Dodaj do ulubionych

prawa autorskie

IP: *.brnt.cable.ntl.com 24.07.06, 17:32
Poniewaz UM nie raczyl mi odpowiedziec to moze ktos z Was wie: czy
wykorzystanie nazwy miasta i ewentualnie herbu podlega w jakis sposob prawom
autorskim? czy wykorzystujac nazwe miasta lub/i herb mam obowiazek wnosic
jaies oplaty na rzecz UM. Jesli tak, to jaka jest podstawa prawna ewentualnych
oplat?
Dziekuje za merytoryczne odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • Gość: Jerry Re: prawa autorskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.06, 17:44
      Na wykorzystanie herbu miasta musisz posiadać zgodę Prezydenta Miasta. Jest za
      to jakaś niewielka odpłatność (chociaż nie jestem tego pewien). Prezydent może
      też odstąpić od opłat.
      • Gość: Demon1903 Re: prawa autorskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 20:56
        Człowieku jak jesteś rodowitym i zarazem mieszkancem Przemyśla to jego nazwę
        możesz używać do woli. Ponoć U.M zastrzegł sobie prawa do herbu ale...czy urząd
        zaprojektował i stworzył ten herb ? Każdą sprawę w sądzie z nimi wygrasz. My
        jako mieszkańcy Przemyśla mamy tez do tego największe prawo ! Czy jak by
        Prezydent i jego zastepcy byli ( a tak w Polsce bywa) zamiejscowi to w takim
        razie jakie by oni wogóle mieli do tego prawo aby nam rodowitym mieszkańcom
        ograniczać to co jest nasze.
        • Gość: xxx Re: prawa autorskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 21:06
          Prawda jest bolesna jest uchwała Rady Miejskiej która normuje te sprawy i ona
          określa ile to kosztuje nie jest to dowolne trzeba napisać podanie zaplacic 5 zł
          i dostaniesz odpowiedź.
          • Gość: aaa Re: prawa autorskie IP: *.brnt.cable.ntl.com 24.07.06, 21:12
            Jestem rodowita przemyslanka ale nie mieszkam juz w Przemyslu. Chce uzywac nazwy
            Przemysl i/lub herbu miasta do celow, jak to sie ladnie okresla, komercyjnych.
            Co do pisania podania: o co mam pytac w podaniu? O numer uchwaly Rady Miejskiej
            w Przemyslu? Chyba mylisz pojecia. Jesli ktos przychodzi do urzedu zapytac np. o
            cos, to chyba nie kaza mu pisac podania z pytaniem?
            A pytam na forum, gdyz urzad, uzywajac kolokwializmu, olal moje pytanie wyslane
            mailem.
            Pozdrawiam
            • Gość: xxx Re: prawa autorskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 21:26
              nie zrozumiałaś mnie zwrócić się z podaniem o wyrażenie zgody na używanie herbu
              miasta Przemyśla.
            • Gość: Demon1903 Re: prawa autorskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 21:26
              Ludzie ! Czy Wy mieszkaliście albo też mieszkacie w puszczy? Poczytajcie troche
              i pomyślcie zarazm. Ja na swoich stronach używam zarówno nazwy jak i herbu i o
              nic sie nie martwie. Po to są ustawy. Proszę oto cytat z ustawy (konstytucji) :

" Na podstawie art. 4 pkt 1 i 2 ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie
              autorskim i prawach pokrewnych (tekst jednolity z 2000 r.: Dz. U. Nr 80, poz.
              904 ze zm.) nie stanowią przedmiotu prawa autorskiego akty normatywne, ich
              projekty, urzędowe dokumenty, materiały, znaki i symbole. Powyższa grafika
              należy do tej grupy, a zatem nie jest przedmiotem prawa autorskiego (należy więc
              do public domain).
              Wykorzystanie tej grafiki w niektórych kontekstach mogą regulować osobne przepisy."

------Jeżeli chodzi o te tzw. "konteksty" to o wykorzystywanie nazwy jak i hrby
              np. do tzw. "niecnych" celów...Chyba wszystko jane???!!!
              • Gość: aaa Re: prawa autorskie IP: *.brnt.cable.ntl.com 24.07.06, 22:01
                Demon nie masz sie co zloscic. Wole sie upewnic bo jesli mam w cos wpakowac
                kilkadzisiat tysiecy pln, to wole byc pewna do konca. Przejrzalam kilkanasie
                stron, ktore opisuja podobne sytuacje ale niestety na zadnej nie jest napisane,
                czy trzeba zgody czy nie, gdyz jest odsylacz do do osobnych przepisow w sprawie
                "kontekstow". Niestety nie ma odsylacza do tego gdzie szukac tych dodatkowych
                przepisow. Niemniej jednak dziekuje wszystkim, ktorzy starali sie pomoc.
                ps. Czy mam rozumiec, ze slowo "Przemysl" moge wykorzystywac do woli w celach
                komercyjnych nawet bez informowania UM?
                • Gość: aaa Re: prawa autorskie IP: *.brnt.cable.ntl.com 24.07.06, 22:13
                  Pochwale sie jaka jestem madra> W statucie miasta jest tylko mowa o hherbie,
                  wiec rozumiem, ze nazwy moge uzywac bez problemow. A z drugiej strony zastanawia
                  mnie co z herbem. W statucie jest herb czarno- bialy, z korona i napisem pod
                  tarcza. Czy to oznacza ,ze bez korony, napisu i w wersji kolorowej moge go
                  uzywac do woli? :).
                  • Gość: Demon1903 Re: prawa autorskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 22:33
                    Kobieto! Na litość Boska wyrażnie Ci napisałem łącznie z cytatem z Konstytucji.
                    Czym sie przejmujesz. Chyba nie chcesz herbu Przemyśla wywieżć na ksieżyc i
                    przymocować na jakiejś tam skale....:) Sorki. Nie masz się czego bać. Jakby co
                    zapraszam na gadkę "gg:4510743 (zawsze niewidoczny ale...)

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka