Dodaj do ulubionych

zapomniana winda

IP: *.toya.net.pl 20.09.11, 19:15
witam wszystkich forumowiczów i zwracam się z wielką prośbą o informacje na temat pewnej przemyskiej kamienicy i jej windy, która (jak mówi miejska legenda) stoi nieruchoma gdzieś między piętrami od czasu ostatniej wojny. wielkie dzięki za każdą na ten temat informację! [zapodałem ten temat na "forum" życia podkarpackiego i to był mój błąd, bo oprócz jednej konkretnej odpowiedzi(autor, któremu dziękuję, sugeruje kamienicę na rogu dworskiego i tuwima), otrzymałem extra wiązkę bluzgów]
Obserwuj wątek
    • Gość: Cypis Re: zapomniana winda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.11, 19:18
      przemyski.blox.pl/2007/04/W-oczekiwaniu-na-lepsze-czasy.html
      • Gość: kroh Re: zapomniana winda IP: *.toya.net.pl 20.09.11, 19:51
        wielkie dzięki Cypis!!! fotki robią wrażenie. jeden z komentujących sugeruje ul. Smolki, ale tam chyba nie ma dość wysokich kamienic na takie instalacje. myślisz, że to będzie jednak przy Tuwima?
        • Gość: abba jozef Re: zapomniana winda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.11, 20:09
          www.ogloszenia.przemysl.pl/48558

Na pierwszej fotografii którą skopiowałem z ogloszeniaprzemyśl jest pokazana kamienia na ul Smolki w której prawdopodobnie jest winda.

pozdr.
          • Gość: Leon Re: zapomniana winda IP: *.ecatel.net 20.09.11, 20:43
            Nie wydaje mi się, żeby w tej kamienicy przy ul. Smolki kiedykolwiek była winda, natomiast jestem prawie pewien, że była i - mam nadzieję - nadal jest w kamienicy u zbiegu ul. Dworskiego i Pl. Tuwima ( ta, którą widać na fotografii z 'blogxa'). W wieku pacholęcym często tam zaglądałem, żeby zobaczyć, choć niedziałającą, to jednak prawdziwą windę. Druga winda znajdowała się - co do tego nie mam już wątpliwości - w kamienicy u zbiegu ul. Jagiellońskiej i Placu Na Bramie (vis a vis kościoła oo. reformatów). Przetrwała dwie wojny i komunę, ale zdaje się - i tu chciałbym się mylić, dogodził jej spadkobierca, który w remontowym amoku, uznał ją za ustrojstwo niegodne nowych czasów i wywalił ( jeśli tak, to należałoby skopać ówczesnego konserwatora, który na to zezwolił). I chyba tyle, jeśli chodzi o przemyskie stare windy. Mam nadzieję, że winda, którą widać na fotografii, ta z ul. Dworskiego, zostanie wyremontowana i będzie służyć nadal, tak jak podobne we Wiedniu, Budapeszcie, Pradze, czy Bratysławie i - o ile pamiętam we Lwowie (nawet tam im końca nie dojechali).
            • Gość: Cypis Re: zapomniana winda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.11, 21:09
              Wydaje mi się, ze ta klatka schodowa z windą na zdjęciu trochę nie pasuje do jednej z tych dwóch najwyższy kamienic przy Dworskiego/Tuwima. Obie pochodzą z lat 30-tych. (Dworskiego 19).

Smolki 22 też mi przyszło do głowy. Jest to chyba najbardziej oryginalna kamienica na tej ulicy. Po tak ciekawej fasadzie można się spodziewać, że na klatce schodowej czeka winda, ale patrząc na zdjęcia które dał abba jozef, to chyba nie tam.

Skoro o innych windach mowa, to wygrzebałem na forum jeszcze coś - forum.gazeta.pl/forum/w,165,3026493,3232556,Re_Co_sie_buduje_na_kazimierzowskiej_.html
              • fanka_online Re: zapomniana winda 20.09.11, 21:13
                Na Tuwima winda stoi na parterze....;)
                Bardzo ładna winda....dostojna i wiekowa. Zachwyca pięknem i kusi, aby się nią przejechać;)
              • Gość: kroh Re: zapomniana winda IP: *.toya.net.pl 20.09.11, 21:58
                fotki, które zapodał Cypis, najbardziej odpowiadają "legendzie". mam nadzieję, że odezwie się mieszkaniec tej kamienicy. szkoda, że o takich miejscach (w sumie - perełkach ck architektury) nikt nie wspomina ani w przewodnikach ani w periodykach...
                • Gość: parafianin Re: zapomniana winda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.11, 08:14
                  Był na pewno artykuł na temat tej "parafii" w "Naszym Przemyślu" i była też tam fotka tej windy chyba w cyklu Fotozagadka z tego co pamiętam. Winda nie jest raczek c.k. gdyż na fasadzie kamienicy jest data 1929 (o ile dobrze pamiętam). Ten cykl artykułów o dzielnicach i poszczególnych zabytkach ukazywał się tam przez kilka lat.
                  • Gość: matti Re: zapomniana winda IP: *.alfaks.com 21.09.11, 09:36
                    a może to jest winda z ul.3go Maja-Plac Konstytucji
    • Gość: Tymek Re: zapomniana winda IP: *.centertel.pl 23.11.11, 12:50
      A wiecie co Polacy robią w takich windach :D wiadomosci.wp.pl/title,Dlaczego-Polacy-robia-to-w-windzie,wid,14007992,wiadomosc.html zachowanie się w windzie jest naprawdę nieraz bardzo różne...
      • Gość: BeBa Re: zapomniana winda IP: *.ip.netia.com.pl 23.11.11, 17:45
        Kiedyś w ŻP ukazał się taki artykuł nt wind w Przemyślu.
        Tu link do foto tego artykułu
        www.megaupload.com/?d=M6ND4GS0

• Gość: przemyslak Re: zapomniana winda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.11, 10:36
      Winda miesci się w kamienicy przy ul Dworskiego 23, ostatnio byłem tam u adwokata marka kowalczyka i winda jest teraz na parterze, piekny okaz ale nieestety zaniedbana tak jak kamienica, ale mam nadzieje ze jeszcze czasy jej swietnosci wroca i zostanie odrestaurowana a moze i zostanie naprawiona
      zycze tego mieszkancom tej kamienicy bo to pradziwa perelka w przemyslu
      • Gość: kroh Re: zapomniana winda IP: *.toya.net.pl 26.11.11, 20:23
        Tak jest, to winda z kamienicy przy Dworskiego 23. W połowie października, dzięki uprzejmości mieszkańców miałem okazję zobaczyć ją "na żywo" i w całej okazałości. Faktycznie jest zaniedbana ale nie zdewastowana i jak na swój wiek dość dobrze zachowana. Dawno temu słyszałem o równie leciwej windzie w budynku przy Franciszkańskiej 37(?), czy ktoś był i widział?...Dziękuję za wszystkie głosy i zachęcam do poszukiwania i odkrywania na nowo takich perełek, których w Przemyślu nie brakuje. Będę wdzięczny za informacje o podobnych ciekawostkach, nie tylko o windach:). Pozdrawiam!
        • Gość: krys Re: zapomniana winda IP: *.189.221.108.skyware.pl 26.11.11, 21:40
          Jak się szlo do okulisty Witkiewicza, ale to było ponad 40 lat temu
          • Gość: duupek Re: zapomniana winda IP: *.centertel.pl 26.11.11, 22:23
            W kamienicy przy 3 Maja 30 jest winda towarowa, do transportu węgla z piwnicy do mieszkań, mechanizm na korbę, odbiór węgla na półpiętrach. Nie działa co najmniej od początku lat 80.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka