Dodaj do ulubionych

***...świątecznie...***

11.12.02, 12:18
Strasznie ciekawa jestem Waszych wigilijnych, świątecznych tradycji i
zwyczajów. Ponieważ co region to inny obyczaj. A najbardziej ciekawią mnie
potrawy wigilijne... podpytuję znajomych rozsianych po Polsce i okazuje się
że jak kraj długi i szeroki tak dań jest wiele i różnych. Na przykład u mnie
jest zawsze i obwiązkowo kompot z suszu (mniam) ale już w jeleniogórskim
spotkałam sie z zupą z suszu! :)
Obserwuj wątek
    • ralston Re: ***...świątecznie...*** 11.12.02, 12:29
      Ja najbardziej pamiętam pieczone bułeczki z farszem z kapusty i grzybów. Mama
      czasem wkładała jeszcze do jednej bułeczki grosik na szczęście. Trzeba było
      uważać przy jedzeniu, żeby sobie przypadkiem zębów nie połamać :)
    • georghe Re: ***...świątecznie...*** 11.12.02, 12:52
      A u mnie w domu kolacja wygląda mniej więcej tak:
      - żurek z grzybami i "tłuczonymi" ziemniakami
      - pierogi ze śliwkami suszonymi, posypane cukrem
      - filet z ryby
      - makownik
      - kompot z suszonych owcoców (śliwek, jabłek ect.)

Więcej potraw nie pamiętam, żadnej nie żałuję i obiecuję zjeść w tym roku
      więcej.
      :)
      • gofa Re: ***...świątecznie...*** 11.12.02, 13:03
        a ja cały rok czekam na przepyszny barszyk z uszkami... barszczyk musowo na
        zakwasie! ... pycha...
      • Gość: Gwiazdka Re: ***...świątecznie...*** IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 11.12.02, 14:04
        A u mnie są makiełki,to takie danie z zachodniej Polski .Chałka moczona bardzo
        krótko w mleku i następnie wymieszana z makiem - przygotowanym jak na makowiec.
        I kocham świeta z piernikiem .Potrzebuję dobrego przepisu na piernik!
        Koniecznie musi być wilgotny i z bakaliami ! Pomóżcie!
        • Gość: Muminek Re: ***...świątecznie...*** IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 11.12.02, 23:47
          A ja uwielbiam łazanki i pierogi z kapustą i grzybami :)))
          Po tym oczywiście karp smażony i w galarecie. wszystkie potrawy postne. :))))
          • gofa Re: ***...świątecznie...*** 12.12.02, 11:40
            a czy u kogoś bywaja pierogi z kaszą gryczaną i białym serem, co? pycha :)
            • ralston Re: ***...świątecznie...*** 12.12.02, 18:27
              Z taką potrawą stykałem się na lubelszczyźnie, ale osobiście nie przepadam...
              • austinpowers Re: ***...świątecznie...*** 17.12.02, 08:24
                a ja to bym zjadł to wszystko, jak leci ;)
                • fazi Re: ***...świątecznie...*** 17.12.02, 08:57
                  Dobry..., tj. smaczny pomysł.
                  • Gość: Muminek Re: ***...świątecznie...*** IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 17.12.02, 18:11
                    I ja bym tam zjadł wszystko co na stole świątecznym :)))))))))))
                    • gofa Re: ***...świątecznie...*** 17.12.02, 18:17
                      aaa! wszyscy by jedli... ale przyznawac sie co kto gdzie jada nikt nie chce! a
                      może zupę migdałową?
                      • ssaczek Re: ***...świątecznie...*** 19.12.02, 01:03
                        U mnie tradycją są: barszczyk z uszkami i karpie na kilka sposobów, tyle tylko
                        że to na mnie spada kacia robota i jakoś tracę cały apetyt na rybkę, zapycham
                        więc gołąbki w sosiku grzybowym i krokieciki no i na deser SERNICZEK!!!!!!!!
                        PS
                        zaśliniłem się i idę coś przetrącić!
                        • gofa Re: ***...świątecznie...*** 19.12.02, 10:54
                          przetrącać coś o pierwszej w nocy? ssaczek! to się źle skończy... ale to
                          prawda... świąteczne smakołyki powodują wzmożenie apetytu... a może zamiast
                          karpia jakąś inną rybkę? :)
                          • Gość: KarpRyba Re: ***...świątecznie...*** IP: 213.76.135.* 19.12.02, 11:33
                            Bardzo, ale to bardzo polecam wszystkim inne rybki!

pozdrawiam,

KarpRyba
                            • gosia-s Re: ***...świątecznie...*** 19.12.02, 14:48
                              Gość portalu: KarpRyba napisał(a):

> Bardzo, ale to bardzo polecam wszystkim inne rybki!
                              >
                              > pozdrawiam,
                              >
                              > KarpRyba

Mnie się nie bój, karpia u nas się nie podaje. Za to pieczony pstrąg, ryba po
                              grecku i co najmniej dwa rodzaje śledzi obowiązkowo! :)))))
                              • ssaczek Re: ***...świątecznie...*** 19.12.02, 23:29
                                O tak! Ze wszystkich słodyczy śledzik najlepszy!!
                                • gofa Re: ***...świątecznie...*** 20.12.02, 09:09
                                  do tych słodyczy dodaj kutię :)
                                  • ssaczek Re: ***...świątecznie...*** KUTIA! 20.12.02, 09:48
                                    Ludzie jak macie kawałek to dajcie spróbować, tyle o tym słyszałem a nawet
                                    nigdy nie widziałem!
                                    • gofa Re: ***...świątecznie...*** KUTIA! 20.12.02, 10:16
                                      serio??? nie jadłeś kutii???? podrzucę trochę @ ;)
                                      • austinpowers Re: ***...świątecznie...*** KUTIA! 20.12.02, 11:19
                                        to ja też poproszę :)
                                      • Gość: daniel Re: ***...świątecznie...*** IP: proxy / *.mofnet.gov.pl 20.12.02, 13:22
                                        A u mnie (a raczej u moich Rodziców, bo od pewnego czasu jadam kolacje
                                        wigilijna z rodzina zony-jakos sie musimy podzielic swietami;-)) mama podaje
                                        tzw. kwas, czyli kwasna zupe grzybowa na wywarze z kiszonej kapustyt, z kasza
                                        jaglana, a to wszystko zagryza sie bulka z rodzynkami. Wiem, brzmi jak chory
                                        sen kucharza, ale naprawde jest dobre!
                                        Pozdrawiam gofe z Wawy!
                                        • Gość: Muminek Re: ***...świątecznie...*** IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 22.12.02, 22:18
                                          Gofa jest z BB a Gosia z W-wy, ale to co mówisz musi byc pyszne, a kutia jest
                                          zbyt tucząca :)))))
                                          • gofa Re: ***...świątecznie...*** 02.01.03, 16:13
                                            Gość portalu: Muminek napisał(a):

> Gofa jest z BB a Gosia z W-wy, ale to co mówisz musi byc pyszne, a kutia
                                            jest
                                            > zbyt tucząca :)))))

A! Sprostowanie! Pozdrowienia od Daniela były dla mnie - tylko pewnie chciał
                                            napisać od Daniela z Wawy a wyszło że dla Gosi z Wawy :)
                                            No ale już po świętach... jak tam żołądki? wspominają jakieś wspaniałości? bo
                                            mnie sie marzy znowu przepyszna zupa grzybowa.....
                                            • Gość: Muminek Re: ***...świątecznie...*** IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 02.01.03, 21:16
                                              Ooooooo!!!!!!!!! Gofcia wszystkiego najlepszego w Nowym Roku. A mnie sie marzą
                                              łazanki oraz pierogi z kapustą i grzybami:))))))))))
                                              • gofa Re: ***...świątecznie...*** 03.01.03, 10:01
                                                ...dziękuję - Tobie również wszystkiego dobrego :) a mnie sie marzy śnieg...
                                                czy u Was też taka paskudna pogoda? +8 , deszcz i halny... brrr... ale zima...
                                                • Gość: Muminek Re: ***...świątecznie...*** IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 03.01.03, 14:46
                                                  U mnie deszcz i -3 stopnie bierz łyżwy i startuj do mnie :)))))))))
                                                  • gosia-s Re: ***...świątecznie...*** 03.01.03, 15:03
                                                    Śnieg pada i od razu zamienia się w błoto. brrrr

A za łyżwy w deszczu thanks very much. :D
                                                  • Gość: Muminek Re: ***...świątecznie...*** IP: *.swiecie.sdi.tpnet.pl 03.01.03, 20:43
                                                    Nie wiem czy wiesz że woda zamarza poniżej 0 stopni :))))) lodowisko takie że
                                                    lepszego nie ma dookoła :)))))
                                                    Ale Gosiu zapomniałem Ci życzyć wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)))))))))))
                                                  • Gość: wook Re: ***...świątecznie...*** IP: *.dip.t-dialin.net 09.01.03, 12:21
                                                    a u mnie drodzy tez juz jest lekka zima tzn troszke sniegu i malutki mrozik a
                                                    jeszcze tydzien temu +12 sloneczko znaczy "piekna wiosna tej zimy".
                                                    Wszystkiego dobrego w tym Nowym 2003, wszelkiej pomyslnosci i radosci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka