Dodaj do ulubionych

Abonament RTV

IP: *.tktelekom.pl 12.01.12, 20:53
Co sądzicie o nagabywaniu Polaków o konieczności płacenia abonamentu RTV. Co chwilę jest reklama o tym w telewizji. Wczesniej straszono ludzi konsekwencjami. Czy warto płacić ten podatek. Co o tym sądzicie.
Obserwuj wątek
    • fanka_online Re: Abonament RTV 12.01.12, 20:55
      nie;)
    • Gość: kum Re: Abonament RTV IP: *.alfaks.com 12.01.12, 21:58
      ... dobrowolnie opadatkowywać się ???? to szczyt głupoty w tym złodziejskim kraju
      • Gość: daro Re: Abonament RTV IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.12, 12:02
        Premier uważał , że abonament jest bez sensu i niepotrzebny. Obiecał ,że go zlikwiduje więc ludzie go nie płacą
        • fanka_online Re: Abonament RTV 15.01.12, 14:36
          Każdy z premierów coś tam obiecywał....mądry człowiek nie może traktować poważnie obietnic polityków, bo przeczyłby własnej mądrości.
          Ad rem, nie wolno obciążać społeczeństwa utrzymywaniem z własnych podatków ( bo jest to w istocie dodatkowy podatek) instytucji zajmującej się promowaniem badziewnej, jarmarcznej "kultury", bo oznaczałoby to obowiązek przynależności do kręgu wielbicieli kiczu.
          W USA badziewne stacje TV utrzymują się z reklam, promujące kulturę i naukę z budżetu państwa, a specjalistyczne są są płatne na zasadzie naszej TV kablowej i satelitarnej.
          Dlaczego nie skorzystać ze sprawdzonych wzorów tylko w idiotycznej reklamie radiowej zawstydzać Polaków, że nie chcą oglądać telenowel, Wojewódzkiego i całej reszty ogłupiających programów rodzimej TV....
    • solist Re: Abonament RTV 16.01.12, 09:57
      Nie ma obowiązku płacenia abonamentu, tak jak nie ma obowiązku informowania przez sprzedawców RTV o konieczności rejestracji odbiorników. Gdyby tak było to możnaby mówić o spójnym prawie. Nikt nie ma też prawa wejść do domu i sprawdzić czy i w jakim zakresie ktoś korzysta z odbiorników. Najpierw niech "państwo" odpolityczni raz na zawsze media, zlikwiduje tysiące prywatnych spółek działających w niby państwowej telewizji, obniży pensje prowadzących, a później możemy rozmawiać o obowiązku płacenia na media publiczne. Misja publicznej telewizji ma niewiele z nią wspólnego, bo jest tak, że kto ma władzę ten w końcu będzie miał media. Jak powiedziałem: nikt nie ma prawa żądać od Polaków płacenia abonamentu na media publiczne bo wiele osób nie słucha polskiego radia i nie ogląda publicznej telewizji. A gdyby była publiczna do końca to nie emitowałaby reklam i nie współpracowała z prywatnymi firmami, które, jak pisałem, powstały w obrębie tych mediów. Jeżeli publiczna to jak w urzędach państwowych - środki budżetowe i płace. Obecne media publiczne, poza nazwą, niczym nie różnią się od mediów prywatnych, zatem niech same się utrzymują.
    • Gość: spokojnyy Re: Abonament RTV IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.12, 14:44
      to że brak jest sankcji za niepłacenie to jest "polski folklor", a to że kasę tak zebraną od uczciwych ale frajerów wydaje się na np. pobory osób mieniących się aktorami to jest machanie "płachtą na byka"
      • Gość: manek Re: Abonament RTV IP: *.tktelekom.pl 17.01.12, 07:51
        Abonament RTV tak naprawdę nazywa się "opłatą abonamentową za używanie odbiornika radiowo - telewizyjnego". Zadaję pytanie: dlaczego mam płacić za używanie czegoś za co zapłaciłem wcześniej w sklepie? Może wprowadzić opłaty za używanie pralek, lodówek itp.
        Każda telewizja powinna ustalić sposób właściwy do pobierania opłat abonamentowych za oglądanie jej programów lub ustalić, że opłaty takie nie będą pobierane. Komercyjne telewizje np. TVN nie pobierają opłat, ale nadają reklamy w czasie trwania programów, inne telewizje kodują sygnał. Możliwości jest kilka, ale do diaska niech nie zobowiązują mnie ustawowo do płacenia za używanie czegoś za co już zapłaciłem.
        Na koniec mała sugestia dla sprzedawców oraz producentów sprzętu RTV, za który zgodnie z ustawą należy płacić abonament. Niech sprzedawcy przy każdym egzemplarzu np. telewizora umieszczą informację dla klienta: Szanowny kliencie zakup telewizora nie upoważnia cię do jego używania!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka