Dodaj do ulubionych

Wyciąg już działa

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 10:10
www.gcnowiny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20060116/REGION00/60115006
Wyciąg już działa
PRZEMYŚL 3,5 zł za zjazd? To dużo

Na przemyskim stoku nareszcie pojawili się narciarze.
Fot: NORBERT ZIĘTAL
Powiększ zdjęcie

W niedzielę, tydzień przed oficjalnym otwarciem, na stoku pojawili się pierwsi
narciarze. Głównie rodzice z dziećmi.
Nie jest jeszcze czynna dolna część wyciągu, od ul. Sanockiej do stacji
pośredniej, w połowie wzniesienia. Do użytku ma być oddana w najbliższych
dniach. Dlatego większość narciarzy wyjeżdża samochodami na szczyt góry, od
ul. Pasteura. Miejski Zakład Komunikacji uruchomił specjalne autobusy.
Oficjalne otwarcie stoku w piątek, 21 stycznia. W sobotę zaplanowano pierwsze
zawody sportowe. Stok ma być czynny codziennie w godz. 9 do 21. Jeden przejazd
wyciągiem kosztuje 3,5 zł. Karnet 20-przejazdowy 50 złotych. Dzieci do lat 5
korzystają z wyciągu bezpłatnie.
norbi
16. Stycznia 2006 04:00

Nasz prezydent może już chyba spać spokojnie. Jeśli już teraz jest ogromne
zainteresowanie ze strony mieszkańców i gości.
Fantastyczna sprawa ten wyciąg, to był strzał w 10.
Obserwuj wątek
    • Gość: xx Pierwsze szusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 10:13
      www.pressmedia.com.pl/sn/wydarzenia/d2.asp?u_file=G%2ETXT
      Pierwsze szusy
      Przemyśl. Ponad dwa tysiące narciarzy skorzystało wczoraj z możliwości
      bezpłatnych szusów na przemyskiej nartostradzie. Zainteresowanie przerosło
      oczekiwania zarządcy tego obiektu. Okresami droga dojazdowa do górnej kolejki
      była całkowicie zablokowana na długości kilkuset metrów.

Niezwykle imponująco, przynajmniej pod względem liczby narciarzy, wypadło
      wczorajsze nieoficjalne przekazanie do użytku części stoku w dzielnicy
      Zniesienie. Parking przy ul. Sanockiej nie jest gotowy, stąd komplikacje z
      dojazdem w pobliże górnej kolejki przemyskiej nartostrady. Ze względu na
      bezpieczeństwo i duży ruch na stoku, wczoraj zamknięto także zjazd w dół koleją
      dla pieszych.

Jak zapewnił nas Mariusz Zamirski, dyrektor Przemyskiego Ośrodka Sportu i
      Rekreacji, który zarządza przemyską nartostradą, do piątku, kiedy to ma się
      odbyć oficjalne jej otwarcie, wszystko powinno już należycie funkcjonować. Z
      różnych dzielnic miasta planowane są dodatkowe kursy w okolice parkingu przy
      ulicy Sanockiej. Stąd będzie można dojechać dwuosobową kolejką do stacji
      pośredniej, a następnie trzyosobową na szczyt 750-metrowego stoku zjazdowego.

- Zamiast do Arłamowa, przyjechałem tu na narty z żoną i dwiema córkami. I wcale
      nie żałuję. Stok jest rewelacyjny. Łagodny, taki rodzinny i przede wszystkim
      dłuższy od arłamowskiego. Fajnie, że pomysł wypalił, bo dzięki temu udało się
      wyciszyć malkontentów, sprzeciwiających się inwestycji - mówi Robert Michalcewicz.

- Stok jest dobrze przygotowany zarówno dla profesjonalistów, jak i
      początkujących - dodaje Andrzej Matusiewicz. - Od dwudziestu lat niemal
      rokrocznie jeździłem na narty do Szczyrku, oddawałem się tej pasji również za
      granicą. Mam więc skalę porównawczą. Teraz dopiero widać, ilu narciarzy jest w
      Przemyślu i okolicach. Do tej pory byliśmy rozproszeni, jeździliśmy do Arłamowa,
      Ustrzyk lub Karlikowa. Przeciwnicy budowy tej trasy narciarskiej powinni teraz
      założyć... Stowarzyszenie Malkontentów Przemyskich.

Z zachwytem o stoku wypowiadała się także Barbara Łapka, która wybrała się na
      narty z koleżanką z pracy. - Przemyska nartostrada jest fantastyczna! Nie
      będziemy musiały teraz jeździć po kilkadziesiąt kilometrów, by zażyć białego
      szaleństwa. Szkoda tylko, że udało się nam zjechać zaledwie dwa razy, a to z
      powodu długiej kolejki do... kolejki - zwierzyła się nam pani Barbara.

Wiesław Wojcieszonek

Super Nowości z dnia 15_01_2006
      • rychu_z_przemysla Rychu w imieniu "przemyskich malkontentów"... 16.01.06, 13:48
        > - Zamiast do Arłamowa, przyjechałem tu na narty z żoną i dwiema córkami.
        > I wcale nie żałuję. Stok jest rewelacyjny. Łagodny, taki rodzinny i przede
        > wszystkim dłuższy od arłamowskiego. Fajnie, że pomysł wypalił, bo dzięki temu
        > udało się wyciszyć malkontentów, sprzeciwiających się inwestycji - mówi Robert
        > Michalcewicz.
        >
        > - Stok jest dobrze przygotowany zarówno dla profesjonalistów, jak i
        > początkujących - dodaje Andrzej Matusiewicz. - Od dwudziestu lat niemal
        > rokrocznie jeździłem na narty do Szczyrku, oddawałem się tej pasji również za
        > granicą. Mam więc skalę porównawczą. Teraz dopiero widać, ilu narciarzy jest w
        > Przemyślu i okolicach. Do tej pory byliśmy rozproszeni, jeździliśmy do
        > Arłamowa, Ustrzyk lub Karlikowa. Przeciwnicy budowy tej trasy narciarskiej
        > powinni teraz założyć... Stowarzyszenie Malkontentów Przemyskich.

Pozwalam sobie zabrać głos w imieniu "przemyskich malkontentów",
        jak nazwał przeciwników budowy stoku cytowany p. A. Matusiewicz,
        chociaż za malkontenta się nie uważam.
        Nie wiem na jakiej podstawie pan Michalcewicz twierdzi, że "pomysł wypalił".
        Na podstawie jednego dnia funkcjonowania stoku nie można tego z taką pewnością
        stwierdzić. Innymi słowy jeden dzień (pomyślny!) funkcjonowania biznesu
        nie pozwala na wyciagnięcie wnoisku, że tak duża frekwencja będzie przez cały
        sezon. Każdy kto prowadził jakiś interes, choćby stragan z pietruszką,
        wie to doskonale.
        Pozdrawiam.

• rudolfart Re: Rychu w imieniu "przemyskich malkontentów"... 16.01.06, 14:12
          fotka ze stoku i pierwsze jazdy www.krzeszowice.net4.pl/gl.htm
        • rudolfart Re: Rychu w imieniu "przemyskich malkontentów"... 16.01.06, 14:15
          Do Rycha, moze załóż osobny watek w ktorym Ty i Tobie podobni bedziecie krytykowac ta inwestycje. Wątki w ktorych ludzie podchodza pozytywnie do sprawy zostaw w spokoju i przenies sie gdzie indziej!
          • rychu_z_przemysla Re: Rychu w imieniu "przemyskich malkontentów"... 16.01.06, 14:28
            rudolfart napisał:

> Do Rycha, moze załóż osobny watek w ktorym Ty i Tobie podobni bedziecie krytyko
            > wac ta inwestycje. Wątki w ktorych ludzie podchodza pozytywnie do sprawy zostaw
            > w spokoju i przenies sie gdzie indziej!

Żałuję, że nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi, krytykuję dwóch cytowanych panów,
            a nie samą inwestycję.

• Gość: JP I Re: Rychu w imieniu "przemyskich malkontentów"... IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 19.01.06, 22:50
          Popieram, Rychu. Takie wypowiedzi są wyraźnie "pod publiczkę" (jeden z autorów
          tej hurrarelacji wie co robi, bo szykuje się do pracy w magistracie). Jak mówią
          Amerykanie, pozywiom, uwidiem. Zaplanowano przychód ze stoku w tym sezonie na
          ponad 900 tys.zł, ale bardzo mało prawdopodobne, ze zostanie osiągnięty. Aby
          zmniejszyć przewidywane straty, z 2.50 na 3.50 podniesiono koszt jednego
          przejazdu, ale i to pewnie nie wystarczy. Bardzo dużo zależeć będzie od tego,
          ile zostanie wydanych karnetów wolnego wstępu (kto takie cacko dostanie
          wiadomo, ci, których z pewnością stac na wykup biletów) i jak długo potrwa
          zima. Jesli wierzyć powiedzeniu " Na Jordan mróz, szykuj chłopie wóz", to juz w
          drugiej połowie lutego może zacząć się wiosna i wtedy lepiej nie mówic, jaki
          będzie bilans tej całej imprezy. Ale to wszystko betka w porównaniu z tym, o
          czym dowiedziałem się dzisiaj, poznając treść rozmowy pewnego samorządowca z
          przedstawicielami pewnego funduszu z USA, który chciał w naszym mieście i
          powiecie budowac drogi (co wywołało wielkie zdumienie i zakłopotanie rozmówcy
          Amerykanów), mając na to - bagatelka - 150 ... milionów dolców. By było
          ciekawie, prosto z Przemyśla goście pojechali do ... Gabonu, bo tamtejsi
          samorządowcy przyjeli ich ofertę z otwartymi rękami...
          • rudolfart Re: Rychu w imieniu "przemyskich malkontentów"... 20.01.06, 12:10
            Jesli wrunki sniegowe utrzymaja sie przynajmniej do marca (a jest to bardzo mozliwe, zdjecia z marca tamtego roku www.przemysl.pl/serwis/index.php?url=info&id=310)to uzyskanie przychodu 900tys jest prawdopodobne. Maksymalny przychod w ciagu jednego dnia to okol 90 tys ( jest okolo 100 wagonikow po 3 miejsca pelny obrot trwa okolo 12 minut razy 3,5zł razy 5 obrotow na godzine daje okolo 7500zł na godzine, wyciaga dział 12 godzin = 90tys dzienie)to maks, powiedzmy robimy z tego polowe, to 45 tys dzienie. Załózmy ze wyciąg bedzie działac tylko do 10 maraca czyli 50 dni razy 45 tys dziennie = 2 250 000!!!
            Powiedzmy ze połowa z tego to podatki, opłaty za media, pracownicy itp. to i tak wychodzi ponad milon złotych. Dobrze licze??
          • rychu_z_przemysla Re: Rychu w imieniu "przemyskich malkontentów"... 20.01.06, 12:22
            Gość portalu: JP I napisał(a):

> Popieram, Rychu. Takie wypowiedzi są wyraźnie "pod publiczkę" (jeden z autorów
            >
            > tej hurrarelacji wie co robi, bo szykuje się do pracy w magistracie). Jak mówią
            >
            > Amerykanie, pozywiom, uwidiem. Zaplanowano przychód ze stoku w tym sezonie na
            > ponad 900 tys.zł, ale bardzo mało prawdopodobne, ze zostanie osiągnięty. Aby
            > zmniejszyć przewidywane straty, z 2.50 na 3.50 podniesiono koszt jednego
            > przejazdu, ale i to pewnie nie wystarczy. Bardzo dużo zależeć będzie od tego,
            > ile zostanie wydanych karnetów wolnego wstępu (kto takie cacko dostanie
            > wiadomo, ci, których z pewnością stac na wykup biletów) i jak długo potrwa
            > zima. Jesli wierzyć powiedzeniu " Na Jordan mróz, szykuj chłopie wóz", to juz w
            >
            > drugiej połowie lutego może zacząć się wiosna i wtedy lepiej nie mówic, jaki
            > będzie bilans tej całej imprezy. Ale to wszystko betka w porównaniu z tym, o
            > czym dowiedziałem się dzisiaj, poznając treść rozmowy pewnego samorządowca z
            > przedstawicielami pewnego funduszu z USA, który chciał w naszym mieście i
            > powiecie budowac drogi (co wywołało wielkie zdumienie i zakłopotanie rozmówcy
            > Amerykanów), mając na to - bagatelka - 150 ... milionów dolców. By było
            > ciekawie, prosto z Przemyśla goście pojechali do ... Gabonu, bo tamtejsi
            > samorządowcy przyjeli ich ofertę z otwartymi rękami...

Cieszę się, że ktoś zrozumiał krytykę wypowiedzi obu panów,
            powtarzam krytykę wypowiedzi, a nie osób.
            Jeśli wierzyć przysłowiu, które przypomniałeś to rzeczywiście koniec
            śnieżnej zimy jest już blisko.

Najciekawsze co piszesz to "treść rozmowy pewnego samorządowca z
            przedstawicielami pewnego funduszu z USA".
            Brzmi tajemniczo, ale mało wiarygodnie, żeby nie nazwać tego dobitniej.
            Nie jestem ekonomistą, finansistą, ale wiem, że amerykańskie fundusze,
            np. powiernicze nie interesują się budową dróg, ani w Przemyślu, ani tym
            bardziej w Trzecim Świecie, ponieważ budowa dróg to inwestycja dla tych funduszy
            jest nieopłacalna. Infrastruktura ma bardzo niską stopę zwrotu inwestycji itp.
            Jeśli miałby być to fundusz ameryk. państwowy to rozmawiałby on z rządem,
            a nie z samorządowcami jakiegoś Przemyśla, ale o tym już przeczytalibyśmy
            w gazetach.
            Pozdrawiam

• kileer Re: Rychu w imieniu "przemyskich malkontentów"... 21.01.06, 18:33
          kim jest rudolfart????

czy zwykły obywatel przemyśla moze byc ach takim entuzjastą, takim wspaniałym
          ekonomistą itd.

