Dodaj do ulubionych

Ciekawostka

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.14, 09:50
Dane z: wyniki wyborów Przemyśl - klik
Liczba uprawnionych do głosowania - Przemyśl - 55 166

Dane z : Województwo podkarpackie liczba kart wydanych wyborcom do godziny 17:30 - klik
Liczba uprawnionych do głosowania w tych obwodach - Przemyśl 51 227

Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Ciekawostka IP: *.static.ip.netia.com.pl 01.12.14, 11:57
      uprawnieni w 1 turze a w 2 to nie to samo
      • Gość: a Re: Ciekawostka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.14, 11:59
        Uważam, że należy powtórzyć wybory z tego powodu, tak by zadowolić tych niezadowolonych, bo to ni szukają dziury w całym.
      • Gość: Cypis Re: Ciekawostka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.14, 13:22
        gość portalu: gość napisał(a):

> uprawnieni w 1 turze a w 2 to nie to samo

Zgoda, tylko 16.11 gdy podawano frekwencję "liczba uprawnionych do głosowania w tych obwodach" - 51 274 - klik
        30.11 gdy podawano frekwencję "liczba uprawnionych do głosowania w tych obwodach" - 51 232 - klik

A w wynikach - "Liczba uprawnionych do głosowania" - 55 166 - klik

• Gość: maxxie Re: Ciekawostka IP: *.toya.net.pl 01.12.14, 15:18
          Takie tam drobne wsparcie od arcypasterza ;)
          Nie można było ryzykować, więc wpisano do rejestru wyborców trochę kleryków, księży, zakonników i zakonnic z całej archidiecezji ;)
        • Gość: ubawiony Re: Ciekawostka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.14, 15:33
          Ciekawe, te liczby malejące to chyba niektórzy wyborcy poumierali i naniesiono szybko( w trybie wyborczym) poprawki. Nie pomyślałeś o tym Cypis? A swoją drogą Pan Prezydent mógłby Cię zatrudnić do działu statystyk, analiz, wnioskowania - byłbyś niezastąpiony:)
          • Gość: Cypis Re: Ciekawostka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.14, 16:22
            Jeżeli w obu turach liczba uprawnionych do głosowania jest mniejsze niż w wynikach wyborów, to przybyło czy ubyło uprawnionych do głosowania?
            Nie zauważyłeś tego?
            • Gość: ubawiony Re: Ciekawostka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.14, 17:49
              Ależ jestem ubawiony tą dziwną arytmetyką, a nie tym, że ją przytoczyłeś. I wszystko zauważyłem.Akceptacja, a nawet podziw dla Twoich zdolności, są najwyraźniej przyjmowane z nieufnością. Niesłusznie, bo masz cały arsenał ciekawostek.
              • Gość: Cypis Re: Ciekawostka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.14, 18:54
                A czy ja sugerowałem, że nie bawią Cię liczby, tylko to, że ja je wrzuciłem na forum?

Daruj sobie! Gdzie są specjaliści od przypisywania własnych wad i błędów innym jak i największe zapotrzebowanie na klakierów nie jest tajemnicą. Spróbuj tam swoich talentów!
            • Gość: gość Re: Ciekawostka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.14, 17:51
              Zapytam PKW jak to jest. Powołam się na prawo prasowe, bo widać, że niektórzy kluczą wokół tematu i nie znaleźli do tej pory właściwej odpowiedzi.
            • Gość: ... Re: Ciekawostka IP: *.przemysl.hypnet.pl 01.12.14, 18:46
              Cypis to niech lepiej powie, jak mu dzisiaj w pysku? :D
              • Gość: Cypis Re: Ciekawostka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.14, 18:58
                Tak to jest, jak się ma "pysk" i wydaje się, że mają go też inni.
                • Gość: wyborca zadowolony Re: Ciekawostka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.14, 19:27
                  Ta ciekawostka stała się nużąca, już tu nie zajrzę, bo mnie to nie interesuje. Wybory się zakończyły, prezydent wybrany, każdy powinien robić to co potrafi najlepiej.
                • Gość: ... Re: Ciekawostka IP: *.przemysl.hypnet.pl 01.12.14, 19:49
                  Chciałeś być śmieszny? Udało Ci się Norberciku :D
                  • Gość: darek Re: Ciekawostka IP: *.adsl.inetia.pl 02.12.14, 20:36
                    Cypis, to ciekawa uwaga i warto nad tym popracować. Pytanie należy zadać w dziale ewidencji ludności i w PKW.
                    • Gość: Cypis Re: Ciekawostka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.14, 23:39
                      Jeżeli popatrzymy na ostatnie wybory do Europarlamentu, to "Liczba uprawnionych: 52 467" - klik

Z kolei na stronie z kandydatami, komitetami, okręgami, obwodami w wyborach samorządowych - "Liczba uprawnionych do głosowania - 55 166" - klik

Przez lata mieszkańców systematycznie ubywa (klik), a tu taka ciekawostka w danych PKW.

Na nasze tygodniki raczej nie ma co liczyć, może raczkujące w mieście dziennikarstwo społeczne. Osobiście najbardziej liczę na te partie, które najgłośniej wyrażały zastrzeżenia do wyników wyborów.
                      • Gość: darek Re: Ciekawostka IP: *.adsl.inetia.pl 03.12.14, 00:54
                        Czyli krótko mówiąc przedwyborcza migracja. To teraz powinno się porównać kto gdzie głosował w I i II turze. Niech sie tym zajmie przemyska prokuratura bo niewiele ma do roboty poza babraniem się sprawami policjantów przeciwko byłym żonom
                        • Gość: Cypis Re: Ciekawostka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.14, 20:42
                          Nie zdziwi mnie, gdy dane na stronie PKW pozostaną takie jakie są i nadal nie będzie wiadomo skąd się wzięły tak duże rozbieżności w liczbie uprawnionych do głosowania Jedni będą wierzyć w wyborczy przekręt, inni w zwykły błąd, a zdecydowana większość będzie miała to gdzieś. Przecież mieszkam w mieście wyjątkowym.
                          • Gość: gonzales Re: Ciekawostka IP: *.przemysl.hypnet.pl 03.12.14, 21:05
                            Jedynym wyjściem zostaje formalne zwrócenie się z zapytaniem w tej sprawie do Komisarza Wyborczego w Przemyślu. Może zrobić to dziennikarz lub któryś z komitetów wyborczych. Na forum raczej tego nikt nie wyjaśni.
                            • Gość: Cypis Re: Ciekawostka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.14, 21:32
                              Skoro w mediach spotykamy "nasz informator pragnący zachować anonimowość" albo "z dobrze poinformowanego źródła dowiedzieliśmy się", to dlaczego nie na forum? Tu przecież piszą wyłącznie anonimowe źródła informacji ;)

• Gość: gonzales Re: Ciekawostka IP: *.przemysl.hypnet.pl 03.12.14, 21:44
                                A może tu się pisze co wygodne a co nie wygodne to nie ma szans na pojawienie się.
                                • Gość: Cypis Re: Ciekawostka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.14, 22:57
                                  Kiedyś chyba pojawił się właśie taki temat, bo reakcja była taka - klik ;)
    • Gość: Cypis Re: Ciekawostka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.15, 16:18
      Liczba uprawnionych do głosowania:
      Wybory samorządowe 2014 - KLIK
      Wybory Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej 2015 - KLIK
      • matigrypl Re: Ciekawostka 25.05.15, 06:18
        Cześć cypis! Mam do ciebie pytanie; gdzie można sprawdzić czy ja głosowałem? Gdy wróciła z wyborów moja kobiecina to mi powiedziała że ją odpytywano dlaczego ja jeszcze nie głosowałem? To durne babsko wychlapało że ja olewam system i nigdy nie głosuję! Podejrzewam że z takiej wiadomości nie omieszkano skorzystać i zagłosowano za mnie!?
        • darino Re: Ciekawostka 25.05.15, 08:23
          > Podejrzewam że z takiej wiadomości nie omieszkano skorzystać
          > i zagłosowano za mnie!?

Ale sądząc po wynikach zagłosowano prawidłowo ? :)
          • Gość: gonzales Re: Ciekawostka IP: *.przemysl.hypnet.pl 25.05.15, 09:38
            Ponad 5,5 tys głosów, ciekawe skąd się bierze taka różnica.Warto zapytać komisarza wyborczego może coś wie na ten temat.
            • matigrypl Re: Ciekawostka 25.05.15, 10:43
              Co to znaczy słuszny? Po pierwsze nie głosuję systemowo w ramach nieposłuszeństwa obywatelskiego a po drugie obaj są filobanderowcami a to już całkowicie wyklucza mój udział w tej szopce!!! Gdyby się np.; okazało że w ogóle głosowałem to nie zostało by mi nic innego tylko zrobić se puku w przypadku gdybym nie został oczyszczony z zarzutów!!!
            • Gość: Cypis Re: Ciekawostka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.15, 11:16
              @ matigrypl
              Chyba TU

@ gonzales
              Chyba wyborcy masowo zaczęli uciekać z Przemyśla gdy dowiedzieli się, kto będzie rządził miastem przez kolejne 4 lata ;)

Jak porówna się liczbę uprawnionych w wyborach do PE w 2014 - KLIK - z uprawnionymi w samorządowych 2014 i prezydenckich 2015, to dopiero robi się ciekawie.
      • kocur_zalogowany Re: Ciekawostka 25.05.15, 14:35
        Link do frekwencji jest trochę mylący, bo meldunki o frekwencji (z 12 i 17) podaje się bez uwzględnienia obwodów zamkniętych (szpitale, dps-y, zk itp). Czyli uwzględnia sie jedynie 31 z 39 przemyskich obwodów. Łączna liczba uprawnionych była trochę większa, ale i tak znacznie niższa niż 55 tys. z wyborów samorządowych.

prezydent2015.pkw.gov.pl/325_Wyniki_Polska/1862
        • Gość: Cypis Re: Ciekawostka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.15, 20:45
          Z jednej strony. Jeżeli mamy więcej uprawnionych (4 000 wyborców) i wszyscy oni zagłosowali w II turze samorządowych (oddano ok 16 000 głosow), to mamy 25% głosujących - co czwartego głosującego w II turze wyborów samorządowych.

Z drugiej strony. W przypadku wyborów do PE i prezydenckich jest możliwość głosowania poza miejscem stałego zamieszkania. Ileś tam osób znalazło się w majową, wyborczą niedzielę w Przemyślu i poszły do lokalu wyborczego z zaświadczeniem o prawie do głosowania poza miejscem zamieszkania. W przypadku wyborów samorządowych takich zaświadczeń się nie wydaje.

Czy przed ostatnimi wyborami do PE i prezydenckimi Urząd wydał kilka tysięcy zaświadczeń o prawie do głosowania poza miejscem zamieszkania, co spowodowało skreślenie kilku tysięcy osób ze spisu wyborców?

Czy przed ostatnimi wyborami samorządowymi do spisu wyborców dopisało się kilka tysięcy osób?
          • Gość: gonzales Re: Ciekawostka IP: *.przemysl.hypnet.pl 26.05.15, 21:25
            Może są w Polsce organizacje które zajęłyby się przemyskim fenomenem pojawiających się i znikających wyborców?
            wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Eksperci-sprawdza-glosy-niewazne-z-wyborow-samorzadowych,wid,17572957,wiadomosc.html
            Z taka sprawą mógłby się zwrócić np jeden z kandydatów na stanowisko Prezydenta Miasta.
            Co pan na to panie Oleszek? A może pan Majkowski lub pan Wilk?
          • kocur_zalogowany Re: Ciekawostka 27.05.15, 06:43
            Jeśli sobie zsumujesz wszystkie protokoły, to liczba uprawnionych w Przemyślu, w wyborach samorządowych wynosi 51628, czyli nie odbiega od innych wyborów. Nie wiem skąd się wzięła liczba 55166, ale należy ją traktować rzeczywiście jako ciekawostkę. Myślę, że tę pomyłkę łatwo wyjaśnić zasięgając informacji w komórce przygotowującej dane do wyborów. W poszczególnych obwodach nie było żadnych istotnych zmian w liczebności wyborców w stosunku do poprzednich i następnych wyborów i nie ma podstaw by doszukiwać się jakichś nieprawidłowości.
            • Gość: gonzales Re: Ciekawostka IP: *.przemysl.hypnet.pl 27.05.15, 13:59
              Przecież o to mi chodzi, o WYJAŚNIENIE. A stroną w sprawie powinien być jeden z komitetów wyborczych kontrkandydatów a nie zwykły wyborca. Jeśli im nie będzie zależało na wyjaśnieniu tej nieprawidłowości to trudno, no może ich wyborcy w następnych wyborach wyciągną wnioski.
              • kocur_zalogowany Re: Ciekawostka 27.05.15, 14:18
                Ja już parę razy pisałem do KBW odpowiedzialnego za stronę i prezentację wyników (biuro@kbw.gov.pl) i pytałem ich o różne rzeczy. Zawsze w ciągu dni dostawałem konkretne wyjaśnienia. Myślę, że teraz też by mi odpowiedzieli, ale nie ciekawi mnie ta sprawa aż tak bardzo, bo podejrzewam, że to jakiś prosty błąd człowieka (liczba wyborców na stronie nie jest sumą liczb z protokołów, ale jest znacznie wcześniej wprowadzana, pewnie z palca), więc nie chce mi się zawracać ludziom głowy nieistotną sprawą sprzed kilku miesięcy. Jak ktoś był zainteresowany, mógł pytać o to w jesieni.
            • Gość: Cypis Re: Ciekawostka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.15, 23:01
              Przez sześć miesięcy nikt nie zwrócił uwagi instytucji prezentującej wyniki wyborów, że coś jest nie tak?
              Sił zabrakło tym którzy tak chętnie mówili, pisali o sfałszowaniu wyborów samorządowych?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka