Dodaj do ulubionych

Casting do Izby Celnej

19.11.04, 23:40
W ostatnich dniach kilku moich znajomych uczestniczyło w tzw. castingu do
Izby Celnej. No nie powiem, fantazję w IC to mają. Pytania typu: data i wynik
bitwy pod Waterloo, najwyższy szczyt Gór Świętokrzyskich i jego wysokość itd.
Nie wiem czemu te pytania mają służyć. Przy następnym naborze proponuję, np.
jak nazywa się król Bhutanu i Tonga i jak jest powierzchnia tych krajów,
wymienić 5 największych lewych dopływów Amazonki, albo jak nazywa się
prezydent Angoli.
Ciekawe, czy autorzy tych pytań są aż takimi bystrzakami??? Proponuję, aby
szefostwo IC w podobny sposób zweryfikowało swoją wiedzę i podległych sobie
urzędników.
Obserwuj wątek
    • Gość: PRZEMYSLANIN Re: Casting do Izby Celnej IP: 130.243.51.* 19.11.04, 23:53
      www.mf.gov.pl/dokument.php?dzial=8&id=10913
      PODAJE W 2 WATKACH, WYDAJE MI SIE TO A PROPOS...
      • Gość: RAPAPO POWYZSZE DODAL RAPAPO, PRZEMYSLANIN TO TEMAT IP: 130.243.51.* 19.11.04, 23:55
    • rychu_z_przemysla Re: Casting do Izby Celnej 20.11.04, 11:51
      rosomak29 napisał:

> Pytania typu: data i wynik
      > bitwy pod Waterloo, najwyższy szczyt Gór Świętokrzyskich i jego wysokość itd.

Czy to są trudne pytania?
      Na nie powinien odpowiedzieć przeciętny absolwent szkoły podstawowej,
      a wiem, że IC poszukuje do pracy osób po studiach...
      • rapapo Re: Casting do Izby Celnej 20.11.04, 12:14
        Ja osobiscie widzialem SAD'y z kwiatkami typu:

- Desodorant,
        - Kiev RUS,

Prosze Panstwa! Wymagamy profesjonalizmu od wladzy, urzednikow, niestety testy
        na inteligencje to jest krok do przodu. Funkcjonariusz reprezentujacy nasz Kraj
        (badz co badz) powinien cos soba reprezentowac! Nie kazdy musi pracowac w Izbie
        Celnej czy w ogole w administracji panstwowej...
        • rychu_z_przemysla Re: Casting do Izby Celnej 20.11.04, 12:19
          Zgadzam sie.
        • Gość: karo Re: Casting do Izby Celnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.04, 14:55
          SAD nie wypełnia celnik lecz osoba zgłaszajaca towar do odprawy. pytania na
          testach można jeszcze zrozumieć, ale proszę ocenic czy pytania już na rozmowie
          kwalifikacyjnej , osoby które przeszły test , typu : co może pan powiedzieć na
          temat prądów morskich u wybrzeży Afryki północno- zachodniej, mają rzeczywiście
          służyć weryfikacji kandydatów pod kątem przydatności do pracy w służbie
          celnej?
          • rapapo Re: Casting do Izby Celnej 20.11.04, 15:00
            To szeroko rozumiany test na inteligencje...
      • rosomak29 Re: Casting do Izby Celnej 20.11.04, 16:31
        Dla mnie osobiście pytania nie są trudne. Natomiast chodzi o ich celowość.
        Wiadomo pamięć jest dobra, ale krótka. Człowiek w wieku 25-35 lat, bo ta grupa
        wiekowa prawdopodobnie najczęściej aplikowała do IC, raczej rzadko pamięta to
        co było w szkole kilkanaście lat temu. Jeżeli kryterium doboru pracowników ma
        być wiedza ogólna, czyli teleturniejowa, to gratuluję służbie cywilnej takich
        urzędników. Ja miałem to szczęście, że gdy byłem przyjmowany do pracy obecnej i
        poprzedniej nikt mi nie zadawał pytań natury teleturniejowej, tylko rozmowa
        była na tematy merytoryczne (+ znajomość angielskiego). Owszem, miałem okazję
        uczestniczyć w sesjach development center. Nie narzekam, bo wynik miałem dobry.
        Moje ALE dotyczące tych metod dotyczy tego, że na podstawie wyimagowanych
        sytuacji wyciąga się bardzo "mądre" wnioski. Znam ludzi, którzy by sesji DC nie
        przeszli, a są świetnymi fachowcami.
        Służba cywilna, jeżeli rekrutuje w taki sposób urzędników bez sprawdzania
        choćby minimum wiedzy merytorycznej na określone stanowiska, to nie dziwi mnie
        sytuacja taka jaką mamy, tj. każdy zna się na wszystkim i potrafi do upadłego o
        tym dyskutować, tylko jeżeli chcemy coś konkretnego załatwić w urzędzie, to
        jest problem, bo urzędnik musi poradzić się kilku swoich kolegów.
        A z drugiej strony to ciekawi mnie jak RZECZYWIŚCIE wyglądał proces
        rekrutacyjny do IC i jakie były kryteria przyjęcia do pracy?
        • Gość: Zbychu Re: Casting do Izby Celnej IP: 80.51.255.* 21.11.04, 08:24
          Mam pytanie.Czy ktoś wie jaki był cel tej zabawy? Dlaczego casting?Język polski
          nie posiada swoich określeń?Np.rekrutacja,nabór.Samo określenie stawia
          organizatorów na pozycji"anomalii natury"
          Posiadanie wiedzy ogólnej jest obowiązkiem dobrego funkcjonariusza S.C.ale?
          Uważam,że wiedza ta powinna być raczej przydatna w pracy,a nie do rozwiązywania
          krzyżówek(choć czemu nie).
          Tak na marginesie,czy celnik francuski wie,że np.Wisła to w Polsce?Wątpie.
          Skutecznych kontroli życzę,a Kachaniakowi więcej lądowań niż startów.
    • rapapo Re: Casting do Izby Celnej 20.11.04, 15:18
      A jezeli chodzi o Waterloo to podobnie jak po rozmowie kwaalifikacyjnej do Izby
      Celnej ofiary podowano w "sztukach/ m.kw. :)))
      • Gość: pytek Rychu,przestań się wygłupiać! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.04, 00:52
        Na Forum bywa czasem ktoś inteligentny,a niektóre Twoje posty nadają sie(wiesz
        gdzie?)Dlatego,proszę Cię przygotowuj się do nich,nie pisz ad hoc,bo się
        wygłupiasz!
        pozdr.
        ps.Po co tracić reputację!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka