Dodaj do ulubionych

Pytanie i prośba

15.11.04, 11:26
Kilka tygodni temu, pisałam o rodzinie, w której ma przyjść na świat
dziewczynka z rozszczepem kręgosłupa. Mała Ola ma już 2 tygodnie, jest po
pierwszej operacji.
Wczoraj znowu otrzymałam telefon, bardzo niepokojący. Lekarz prowadzący nie
należy do uprzejmych, ostatnio "zagroził", że wypisze dziecko, bo nie ma
wskazań medycznych do dalszych zabiegów. Ola urodziła się jako wcześniak, jej
mama boi się, ze to za wcześnie dla niej na powrót do domu. Nie czuje, ze jest
informowana wyczerpująco, ma watpliości. I zapytano mnie - czy lekarz ma prawo
wypisać dziecko wbrew woli rodziców? zagroził, ze jeśli matka nie jest jeszcze
na to gotowa, to odeśle dziecko do innego szpitala i napisze, ze matka się nie
interesuje dzieckiem. Smutne to wszystko, ręce opadają.
Obiecałam, ze zapytam Was. Czy lekarz może wypisać 2 tygodniowego chorego
maluszka wbrew woli rodziny? Czy rodzice mogą domagać się konsultacji? Zmiany
lekarza prowadzącego?
Wielkie dzięki, Aga
Obserwuj wątek
    • melka_x Re: Pytanie i prośba 15.11.04, 11:35
      Nie znam przepisów, ale sądzę, że jeśli lekarz uważa, że dziecko jest w stanie,
      które pozwala na wypisanie do domu, to może to zrobić. Ale jednocześnie
      podejrzewam, że jeśli rodzice nie zgadzają się z taką opinią to mogą wystąpić o
      zmianę lekarza prowadzącego, a już na pewno moga próbować uzyskać uzasadnienie
      na piśmie takiej decyzji i/lub opinię innych lekarzy. Zastanawia mnie jedno,
      jeśli dziecko jest w stanie pozwalającym na wypisanie ze szpitala, czemu lekarz
      mówi o przewiezieniu do innego?

Przykro mi, że więcej nie mogę pomóc, mam nadzieję, że odezwie się ktoś, kto
      wie coś więcej.
      • agablues Re: Pytanie i prośba 15.11.04, 11:45
        zapytano mnie już na priie o jakie miasto chodzi.
        Chodzi o Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie.
        Ja rozumiem, ze może nie być wskazań do dalszej hospitalizacji, a że to CZD,
        każde miejsce się liczy i nie można przetrzymywac dzieci. Ale:
        - rodzina czuje się niedoinformowana
        - obawia się, ze nie wszystkie badania zostały wykonane
        - słyszeli opinię innych rodziców dzieci z rozszczepem, że ich dzieci leżały dłużej

Oni boją się, ze dzisiaj na siłę dostaną wypis i nic nie poradzą. Ja radziłam
        rozmowę z ordynatorem, ale podobno ordynator będzie dopiero w środę.
        Czują się bezsilni...
        • ladyhawke12 Re: Pytanie i prośba 15.11.04, 11:49
          Zapytalam kolegi prawnika, on mi powiedzial ze Rodzice dziecka w kazdej
          sytuacji maja prawo do Zetelnej i pelnej informacji, oraz prawo do wgladu do
          histori choroby, jesli maja jakalwiek watpliwosc to maja prawo zadac to miec na
          pismie
          • angieblue26 Prawa pacjenta 15.11.04, 11:58
            zrodlo : www.emedica.pl/przewodnik.php3?typ=13#19

"Jak możemy się odwołać

Jeżeli masz trudności w zarejestrowaniu się do lekarza podstawowej opieki
            zdrowotnej lub lekarza rodzinnego, doświadczasz złego traktowania i pobierania
            opłat w szpitalu, przychodni czy u lekarza odwołaj się wtedy do:

Kierownika placówki służby zdrowia,
            Okręgowej Izby Lekarskiej,
            Regionalnej Kasy Chorych - Biura skarg i wniosków,
            Komisji Skarg i Wniosków Rady Kasy.
            Każdy pokrzywdzony pacjent może przesłać skargę w formie pisemnej lub złożyć ją
            osobiście w Biurze Skarg i Wniosków Regionalnej Kasy Chorych.

Masz jeszcze inne prawa

Poruszając się w systemie opieki zdrowotnej musisz pamiętać, że jako pacjent
            masz także szereg innych praw i tylko od Ciebie zależy czy będziesz z nich
            korzystał.

Masz prawo do:
            Natychmiastowego udzielenia Ci świadczenia zdrowotnego ze względu na zagrożenie
            życia lub zdrowia, niezależnie od okoliczności.
            świadczeń zdrowotnych odpowiadających wymaganiom wiedzy medycznej, a w sytuacji
            ograniczonych możliwości udzielenia odpowiednich świadczeń - do korzystania z
            rzetelnej, opartej na kryteriach medycznych procedury ustalającej kolejność
            dostępu do świadczeń.
            Udzielania Ci świadczeń zdrowotnych przez osoby uprawnione do ich udzielania, w
            pomieszczeniach i przy zastosowaniu urządzeń określonych wymaganiom fachowym i
            sanitarnym.
            Informacji o Twoim stanie zdrowia.
            Wyrażenia zgody albo odmowy na udzielenie określonych świadczeń zdrowotnych, po
            uzyskaniu odpowiedniej informacji.
            Intymności i poszanowania godności w czasie udzielania świadczeń zdrowotnych.
            Udostępniania Ci dokumentacji medycznej dotyczącej Twojej osoby lub wskazania
            przez Ciebie innej osoby, której dokumentacja ta może być udostępniana.
            Zapewnienia ochrony Twoich danych zawartych w dokumentacji medycznej.
            Dostępu do informacji o prawach pacjenta.
            Zapewnienia niezbędnych środków farmaceutycznych i materiałów medycznych
            podczas hospitalizacji.
            Zapewnienia pomieszczenia i wyżywienia odpowiedniego do stanu zdrowia w
            przypadku hospitalizacji.
            Zapewnienie opieki duszpasterskiej w przypadku hospitalizacji.
            Dodatkowej opieki pielęgnacyjnej sprawowanej przez osobę bliską lub inną osobę
            wskazaną przez Ciebie.
            Kontaktu osobistego, telefonicznego lub korespondencyjnego z osobami z zewnątrz
            w przypadku hospitalizacji.
            Wskazania osoby lub instytucji, którą Zakład Opieki Zdrowotnej obowiązany jest
            powiadomić o pogorszeniu się Twojego stanu zdrowia, powodującego zagrożenie
            życia.
            Wyrażenia zgody albo odmowy na umieszczenie w zakładzie opieki zdrowotnej.
            Wypisania z zakładu opieki zdrowotnej na własne żądanie i uzyskania od lekarza
            informacji o możliwości następstw zaprzestania leczenia.
            Udzielenia Ci niezbędnej pomocy i przewiezienia do innego szpitala, w sytuacji
            gdy pomimo decyzji uprawnionego lekarza o potrzebie niezwłocznego przyjęcia do
            szpitala nie możesz być przyjęty do szpitala, który wybrałeś.
            Udzielania Ci świadczeń zdrowotnych przez lekarza, zgodnie ze wskazaniami
            aktualnej wiedzy medycznej, dostępnymi lekarzowi metodami i środkami
            zapobiegania, rozpoznawania i leczenia chorób, zgodnie z zasadami etyki
            zawodowej oraz należytą starannością.
            Uzyskania od lekarza pomocy lekarskiej w każdym przypadku, gdy zwłoka w jej
            udzielaniu mogłaby spowodować niebezpieczeństwo utraty życia, ciężkiego
            uszkodzenia ciała lub ciężkiego rozstroju zdrowia, oraz w innych przypadkach
            nie cierpiących zwłoki.
            Uzyskania od lekarza przystępnej informacji o swoim stanie zdrowia,
            rozpoznaniu, proponowanych oraz możliwych metodach diagnostycznych, dających
            się przewidzieć następstwach, ich zastosowania albo zaniechania, wynikach
            leczenia oraz rokowaniu.
            Decydowania o osobach, którym lekarz może udzielać informacji o Twoim stanie
            zdrowia.
            Nie wyrażenia zgody na przeprowadzenie przez lekarza badania lub udzielenia
            innego świadczenia zdrowotnego.
            Wyrażenia zgody albo odmowy na wykonanie zabiegu operacyjnego albo zastosowania
            wobec Ciebie metody leczenia lub diagnostyki stwarzającej podwyższone ryzyko.
            Uzyskania od lekarza informacji, jeżeli w trakcie wykonywania zabiegu bądź
            stosowania określonej metody leczenia lub diagnostyki, w związku z wystąpieniem
            okoliczności stanowiących zagrożenie dla Twojego życia lub zdrowia, lekarz
            dokonał zmian w ich zakresie.
            Poszanowania przez lekarza Twojej intymności i godności osobistej.
            Wyrażenia zgody albo odmowy na uczestniczenie osób innych niż personel medyczny
            niezbędny ze względu na rodzaj świadczeń, przy udzielaniu Ci świadczeń
            zdrowotnych.
            Wnioskowania do lekarza o zasięgnięcie przez niego opinii właściwego lekarza
            specjalisty lub zorganizowania konsylium lekarskiego.
            Dostatecznie wcześniejszego uprzedzenia Ciebie przez lekarza o zamiarze
            odstąpienia od leczenia i wskazania Ci realnych możliwości uzyskania
            określonego świadczenia zdrowotnego u innego lekarza lub w zakładzie opieki
            zdrowotnej.
            Zachowania w tajemnicy informacji związanych z Twoim stanem zdrowia, a
            uzyskanych przez lekarza w związku z wykonywaniem zawodu.
            Wyrażania zgody lub odmowy na podawanie przez lekarza do publicznej wiadomości
            danych umożliwiających Twoją identyfikację.
            Wyrażenia zgody lub odmowy na udział w eksperymencie medycznym, po uprzednim
            poinformowaniu Ciebie przez lekarza o celach, sposobach i warunkach
            przeprowadzenia eksperymentu, spodziewanych korzyściach leczniczych lub
            poznawczych, ryzyku oraz o możliwościach cofnięcia zgody i odstąpienia od
            udziału w eksperymencie w każdym jego stadium.
            Poinformowania Ciebie przez lekarza o niebezpieczeństwie dla zdrowia i życia
            jakie może spowodować natychmiastowe przerwanie eksperymentu.
            Cofnięcia zgody na eksperyment medyczny w każdym stadium eksperymentu.
            Wyrażenia i cofnięcia w każdym czasie sprzeciwu na pobieranie po Twojej śmierci
            komórek, tkanek i narządów.
            Dobrowolnego wyrażenia zgody na pobieranie od Ciebie za życia komórek, tkanek
            lub narządów w celu ich przeszczepienia określonemu biorcy.
            Ochrony danych osobowych dotyczących dawcy i biorcy przeszczepu.
            Umieszczenia Ciebie na liście osób oczekujących na przeszczepienie komórek,
            tkanek i narządów i wybrania jako biorca w oparciu jedynie o kryteria
            medyczne."

I jescze kontakt do Rzecznikow Praw Pacjenta :
            www.astma.edu.pl/prawa.php?menu=vademecum&id=4

• hubcio14 Re: Pytanie i prośba 15.11.04, 11:54
      Może zapytać na sąsiednim forum Daru życia?
      Tam są mamyb dzieci z rozszczepami.
      One powinny poradzić.
      Pozdrawiam Dorota.
      • martusbin Re: Pytanie i prośba 15.11.04, 21:39
        Ja na prawie sie nie znam, ale jestem mamą dziecka z przpukliną i ja z córką
        wyszłam po dwóch tygodniach do domu i byłam przeszczęśliwa, że juz w domku
        jestesmy. A informacji na temat choroby nie mielismy żadnych, tyle co nam sie
        udało w internecie znaleźć. Ja wiem jedno, dziecko zawsze najlepiej w domu sie
        rozwija.
    • foczka4 Re: Pytanie i prośba 16.11.04, 00:57
      Agus!
      Po pierwsze czy mozesz podac mi nazwisko prowadzacego?(masz mojego prv?)
      Po drugie niech na siele uderzaja do Roszkowskiego. W srody sa konsultacje ale
      w naglych przypadkach doradzi a jezeli go nie ma to polecam konsultacje dr
      Barszcza-mysle, ze nie odmowi.
      Po trzecie czasem tak jest ze dzieci bez cech aktywnego wodoglowia wypisuje sie
      do domku po ok 2 tyg czasem wracaja bo sie uaktywnilo, czasem sie im udaje.
      Slyszalam jednak, ze u malej Oli sa problemy innego typu, wiec moze niech
      staraja sie na przeniesienie na ortopedie badz na sasiednia urologie, by dalej
      diagnozowac mala i miec ja "pod okiem".
      • anka1 Re: Pytanie i prośba 16.11.04, 08:41
        lekarz nie ma prawa napisac ze matka nie interesuje sie dzieckiem, bo tu czarno
        na bialym widac ze sie interesuje ! na wszelki wypadek zawsze warto miec przy
        sobie swiadkow, ktorzy potwierdza wersje rodzicow a nie akurat tego
        prowadzacego.poza tym ( przepraszam ze tak napisze ) nie maja odebranych praw
        rodzicielskich wiec to rodzice przede wszystkim decyduja o dalszym leczeniu
        dziecka - w porozumieniu z lekarzami. moze warto skontaktowac sie jeszcze ze
        stowarzyszeniem "primum non nocere" , maja tam prawnikow, moga pomoc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka