Dodaj do ulubionych

Objawy DPM

30.10.12, 10:47
Jakie były/są objawy DPM u Waszych dzieci?czy poza zwykłymi badaniami nerologicznymi (tzn.obejrzenie dziecka) robiliscie jeszcze jakieś badania które na to wskazywały?
U nas diagnoza o DPM padła gdy synek miał równo rok.Żadnych badan poza oględzinami dziecka nie było,dopiero niedawno (w wieku 9lat) miał TK głowy,która wyszła dobrze.
Wczoraj byłam z synkiem u pediatry ,która powiedziała tak-"ja nie jestem neurologiem,ale wg mnie to dziecko jest zdrowe,nie ma żadnego porażenia mózgowego,a podkurcze w stopach ma prawo mieć po krwotokach.Prosze pojechać z nim do neurologa który nie zna dziecka ,niech oceni i prosze przywieźć mi zaświadczenie,bo w chwili obecnej do historii choroby ja DPM nie wpisze."
Ponadto wielu innych specjalistów gdy usłyszy że on ma DPM jest w szoku,bo sami w życiu by nie powiedzieli....
Teraz nie wiem czy jechac do jakiegoś obcego neurologa,czy może jakieś konkretne badania wykonać?Podpowiedzcie coś.
Obserwuj wątek
    • bijou82 Re: Objawy DPM 01.11.12, 20:25
      U mojej córki objawy są złożone i "widać gołym okiem" że ma mpdz. Badanie neurologiczne to podstawa,pokazuje prawidłowość lub nie np odruchów. Można dziecko które chodzi,poddać analizie chodu. Zapytaj neurologa o tę kwestię,być może jakaś mama tutaj Ci podpowie,ja na ten temat wiem tylko ze słyszenia bo moja M. jeszcze nie chodzi samodzielnie,dopiero stawia pierwsze kroki przy balkoniku.
      Z tego co się orientuję (przeczytałam sporo literatury na temat mpdz pisząc pracę mgr i dyplomową) na podstawie "jednej cechy/nieprawidłowości" raczej nie stawia się diagnozy.
      Pojechałabym do neurologa które dziecka nie zna,który jest dobry i posłuchała co ma do powiedzenia.A skąd jesteś?
      • polaa27 Re: Objawy DPM 01.11.12, 20:31
        Hmm, u nas synek miał i ma nadal słabszą prawą stronę ciała (nóżkę i rączkę). Takie objawy są przy hemiplegii, ale neurolog zawsze wykluczała MPD właśnie na podstawie kilku innych danych, min. prawidłowych odruchów i prawidłowym napięciu.
    • mamusianatusi Re: Objawy DPM 02.11.12, 16:52
      Mieszkamy niedaleko Piły.
      U nas wszystko jest ok,poza tym wzmożonym napięciem w stopach i co za tym idzie podkurczami -przez to ma ten "kaczy" chód...Od samego początku była tylko ta jedna jedyna nieprawidłowość.Zawsze neurolog nie mogła sie Krzysia nachwalić,ze tak super się rozwija,że żywe srebro z niego...Gdy jeździliśmy na wizytę to dr za kazdym razem mówiła ze wszystko jest w jak najlepszym porządku,że tu nie ma o co się obawiać,aż tu nagle gdy miał rok stwierdziła DPM.
      Teraz 12-go mamy przyjęcie na ortopedię celem podcięcia ścięgien achillesa i gdy już Krzyś będzie na chodzie to pojedziemy gdzieś do neurologa,chociaż ortopeda mówił że u Krzysia to jest tak niewielki problem,że gdy już podetną te ścięgna ,to nawet nikt nie zajarzy że kiedykolwiek coś było nie tak z tymi stopami,więc ciekawa jestem co powie obcy neurolog.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka