Gość: kojak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 12:19 ...winne krzewy ;) www.radiohot.vt.pl/index.php?function=show_all&no=61 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pytek Re: Zaczynamy sadzić krzewy.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.04, 00:54 Rychu,co Ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daro z krakowa Re: Zaczynamy sadzić krzewy.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 01:13 Pan Myśliwiec działa od co najmniej 10 lat, a klimat wyraznie się zmienia - myslę że mozna próbowac, szczególnie na stokach z południową ekspozycją i odpowiednią glebą - sam o tym myślę ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbychu Re: Zaczynamy sadzić krzewy.... IP: 80.51.255.* 21.11.04, 08:27 Mówi Ci szanowny coś nazwa WINNA Góra?Właśnie chodzi o winorośl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daro z krakowa saniami do Szwecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 08:45 Wiem, wiem, we wczesnym średniowieczu w wielu miejscach w Polsce uprawiano winoroścl. Póżniej klimat się zaostrzył na kilkaset lat - w XVII wieku zimą do Szwecji jeżdżono saniami - ale znów wyraznie się ociepla. Odpowiedz Link Zgłoś
rapapo Re: Zaczynamy sadzić krzewy.... 21.11.04, 12:13 WINNA Gora wcale jednoznacznie nie wskazuje na rosnace tam ongis winorosla (choc to bylo faktem), laczy sie ja chocby z egzekucjami tam wykonywanymi... Trzeba zaznaczyc, ze wino (jabol, etc.) z Pomony kolo winogran nawet nie lezalo... Caly projekt zostal zainicjowany w Dolinie Strugu (woda Alfred z Chmielnika, ekologiczny chleb, etc.), pomysl calkiem ciekawy i mysle, ze mozna go zrealizowac, ja zaznaczam sie na produckji wina w ogole nie znam, ale babcine winogrona z Przemyslawa sa calkiem slodkie... A wiecie, ze w Rynku bedziemy mieli winiarnie pelna geba :)))))) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daro z krakowa winiarnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 14:35 Miejmy nadzieję, że mieszkańcy Przemysla pomogą winiarni nawiedzając ją tłumnie. W Krakowie wielokrotnie próbowano uruchamiać winiarnie, ale niestety wszystkie bankrutowały wcześniej lub pózniej. Odpowiedz Link Zgłoś
rychu_z_przemysla Re: winiarnia 22.11.04, 12:33 Gość portalu: daro z krakowa napisał(a): > Miejmy nadzieję, że mieszkańcy Przemysla pomogą winiarni nawiedzając ją > tłumnie. W Krakowie wielokrotnie próbowano uruchamiać winiarnie, ale niestety > wszystkie bankrutowały wcześniej lub pózniej. Znam jedna przy Slawkowskiej. Maja strone, nie pamietam jednak nazwy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: winiarnia IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 31.01.05, 15:44 Jeśli będzie prostacka, tzn. z mnóstwem stolików i eleganckimi krzesełkami, przygaszonym światłem, nieodłącznymi koleżkami barmana przesiadującymi godzinami, mnóstwem win do wyboru i koloru, głośną muzyczką i sprzedawcą, który będzie udawał, że jest znawcą win, a jej sztandarowym hasłem będzie zacieśnianie współpracy z partnerskim miastem Eger (podobno takie są zamiary)- zbankrutuje szybciej niż ktokolwiek tam zajrzy, a jej właściciel powie, że przemyślanie jeszcze nie dorośli do winiarni. Jeśli będzie urządzona z prostotą - choćby tak, jak podobne lokale we Francji - królestwie win, gdzie oprócz pojedynczych butelek za kilkaset euro, przede wszystkim będzie można kupić wino na litry z beczek (1 litr za mniej niż 1 euro) a sprzedawca nie będzie zgrywał znawcy to taki lokal przetrwa lata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbychu Re: Zaczynamy sadzić krzewy.... IP: 80.51.255.* 21.11.04, 17:04 A właśnie,że z winoroślą.Południowy stok mocno wyeksponowany na słońce. Pomona produkowała napój alkoholowy,tzn.moszczjabłkowy konserwowany dwutlenkiem siarki rozrabiany spirytusem.Ot i cała tajemnica. Późny koniec XIX i początek XXw. to Winna Gora.Wznosaę toast za.....Wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
darino Re: Zaczynamy sadzić krzewy.... 21.11.04, 18:13 Wydaje mi się że Winna Góra to dużo wcześniej... Odpowiedz Link Zgłoś
rychu_z_przemysla Re: Zaczynamy sadzić krzewy.... 22.11.04, 12:35 darino napisał: > Wydaje mi się że Winna Góra to dużo wcześniej... Tak, wczesniej, bo w XIV wieku, w czasach Kazimierza Wielkiego. Lessowy poludniowy stok jest idealny do uprawy winorosli. Odpowiedz Link Zgłoś
juchoo03 Re: Zaczynamy sadzić krzewy.... 21.11.04, 21:28 Zbychu,nie dziw się,by przerwać fermentację w odpowiednim czasie wina się siarkuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbychu z Przemyśla Re: Zaczynamy sadzić krzewy.... IP: 80.51.255.* 23.11.04, 09:17 No niezupelnie.Masz rację.Nasz wspaniały Rapapo napisał,że "winna góra"jest winna.Dlatego pozwoliłem cos dodać. Odpowiedz Link Zgłoś
winnicacieplice sadzić krzewy ? Na Winnej Górze 30.01.05, 21:31 Winna Góra przeznaczona była w ostatnim okresie na plantację winorośli. Wcześniej oczywiście mogłyby być różne rzeczy robione - włącznie z wieszaniem, ale takich miejsc jest więcej gdzie dzisiaj stoi kościół, wczoraj natomiast kogoś stracili.można podtrzymać wątek sadzenia. save water, drink wine Odpowiedz Link Zgłoś