Dodaj do ulubionych

Przemyśloki=Tajojki=Jóźki=Siunki

26.07.03, 10:08
może jeszcze jakies ciekawe okreslenia znacie
Obserwuj wątek
    • o666o Re: Przemyśloki=Tajojki=Jóźki=Siunki 28.07.03, 23:46
      no co je
      • truskawusia Re: Przemyśloki=Tajojki=Jóźki=Siunki 29.07.03, 10:45
        o666o napisał:

> no co je

A skąd się zwięły przezwiska jóźki i siunki? Tak z ciekawości pytam, niezbyt mi
        się to podoba, ale chcę wiedzieć (tajojki znałam).
        • Gość: ouimet Re: Przemyśloki=Tajojki=Jóźki=Siunki IP: *.sympatico.ca 29.07.03, 15:46
          Taz witaj Jozku, taz dawaj pyska,ta z Twojej geby widac Lwow...Bardzo ulubiona
          piosenka "lwowska" dla mnie.Warszawa zyla swoimi piosenkami, a Lwow /wtedy
          NASZ/swoimi.Wnikajac w teksty piosenek "lwowskich"da sie zauwazyc pewna "dume
          z bycia lwowiakiem".Przepraszam za taki wtret.
    • Gość: rybka Re: Przemyśloki=Tajojki=Jóźki=Siunki IP: *.vt.pl 30.07.03, 11:14
      Na pewno nie Przemyśloki, jeśli juz to Przemyślaki. Przemyśloki brzmi raczej po
      śląsku. Te Siunki i Jóźki to chyba zmyslone - mam tu rodzinę i nie słyszałam.
      Jak już lubisz takie lokalne przezwiska, to mam dla Ciebie zagadkę: na
      mieszkańców Wyszatyc od lat mówi się "kuśmany". Zgadnij dlaczego. Ja znam
      miejscową legende, ale może ktoś się pobawi w zgadywanie!
      Pozdrawiam - Rybka
      • Gość: grypsio Re: Przemyśloki=Tajojki=Jóźki=Siunki IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 30.07.03, 18:07
        jako domorosły lingwista amator:
        - KUŚMAN: Man z kuśką
        • Gość: jerry Re: Przemyśloki=Tajojki=Jóźki=Siunki IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 30.07.03, 21:28
          Mieszkańców sąsiednich Bolestraszyc nazywają karwaszami-dlaczego?
        • Gość: rybka Re: Przemyśloki=Tajojki=Jóźki=Siunki IP: *.vt.pl 31.07.03, 09:20
          man z kuśką czy też z kusiem - racja. ale ten wyszatycki Kuśman ma historyczne
          wytłumaczenie. I ja je znam. Ujawnię oczywiście, ale może jakiś rodowity Kuśman
          z Wyszatyc zrobi to pierwszy! Mała podpowiedź - Twierdza Przemyśl!
          • Gość: Jerry Re: Przemyśloki=Tajojki=Jóźki=Siunki IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 31.07.03, 09:58
            Jaka mała?Druga pod względem wielkości na świecie!
            • Gość: rybka Re: Przemyśloki=Tajojki=Jóźki=Siunki IP: *.vt.pl 01.08.03, 15:08
              Twierdza duża, tylko podpowiedź mała. Chyba za mała nawet, bo nikt nie zgadł,
              skąd się kuśmany wzięły.
              • Gość: grypsio Re: Przemyśloki=Tajojki=Jóźki=Siunki IP: *.visp.energis.pl 01.08.03, 23:45
                pewnie latali z kuśkami na wierzchu po ruinach fortów
                • Gość: Rybka Re: Przemyśloki=Tajojki=Jóźki=Siunki IP: *.vt.pl 04.08.03, 15:38
                  Przezwisko pochodzi z czasów, gdy forty nie były jeszcze ruinami. Jesli nawet
                  latali z kuśkami na wierzchu, to po całych fortach. Strach pomyśleć, co było
                  jak mróz chwycił.
      • Gość: DODO Re: Przemyśloki=Tajojki=Jóźki=Siunki IP: *.tele2.pl 02.08.03, 15:19
        Gość portalu: rybka napisał(a):

> Na pewno nie Przemyśloki, jeśli juz to Przemyślaki. Przemyśloki brzmi raczej
        po
        >
        > śląsku. Te Siunki i Jóźki to chyba zmyslone - mam tu rodzinę i nie
        słyszałam.

JÓŹKI TO TAKIE OKREŚLENIE W KRAKU SŁYSZAŁEM

> Jak już lubisz takie lokalne przezwiska, to mam dla Ciebie zagadkę: na
        > mieszkańców Wyszatyc od lat mówi się "kuśmany". Zgadnij dlaczego. Ja znam
        > miejscową legende, ale może ktoś się pobawi w zgadywanie!
        > Pozdrawiam - Rybka
        • Gość: rybka Re: Przemyśloki=Tajojki=Jóźki=Siunki IP: *.vt.pl 04.08.03, 15:24
          Dodo drogi, to ci się udało, bo tam mieszkałam 8 lat i nie słyszałam (co nie
          znaczy, że tego nie ma). Kraków to dziwne miasto - tam największą obelgą
          jest "ty klarnecie", a jak coś się komuś nie podoba to nie mówi ze to jest do
          d..y, do h..a, tylko że jest "w pytę".
          • Gość: DODO Re: Przemyśloki=Tajojki=Jóźki=Siunki IP: *.tele2.pl 04.08.03, 16:41
            Gość portalu: rybka napisał(a):

> Dodo drogi, to ci się udało, bo tam mieszkałam 8 lat i nie słyszałam (co nie
            > znaczy, że tego nie ma). Kraków to dziwne miasto - tam największą obelgą
            > jest "ty klarnecie", a jak coś się komuś nie podoba to nie mówi ze to jest
            do
            > d..y, do h..a, tylko że jest "w pytę".

no dokładnie, cóż napisałem to co wiem ! POZDRÓWKA
            • Gość: grypsio Re: Przemyśloki=Tajojki=Jóźki=Siunki IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.08.03, 19:05
              nie prawda, jak coś jest "w pytę" to znaczy, że jest o.k. tudzież w porządku
              (wiem bo mieszkałem w Krakowie lat parę)
              • piwo_nuklearne Re: Przemyśloki=Tajojki=Jóźki=Siunki 05.08.03, 09:00
                Gość portalu: grypsio napisał(a):

> nie prawda, jak coś jest "w pytę" to znaczy, że jest o.k. tudzież w porządku
                > (wiem bo mieszkałem w Krakowie lat parę)

piwko potwierdza objaśnienia grypsia!
                prawda jest właśnie taka (piwko wie, bo żłopało... ups... mieszkało w Krakowie
                lat parę par)
              • Gość: rybka Re: Przemyśloki=Tajojki=Jóźki=Siunki IP: *.vt.pl 06.08.03, 15:31
                wiesz, teraz sie sama zastanawiam. Faktycznie, w pytę, to jest OK. ale kiedyś
                jak w harcerskiej gazetce ktoś napisał, że bigos na obozie był w pytę, to się
                na tę pytę reszta obraziła. Ale z klarnetem to mi przyznacie rację - też się
                mieszkało w Krakowie 8 lat ponad...
                • reto Re: Przemyśloki=Tajojki=Jóźki=Siunki 06.08.03, 16:15
                  Zapomnieliscie okreslenie SWOJAK?!?
    • o666o Re: Przemyśloki=JÓŹKI 08.08.03, 14:59
      o666o napisał:

> może jeszcze jakies ciekawe okreslenia znacie

CZY TO ZIMĄ CZY TO W LECIE POZNAĆ JÓŹKA PO BERECIE !
      • chris1970 Re: Przemyśloki=JÓŹKI 08.08.03, 17:15
        o666o napisał:

> o666o napisał:
        >
        > > może jeszcze jakies ciekawe okreslenia znacie
        >
        > CZY TO ZIMĄ CZY TO W LECIE POZNAĆ JÓŹKA PO BERECIE !

Francuzy to muszom być jak nic!
        • Gość: grypsio Re: Przemyśloki=JÓŹKI IP: *.mszana-dolna.sdi.tpnet.pl 09.08.03, 06:02
          radio, szwedka i beretka?
          • Gość: jerry Re: Przemyśloki=JÓŹKI IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 09.08.03, 14:26
            Adidasy,spodnie w pasy,radio szwedka i beretka.
            • Gość: grypsio Re: Przemyśloki=JÓŹKI IP: *.mszana-dolna.sdi.tpnet.pl 09.08.03, 17:31
              adidasy, spodnie w pasy, radio, szwedka i beretka - faktycznie dalibóg brzmi
              tak cały ten wierszyk
              • Gość: jerry Re: Przemyśloki=JÓŹKI IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 10.08.03, 10:14
                Dawno jednak,nie widziałem już takich gości w Przemyślu.
                A jak tam w Rzeszowie?
                Z pewnością rzeszowiacy,też mają jakieś określenia ,oczywiście nieobrażliwe?
              • Gość: jerry Re: Przemyśloki=JÓŹKI IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 10.08.03, 10:16

Dawno jednak,nie widziałem już takich gości w Przemyślu.
                A jak tam w Rzeszowie?
                Z
                pewnością rzeszowiacy,też mają jakieś określenia ,oczywiście nieobrażliwe?
                • chris1970 Re: Przemyśloki=JÓŹKI 10.08.03, 10:37
                  Gość portalu: jerry napisał(a):

>
                  >
                  >
                  >
                  > Dawno jednak,nie widziałem już takich gości w Przemyślu.
                  > A jak tam w Rzeszowie?
                  > Z
                  > pewnością rzeszowiacy,też mają jakieś określenia ,oczywiście nieobrażliwe?

Cebuloki, tereny obecnego Zalesia, Białej i Drabinianki idealnie nadawały się
                  do uprawy cebuli, która była najlepsza w okolicy Rzeszowa. Tereny te
                  zamieszkiwane były w dużej mierze przez ludność grekokalolicką przed wojną i
                  właśnie przez to, grekokatolików nazywano często cebulorzami.

pozdrawiam,

kruczkowowolanin
                  • Gość: jerry Re: Przemyśloki=JÓŹKI IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 10.08.03, 10:46
                    Czyżby,to wolą tow.Kruczka wybudowano Twoje osiedle?
                    • chris1970 Re: Przemyśloki=JÓŹKI 10.08.03, 16:05
                      Gość portalu: jerry napisał(a):

> Czyżby,to wolą tow.Kruczka wybudowano Twoje osiedle?

Nie zgadłeś Jerry, moje osiedle wybudowano wolą twórców i pomysłodawców COP-u.
                  • Gość: Adas Re: Przemyśloki=JÓŹKI IP: *.agh.edu.pl 21.08.03, 16:44
                    > Cebuloki, tereny obecnego Zalesia, Białej i Drabinianki idealnie nadawały się
                    > do uprawy cebuli, która była najlepsza w okolicy Rzeszowa. Tereny te
                    > zamieszkiwane były w dużej mierze przez ludność grekokalolicką przed wojną i
                    > właśnie przez to, grekokatolików nazywano często cebulorzami.

Przypomina mi sie piosenka, ktora byla w ksiazce do muzyki dla V (chyba) klasy
                    szkoly podstawowej:

Cebula staniala (piesn z Rzeszowskiego)

Oj, ej, ...
                    Cebula staniala,
                    za coz ja se bede
                    korale sprawiala?
                    Korale do pasa
                    Oj, ej....

:)

Mysmy to spiewali na lekcji :)))

Adas
                    • Gość: rybka Re: Przemyśloki=JÓŹKI IP: *.vt.pl 22.08.03, 12:34
                      To było mniej więcej tak:
                      "Ludzie moi ludzie, cebula staniała
                      za cóż ja se będę korale sprawiała
                      Chusteczkę do nosa, korale do pasa
                      żebyście wiedzieli żem coreczka wasza".
                      Klasyczna polka rzeszowska, a może nawet przeworska. O ile sie nie myle, jest
                      to tzw. polka z przytupem. Bo jest jeszcze polka z kropka, polka przez noge i
                      polka z lasa... Ale to juz osobny temat.
                      Pozdrowiom wos, cebulowe ludziska. Rybka.
                      • Gość: artie Kuśmany vel kośmany IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 22.08.03, 12:58
                        Słyszałem obie wersje. Jeśli legenda ma coś wspólnego z twierdzą, to pewnie z
                        jej komendantem Kusmankiem? Czyżby zostawił tam swoich potomków? Czemu karwasze
                        to nie wiem?
                        • Gość: rybka Re: Kuśmany vel kośmany IP: *.vt.pl 22.08.03, 14:57
                          Wielkie brawo, oczywiście ze legenda związana jest z komendantem Kusmankiem! On
                          podobno w niejednej chacie "pamiątkę" zostawił. Kochliwy był, ot co! Z tymi
                          karwaszami to też nie wiem, ale się dowiem, bo jak sie uprę, to...
                          Pozdrowionka i jeszcze raz gratuluję!
                          • Gość: jerry Re: Kuśmany vel kośmany IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 22.08.03, 17:56
                            Rybko,a może jakaś niewielka nagroda za rozwiązanie zagadki?
                            • Gość: rybka Re: Kuśmany vel kośmany IP: *.vt.pl 25.08.03, 12:25
                              O, mój Ty Jerry,
                              Jesteś tak szczery
                              I taki szybki
                              Żeś godzien Rybki.
                              Jaką nagrode chciałbyś, o Panie?
                              Rybkę na obiad czy na śniadanie?
                              Wierszyk Ci piszę w podzięce, Jerry
                              Innych pomysłów brak, ni cholery...
                              • Gość: Jerry Re: Kuśmany vel kośmany IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 25.08.03, 19:01
                                Rybko ja nie w swoim imieniu lecz Artiego tak nieśmiało zagaiłem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka