rychu_z_przemysla 09.04.03, 21:52 Rusza wyciag w Arlamowie- znowu po naszej drugiej zimie (niestety). www.rp.pl/dodatki/podk_030409/podk_a_13.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: !!!!!!!!promilek Re: Ile kosztuje zima? IP: *.ultimo.masq 09.04.03, 21:59 On tak definitywnie rusza ... a stanie kiedyś ? !!!!!!!!promilek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gryps Re: Ile kosztuje zima? IP: *.mszana-dolna.sdi.tpnet.pl 09.04.03, 23:14 nie wiedziałem, że dorobiliśmy się kolejnej grupy etnicznej zwanej "góralami bieszczadzkimi" Odpowiedz Link Zgłoś
gofa Re: Ile kosztuje zima? 09.04.03, 23:16 o w morde... faktycznie... jakiś spec to pisał jak nic, bynajmniej nie spec od górali... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gryps Re: Ile kosztuje zima? IP: *.mszana-dolna.sdi.tpnet.pl 09.04.03, 23:21 może chodziło mu o łemków? Ale z tego co wiem to raczej niewielu jeszcze mieszka w Bieszczadach Odpowiedz Link Zgłoś
gofa Re: Ile kosztuje zima? 09.04.03, 23:26 jakby chodziło o Łemków to by tak napisał... a strzelił sobie ot tak tych górali... chyba, że to przez złośliwość... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gryps Re: Ile kosztuje zima? IP: *.mszana-dolna.sdi.tpnet.pl 09.04.03, 23:32 raczej przez głupotę oraz nieuctwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!!!!!!!promilek Re: Ile kosztuje zima? IP: *.ultimo.masq 10.04.03, 22:33 Rąbnęło was ??? Łemkowie w bieszczadach >??? Odsyłam do miłośnika tego gat. nadludzi - prof. Jaruzelskiego z Uniwersytety Warszawskiego ... Lubi czasem historię wykładać ;) A czasem lubi po prostu się najebać jak stodoła z studentami ... (sorry za wulg.) !!!!!!!!promilek Odpowiedz Link Zgłoś
rychu_z_przemysla Re: Ile kosztuje zima? 10.04.03, 18:55 Gość portalu: gryps napisał(a): > nie wiedziałem, że dorobiliśmy się kolejnej grupy etnicznej zwanej "góralami > bieszczadzkimi" Ciekawostka: sa gorale ze Wzgorz Golan, moga byc i gorale z Bieszczad. :)))) To nie jest nazwa wlasna, gdyby nią byla to pisalibysmy ja duza litera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gryps Re: Ile kosztuje zima? IP: *.visp.energis.pl 10.04.03, 19:06 Górale, nazwa mieszkańców obszarów górskich, przeciwstawna do mieszkańców dolin - Lachów. W stosunku do sąsiadujących z nimi grup odróżniają się przede wszystkim formą gospodarki (hodowla i pasterstwo) i płynącą z izolacji większą samowystarczalnością. Surowy klimat gór, skalista, trudna do uprawy i niewydajna ziemia były powodem niedostatku, wyrabiały jednak w góralach zręczność, siłę i odwagę, a niedostępność gór - poczucie wolności. Zagospodarowywanie terenów górskich w Polsce (Karpat) rozpoczęło się w XIV w. (związane z lokacjami na tzw. prawie wołoskim) i szło dwutorowo: z jednej strony obcy element etniczny, napływający od strony Bałkanów (Wołosi) i stopniowo asymilujący się z napotykaną ludnością, z drugiej - ludność terenów podgórskich, która na skutek wyzysku feudalnego i przeludnienia dolinami rzek kierowała się na niezamieszkałe jeszcze tereny górskie. Wzmagający się ucisk pańszczyźniany stał się powodem licznych powstań górali (1630, 1651, 1670). W XVI-XIX w. formą oporu było także zbójnictwo. Proces zasiedlania terenów Karpat polskich, podziały administracyjne i własnościowe okresu feudalnego, spowodowały wytworzenie się na tym terenie licznych góralskich grup etnograficznych, różniących się między sobą m.in. strojem, gwarą, folklorem. Najbardziej charakterystyczną grupę stanowią Podhalanie, zamieszkujący kotlinę nowotarską u podnóża Tatr. Na wschód od nich wyodrębnić można: Spiszaków, górali pienińskich (szczawnickich), górali sądeckich, Łemków i Bojków. Beskid Zachodni zamieszkiwali: Zagórzanie, Babiogórcy, Orawiacy, górale żywieccy i górale śląscy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!!!!!!!promilek Re: Ile kosztuje zima? IP: *.ultimo.masq 10.04.03, 22:34 Aleś pojechał .. i tu zemsta ... : gryps w gwarze więziennej: a) list przesłany z więzienia lub do więzienia potajemnie b) daw. przedmiot wyjęty ukradkiem przez złodzieja z cudzej kieszeni i przekazany od razu wspólnikowi <od grypsać okradać, z niem. gripsen ts.> !!!!!!!!promilek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gryps Re: Ile kosztuje zima? IP: 62.29.232.* 10.04.03, 23:24 Javolh! Herr Promillek..... i tu zemsta: -promil || promille (niem. Promille z łc. pro mille ‘według tysiąca’) tysięczna część danej liczby, wartości. Odpowiedz Link Zgłoś
gofa Re: Ile kosztuje zima? 10.04.03, 23:47 zemsta jest słodka... encyklopedia praktyczna... chłopaki zadziorne ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gryps Re: Ile kosztuje zima? IP: 62.29.232.* 10.04.03, 23:57 czas na Gofę......................... goffo (słownik ogólny) adj nieporadny, niezdarny, niezgrabny - to z włoskiego, chi,chi,chi Odpowiedz Link Zgłoś
gofa Re: Ile kosztuje zima? 11.04.03, 00:04 i tu się grypsio mylisz: G.O.F.A.: Galactic Observation and Fighting Android ;) Odpowiedz Link Zgłoś
gofa Re: Ile kosztuje zima? 11.04.03, 00:05 zapomniałam o Tobie ;) G.R.Y.P.S.: General Robotic Youth Programmed for Sabotage Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gryps Re: Ile kosztuje zima? IP: 62.29.232.* 11.04.03, 00:11 języka w gębie zapomniałem z wrażenia, w życiu bym się tak nie rozszyfrował :):):):):) Odpowiedz Link Zgłoś
gofa Re: Ile kosztuje zima? 11.04.03, 00:12 ha! gofa Cię rozszeryfowała tfu znaczy rozszyfrowała ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gryps Re: Ile kosztuje zima? IP: 62.29.232.* 11.04.03, 00:20 "for sabotage" to napewno o mnie Odpowiedz Link Zgłoś
gofa Re: Ile kosztuje zima? 11.04.03, 00:23 G.R.Y.P.S.I.O.: General Robotic Youth Programmed for Scientific Infiltration and Observation Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gryps Re: Ile kosztuje zima? IP: 62.29.232.* 11.04.03, 00:34 no i nie mówiłem.....prawdziwa kobieta (czyt. dama) - zawsze ostatnie zdanie należy do niej....cha!cha!cha! Odpowiedz Link Zgłoś
gofa Re: Ile kosztuje zima? 11.04.03, 00:35 ot, lubię się droczyć, jakbym nic nie napisała, Twoje zdanie byłoby ostatnie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gryps Re: Ile kosztuje zima? IP: 62.29.232.* 11.04.03, 00:40 .....no i droczyć się lubi - nie mówiłem: 100% Odpowiedz Link Zgłoś
gofa Re: Ile kosztuje zima? 11.04.03, 00:41 aaa... pst... cicho sza... bo się znów wygadam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!!!!!!!promilek Re: Ile kosztuje zima? IP: *.ultimo.masq 12.04.03, 16:54 "Zszywane" dziewice się nie liczą ... !!!!!!!!promilek Odpowiedz Link Zgłoś
wook Re: Ile kosztuje zima? 12.04.03, 23:58 gofa! droczyć? to do niej nie podobne, ona tylko tak delikatnie Wam odpowiada, a ze akuratnie ma ostatnie zdanie to Wasza strata... (hihihi, obronca gofy - nie strzelać!!!) Odpowiedz Link Zgłoś
gofa Re: Ile kosztuje zima? 13.04.03, 00:52 właśnie... gofa, droczyć? absolutnie... niemożliwe... źle intencje odczytujecie... ja tylko z dżenetelmenami rozmawiam... a ostatnie zdanie mam... bo późno spać chodzę ...Wasza strata ;) wook... dzięki, to co z tym piwem, kiedy mam Cię zaprosić? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gryps Re: Ile kosztuje zima? IP: *.mszana-dolna.sdi.tpnet.pl 13.04.03, 01:36 obrońca.......za piwo Odpowiedz Link Zgłoś
gofa Re: Ile kosztuje zima? 14.04.03, 16:59 Gość portalu: gryps napisał(a): > obrońca.......za piwo zazdrośniku jeden... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wook Re: Ile kosztuje zima? 13.04.03, 21:03 gofa napisała: > wook... dzięki, to co z tym piwem, kiedy mam Cię zaprosić? ;) hmmm, dostosuję się:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gryps Re: Ile kosztuje zima? IP: *.visp.energis.pl 14.04.03, 18:52 .........o i na dodatek skuteczny Odpowiedz Link Zgłoś
gofa Re: Ile kosztuje zima? 14.04.03, 19:31 zawsze jestem, nie zawsze mnie widać ;) Odpowiedz Link Zgłoś