stok to stok,

nalezy go spłacic

i myslec juz co dalej

bo kase w unii to trzeba umiec krac

pozdro - wszystkim którzy mnie oswiecą w kwesti osobowosci rudolfarta dziekuje
    • rudolfart Re: Wyciąg już działa 16.01.06, 14:16
      Fotka ze stoku www.krzeszowice.net4.pl/gl.htm
      • rychu_z_przemysla Re: Wyciąg już działa 16.01.06, 14:52
        rudolfart napisał:

> Fotka ze stoku www.krzeszowice.net4.pl/gl.htm

Koledze stoki się pomyliły...
        • Gość: Śnieżynka Re: Wyciąg już działa IP: *.mcon.pl 16.01.06, 15:54
          Ty faktycznie R.z pod Przemyśla odejdź w pokoju i spokoju ducha, czyli poddaj
          się grawitacji.
      • rudolfart Re: Wyciąg już działa 16.01.06, 15:23
        Teraz to co mialo byc www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/xeveb9ypt23j9iz2.html
        • Gość: narciarz Re: Wyciąg już działa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 10:24
          Czy cytowany Robert Michalcewicz, to nie ten sam co ma monopol u Prezia n
          aukladanie kostki brukowej w całym miescie? Unibet?
          Tak z innej beczki w programie +- b. chwalili pomysł na wyciąg (każdy,
          niewspomnieli o przemyskim) i tu uwaga cytuje "kilometrowy wyciag krzesełkowy
          powinien kosztować ok. 7 mln złotych bez kosztów obsługi zwróci sie po ok 200
          dniach użytkowania (w zimie!). A ile kosztowało nsze cudo?
          Cos tak mysle ze wszyscy mieszkancy Przemyśla zrobili mi i jeszcze grupce
          narciarzy w Przemyślu bardzo kosztowny prezent, dzieki i pracujcie na spłate
          kredytu:)
    • rudolfart Re: Wyciąg już działa 20.01.06, 12:12
      Jesli wrunki sniegowe utrzymaja sie przynajmniej do marca (a jest to bardzo mozliwe, zdjecia z marca tamtego roku www.przemysl.pl/serwis/index.php?url=info&id=310)to uzyskanie przychodu 900tys jest prawdopodobne. Maksymalny przychod w ciagu jednego dnia to okol 90 tys ( jest okolo 100 wagonikow po 3 miejsca pelny obrot trwa okolo 12 minut razy 3,5zł razy 5 obrotow na godzine daje okolo 7500zł na godzine, wyciaga dział 12 godzin = 90tys dzienie)to maks, powiedzmy robimy z tego polowe, to 45 tys dzienie. Załózmy ze wyciąg bedzie działac tylko do 10 maraca czyli 50 dni razy 45 tys dziennie = 2 250 000!!!
      Powiedzmy ze połowa z tego to podatki, opłaty za media, pracownicy itp. to i tak wychodzi ponad milon złotych. Dobrze licze??
      • Gość: narciarz Re: Wyciąg już działa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 13:52
        źle liczysz
        po 1. zła cena biletu, nikt nie będzie jeździł na 1 razowych za 3,5zł, wiekszość
        na 20 razowych po 2,5zł za przejazd.

po 2 nigdy nie ma 100% obciążenia na żadnym wyciągu, nawet jak jest kolejka to
        ludziom "nie pasuje" jechac lub nie jechac z kimś, ktoś sie zagapi itd.
        Poza tym tłumy to będą tylko w sobote-niedziele i może w ferie, i to mniej
        wiecej w godzinach 11-14, wszedzie tak jest, o 9 i po 15 bedzie bardzo luzno i
        dobrze bo wtedy bede tam szalał, wiec średnie obciążenie będzie znacznie niższe
        ja bym stawiał na max 50% średnio w ciągu dnia.
        Takich naprawde dobrych narciarskich dni w ciagu roku jest o wiele mniej, za rok
        od dzisiaj przy takiej pogodzie bedzie 5 osob bo jest za zimno, po feriach sezon
        ograniczy sie do weekendow, mlodzi beda w tygodniu w szkole starsi w pracy., tak
        wiec tych "efektwnych" dni bedzie przy dobrej pogodzie max 25-30

po 3 koszty! ile bedzi ekosztowac obsługa wyciągu, a zwłaszczanaśnieżanie wod ai
        prąd okaże sie na wiosne. ja stawiam że w tym roku bedzie gruby minus, al ew
        sumie mam to w nosie, ja sie bede dobrze bawił, podatkow i tak nie płace, dzieki
        Prezio!!
        PS. poprosze jeszcze o tor bobslejowy, tez fajna zabawa dla elit
        • rychu_z_przemysla Re: Wyciąg już działa 20.01.06, 14:01
          Gość portalu: narciarz napisał(a):

> ile bedzie kosztowac obsługa wyciągu, a zwłaszczanaśnieżanie wod a
          > i prąd okaże sie na wiosne. ja stawiam że w tym roku bedzie gruby minus, al ew
          > sumie mam to w nosie, ja sie bede dobrze bawił, podatkow i tak nie płace,
          > dzieki Prezio!!

Podobnie jak ty mam obawy, co do sensu ekonomicznego budowy.
          Nie sądzę, żeby w tym roku stok wyszedł nawet na zero, a to byłby już sukces.
          Pisałem tu, że inwestorzy prywatni nie chchieli budować trasy, bo policzyli
          zapewne, że nie będzie z tego zysku.
          Inwestor prywatny wkłada w interes swoje pieniądze, radni- pieniądze podatników,
          a to jest wielka różnica.

• rudolfart Re: Wyciąg już działa 20.01.06, 14:31
          Jesli nie zwróciłes uwagi to zauważ ze ja w koncowym wyniku policzyłem to własnie jako 50% procent maksymalnego przychodu.... A koszty obsługi tez zrobilem 50% przychodu a i tak wyszło ponad milon złotych zysku....
          • Gość: narciarz Re: Wyciąg już działa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 14:54
            Hehe, ty mowisz milion, ja mowie dwa, czemu nie. Trzeba sie było do Dziub-dziuba
            Marcinkiewicza zglosić do pomocy w PiSaniu budżetu:)
            metodologia szacowania wszystkiego pi razy drzwi, no dobra 50% tego powala
            precyzją. Ja sie nie podejmuje oszacowac dokladnego wyniku ale nie widze tego
            różowo dla miasta.
            Mam pytanie, skąd nagorze wzieła sie buda z wyrwigrosza, był jakis konkurs na
            obsługe kateringową stoku czy jak zwykle telefon do przyjaciela wystarczył?
            • Gość: Imac Re: Wyciąg już działa IP: *.chello.pl 20.01.06, 18:07
              Jednym słowem: wielka tragedia się stała.
              Po wielu latach wybudowano coś w Przemyślu.
              • Gość: qwerty Re: Wyciąg już działa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 18:31
                Gość portalu: Imac napisał(a):

> Jednym słowem: wielka tragedia się stała.
                > Po wielu latach wybudowano coś w Przemyślu.

I to jest zaściankowe myślenie obrońców wyciągu "Lepsze to niż nic", co z tego
                że głupio i drogo zbudowali, nie pytali nikogo czy nie woli czasem np aquaparku,
                ważne że w końcu coś sie dzieje.
                • Gość: Imac Re: Wyciąg już działa IP: *.chello.pl 21.01.06, 00:36
                • Gość: Imac Re: Wyciąg już działa IP: *.chello.pl 21.01.06, 00:58
                  > I to jest zaściankowe myślenie obrońców wyciągu "Lepsze to niż nic", co z tego
                  > że głupio i drogo zbudowali, nie pytali nikogo czy nie woli czasem np aquaparku
                  > ważne że w końcu coś sie dzieje.

Zaściankowe jest właśnie Twoje myślenie. Wybudowali głupio? Dlaczego? Udowodnij
                  mi to. Wybudowali drogo? Proszę, przedstaw konkurencyjny kosztorys. Dam się
                  przekonać!

"ważne że coś się dzieje" - tak, jest to bardzo ważne. Zwłaszcza w mieście gdzie
                  przez wiele lat nie działo się NIC. I zwłaszcza w miescie które nie posiadało
                  JAKIEJKOLWIEK oferty zimowej.

Ale dla ludzi, jak to sam powiedziałeś/łaś "zaściankowo myślących", to wszystko
                  jest nie ważne.

I jeszcze o zaściankowym myśleniu: zaściankowe jest krytykowanie wszystkiego na
                  starcie, zaściankowe jeszcze bardziej są twierdzenia, że wszystko jest
                  wybudowane "głupio i drogo", zaściankowe jest argumentowanie wszystkiego
                  aquaparkiem. Rozumiem, że w Przemyślu wszystko będzie całkowicie "be" dopóki ów
                  wymarzony aquapark nie powstanie i to nic, że aquaparki w miastach tej wielkości
                  są rzadkością. To nic, że aquapark może powstać wszędzie, a do wyciągu
                  narciarskiego potrzebny jest stok (który jest).
                  Zasciankiem jest oczekiwanie, że zostaniesz o wszystko zapytany/a. Czy władze
                  Rzeszowa robiły referendum w sprawie Hali na Podpromiu? Czy hala ta przynosi
                  miastu zyski? Czy władze Warszawy pytają kogoś o to, czy należy budować stadion?
                  Czy władze Krakowa PYTAŁY kogoś, czy aby napewno należy przenosić dworzec PKP
                  do nowego budynku? Czy władze Warszawy PYTAJĄ gdzie mają być nowe stacje metra?
                  Czy władze Wrocławia PYTAŁY mieszkańców czy konieczna jest wymiana nawierzchni
                  Rynku i jak ma ona wyglądać? (pamiętam, że wielu wtedy mówiło, że to calkiem
                  niepotrzebne, a dziś to najpiękniejsze miejsce miasta)
                  Zaściankowość wyznacza myślenie "skoro nie jest dokładnie tak jak
                  chciałbym/chciałabym, to wszystko jest beznadziejne i bez sensu"
                  (stąd wniosek: Jeszcze bardziej zaściankowe jest myślenie, że wszystko poza
                  aquaparkiem jest pozbawione sensu)

A poza tym, miej odwagę podpisać się swoim nickiem, człowieku o pseudonimie z
                  pierwszych liter klawiatury.
                  • Gość: tira-rira Re: Wyciąg już działa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.06, 08:37
                    Masz całkowitą rację Imac.
                  • Gość: qwerty Re: Wyciąg już działa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 11:35
                    Zaczne od tego ze sie "przedstawie", jeżdze na nartach lepiej niż 99%
                    mieszkańców Przemyśla i okolic, weekendy moge skoczyć do Zakopca, a na urlop w
                    Alpy, uprawiam też kilka innych sportów, stać mnie na to żeby jeżdzić na basen
                    do Jarosławia a od aquaparku do Krakowa jak mi przyjdzie ochota. W Przemyślu
                    mieszkam tylko dlatego że zarabiam tu więcej niż w Krakowie a miasto jest
                    fajniejsze.
                    I bardzo mi zależy żeby było jeszcze fajniejsze, co przy obecnej ekipie
                    przekręcirzy kiepsko widze, a i wiara w sprawczą moc posłów mnie śmieszy - ich
                    jest 460, prawie każda dziura ma posła (Jarosław chyba 3?)

Zacznijmy od początku, skąd sie wiął wyciąg narciarski? Pare osób z otoczenia
                    Prezia to narcicarze i sprowadzili też kóregoś z kolei Gąsienice, pojechali w
                    Alpy i już, Przemyśl będzie 2 Chamonix. A to bzdura. Jakby wtedy do chomy
                    Schumacher przyjechał albo chociaż Kubica to pewnie budowaliby teraz tor F1
                    Przemysl powinien stawiać na turystyke ale nie wywalać w błoto pośniegowe 14
                    milionów. Przecież to jest mała wąska i krótka górka, nawet przy Laworcie
                    wygląda blado, a 2 nie ma w okolicy, wiec nic wiecej już nie będzie.
                    Po co te mostki, przejazd przez Sanocką i innych wygłupy. Obecna inwestycja
                    wyglada jak spełnienie marzeń szefa Elbudu-beton wszędzie. Totalny przerost
                    formy nad treścią. Jak tam poszedłem w listopadzie to mnie zatkało, po
                    oczyszczalni ścieków jak dla Warszawy i szpitalu jak dla Lublina bedzie wyciąg
                    jak dla Kitzbuhel. Najwiekszy i najdrozszy w utrzymaniu. i 2x za drogi,
                    kilometrowy wyciąg krzesełkowy łącznie z przygotowaniem trasy kosztuje około 7
                    milionów u nas sie mowi o 14 i to jeszcze mało.

Co powinni byli zrobić: 800 metrowy orczyk w miejscu KL2, nie szaleć tak z
                    resztą stoku poza 1 trasą, przecież pozostałe to kpina, chyba ze są dla
                    narciarzy biegowych przewidziane. Za zaoszczedzone 10 milionów zrobić porządne
                    lodowisko kryte, i jeszcze sporo by zostało. Mozna by trasy biegowe zrobić,
                    rózne rzeczy żeby tak jak mowisz Przemyśl miał oferte zimową.

Co do aquaparku, rozmawiałem kiedyś z 1 Ukraińcem, włascicielem sporego biura
                    turystycznego, powiedział mi ze Ukraińcy uwielbiają aquaparki, jak jadą do
                    Paryża to tylko Disneyland i aquapark i hipermarkety. Moglibyśmy mieć 2 z tych 3
                    rzeczy u nas i przyciągnąc sporo turystów.

Reasumując: w naszym 7 cudzie nie chodziło o dobro Przemyśla ale o zrobienie
                    czegokolwiek byle uzasadnić swoje trwanie przy władzy. W momecie kiedy -wycofali
                    sie inwestorzy prywatni, padły fatalnie napisane wnioski do UE (bo Rzeszów był
                    przychylny, rozmawiałem z gościem który jest szefem od tych projektów, był całym
                    sercem za ale jak sie wyraził nie da sie przepchać gówna kiedy inni piszą
                    wnioski)i przyczepił się konserwator trzeba było co najmniej zmodyfikować
                    projekt a nie brnąć w to bagno finansowe.

Te inwestycje które wymieniasz, jak np metro służą wszystkim mieszkańcom danego
                    miasta, wyciąg narciarski służy garstce narciarzy, bo znowu ile oób w Przemyślu
                    stać na drogi sprzęt i jeszcze droższe karnety?

Co do nicka taki sam dobry jak twój , człowieku o który chowasz sie za laptopem
                    mackintosha
                    • Gość: anal_fabeta Re: Wyciąg już działa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 12:01
                      co za frajer czym się jeszcze pochwalisz prostaku
                      • Gość: qwerty Re: Wyciąg już działa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 12:05
                        Czym sie pochwale? Wychowali mnie inteligentni i kulturalni ludzie żeby nie
                        obrażać obcych ludzi, szczególnie jesli ich nawet nie znam. I zazddrość nie jest
                        tu wytłumaczeniem Panie Fabeta
                    • Gość: Imac Re: Wyciąg już działa IP: 87.207.211.* 21.01.06, 17:28
                      Świetny przyczynek do dyskusji. Już na wstępie zaznaczasz, że jeździsz na
                      nartach lepiej niż 99% mieszkańców. Potem zaznaczasz, że stać Cię na więcej niż
                      resztę, a w ogóle to mieszkasz w Przemyślu bo jest fajnie i Ci dobrze płacą.
                      Rozumiem, że cierpisz na niedostatki autorytetu?
                      Gdybym chciał być złośliwy, to napisałbym, że jest BARDZO
                      mało miejsc gdzie w Przemyślu mogliby płacić więcej niż choćby w Krakowie czy w
                      Warszawie, więc jest to cokolwiek podejrzane.
                      Gdybym chciał być bardziej złośliwy napisałbym że chęć kreowania sobie
                      autorytetu na podstawach pozamerytorycznych ("stać mnie na wszystko") jest
                      właśnie bardzo, że użyję Twojego sformułowania, "zaściankowa"

No ale cóż.

Udzieliłeś odpowiedzi "skąd się wziął" wyciąg narciarski. Ciekawa teoria, z tym
                      że wyciąg narciarski w tym miejscu istniał już przed laty. Ciągle się mówiło o
                      jego reaktywacji, ale jakoś nikt nie mógł tego zrobić. Dlatego Twoja teoria
                      jakoby był to chwilowy impuls jest bardzo infantylna i charakterystyczna właśnie
                      dla ludzi o wzmiankowanym (zaściankowym) sposobie myślenia.

Widzę, że poza wyciągiem nie podoba Ci się nic. A przecież ten, jak piszesz
                      "szpital dla Lublina" nie jest pusty. Nie zmieściły się w nim nawet wszystkie
                      oddziały. Pomijając fakt, że budowę zaczęto za Gierka. Fakt, że (pomijając
                      kwalifikacje przemyskich lekarzy) wreszcie jest czysto i w miarę nowocześnie też
                      pewnie Ci przeszkadza. To samo z oczyszczalnią ścieków. Pewnie nie zauważyłeś że
                      stara nie spełniała już norm. Rozumiem, że tak intensywnie jeździsz na nartach i
                      spełniasz swoje konsumpcyjne potrzeby, że na informacje lokalne nie masz już
                      czasu. Rozumiem, że rozumujesz, że skoro Warszawa wyrzuca 70% ścieków (jeszcze
                      niedawno 100%) prosto do Wisły, to Przemyśl też mógłby. Ja jestem całkowicie
                      odmiennego zdania.

A teraz o wyciągu: użyłeś ironicznego porównania porównania do Kitz, co (jak mam
                      nadzieje wiesz) jest zaupełnie nieadekwatne biorąc pod uwagę ilość i długość
                      tamtejszych wyciągów. Ty się złapałeś za głowę widząc wyciąg, a ja stwierdziłem,
                      że wreszcie skończono z prowizorką, decydując się na coś trwałego.
                      A 10 mln na kryte lodowisko ("i jeszcze dużo by zostało") jest kwotą mało
                      realną. Poza tym, że lodowisko może być wybudowane absolutnie wszędzie, nie
                      potrzeba do niego stoku. Nie słyszałem też, aby ktoś wybierał się na weekend aby
                      pojeździć na łyżwach, bo zimą lodowiska są w prawie każdym mieście. Za to ludzie
                      wybierają się na narty, nawet na takie małe stoki jak Arłamów. Co do tras
                      biegowych to mogą być one uzupelnieniem (zresztą bardzo dobrym) ale nie
                      podstawową ofertą.

Zadziwia mnie też twoja wiedza na ten temat, rozmowy na które się powołujesz z
                      osobami przyjmującymi wnioski o dofinansowanie. Czyżbyś sam nie był w tym osobą
                      bezstronną?

> Te inwestycje które wymieniasz, jak np metro służą wszystkim mieszkańcom danego
                      > miasta, wyciąg narciarski służy garstce narciarzy, bo znowu ile oób w Przemyślu
                      > stać na drogi sprzęt i jeszcze droższe karnety?

Jak widać, stać na to coraz więcej ludzi, powstaje coraz więcej wyciągów i coraz
                      więcej ludzi jeździ na nartach. To co mówisz, to w najlepszym wypadku populizm,
                      skąd ta troska o masy, skoro tak gorliwie zaznaczyłeś że "stać cię na to , aby
                      jeździć tam, gdzie masz ochotę".

Łódź buduje sobie halę sportową na 10 tysięcy widzów, ile procent z jej 800
                      tysięcy mieszkańców jest stałymi widzami halowych imprez sportowych? (zwłaszcza
                      że to nie pierwsza hala w tym mieście)

> Co do nicka taki sam dobry jak twój , człowieku o który chowasz sie za laptopem
                      > mackintosha

Jeśli już, to nie mackintosha, lecz apple. Różnica polega na tym, że piszę od
                      lat na tym forum i większość osób mnie tu zna, a osób podpisujących się "qwerty"
                      jest na tym forum (i na wszystkich innych) wiele.
                      Myślę, że moim słowom dodaje też wiarygodności fakt, że nigdy nie należałem do
                      zwolenników obecnego prezydenta prezydenta.

Jedyne czego nie lubię, to zacietrzewienie, żeby znowu użyć Twojego ulubionego
                      sformułowania, zcietrzewienie zaściankowe.
                      • Gość: q Re: Wyciąg już działa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 17:52
                      • Gość: qwerty Re: Wyciąg już działa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 18:53
                        Imac gdzie ty żyjesz?, jak w Przemyślu to chyba dawno z domu nie wychodziłeś.
                        Przemyski szpital na Monte to pasmo porażek, pomijajac to że jest tam w miare
                        czysto i ciepło jest to "instytut magii i czarów" bądź "umieralnia", zależy kogo
                        spytasz. A od strony inwestycyjnej bo był czeski film z karuzelą łapówkarzy i
                        wyknonawców, pomyłkami w zakupach, pomyłkami w wykonaniu i kosztami za które
                        mozna by postawić CZMiD conajmniej.
                        pisze że wodociągi mogłyby Warszawe obsłużyć bo są przerośnięte. Jak myslisz,
                        dlaczego woda i ścieki sa w Przemyślu najdroższe w regionie? Właśnie dlatego że
                        budowniczy robili to na zasadzie im większe tym lepsze, a teraz koszty stałe
                        utrzymania tego molocha ponosza wszyscy.
                        I właśnie to zobaczyłem na stoku, kolejną inwestycje "po Przemysku", za dużą w
                        stosunku do samego stoku, prowadzoną z kosmiczną rozrzutnością. Sam pomsł nie
                        jest zły, fajnie zabrać narty na ramie, przejść 500m i pojeżdzić, ale tak samo
                        jak w przypadku kończenia szpitala i budowy oczyszczalni nikt nie patrzył na
                        koszty, na zasadzie "koncepcja jest słuszna, kto nie z nami ten wróg, a podatnik
                        zabuli". I jeszcze jedno, przemyśl nie stanie sie 2 Kitz, ani nawet 2 Krynicą, w
                        zwiazku z czym nie bedzie najazdu turystów z całej Polski na 800 metrowy łatwy
                        stok, nawet jeżeli jest krzesełko. Przyjedzie Jarosław Leżajsk i tym podobne
                        okolice, zostawią troche kasy na bilety, troche na piwko i gryla u dyżurnego
                        Gastronoma (był konkurs ofert czy było jak zwykle?) i wrócą do domu. Jako
                        podatnik i to spory bede zadowolony jeśli to cudo będzie za pare lat wychodzić na 0

A jaką proponujesz teorie skąd sie wział wyciąg? Był tam ze 25 lat temu i co,
                        skąd wzieła sie teoria reaktywacji? Z tego co ja wiem właśnie kilku entuzjastów
                        zaraziło Prezia (który notabene dopiero ostatnio pojechał uczyc sie na nartach
                        jeździć), zaprosili zanego Narciarza, wzieli go do Włoch i juz hura, budujemy
                        wielki wyciag. Tłumaczenie dlaczego akurat to odbyło sie w żenujący sposób kiedy
                        już praktycznie było za późno żeby cokolwiek zmienić.
                        Pytam, czy były konsultacje społeczne, sonda w ŻP, czat z Preziem, cokolwiek?
                        Narciarstwo piękny sport ale większość przemyslan pływać nie umie! A dzieci mają
                        kręgosłupy jak pytajniki.
                        Kompletny sprzet dla 1 dzieciaka nawet używany kosztuje minimum 1000, dodaj do
                        tego co najmniej 50 za dzień jeżdzenia, naprawde wszystkich na to stać? Może si
                        ei przechwalałem, po to żebyś nie pomyślał że uskarża sie gołodupiec którego nie
                        stać i innym odbiera przyjemność. I to że świetnie zarabiam w prywatnej firmie
                        nie zmienia faktu że szlag mni trafia jak słysze peany na cześć sukcesu, z
                        którego większość przemyślan bedzie tylko kredyty spłacać.

Skoro stok to taki sukces proponuje aby wszyscy którzy sie tu zachwycali
                        odpowiedzieli tej garstce malkontentów na następujęce pytania:
                        - dlaczego nie udało się namówić żanego inwestora prywatnego?
                        - dlaczego unia nie dała ani grosza? albo raczej dlaczego nie udało się napisać
                        dobrego wniosku o pieniądze?
                        - po co mostki na górze i dole, znacznie podrażające inwestycje i po co KL1
                        które już z założenia będzie deficytowe?
                        czekam na argumenty, pozdrawiam rozsądnych
                    • kileer Re: Wyciąg już działa 21.01.06, 18:23
                      orientujesz sie - jaki był koszt tego cacka (toru) - gdzies mozna zerknac na
                      kosztorys - czy dzis juz tylko w obiegu sa futurystyczne dane dotyczace
                      planowanych zysków?

dla porównania podam koszt inwentycji jarosławskich patałachów - 14 mln -
                      basen - 6 lat tragedii - nie wiem czy w tym wypadku ktokolwiek liczy jakies
                      zyski

pozdrawiam
                      • Gość: qwerty Re: Wyciąg już działa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 18:59
                        Z tym torem to byl sarkazm. na razie w obiegu są tylko futurystycze dane
                        dotyczące zysków stoku, pi razy b. duże drzwi (patrz dzisiejsza wypowiedź p.
                        Zamirskiego, szefa posir-u "Koszty poznamy na wiosne", dobre:)
                        "Wolałbym" taki basen jak w J., troche taniej i w 2 lata, ale przyznasz że nasze
                        patałachy są w lepszym gatunku?
                        • kileer Re: Wyciąg już działa 22.01.06, 17:47
                          nie znam az tak dobrze tych waszych patałachów - ale ogólnie z tym torem to nie
                          jest głupie - naprzykład dlatego ze isnienie jego napedzac moze kilka innych
                          dziedzin uslugowych w przemyslu,

jaroslawski basen który nota bene powstawal 6 lat ani nie ma zadnej stopy
                          zwrotu zni nic ie dzieki niemu nie rozwinie - tylko ze w jarosławiu jest dosc
                          silne lobby sporowe które wymusiło tainwestysje - teraz koszykarze i
                          szczypirnistki maja gdzie sie pluskac za pieniadze podatników,

a tor to kasa dla wlascicieli kiosków z kababed , motelików, barów itd, zyski
                          nie leza tylko na stoku,

dzieki nie mu takie ladne miasto jak przemysl moze stac sie miastwem
                          turystucznym

czyli co nie dowiem sie z nikad jaki byl koszt tego przedsiewziecia??

pozdrawiam
                  • Gość: małolat Re: Wyciąg już działa IP: *.ptvk.pl 21.01.06, 12:19
                    W pełni popieram Imac!!
                  • Gość: /root Re: Wyciąg już działa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 12:50
                    Nawet jakby zrobili aquapark to znajdą się zaraz osoby mówiące: A dlaczego nie
                    hala sportowa?
                    • Gość: qwerty Re: Wyciąg już działa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 13:06
                      Ja tylko mówię: a dlaczego nie coś co bedzie służyło wszystkim, także mniej
                      zamożnym mieszkańcom Przemyśla i okolic, i przez cały rok a nie 2 miesiace. I
                      przyczyni sie do podniesienia poziomu zdrowia przemyskiej cherlawej młodziezy
                      jak np. basen gdzie się da pływać. To że żeby sobie kulturalnie popływać trzeba
                      jeżdzić do Jarosławia to skandal.
                      Ale teraz to już tylko płakanie nad rozlanym mlekiem. Ja bym sobie tylko życzył
                      wizyty NIKu zeby sprawdzili ile z tych 14 milionów poszło na łapówki i remont
                      nowozakupionego lokum Prezia, bo że poszło to wiem.
                      • Gość: ytrewq Re: Wyciąg już działa IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 21.01.06, 14:57
                        "Popieram, Rychu. Takie wypowiedzi są wyraźnie "pod publiczkę" (jeden z autorów
                        tej hurrarelacji wie co robi, bo szykuje się do pracy w magistracie). Jak mówią
                        Amerykanie, pozywiom, uwidiem."

Który, który????
                      • Gość: voyto Re: Wyciąg już działa IP: *.chello.pl 21.01.06, 15:11
                        NIK ma podobno dużo roboty...i potrwa to może kilka lat zanim to ustali. ABW
                        proponuje powiadomić, mam informacje, że zajmą się szybko kazdym zgłoszeniem.
                        Poza tym władze regionu rzeszów tylko czychają na jakiekolwiek fakty
                        obciazające skorumpowane władze...więc do dzieła!
                        • Gość: Styczen Re: Wyciąg już działa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 10:16
                          Mowimy o turystyce, a moze alternatywa jest postawienie jakiegos nowego pomnika
                          a obok skarbonki. To powinno byc naprawde dochodowe. Pozdrawiam wszystkich
                        • Gość: MISIA Re: Wyciąg już działa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.06, 15:04
                          VOYTO !!! ZAMÓW SOBIE MIEJSCE W ŻURAWICY - TY MUSISZ SIĘ LECZYĆ, TO JEST AGONIA
                          UMYSŁOWA.
                          • Gość: JP I Re: Wyciąg już działa IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 23.01.06, 18:04
                            Wyciąg kosztował, jak na realia przemyskie, krocie. W interesie jego gorących
                            orędowników jest zarobić tej zimy jak najwięcej, aby zminimalizowac pewne
                            raczej straty w sezonie. Sięgnięto po "najprostszy" sposób, czyniąc wyciąg
                            jednym z najdroższych ...w Polsce (3,5 zł), a z drugiej strony szykuje się
                            ustny "wysyp" darmowych karnetów (150,200,250 a może i więcej?). I kto je
                            otrzymuje? Ludzie bardzo dobrze sytuowani, którzy na wyciągu w Przemyślu zarobi
                            ą nie więcej, bo nie stracą na wyjazdach do Austrii, Włoch czy Szwajcarii (w
                            najgorszym razie na Słowację). Ta "śmietana", gdyby miała choć za grosz
                            poczucia obywatelskiej uczciwości, powinna podziekować za "frajerskie" jazdy i
                            sięgnąć do portfela, a tymczasem bezczelnie wyciąga łapy po darmochę. Co
                            więcej,"swoi" dostają 10-przejazdowe karnety (dodruk czy prywatna inicjatywa?),
                            są już podobno "sposoby", aby za dychę pojeździć tak, jak za 30 złotych. Za
                            friko jeżdżą całe rodziny i wszyscy znajomi królika. Jest jeszcze czas, aby
                            powiedzieć "STOP". Tej zimy nie powinno byc ani jednego darmowego karnetu, może
                            w nastepnym sezonie, ale nie teraz, panowie!

• Gość: nieżyt Re: Wyciąg już działa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.06, 21:25
                              Voyto,jakiś zmasowany atak na ciebie.W różnych wątkach,od nieznanych(dotychczas
                              forumowiczów?),czyżbyś poruszał niewygodne dla kogoś tematy?!
                              • Gość: voyto Re: Wyciąg już działa IP: *.chello.pl 23.01.06, 21:35
                                niestety...
                                a moim celem jest jedynie coś zmienić na lepsze...nie identyfikuję się z żadnym
                                ugrupowaniem politycznym (kiedyś sympatyzowałem z SLD jak każdy zauważył, teraz
                                jestem za nawet PISowcem, byle miał pomysł i predyspozycje do rzadzenia),
                                wypunktowuję jedynie ciemnotę i niezaradność...Pewnie, może krytykować jest
                                łatwo...ale rzeczowa krytyka jest akurat bodźcem do działania. na razie fala
                                krytyki wobec mnie...a dlaczego nie ma nam się żyć lepiej?
                                Wyciąg na przykład. Nie popierałem tej inwestycji...ale miło że jest, każdy
                                przejaw walki o mieszkańca czy turystę zasługuje na poparcie. Ale jesli nie
                                będzie osób które chcą zmian...to będzie tak jak jest...MARAZM...A miasto o tak
                                bogatej historii i tradycji zasługuje na więcej...Pozdrawiam wszystkich
                                forumowiczów
                      • Gość: Imac Re: Wyciąg już działa IP: *.chello.pl 23.01.06, 23:20
                        > Ja tylko mówię: a dlaczego nie coś co bedzie służyło wszystkim, także mniej
                        > zamożnym mieszkańcom Przemyśla i okolic, i przez cały rok a nie 2 miesiace.

Wciąż jesteś dyskretnym populistą :-)
                        Czy nie zauważyłeś, że nie ma obiektów, które by służyły wszystkim?
                        Metro w Warszawie: z Bielan na Ursynów, a dlaczego nie na Bemowo? albo na Białołękę?
                        Autostrada: wielu osób nie stać by nią jeździć
                        Baseny: bilety też są drogie i nie wszyscy lubią w nich pływać
                        Hale sportowe: nie wszyscy są sportowcami, kibicami halowych sportów, albo
                        odwiedzają targi i konferencje
                        Filharmonia : (przykład z Łodzi, Samoobrona mówiła: ludzie głodują, a wy
                        filharmonię budujecie!)
                        Teatr: według statystyk do teatru chodzi zdecydowana mniejszość populacji.
                        Korty tenisowe: tenis to sport elitarny, sprzęt jest drogi, kogo na to stać
                        Muzeum w Przemyślu: (zasłyszane na ulicy: a po co to komuś?)
                        Remont ulicy: a co ja z tego mam, skoro to nie w mojej dzielnicy?
                        Ścieżki rowerowe: rowerzyści stanowią mniejszość, ale czy to znaczy, że mamy
                        budować wyłącznie drogi?
                        Nowy most: przyda się, ale conajmniej 50% mieszkańców nie będzie nim chodzić,
                        ani jeździć, bo nie będzie im po drodze. Czy z tego coś wynika? Bo wg mnie nic.

Jeśli tak bardzo chcesz dogodzić wszystkim, albo choć statystycznej większości,
                        to : sprzedawaj tanio alkohol i papierosy, otwórz dyskotekę, albo zainwestuj w
                        telewizję.
                        Tylko że nie na tym polega zarządzanie, ani "misja" władzy publicznej.
                        Dlatego miasta inwestują w hale, budują teatry, filharmonie, muzea, baseny, a
                        nawet stoki narciarskie.
                        Zarządzanie miastem to też kreowanie potrzeb, czego zdajesz się nie dostrzegać.
                        Nie ma obiektów DLA WSZYSTKICH.
                        • Gość: qwerty Re: Wyciąg już działa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 23:57
                          oczywiście, jeszcze sie taki nie urodził... ALE można wybierać priorytety,
                          powiedzieć sobie potrzebne jest to,to i to ale stac nastylko na to i na to.
                          Przemśl jest zaniedbany na wielu polach, "coś" sie ruszyło za obecnej władzy i
                          chwała im za to ALE wybierając wyciąg wybrano coś co wg mnie plasuje si emniej
                          więcej pośrodku na liście potrzeb, wyżej od filharmonii (mamy zresztą 2 w
                          okolicy Rzeszówi Lwów, nie jest tak źle) ale zdecydowanie niżej od pożądnego
                          basenu czy aquapqrku, czy nawet lodowiska bo obecne to kpina podobna do niecki
                          udającej basen
                          Są też takie drobiazgi jak most, obwodnica, remont dróg, też by sie przydało. NA
                          dodatek jak wynika z opublikowanego budżetu 2006 Przemyśl gwałtownie się
                          zadłuża, i wydawanie 14 milionów na wyciąg wydaje mi się mieć 1 cel: pokazać
                          wyborcom "to jest Miś na miare naszych możliwości" Czy naprawde turysta musi
                          wieźć tyłek od samego parkingu, w wielu kurortach trzeba sie troszeczke
                          przespacerować do kolejki i nikt nie robi dramatu. Stok jest dość plaski i łatwy
                          nawet w górnej częsci, nikt nie będzie jeździł w dolnej części, bo tam jest
                          płasko, w takim razie po co KL1? Można by tak długo ale jak widze wszyscy maja
                          to gdzieś, w końcu "za moje tego nie robili" Otóż ten "Miś" powstał rownież za
                          twoje pieniądze Imac, i teraz za twoje jak słysze przemyskie elity władzy wożą
                          tyłki za darmo.
                          I tylko troche mi żal, że pod hasłem "robienia czegoś dla miasta" kryje się tyle
                          marnotrastwa, korupcji i arogancji władzy, a jak mawia klasyk Kurski "ciemny lud
                          to kupił"
                          • Gość: Imac Re: Wyciąg już działa IP: *.chello.pl 24.01.06, 01:41
                            Problem w tym, że ani basen, ani lodowisko nie przyciągną nikogo poza
                            Przemyślanami. A Aquapark jest większą ekstrawagancją od stoku. Nie kojarzę
                            małych miast posiadających aquapark, czy to nie symptomatyczne?
                            Jarosław (jak to już napisano) zainwestował w porządny basen i też nie wszyscy
                            są zadowoleni. Nie widać też pielgrzymek ludzi z okolicy.
                            Jedynym małym miastem posiadającym aquapark są Polkowice - ale oni mają siedzibę
                            KGHM Polska Miedź i stać ich było na to, aby kupić sobie (oficjalnie) powiat
                            podczas wprowadzania reformy administracyjnej.

Co do parkingu, to śmiem twierdzić, że to konieczna inwestycja, bo w pobliżu nie
                            ma zbyt wielu parkingów. Raptem jeden przy Polonii i drugi przy Gromadzie, ale
                            są one po prostu małe. Miejsc parkingowych w centrum ciągle brakuje.

Zgadzam się natomiast, że podział na dwa odcinki, konieczność przesiadania się,
                            stąd konieczna podwójna mechanika i słaby końcowy (dolny) odcinek są
                            nieprzemyślane, a raczej zrobione trochę na siłę.
                            Z tym że wybaczam to prezydentowi. Za długo napatrzyłem się na całkowity marazm,
                            brak JAKIEJKOLWIEK inicjatywy w tym mieście, marnowanie kolejnych szans, typowo
                            przemyskie awantury. Nie należę do fanatycznych zwolenników prezydenta Chomy,
                            ale też sądzę, że trzeba być ślepym, żeby nie zauważyć różnicy, że w mieście coś
                            się jednak dzieje, coś się zmienia.
                            Dlatego jak widzę te wszystkie domysły, intrygi i zawiść, podszyte umiejętnością
                            tworzenia finezyjnych teorii spisku na każdy temat i jak przypominam sobie
                            prezydentów Sawickiego i Majkę, to będę zawsze brał w stronę obecnego prezydenta.
                            Mam wrażenie że istnieje grupa ludzi, którzy zawsze narzekają i są w stanie
                            zakwestionować wszystko i wszystkich.
                            Mam nadzieję że wyjaśniłem moje stanowisko i dalsza rozmowa upłynie w
                            przyjemnniejszej atmosferze ;-)

Spojrzałem na to co napisałeś i przyszło mi do głowy, że nawet jeśli jest w tym
                            trochę marnotrawstwa i arogancji władzy (z czym się nie zgadzam) to jednak
                            ciągle się cieszę, że to jest i że nie budujemy kolejnego krzyża zawierzenia i
                            nie angażują nas spory o to czy knajpa na Sarym Mieście jest dokładnie 100
                            metrów od instytucji publicznej, których tam jest pełno, albo ile jest punktów
                            sprzedaży alkoholu. Może tego nie pamiętasz, ale ja pamietam, kiedy to miasto
                            żyło wyłącznie takimi sprawami, a misją prezydenta była walka z kawiarnianymi
                            ogródkami.Dlatego, mając w pamięci tamten czas, cieszę się że możemy rozmawiać o
                            wyciągu.
                            Nie wiem tylko czemu wszyscy mają taką krótką pamięć?
                            Pozdrawiam.
                            • Gość: qwerty Re: Wyciąg już działa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.06, 15:15
                              obawiam sie że wyciąg taż nie będzie atrakcją na skale większą niż kilka
                              ssednich powiatów, górka ma raptem 800 metrów, większa nie urośnie, inych miejsc
                              w okolicy nie ma więc nie będziemy nawet 2 Ustrzykami Dolnymi, o wiekszych
                              "kurortach" nie wspominajac.
                              Co do parkingu, jest potrzebny, nawet większy by sie przydał, ale wystarczyło
                              obok niego dać tabliczke "wyciąg 100m" i każdy by sie przespacerował, a miasto
                              by pare milonów zaoszczędziło. O przjazdach przez ulice i inych fanaberiach już
                              nawet nie bede wspominał bo widze że nawet najwieksi obrońcy stoku spuścili z tonu.
                              A aquapark były atrakcją, może nie taki wypasiony jak w Polkowicach albo
                              Krakowie ale mysle że rzeszowiacy by przyjeżdzali:)
                              Co do ś.p. Sawickiego i Majki to sorry ale to żaden argument. To tak jakby
                              powiedzieć że Kwasniewski był super bo Jaruzelski wprowadził stan wojenny a
                              Bierut ludzi mordował. Wiadomo że byli denni, i teraz jest lepiej, ale lepiej
                              nie znaczy dobrze, a ja bym chciał żeby było dobrze, żeby nie było tylko
                              gledzenia na sesji o służbie społeczeństwu, ale żeby budując taki wyciąg
                              budowali go jak dla siebie, dobrze i oszczędnie, tak aby jak najmniejszym
                              kosztem uzyskać jak największy efekt.Żeby zamiast natchnionych gadek o misji i
                              jakto łatwo byloby drogi łatać (to je dziadu załataj, Grunwaldzką i 3 Maja
                              chociaż bo to główne ulice!) było racjonalne gospodarowanie niewielkimi środkami
                              które są w budżecie.
                              A sam pomysł nie jest zły, zaraz jade pojeździć po południu i poruszać sie na
                              słoncu.
                              • Gość: ala Re: Wyciąg już działa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.06, 16:13
                                jestem pod wrażeniem - wspaniały obiekt PODZIĘKOWANIE DLA P. CHOMY ZA STRZAŁ W
                                DZIESIĄTKĘ
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka