Dodaj do ulubionych

Ile kosztuje zima?

09.04.03, 21:52
Rusza wyciag w Arlamowie- znowu po naszej drugiej zimie
(niestety).
www.rp.pl/dodatki/podk_030409/podk_a_13.html
Obserwuj wątek
    • Gość: !!!!!!!!promilek Re: Ile kosztuje zima? IP: *.ultimo.masq 09.04.03, 21:59
      On tak definitywnie rusza ... a stanie kiedyś ?

!!!!!!!!promilek
      • Gość: gryps Re: Ile kosztuje zima? IP: *.mszana-dolna.sdi.tpnet.pl 09.04.03, 23:14
        nie wiedziałem, że dorobiliśmy się kolejnej grupy etnicznej zwanej "góralami
        bieszczadzkimi"
        • gofa Re: Ile kosztuje zima? 09.04.03, 23:16
          o w morde... faktycznie... jakiś spec to pisał jak nic, bynajmniej nie spec od
          górali...
          • Gość: gryps Re: Ile kosztuje zima? IP: *.mszana-dolna.sdi.tpnet.pl 09.04.03, 23:21
            może chodziło mu o łemków? Ale z tego co wiem to raczej niewielu jeszcze
            mieszka w Bieszczadach
            • gofa Re: Ile kosztuje zima? 09.04.03, 23:26
              jakby chodziło o Łemków to by tak napisał... a strzelił sobie ot tak tych
              górali... chyba, że to przez złośliwość...
              • Gość: gryps Re: Ile kosztuje zima? IP: *.mszana-dolna.sdi.tpnet.pl 09.04.03, 23:32
                raczej przez głupotę oraz nieuctwo
                • Gość: !!!!!!!!promilek Re: Ile kosztuje zima? IP: *.ultimo.masq 10.04.03, 22:33
                  Rąbnęło was ???

Łemkowie w bieszczadach >???

Odsyłam do miłośnika tego gat. nadludzi - prof. Jaruzelskiego z Uniwersytety
                  Warszawskiego ...

Lubi czasem historię wykładać ;)
                  A czasem lubi po prostu się najebać jak stodoła z studentami ... (sorry za
                  wulg.)

!!!!!!!!promilek
        • rychu_z_przemysla Re: Ile kosztuje zima? 10.04.03, 18:55
          Gość portalu: gryps napisał(a):

> nie wiedziałem, że dorobiliśmy się kolejnej grupy
          etnicznej zwanej "góralami
          > bieszczadzkimi"

Ciekawostka: sa gorale ze Wzgorz Golan, moga byc i gorale
          z Bieszczad. :))))
          To nie jest nazwa wlasna, gdyby nią byla to pisalibysmy
          ja duza litera.
          • Gość: gryps Re: Ile kosztuje zima? IP: *.visp.energis.pl 10.04.03, 19:06
            Górale, nazwa mieszkańców obszarów górskich, przeciwstawna do mieszkańców
            dolin - Lachów. W stosunku do sąsiadujących z nimi grup odróżniają się przede
            wszystkim formą gospodarki (hodowla i pasterstwo) i płynącą z izolacji większą
            samowystarczalnością. Surowy klimat gór, skalista, trudna do uprawy i
            niewydajna ziemia były powodem niedostatku, wyrabiały jednak w góralach
            zręczność, siłę i odwagę, a niedostępność gór - poczucie wolności.

Zagospodarowywanie terenów górskich w Polsce (Karpat) rozpoczęło się w XIV w.
            (związane z lokacjami na tzw. prawie wołoskim) i szło dwutorowo: z jednej
            strony obcy element etniczny, napływający od strony Bałkanów (Wołosi) i
            stopniowo asymilujący się z napotykaną ludnością, z drugiej - ludność terenów
            podgórskich, która na skutek wyzysku feudalnego i przeludnienia dolinami rzek
            kierowała się na niezamieszkałe jeszcze tereny górskie.

Wzmagający się ucisk pańszczyźniany stał się powodem licznych powstań górali
            (1630, 1651, 1670). W XVI-XIX w. formą oporu było także zbójnictwo. Proces
            zasiedlania terenów Karpat polskich, podziały administracyjne i własnościowe
            okresu feudalnego, spowodowały wytworzenie się na tym terenie licznych
            góralskich grup etnograficznych, różniących się między sobą m.in. strojem,
            gwarą, folklorem.

Najbardziej charakterystyczną grupę stanowią Podhalanie, zamieszkujący kotlinę
            nowotarską u podnóża Tatr. Na wschód od nich wyodrębnić można: Spiszaków,
            górali pienińskich (szczawnickich), górali sądeckich, Łemków i Bojków. Beskid
            Zachodni zamieszkiwali: Zagórzanie, Babiogórcy, Orawiacy, górale żywieccy i
            górale śląscy
            • Gość: !!!!!!!!promilek Re: Ile kosztuje zima? IP: *.ultimo.masq 10.04.03, 22:34
              Aleś pojechał .. i tu zemsta ... :

gryps

w gwarze więziennej:

a) list przesłany z więzienia lub do więzienia potajemnie

b) daw. przedmiot wyjęty ukradkiem przez złodzieja
              z cudzej kieszeni i przekazany od razu wspólnikowi

<od grypsać okradać, z niem. gripsen ts.>

!!!!!!!!promilek
              • Gość: gryps Re: Ile kosztuje zima? IP: 62.29.232.* 10.04.03, 23:24
                Javolh! Herr Promillek..... i tu zemsta:

-promil || promille (niem. Promille z łc. pro mille ‘według tysiąca’) tysięczna
                część danej liczby, wartości.
                • gofa Re: Ile kosztuje zima? 10.04.03, 23:47
                  zemsta jest słodka... encyklopedia praktyczna... chłopaki zadziorne ;)
                  • Gość: gryps Re: Ile kosztuje zima? IP: 62.29.232.* 10.04.03, 23:57
                    czas na Gofę.........................

goffo (słownik ogólny)
                    adj nieporadny, niezdarny, niezgrabny

- to z włoskiego, chi,chi,chi
                    • gofa Re: Ile kosztuje zima? 11.04.03, 00:04
                      i tu się grypsio mylisz:

G.O.F.A.: Galactic Observation and Fighting Android ;)
                      • gofa Re: Ile kosztuje zima? 11.04.03, 00:05
                        zapomniałam o Tobie ;)

G.R.Y.P.S.: General Robotic Youth Programmed for Sabotage
                        • Gość: gryps Re: Ile kosztuje zima? IP: 62.29.232.* 11.04.03, 00:11
                          języka w gębie zapomniałem z wrażenia, w życiu bym się tak nie
                          rozszyfrował :):):):):)
                          • gofa Re: Ile kosztuje zima? 11.04.03, 00:12
                            ha! gofa Cię rozszeryfowała tfu znaczy rozszyfrowała ;)
                            • Gość: gryps Re: Ile kosztuje zima? IP: 62.29.232.* 11.04.03, 00:20
                              "for sabotage" to napewno o mnie
                              • gofa Re: Ile kosztuje zima? 11.04.03, 00:23
                                G.R.Y.P.S.I.O.: General Robotic Youth Programmed for Scientific Infiltration
                                and Observation
                                • Gość: gryps Re: Ile kosztuje zima? IP: 62.29.232.* 11.04.03, 00:34
                                  no i nie mówiłem.....prawdziwa kobieta (czyt. dama) - zawsze ostatnie zdanie
                                  należy do niej....cha!cha!cha!
                                  • gofa Re: Ile kosztuje zima? 11.04.03, 00:35
                                    ot, lubię się droczyć, jakbym nic nie napisała, Twoje zdanie byłoby ostatnie ;)
                                    • Gość: gryps Re: Ile kosztuje zima? IP: 62.29.232.* 11.04.03, 00:40
                                      .....no i droczyć się lubi - nie mówiłem: 100%
                                      • gofa Re: Ile kosztuje zima? 11.04.03, 00:41
                                        aaa... pst... cicho sza... bo się znów wygadam ;)
                              • Gość: !!!!!!!!promilek Re: Ile kosztuje zima? IP: *.ultimo.masq 12.04.03, 16:54
                                "Zszywane" dziewice się nie liczą ...

!!!!!!!!promilek
                                • wook Re: Ile kosztuje zima? 12.04.03, 23:58
                                  gofa! droczyć? to do niej nie podobne, ona tylko tak delikatnie Wam odpowiada,
                                  a ze akuratnie ma ostatnie zdanie to Wasza strata... (hihihi, obronca gofy -
                                  nie strzelać!!!)
                                  • gofa Re: Ile kosztuje zima? 13.04.03, 00:52
                                    właśnie... gofa, droczyć? absolutnie... niemożliwe... źle intencje
                                    odczytujecie... ja tylko z dżenetelmenami rozmawiam...
                                    a ostatnie zdanie mam... bo późno spać chodzę ...Wasza strata ;)
                                    wook... dzięki, to co z tym piwem, kiedy mam Cię zaprosić? ;)

• Gość: gryps Re: Ile kosztuje zima? IP: *.mszana-dolna.sdi.tpnet.pl 13.04.03, 01:36
                                      obrońca.......za piwo
                                      • gofa Re: Ile kosztuje zima? 14.04.03, 16:59
                                        Gość portalu: gryps napisał(a):

> obrońca.......za piwo

zazdrośniku jeden... ;)
                                    • wook Re: Ile kosztuje zima? 13.04.03, 21:03
                                      gofa napisała:

> wook... dzięki, to co z tym piwem, kiedy mam Cię zaprosić? ;)

hmmm, dostosuję się:)
                                      • Gość: gryps Re: Ile kosztuje zima? IP: *.visp.energis.pl 14.04.03, 18:52
                                        .........o i na dodatek skuteczny
                                        • wook Re: Ile kosztuje zima? 14.04.03, 18:56
                                          ...o ale gofa zamilkła
                                          • gofa Re: Ile kosztuje zima? 14.04.03, 19:11
                                            ja??? ZAMILKŁAM??? ;)
                                            • wook Re: Ile kosztuje zima? 14.04.03, 19:13
                                              ....oooo!!! jesteś!
                                              • gofa Re: Ile kosztuje zima? 14.04.03, 19:31
                                                zawsze jestem, nie zawsze mnie widać ;)
                                                • wook Re: Ile kosztuje zima? 14.04.03, 19:37
                                                  tak, umiesz się urkywać :)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka