agii_75 24.11.04, 21:16 CZY W PODEJRZENIU O DZIECIĘCE PORAŻENIE MÓZGOWE NA USG MÓZGU WYCHODZĄ ZMIANY MOGĄCE SUGEROWAĆ TĄ CHOROBĘ.DZIĘKI Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marta_i_koty Re: DPM 24.11.04, 23:01 Usg p/ciemiączkowe może wykazać obecność wylewów krwi do mózgu, które występują w IV stopniach. Konsekwencją tychże mogą ( ale nie muszą ) być tzw. leukomalacje ( jamy malacyjne ), obszary echogeniczności - czyli dziury w mózgu, jak to kiedyś rozkosznie nazwał lekarz mojego dziecka (które sugerują wystąpienie w przyszłości mpdz. ). U mojego syna stwierdzono po urodzeniu wylewy III/IV stopnia, najbardziej rozległe, jakie mogą zaistnieć ( leukomalacje u niego wystąpiły po 3 tyg.). Szymek ma w tej chwili 9 lat i bardzo lekką postać porażenia mózgowego - diplegia spastica. Jest zupełnie sprawny, tylko lekko utyka na prawą nogę i jest leworęczny ( ma słabszą prawą stronę ciała ). Odpowiedz Link
agii_75 Re: DPM 25.11.04, 09:33 Dziękuje bardzo za odpowiedz i pozdrawiam. dużo zdrowia dla Szymusia Odpowiedz Link
manatka Re: DPM 25.11.04, 13:55 U mojej córki stwierdzono wylewy I/II st. Neurolog twierdził, że nie pozostawi to żadnych skutków na przyszłość. Niestety w 20 miesiącu sam stwierdził diplegię spastyczną. Obecnie córka chodzi za jedną rączkę (ma 3lata i 4 mies). Marto, kiedy Twój synek zaczął samodzielnie chodzić? Odpowiedz Link
marta_i_koty Re: DPM 25.11.04, 21:10 Witam. Mój Szymek miał wyjątkowe szczęście, bo akurat mnie lekarze straszyli, że będzie "warzywem" ( to słowa lekarza). Zaczął chodzić, gdy miał rok i 8 m- cy, a więc wcześnie jak na tak nieciekawy wywiad okołoporodowy. Pod czyją opieką jest Twoja córeczka? Szymek dostawał botulinę, a później miał operacyjnie przedłużane prawe ścięgno Achillesa. Odpowiedz Link
manatka Re: DPM 26.11.04, 14:06 To rzeczywiście miał szczęscie :) Mnie nikt nie straszył warzywami, wręcz przeciwnie. Wszelkie opóźnienia zwalano na wcześniactwo. Rok i 8 miesiecy to prawie w normie jeśli chodzi o chodzenie ;)) Moja córka też miała raz podaną botulinę, ale to spowodowało ugięcie kolan. Jeszcze teraz, po roku od zabiegu kolana są lekko ugięte. Operacja ścięgien i przywodzicieli też nam się chyba szykuje ale to troszkę później. Co prawda ja jeszcze nie jestem przekonana co do zasadności tej operacji, bo słyszałam, że u niektórych dzieci, tych, które dzięki odpowiedniemu zbudowaniu napięcia się spionizowały, odebranie tego napięcia, sprawia, że nigdy już nie będą stać ani chodzić samodzielnie. Mam jeszcze jedno pytanie. Skoro Twój syn miał operacje to pewnie miał też robiony RTG stawów biodrowych. Jaki był wynik? U nas niestety marny i mamy już skierowanie na operację :(( Acha! Czy synek siedzi w siadzie prostym - z nogami wyprostowanymi do przodu i prostymi plecami? Nam się to do tej pory nie udało, mała siedzi z pupą na piętach. Obecnie nie chodzimy już do neurologa. Rehabilitujemy się godzinę dziennie NDT Bobath 3-4 razy w tygodniu. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link
marta_i_koty Re: DPM 26.11.04, 21:24 Witaj. Szymek jest w tej chwili niemal zupełnie sprawnym dzieckiem, utyka nieznacznie na prawą nogę - ale osoby nie znające jego historii nie wierzą, że coś mu dolega. Gra w piłkę nożną, biega, żyje tak, jak inni 9-letni chłopcy. Mpdz objawiło się u niego, gdy zaczął wstawać w łóżeczku, czyli ok.9 m-ca ( prawą stopę stawiał na palcach ) Później dołączyły inne typowe objawy, jednak rehabilitant z IMiDz ( pod opieką tej placówki Szymek był od urodzenia - w 27 tyg. ciąży ) nie potrafił (!) dziecka zdiagnozować i oczywiście rehabilitacja nie przebiegała tak, jak powinna. Ostatecznie diagnozę postawiono w szpitalu w Zagórzu k/Wawy - trafiliśmy tam, gdy syn miał przeszło 3 lata. I tam mu pomogli. Odpowiedz Link
manatka Re: DPM 27.11.04, 17:33 Wiem, że zanim zdecyduję się na operację powinnam skonsultować to jeszcze z kilkoma lekarzami, ortopedami. Czy w Zagórzu jest ktoś, kto się tym zajmuje? Jeśli trzeba to tam pojadę. Odpowiedz Link
marta_i_koty Re: DPM 27.11.04, 20:18 Jeśli chcesz, to podam Ci namiary na rewelacyjnego ortopedę, który przyjmuje w Poznaniu Dowiedziałam sie o nim ostatnio i wybieram sie tam ze swoim synem, żeby ocenił jego stan i powiedział nam, czy ewentualna operacja Achillesa będzie jeszcze raz konieczna ( im póżniej podcinanie ścięgien, tym lepiej, w okresie dojrzewania często wymagana jest kolejna operacja, aby poprawić skutki szybkiego wzrostu w tym okresie ). Namiary na Zagórze i do Poznania wyślę Ci na priv.Pozdrawiam, Marta. Odpowiedz Link