Dodaj do ulubionych

Jasnowidz w Przemyślu

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.16, 13:53
Prawie każdy mieszkaniec w Przemyślu może zostać jasnowidzem.
Szczególnie w obsadzie miejskich etatów z tzw "konkursów".
O dziwo zawsze wygrywają ci co mają wygrać.
Ostatni konkurs też nie był żadnym zaskoczeniem.

Zaskoczeniem jedynie będzie jak miejska spółka o profilu sportowym totalnie zbankrutuje.
Jedno jest pewne karnety na stok dostaną darmowe ci co mają je zostać czyli znajomi i przyjaciele króliczka.To samo dotyczyć będzie innych imprez.Czyniono już to w przeszłości.
Oby tak dalej.Jak dobrze pójdzie to nasze miasto będzie miastem o profilu rodzinnym i aż dziw bierze ,ze w przeszłości było miastem królewskim.

www.nowiny24.pl/wiadomosci/przemysl/a/jasnowidz-w-przemyslu-przewiduje-wyniki-miejskich-konkursow,9821180/
Obserwuj wątek
    • mon-tini Nie wylewajmy dziecka z kąpielą 09.04.16, 10:34
      Krytycznie odniosłem się do tej sytuacji w tym wpisie:
      forum.gazeta.pl/forum/w,165,161053810,161053810,Magistracki_HR.html
      Natomiast nie krytykuję człowieka tylko pewne procesy. Nie twierdzę, że nowy pracownik Magistratu nie będzie robił wartościowych rzeczy natomiast zastanawia mnie ustalanie priorytetów przez Pana Prezydenta.

Jednocześnie należałoby zastanowić się nad regulacjami prawnymi dotyczącymi procesu zatrudniania pracowników przez prezydentów, starostów czy burmistrzów. Z jednej strony mają oni prawo promować osoby swoim zdaniem przydatne, z drugiej jednak poziom nepotyzmu i korupcji jest tak wysoki, że ludzie mają prawo do irytacji.

Skoro pan Maciej Szeremeta został pełnomocnikiem prezydenta ds. obrony terytorialnej to pozwólmy mu pokazać jak pracuje. Natomiast chciałbym aby podjęte przez media kwestie uzbrojenia podstrefy, jakości terenów, sytuacji z torami czy możliwość rozwoju portu przeładunkowego Medyka- Żurawica były rzetelnie opisywane.

Mam wrażenie, że klika będzie oburzona, iż lokalni dziennikarze w ogóle ośmielili się podjąć temat prawdopodobnych matactw w szpitalu miejskim czy sytuację w podstrefie.
    • mon-tini Re: Jasnowidz w Przemyślu 09.04.16, 10:47
      Chciałbym aby ktoś z technicznymi kwalifikacjami wypowiedział się na temat sytuacji tego portu. Podobno pracowało w nim wielu ludzi, teraz to się zmieniło. Pamiętam debatę w TVP Rzeszów kiedy pani Kubas-Hul natarczywym głosem mówiła o ulokowaniu portu przeładunkowego w Jasionce.

Nie wiem jednak czy i na ile jest to powiązane z naszym portem. Dlaczego w Internecie nie można znaleźć żadnych informacji na ten temat? Mamy w Przemyślu jednego specjalistę z zakresu logistyki? Ktoś potrafi wytłumaczyć to opinii publicznej?

www.cl-medyka.pl/
    • mon-tini Pełnomocnik prezydenta ds. logistyki 09.04.16, 11:03
      Chciałbym w grodzie nad Sanem, zamiast kultury niszczenia, promować kulturę budowania. Utworzenie stanowiska z zakresu obrony terytorialnej powinniśmy wykorzystać do dyskusji o tym jakie stanowiska zostały utworzone w Magistracie i Starostwie oraz czy zastosowano formułę dla naszego regionu optymalną.

Żyję lokalnie, myślę globalnie i uważam, że Przemyślowi bardziej potrzebne jest stanowisko pełnomocnika prezydenta ds. logistyki.

PKP podobno miało przeznaczyć na remont kolei na trasie Rzeszów- Przemyśl większą kwotę, podobno na remont dworca kolejowego były większe pieniądze, podobno z pustym dworcem nic nie można zrobić, podobno tory na Ukrainie są szersze niż w Polsce, podobno ktoś chce wyłożyć pieniądze na jakieś tory w podstrefie, podobno nasz port przeładunkowy był wspaniały, podobno już nie będzie, podobno można coś zrobić by port Medyka- Żurawica dawał pracę większej licznie ludzi, podobno Izba Celna miała budować centrum logistyczne, podobno papierek dotyczący lądowiska w Krajnej zaginął…

Logistyka to jest przyszłość i może dać pracę, dosłownie oraz pośrednio. Proponuję, by ogłoszono konkurs na pełnomocnika Prezydenta miasta Przemyśla ds. logistyki! Jakich proponujecie kandydatów?

• mon-tini Logistyka, wielki strategu! 09.04.16, 11:23
      Logistyka warunkuje rozwój miast i regionów. Nasze dziedzictwo kulturowe i fascynujące zabytki muszą być dostępne dla turystów.

forum.gazeta.pl/forum/w,165,159874594,159874594,Kolejne_lotnisko_na_Podkarpaciu.html
      Kolej, drogi, lotnisko lub przynajmniej dobry dostęp do najbliższego są także istotne dla rozwoju biznesu. Mamy w Przemyślu instytucje zajmujące się obroną terytorialną; Wojsko, odział MON, BOSG i Izbę Celną. Uważam, że pełnomocnik ds. logistyki jest panu prezydentowi tak samo lub bardziej potrzebny.

• Gość: darek Re: Logistyka, wielki strategu! IP: *.toya.net.pl 09.04.16, 16:50
        Jeżeli nowy pracownik magistratu nie będzie idiotą jak ten co zatwierdza znak "skrzyżowanie równorzędne" na drogach jednokierunkowych, to nic do niego nie mam
        • mon-tini Re: Logistyka, wielki strategu! 09.04.16, 20:31
          Ja też nic nie mam do żadnego urzędnika. Jeżeli pan Szeremeta będzie miał dobre pomysły i odniesie chociażby częściowy sukces w ich wdrażaniu to z przyjemnością będę to opiewał na Forum.
          ?
      • Gość: Sander Re: Logistyka, wielki strategu! IP: 185.18.135.* 09.04.16, 19:22
        BiOSG i Izba Celna nie zajmują się obroną terytorialną. To zdanie należy do wojska.
        PS Jaka jest wg Ciebie różnica między wojskiem a oddziałem MON?
        • mon-tini Re: Logistyka, wielki strategu! 09.04.16, 20:27
          Według mnie różnica między MON a wojskiem jest taka jak między Ministerstwem Kultury a instytucją kulturalną. Mamy w Przemyślu Centrum Kulturalne i PCKiN Zamek natomiast nie posiadamy delegatury Ministerstwa Kultury.
          • Gość: Sander Re: Logistyka, wielki strategu! IP: 185.18.135.* 09.04.16, 22:07
            To co jest wojskiem, a co jest oddziałem MON w Przemyślu Twoim zdaniem?
            • mon-tini MON a Wojsko Polskie 10.04.16, 09:02
              Moim zdaniem chociażby z szacunku dla trudu i poświęcenia Żołnierza, nie wypada mówić mu, że jest urzędnikiem ministerialnym.

Z mojego pobieżnego researchu wynika, że mamy w Przemyślu Wojsko Polskie. W przemyskim Garnizonie, jeśli nic się nie zmieniło, jest tylko jeden batalion, który podlega pod Rzeszów.

5bsp.wp.mil.pl/pl/24.html
              supernowosci24.pl/bedzie-wiecej-wojska-w-przemyslu/
              Z analizy informacji na stronie mon.gov.pl/ wynika, że trafne jest moje rozróżnienie pracowników Ministerstwa Obrony Narodowej oraz Wojska Polskiego nad którym nadzór sprawuje MON.

Domniemywam, iż przykładowo urzędniczka MON, która jest sekretarką i niebawem wybiera się na emeryturę, nie ma w umowie o pracę zapisu o tym, iż jest żołnierzem Wojska Polskiego – stąd moje rozróżnienie.

To bardzo interesujące ilu mamy w Przemyślu pracowników administracyjnych Wojska Polskiego, nie będących żołnierzami, ktoś wie? A ilu mamy w Przemyślu pracowników administracyjnych MON?

Jeśli błędnie rozróżniłem pracowników administracyjnych MON i Wojska Polskiego to proszę o informacje.

• mon-tini Re: Jasnowidz w Przemyślu 09.04.16, 20:46
      Po pierwsze potrzebujemy rozwoju biznesu. Biznes wspiera sport i kulturę. Nie krytykuję utworzenia tego stanowiska ani postaci pana Szeremety tylko proporcje.

Nie rozumiem dlaczego pan Prezydent chętnie angażuje się w politykę polsko-ukraińską i tworzy fakultatywne stanowiska a za rozwój biznesu odpowiada bodajże jeden pracownik Magistratu. I to w sytuacji kiedy podobno w UM panuje ogromny przerost zatrudnienia.

Czy pan prezydent docelowo chce być Ministrem Spraw Zagranicznych? Jeżeli tak to świetnie, że Przemyśl ma szanse na swojego przedstawiciela w rządzie.

Z jednej strony może dobrze, że Pan Choma bywa we Lwowie, może coś z tego wyniknie. Z drugiej jednak mamy czwartą kadencję, a opinia publiczna znów jest oczarowana finezją w ustalaniu priorytetów.
    • mon-tini Re: Jasnowidz w Przemyślu 09.04.16, 21:04
      Z artykułów prasowych częściowo wynika, że koncepcja czym ma zajmować się nowy pracownik UM została ustalona, bo kolejny raz zapytano, więc przekazano mediom piękne idee.

Taki pełnomocnik ds. logistyki mógłby przynajmniej zająć się sytuacją dworca. Mógłby PKP prezentować koncepcje a nawet szukać chętnych, a dokładnie kreować dobre sytuacje.

Może jakaś prestiżowa instytucja kultury spoza Przemyśla zachciałaby tam utworzyć galerię. Wtedy taki pełnomocnik mógłby być mediatorem w negocjacjach z PKP. Dworzec stoi pusty bo co? Piwnice dworca można wynająć czy nie? Rozumiem, że wynajem sal na parterze jest kosztowny, a piwnice? Czy te piwnice w ogóle zostały przygotowane do wynajmu? Skoro pieniądze na remont Dworca były większe i zostały ucięte to dlaczego? Przez kogo? Kto za tym lobbował?

Czy z remontem dworca mieliśmy sytuację w stylu wykańczania MNZP kiedy pieniądze były i nagle na jedną z elewacji ich zabrakło? Nie bawi mnie to, że musiałem gimnastykować się na Forum w wpisami o lotnisku Krosna, ale po handlu, szkolnictwie wyższym, autostradzie nie zdziwi mnie kolejna przespana szansa. Czy Rzeszów wciąż ma więcej turystów bo ludzie jeżdżą tam na zakupy, a u nas tak atrakcyjne handlowo miejsce jak teren bazaru sprzedano pod zwykły sklep spożywczy?
      • Gość: d Re: Jasnowidz w Przemyślu IP: *.dynamic-ww-8.vectranet.pl 09.04.16, 21:09
        To kiedy jasnowidz Chomik przyjmuje?
        • mon-tini Porozmawiaj z Magistratem 10.04.16, 08:05
          Według mojej wiedzy jeśli interesuje Cię droga kontaktu dostępna dla każdego mieszkańca dzwonisz do sekretarki, referujesz sprawę, prosisz o wskazanie daty i godziny spotkania.

file:///C:/Users/Admin/Downloads/um_telefony%20(2016_01_28).pdf
          Swoją drogą jeśli chcesz pracować w magistracie najpierw powinieneś spojrzeć w swoje CV, potem szukać konkursów na BIP w których spełniasz wymagania formalne.

Wstąpienie do Regia Civitas nie wydaje mi się, samo w sobie, zachowaniem patologicznym. Przemyślanin chce pracować w Magistracie, rozumie, że natrafienie na konkurs i wygranie go nie będą łatwe, więc przystępuje do stowarzyszenia w którym będzie mógł się wykazać i pokazać.

Problemem jest brak transparentności dlatego opinia publiczna nierzadko zakłada, że prawie każdy ma kwalifikacje i kompetencje większe niż urzędnik.

Natomiast pytanie brzmi w jakim stopniu Regia Civitas skupia ludzi chcących zrobić coś dla miasta i posiadających jakiekolwiek poglądy. Interesuje mnie czy i w jakim stopniu tam panuje postawa: a co mnie polityka obchodzi, zapisałem się bo mam sprawę do ugrania dla córki.
        • mon-tini Regia Civitas 10.04.16, 08:31
          Przejrzałem stronę Stowarzyszenia dla Przemyśla Regia Civitas.

www.regiacivitas.pl/
          Mogą zakładać koła. Każdy kto ma dosyć czegoś w Przemyślu może pójść do RC, zostać członkiem, zaproponować utworzenie koła i mieć realny wpływ na to miasto, a przynajmniej mieć pewność, że pan Prezydent zna poglądy danej grupy.

Uważam, że to byłoby świetne. Przykładowo zgłaszają się do RC trzy osoby zainteresowane logistyką, proponują utworzenie takiego koła i opracowywują koncepcje, analizy, a przynajmniej dyskutują.
          • Gość: Cypis Re: Regia Civitas IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.04.16, 12:43
            mon-tini napisał(a):

> Mogą zakładać koła. Każdy kto ma dosyć czegoś w Przemyślu może pójść do RC, zos
            > tać członkiem, zaproponować utworzenie koła i mieć realny wpływ na to miasto, a
            > przynajmniej mieć pewność, że pan Prezydent zna poglądy danej grupy.

Poszedłeś, zaproponowałeś utworzenie koła...?
            • mon-tini Re: Regia Civitas 10.04.16, 13:13
              Nie. Swoją działalność na Forum (wiem, że to nieskromne) traktuję jako pracę w czynie społecznym. Czuję się tym wyeksploatowany i nie mam sił jeszcze zapisywać się do Regia Civitas, a następnie prowadzić tam koło.

Natomiast wszedłem na stronę internetową RC i stwierdziłem, że tam nie ma co czytać. A chyba to stowarzyszenie powinno wspierać merytorycznie Prezydenta.

Zacząłem analizować zarzuty względem pana Szeremety, że był/ jest w RC i doszedłem do wniosku, iż każdy może tam wstąpić. A nawet byłoby dobrze gdyby osoby posiadające wiedzę czy zainteresowania z danej dziedziny wstąpiły do RC i współtworzyły zaplecze pomysłów Prezydenta.

Regularnie operuję terminem Klika, bo niestety zaobserwowałem pewne negatywne procesy, jednocześnie obiektywnie wskazuję, że jak wynika z regulaminu RC, każdy może tam wstąpić i zrobić coś dobrego, a tym samym wyrobić sobie jakieś kontakty itd.
              • Gość: Cypis Re: Regia Civitas IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.04.16, 15:25
                mon-tini napisał(a):

> Swoją działalność na Forum (wiem, że to nieskromne) traktuję jako pracę w
                > czynie społecznym.

A działalność w RC, to nie w czynie społecznym tylko za jakieś korzyści?

Forum ma przecież wiele niezaprzeczalnych zalet. Członkiem się nie jest i nie trzeba zabiegać o poparcie 2/3 głosów aby nim zostać, wpisowego, składek i zebrań nie ma... i co najważniejsze można na nie ciągle wchodzić tylko przez jedno jedyne KLIK w zakładkach przeglądarki.
                • mon-tini Re: Regia Civitas 10.04.16, 15:44
                  Cypis jako zwolennik Twojej czujności obywatelskiej na Forum nie wykluczam, że Ty powinieneś zgłosić się do RC i wziąć odpowiedzialność za prowadzenie danego koła.

Znamy trochę Cypisa. Jakie koło szacowny Cypis powinien prowadzić w Stowarzyszeniu dla Przemyśla?
                • mon-tini Cypis dla Regia Civitas 10.04.16, 15:44
                  Cypis jako zwolennik Twojej czujności obywatelskiej na Forum nie wykluczam, że Ty powinieneś zgłosić się do RC i wziąć odpowiedzialność za prowadzenie danego koła.

Znamy trochę Cypisa. Jakie koło szacowny Cypis powinien prowadzić w Stowarzyszeniu dla Przemyśla?
                  • Gość: Cypis Re: Cypis dla Regia Civitas IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.04.16, 16:56
                    Limit fantazji na temat rozwoju Przemyśla Ci się skończył?
                    Myślisz, że w ten sposób nazbierasz te 2/3 głosów niezbędnych do stania się członkiem albo awansu w strukturach?
                    • mon-tini Re: Cypis dla Regia Civitas 10.04.16, 18:18
                      Cypis czy znasz przykład kiedy ktoś starał się o przyjęcie do Regia Civitas i został odrzucony? Jeżeli tak, jest to ciekawy punkt wyjścia do rozmowy o RC. Natomiast skoro jest to stowarzyszenie na rzecz rozwoju Przemyśla spodziewam się, że każdy kto zadeklaruje chęć pracy na rzecz miasta zostanie pozytywnie przyjęty.

• Gość: Cypis Re: Cypis dla Regia Civitas IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.04.16, 20:05
                        Skoro nie jestem członkiem, więc nie biorę udziału w głosowaniach nad przyjęciem/wykluczaniem członków, to niby skąd mam znać jakiekolwiek przykłady?

Chcesz ciekawego punktu wyjścia do dyskusji, to Ci pomogę. Znasz lepsze miejsce niż samorządowa posada w którym można się zajmować rozwojem miasta? Popatrz na skład zarządu tego stowarzyszenia. Ilu z nich pracuje w Urzędzie Miejskim lub w podległych mu jednostkach organizacyjnych, spółkach? Równie dobrze może się nazywać Stowarzyszeniem Podwładnych Wspierających Swego Szefa?

W sumie mieć w nazwie "na rzecz rozwoju" fajna sprawa, ale jak jest z tym rozwojem po kilkunastu latach nieustannych rządów tego samego szefa ukryć się nie da.
                        • mon-tini Cypis krytykuj konstruktywnie 11.04.16, 08:14
                          Cypis z szacunku dla pozytywnych aspektów Twojej obecności na Forum zakładam, że kiedy z Twojej konstruktywnej krytyki zostaje tylko krytyka jest to skutkiem negatywnych czynników zewnętrznych, których doświadczyłeś (być może ze strony obiektów swych komentarzy).

Nie wiem jaka dokładnie atmosfera panuje w Magistracie, ale obawiam się, że pracownicy nie czują się przesiewani przez sito: kwalifikacji, dobrych pomysłów, kultury osobistej czy pracy. Mam wrażenie, że często jest jak z pewną grupą etniczną; zasady są niezapisane, ale każdy je zna.

Magistrat czy Starostwo powinny być takim najlepszym miejscem do pracy na rzecz rozwoju miasta/ powiatu, ale chyba panuje tam wielka kultura milczenia, niedostrzegania lub w najlepszym razie oddawania pomysłów tym, którzy mogą je mieć.
                        • mon-tini Cypis inicjuj zakładanie kół w RC 11.04.16, 08:20
                          Cypis, tak czy owak, najpierw skoncentrowałeś się na tym, że RC musiałaby zatwierdzić nowego członka 2/3 głosów teraz nie wiesz czy takie praktyki miały miejsce. Wskazałem na pozytywny aspekt istnienia RC, przynajmniej teoretycznie. Każdy może tam przyjść, zgłosić wolę prowadzenia koła i przynajmniej korzystając z siedziby spotkać się by podyskutować o tym czym karmionej są przemyskie dzieci w szkolnych sklepikach albo jaki jest wpływ polityki PKP na sytuację Przemyśla.

Regia Civitas zwie się stowarzyszeniem dla Przemyśla. Zatem uczciwi obywatele, mający szczytne intencje, powinni zapisać się tam, założyć rozmaite koła i promować dobro.

• Gość: Cypis Re: Cypis inicjuj zakładanie kół w RC IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.04.16, 14:44
                            A możesz mi pokazać w którym poście napisałem, że RC musi zatwierdzić nowego członka przez 2/3 głosów?
                            To na stronie www stowarzyszenia byłeś, wiesz że można założyć koło, piszesz o trzech osobach zainteresowanych logistyką... że ludzie powinni się zapisywać, zakładać koła... ale nie wiesz czy trzeba 2/3 głosów, aby zostać członkiem?

Gdzie w tym co napisałem widzisz krytykę?
                            Postawiłem tylko kilka pytań, a Ty sobie na nie odpowiedziałeś tak jak umiałeś i napisałeś, to co napisałeś. Tak krawiec kraje... a potem czuje się wyeksploatowany tym teoretyzowaniem w czynie społecznym.
                        • mon-tini Koło RC: Stop nepotyzmowi 11.04.16, 08:26
                          Uważam, że skoro przemyślanie od lat skarżą się na faworyzowanie krewnych i przyjaciół przy obsadzaniu wysokich stanowisk oraz rozdawaniu godności przez osoby wpływowe uczciwi obywatele powinni zgłosić się do Regia Civitas z zamiarem prowadzenia takiego koła.

Spotykają się w siedzibie tego stowarzyszenia dla Przemyśla i komentują czy zaobserwowano negatywne zjawisko w którejś z instytucji publicznych. Mogą zacząć od Urzędu Miejskiego: file:///C:/Users/Admin/Downloads/um_telefony%20(2016_01_28)%20(2).pdf
                        • mon-tini Transparentny urząd 11.04.16, 08:31
                          Na stronie UM można przynajmniej zapoznać się z nazwiskami pracowników.
                          Jeśli ktoś znajdzie takie informacje na stronie Starostwa proszę o link, mi się nie udało.
                          powiat.przemysl.pl/index.php?strona=4&strona1=115

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka