o666o 26.07.03, 10:08 może jeszcze jakies ciekawe okreslenia znacie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
truskawusia Re: Przemyśloki=Tajojki=Jóźki=Siunki 29.07.03, 10:45 o666o napisał: > no co je A skąd się zwięły przezwiska jóźki i siunki? Tak z ciekawości pytam, niezbyt mi się to podoba, ale chcę wiedzieć (tajojki znałam). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ouimet Re: Przemyśloki=Tajojki=Jóźki=Siunki IP: *.sympatico.ca 29.07.03, 15:46 Taz witaj Jozku, taz dawaj pyska,ta z Twojej geby widac Lwow...Bardzo ulubiona piosenka "lwowska" dla mnie.Warszawa zyla swoimi piosenkami, a Lwow /wtedy NASZ/swoimi.Wnikajac w teksty piosenek "lwowskich"da sie zauwazyc pewna "dume z bycia lwowiakiem".Przepraszam za taki wtret. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybka Re: Przemyśloki=Tajojki=Jóźki=Siunki IP: *.vt.pl 30.07.03, 11:14 Na pewno nie Przemyśloki, jeśli juz to Przemyślaki. Przemyśloki brzmi raczej po śląsku. Te Siunki i Jóźki to chyba zmyslone - mam tu rodzinę i nie słyszałam. Jak już lubisz takie lokalne przezwiska, to mam dla Ciebie zagadkę: na mieszkańców Wyszatyc od lat mówi się "kuśmany". Zgadnij dlaczego. Ja znam miejscową legende, ale może ktoś się pobawi w zgadywanie! Pozdrawiam - Rybka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grypsio Re: Przemyśloki=Tajojki=Jóźki=Siunki IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 30.07.03, 18:07 jako domorosły lingwista amator: - KUŚMAN: Man z kuśką Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerry Re: Przemyśloki=Tajojki=Jóźki=Siunki IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 30.07.03, 21:28 Mieszkańców sąsiednich Bolestraszyc nazywają karwaszami-dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybka Re: Przemyśloki=Tajojki=Jóźki=Siunki IP: *.vt.pl 31.07.03, 09:20 man z kuśką czy też z kusiem - racja. ale ten wyszatycki Kuśman ma historyczne wytłumaczenie. I ja je znam. Ujawnię oczywiście, ale może jakiś rodowity Kuśman z Wyszatyc zrobi to pierwszy! Mała podpowiedź - Twierdza Przemyśl! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerry Re: Przemyśloki=Tajojki=Jóźki=Siunki IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 31.07.03, 09:58 Jaka mała?Druga pod względem wielkości na świecie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybka Re: Przemyśloki=Tajojki=Jóźki=Siunki IP: *.vt.pl 01.08.03, 15:08 Twierdza duża, tylko podpowiedź mała. Chyba za mała nawet, bo nikt nie zgadł, skąd się kuśmany wzięły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grypsio Re: Przemyśloki=Tajojki=Jóźki=Siunki IP: *.visp.energis.pl 01.08.03, 23:45 pewnie latali z kuśkami na wierzchu po ruinach fortów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rybka Re: Przemyśloki=Tajojki=Jóźki=Siunki IP: *.vt.pl 04.08.03, 15:38 Przezwisko pochodzi z czasów, gdy forty nie były jeszcze ruinami. Jesli nawet latali z kuśkami na wierzchu, to po całych fortach. Strach pomyśleć, co było jak mróz chwycił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DODO Re: Przemyśloki=Tajojki=Jóźki=Siunki IP: *.tele2.pl 02.08.03, 15:19 Gość portalu: rybka napisał(a): > Na pewno nie Przemyśloki, jeśli juz to Przemyślaki. Przemyśloki brzmi raczej po > > śląsku. Te Siunki i Jóźki to chyba zmyslone - mam tu rodzinę i nie słyszałam. JÓŹKI TO TAKIE OKREŚLENIE W KRAKU SŁYSZAŁEM > Jak już lubisz takie lokalne przezwiska, to mam dla Ciebie zagadkę: na > mieszkańców Wyszatyc od lat mówi się "kuśmany". Zgadnij dlaczego. Ja znam > miejscową legende, ale może ktoś się pobawi w zgadywanie! > Pozdrawiam - Rybka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybka Re: Przemyśloki=Tajojki=Jóźki=Siunki IP: *.vt.pl 04.08.03, 15:24 Dodo drogi, to ci się udało, bo tam mieszkałam 8 lat i nie słyszałam (co nie znaczy, że tego nie ma). Kraków to dziwne miasto - tam największą obelgą jest "ty klarnecie", a jak coś się komuś nie podoba to nie mówi ze to jest do d..y, do h..a, tylko że jest "w pytę". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DODO Re: Przemyśloki=Tajojki=Jóźki=Siunki IP: *.tele2.pl 04.08.03, 16:41 Gość portalu: rybka napisał(a): > Dodo drogi, to ci się udało, bo tam mieszkałam 8 lat i nie słyszałam (co nie > znaczy, że tego nie ma). Kraków to dziwne miasto - tam największą obelgą > jest "ty klarnecie", a jak coś się komuś nie podoba to nie mówi ze to jest do > d..y, do h..a, tylko że jest "w pytę". no dokładnie, cóż napisałem to co wiem ! POZDRÓWKA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grypsio Re: Przemyśloki=Tajojki=Jóźki=Siunki IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.08.03, 19:05 nie prawda, jak coś jest "w pytę" to znaczy, że jest o.k. tudzież w porządku (wiem bo mieszkałem w Krakowie lat parę) Odpowiedz Link Zgłoś
piwo_nuklearne Re: Przemyśloki=Tajojki=Jóźki=Siunki 05.08.03, 09:00 Gość portalu: grypsio napisał(a): > nie prawda, jak coś jest "w pytę" to znaczy, że jest o.k. tudzież w porządku > (wiem bo mieszkałem w Krakowie lat parę) piwko potwierdza objaśnienia grypsia! prawda jest właśnie taka (piwko wie, bo żłopało... ups... mieszkało w Krakowie lat parę par) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybka Re: Przemyśloki=Tajojki=Jóźki=Siunki IP: *.vt.pl 06.08.03, 15:31 wiesz, teraz sie sama zastanawiam. Faktycznie, w pytę, to jest OK. ale kiedyś jak w harcerskiej gazetce ktoś napisał, że bigos na obozie był w pytę, to się na tę pytę reszta obraziła. Ale z klarnetem to mi przyznacie rację - też się mieszkało w Krakowie 8 lat ponad... Odpowiedz Link Zgłoś
reto Re: Przemyśloki=Tajojki=Jóźki=Siunki 06.08.03, 16:15 Zapomnieliscie okreslenie SWOJAK?!? Odpowiedz Link Zgłoś
o666o Re: Przemyśloki=JÓŹKI 08.08.03, 14:59 o666o napisał: > może jeszcze jakies ciekawe okreslenia znacie CZY TO ZIMĄ CZY TO W LECIE POZNAĆ JÓŹKA PO BERECIE ! Odpowiedz Link Zgłoś
chris1970 Re: Przemyśloki=JÓŹKI 08.08.03, 17:15 o666o napisał: > o666o napisał: > > > może jeszcze jakies ciekawe okreslenia znacie > > CZY TO ZIMĄ CZY TO W LECIE POZNAĆ JÓŹKA PO BERECIE ! Francuzy to muszom być jak nic! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grypsio Re: Przemyśloki=JÓŹKI IP: *.mszana-dolna.sdi.tpnet.pl 09.08.03, 06:02 radio, szwedka i beretka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerry Re: Przemyśloki=JÓŹKI IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 09.08.03, 14:26 Adidasy,spodnie w pasy,radio szwedka i beretka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grypsio Re: Przemyśloki=JÓŹKI IP: *.mszana-dolna.sdi.tpnet.pl 09.08.03, 17:31 adidasy, spodnie w pasy, radio, szwedka i beretka - faktycznie dalibóg brzmi tak cały ten wierszyk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerry Re: Przemyśloki=JÓŹKI IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 10.08.03, 10:14 Dawno jednak,nie widziałem już takich gości w Przemyślu. A jak tam w Rzeszowie? Z pewnością rzeszowiacy,też mają jakieś określenia ,oczywiście nieobrażliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerry Re: Przemyśloki=JÓŹKI IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 10.08.03, 10:16 Dawno jednak,nie widziałem już takich gości w Przemyślu. A jak tam w Rzeszowie? Z pewnością rzeszowiacy,też mają jakieś określenia ,oczywiście nieobrażliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
chris1970 Re: Przemyśloki=JÓŹKI 10.08.03, 10:37 Gość portalu: jerry napisał(a): > > > > > Dawno jednak,nie widziałem już takich gości w Przemyślu. > A jak tam w Rzeszowie? > Z > pewnością rzeszowiacy,też mają jakieś określenia ,oczywiście nieobrażliwe? Cebuloki, tereny obecnego Zalesia, Białej i Drabinianki idealnie nadawały się do uprawy cebuli, która była najlepsza w okolicy Rzeszowa. Tereny te zamieszkiwane były w dużej mierze przez ludność grekokalolicką przed wojną i właśnie przez to, grekokatolików nazywano często cebulorzami. pozdrawiam, kruczkowowolanin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerry Re: Przemyśloki=JÓŹKI IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 10.08.03, 10:46 Czyżby,to wolą tow.Kruczka wybudowano Twoje osiedle? Odpowiedz Link Zgłoś
chris1970 Re: Przemyśloki=JÓŹKI 10.08.03, 16:05 Gość portalu: jerry napisał(a): > Czyżby,to wolą tow.Kruczka wybudowano Twoje osiedle? Nie zgadłeś Jerry, moje osiedle wybudowano wolą twórców i pomysłodawców COP-u. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adas Re: Przemyśloki=JÓŹKI IP: *.agh.edu.pl 21.08.03, 16:44 > Cebuloki, tereny obecnego Zalesia, Białej i Drabinianki idealnie nadawały się > do uprawy cebuli, która była najlepsza w okolicy Rzeszowa. Tereny te > zamieszkiwane były w dużej mierze przez ludność grekokalolicką przed wojną i > właśnie przez to, grekokatolików nazywano często cebulorzami. Przypomina mi sie piosenka, ktora byla w ksiazce do muzyki dla V (chyba) klasy szkoly podstawowej: Cebula staniala (piesn z Rzeszowskiego) Oj, ej, ... Cebula staniala, za coz ja se bede korale sprawiala? Korale do pasa Oj, ej.... :) Mysmy to spiewali na lekcji :))) Adas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybka Re: Przemyśloki=JÓŹKI IP: *.vt.pl 22.08.03, 12:34 To było mniej więcej tak: "Ludzie moi ludzie, cebula staniała za cóż ja se będę korale sprawiała Chusteczkę do nosa, korale do pasa żebyście wiedzieli żem coreczka wasza". Klasyczna polka rzeszowska, a może nawet przeworska. O ile sie nie myle, jest to tzw. polka z przytupem. Bo jest jeszcze polka z kropka, polka przez noge i polka z lasa... Ale to juz osobny temat. Pozdrowiom wos, cebulowe ludziska. Rybka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artie Kuśmany vel kośmany IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 22.08.03, 12:58 Słyszałem obie wersje. Jeśli legenda ma coś wspólnego z twierdzą, to pewnie z jej komendantem Kusmankiem? Czyżby zostawił tam swoich potomków? Czemu karwasze to nie wiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybka Re: Kuśmany vel kośmany IP: *.vt.pl 22.08.03, 14:57 Wielkie brawo, oczywiście ze legenda związana jest z komendantem Kusmankiem! On podobno w niejednej chacie "pamiątkę" zostawił. Kochliwy był, ot co! Z tymi karwaszami to też nie wiem, ale się dowiem, bo jak sie uprę, to... Pozdrowionka i jeszcze raz gratuluję! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerry Re: Kuśmany vel kośmany IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 22.08.03, 17:56 Rybko,a może jakaś niewielka nagroda za rozwiązanie zagadki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybka Re: Kuśmany vel kośmany IP: *.vt.pl 25.08.03, 12:25 O, mój Ty Jerry, Jesteś tak szczery I taki szybki Żeś godzien Rybki. Jaką nagrode chciałbyś, o Panie? Rybkę na obiad czy na śniadanie? Wierszyk Ci piszę w podzięce, Jerry Innych pomysłów brak, ni cholery... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerry Re: Kuśmany vel kośmany IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 25.08.03, 19:01 Rybko ja nie w swoim imieniu lecz Artiego tak nieśmiało zagaiłem. Odpowiedz Link Zgłoś