Dodaj do ulubionych

Zaczynamy sadzić krzewy....

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 12:19
...winne krzewy ;)

www.radiohot.vt.pl/index.php?function=show_all&no=61
Obserwuj wątek
    • Gość: pytek Re: Zaczynamy sadzić krzewy.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.04, 00:54
      Rychu,co Ty na to?
    • Gość: daro z krakowa Re: Zaczynamy sadzić krzewy.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 01:13
      Pan Myśliwiec działa od co najmniej 10 lat, a klimat wyraznie się zmienia -
      myslę że mozna próbowac, szczególnie na stokach z południową ekspozycją i
      odpowiednią glebą - sam o tym myślę !
      • Gość: Zbychu Re: Zaczynamy sadzić krzewy.... IP: 80.51.255.* 21.11.04, 08:27
        Mówi Ci szanowny coś nazwa WINNA Góra?Właśnie chodzi o winorośl.
        • Gość: daro z krakowa saniami do Szwecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 08:45
          Wiem, wiem, we wczesnym średniowieczu w wielu miejscach w Polsce uprawiano
          winoroścl. Póżniej klimat się zaostrzył na kilkaset lat - w XVII wieku zimą do
          Szwecji jeżdżono saniami - ale znów wyraznie się ociepla.
        • rapapo Re: Zaczynamy sadzić krzewy.... 21.11.04, 12:13
          WINNA Gora wcale jednoznacznie nie wskazuje na rosnace tam ongis winorosla
          (choc to bylo faktem), laczy sie ja chocby z egzekucjami tam wykonywanymi...
          Trzeba zaznaczyc, ze wino (jabol, etc.) z Pomony kolo winogran nawet nie
          lezalo...

Caly projekt zostal zainicjowany w Dolinie Strugu (woda Alfred z Chmielnika,
          ekologiczny chleb, etc.), pomysl calkiem ciekawy i mysle, ze mozna go
          zrealizowac, ja zaznaczam sie na produckji wina w ogole nie znam, ale babcine
          winogrona z Przemyslawa sa calkiem slodkie...

A wiecie, ze w Rynku bedziemy mieli winiarnie pelna geba :))))))

Pozdrawiam
          • Gość: daro z krakowa winiarnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 14:35
            Miejmy nadzieję, że mieszkańcy Przemysla pomogą winiarni nawiedzając ją
            tłumnie. W Krakowie wielokrotnie próbowano uruchamiać winiarnie, ale niestety
            wszystkie bankrutowały wcześniej lub pózniej.
            • rychu_z_przemysla Re: winiarnia 22.11.04, 12:33
              Gość portalu: daro z krakowa napisał(a):

> Miejmy nadzieję, że mieszkańcy Przemysla pomogą winiarni nawiedzając ją
              > tłumnie. W Krakowie wielokrotnie próbowano uruchamiać winiarnie, ale niestety
              > wszystkie bankrutowały wcześniej lub pózniej.

Znam jedna przy Slawkowskiej. Maja strone, nie pamietam jednak nazwy...
            • Gość: x Re: winiarnia IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 31.01.05, 15:44
              Jeśli będzie prostacka, tzn. z mnóstwem stolików i eleganckimi krzesełkami,
              przygaszonym światłem, nieodłącznymi koleżkami barmana przesiadującymi
              godzinami, mnóstwem win do wyboru i koloru, głośną muzyczką i sprzedawcą, który
              będzie udawał, że jest znawcą win, a jej sztandarowym hasłem będzie
              zacieśnianie współpracy z partnerskim miastem Eger (podobno takie są zamiary)-
              zbankrutuje szybciej niż ktokolwiek tam zajrzy, a jej właściciel powie, że
              przemyślanie jeszcze nie dorośli do winiarni.
              Jeśli będzie urządzona z prostotą - choćby tak, jak podobne lokale we Francji -
              królestwie win, gdzie oprócz pojedynczych butelek za kilkaset euro, przede
              wszystkim będzie można kupić wino na litry z beczek (1 litr za mniej niż 1 euro)
              a sprzedawca nie będzie zgrywał znawcy to taki lokal przetrwa lata.
          • Gość: Zbychu Re: Zaczynamy sadzić krzewy.... IP: 80.51.255.* 21.11.04, 17:04
            A właśnie,że z winoroślą.Południowy stok mocno wyeksponowany na słońce.
            Pomona produkowała napój alkoholowy,tzn.moszczjabłkowy konserwowany dwutlenkiem
            siarki rozrabiany spirytusem.Ot i cała tajemnica.
            Późny koniec XIX i początek XXw. to Winna Gora.Wznosaę toast za.....Wszystkich.
            • darino Re: Zaczynamy sadzić krzewy.... 21.11.04, 18:13
              Wydaje mi się że Winna Góra to dużo wcześniej...
              • rychu_z_przemysla Re: Zaczynamy sadzić krzewy.... 22.11.04, 12:35
                darino napisał:

> Wydaje mi się że Winna Góra to dużo wcześniej...

Tak, wczesniej, bo w XIV wieku, w czasach Kazimierza Wielkiego.
                Lessowy poludniowy stok jest idealny do uprawy winorosli.
            • juchoo03 Re: Zaczynamy sadzić krzewy.... 21.11.04, 21:28
              Zbychu,nie dziw się,by przerwać fermentację w odpowiednim czasie wina się
              siarkuje :)
              • Gość: Zbychu z Przemyśla Re: Zaczynamy sadzić krzewy.... IP: 80.51.255.* 23.11.04, 09:17
                No niezupelnie.Masz rację.Nasz wspaniały Rapapo napisał,że "winna góra"jest
                winna.Dlatego pozwoliłem cos dodać.
                • winnicacieplice sadzić krzewy ? Na Winnej Górze 30.01.05, 21:31
                  Winna Góra przeznaczona była w ostatnim okresie na plantację winorośli.
                  Wcześniej oczywiście mogłyby być różne rzeczy robione - włącznie z wieszaniem,
                  ale takich miejsc jest więcej gdzie dzisiaj stoi kościół, wczoraj natomiast
                  kogoś stracili.można podtrzymać wątek sadzenia.

save water, drink wine
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka