (123,9)
6. Krasiczyn (120,0)
7. Niziny (114,3)
8. Wara (113,0)
9. Olszany (104,3)
Z zestawienia wynika, że kładki na Sanie są domeną niemalże wyłącznie Pogórza Przemyskiego i sąsiadujących z nim najbliższych terenów. Wśród wymienionych kładek jedna jest obiektem transportowym, służącym do przemieszczania żwiru (w Obarzymie), trzy obiektami pieszo-jezdnymi (Bachów, Krasiczyn i Olszany), zaś pozostałe to kładki piesze. Ze względu na konstrukcję pomostu możemy wyróżnić kładki wstęgowe, mające postać zwisającej wstęgi, luźno przewieszonej przez podpory (Niziny, Obarzym, Wara, Wybrzeże) oraz nieco bardziej zaawansowane technologicznie kładki wiszące, gdzie pomost został usztywniony za pomocą specjalnych wieszaków i lin nośnych, przerzuconych przez podpory (Bachów, Krasiczyn, Olszany, Słonne, Witryłów). Ciekawe, że do niedawna kładka w Witryłowie była kładką wstęgową, i to najdłuższą w kraju, ale po ubiegłorocznej przebudowie znalazła się w grupie pomostów wiszących, jednak nadal należy do największych tego typu obiektów w Polsce. Więcej teorii i statystyki na temat kładek można znaleźć na stronie:
www.footbridge.pl/index.html
Dzisiejsze kładki na Sanie to nie tylko obiekty łączące dwa brzegi rzeki, dwie wioski, prawobrzeżną i lewobrzeżną część gminy. To także atrakcje turystyczne, będące coraz częściej celem dedykowanych wycieczek. Tym bardziej, że wspaniałe panoramy Pogórza Przemyskiego, z królową naszych rzek Sanem w roli głównej, specjalnej rekomendacji chyba nie wymagają. Zapraszam zatem na kładki, wirtualnie i w rzeczywistości!