mala64 25.11.04, 19:41 Wiecie cos na temat tej choroby Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ladyhawke12 Re: choroba Chirshprunga 26.11.04, 08:16 Nieprawidłowa ekspresja genu SOX10 u chorych na chorobę Hirschprunga Pierwotną przyczyną choroby Hirschprunga jest wrodzony brak komórek zwojowych w najbardziej dystalnym odcinku jelita grubego. Ostatnio wykryto mutację w obrębie genu SOX10 u chorych na chorobę Hirschprunga, ale tylko u tych z zespołem Waardenburga i Shaha. W celu poznania molekularnych podstaw patogenezy choroby Hirschprunga dr M.H. Sham i wsp. z Division of Paediatric Surgery, University of Hong Kong w Pokfulam w Chinach badali linie jelitowych komórek nerwowych, które w prawidłowych warunkach charakteryzuje ekspresja SOX10. Przebadano materiał tkankowy uzyskany podczas biopsji jelita grubego u 10 dzieci chorych na chorobę Hirschprunga (ale nie wariant Waardenburga i Shaha tej choroby) w wieku od 3 miesięcy do 4 lat oraz u 10 zdrowych pacjentów, stanowiących grupę kontrolną. Brak mutacji w obrębie genu SOX10 u chorych na chorobę Hirschprunga potwierdzono dzięki metodzie sekwencjonowania genu. Ekspresja i komórkowe rozmieszczenie SOX10 w poszczególnych odcinkach jelita grubego u zdrowych i chorych dzieci została zbadana dzięki wykorzystaniu techniki PCR i hybrydyzacji in situ. Stwierdzono, że u zdrowych dzieci oraz w prawidłowo zbudowanych segmentach jelita grubego chorych na chorobę Hirschprunga ekspresję SOX10 stwierdzono zarówno w komórkach nerwowych, jak i glejowych splotów jelitowych, oraz w komórkach nerwowych pomiędzy komórkami mięśniowymi. W bezzwojowych odcinkach jelita chorych na chorobę Hirschprunga ekspresja SOX10 była znamiennie mniejsza i wiązała się z hipertrofią pni nerwowych w mięśniówce jelita i obwodowych nerwów w surowicówce jelita. Autorzy wnioskują, że gen SOX10 jest potrzebny do prawidłowej czynności jelitowego układu nerwowego, włączając w to komórki nerwowe i glejowe. U chorych na chorobę Hirschprunga, ale bez zespołu Waardenburga i Shaha, u których nie stwierdza się mutacji w obrębie SOX10, ekspresja białka tego genu w krzyżowej części jelita grubego może być zaangażowana w patogenezę nieprawidłowej budowy pni nerwowych. Odpowiedz Link
anuszka_bishi_buluu Re: choroba Chirshprunga 07.12.04, 10:53 Witaj, W poście "badania prenatalne, genetyczne" na str 1 jestem cały czas w kontakcie z Mamą Patryczka z Hirchprungiem, Patryk czeka na operację. Ja jestem Mamą Aniołka Marcinka, który nie miał Hirchprunga, a jedynie "zwykłą niedrożność", ale że mieszkalismy dosyć długo w szpitalu na chirurgii i ja jestem drążyciel ciekawskim sporo się dowiedziałam na temat jelit, chorób jelit, problemów, operacji, możliwych powikłań itd. Mojego Marcinka już nie ma ze mną, ale jak tylko mogłabym to chętnie pomogę w sprawach jelitowych, bo niby tylko jelitka i można sobie żartować że przy dziecku co nie ma pół serduszka takie skręcone czy zrośnięte jelita to naprawdę drobiazg, a jednak nie...Napisz co jest z tym Hirchprungiem, czy jesteś w szpitalu z dzieckiem, gdzie ? Odpowiedz Link
mala64 Re: choroba Chirshprunga 07.12.04, 19:03 jejciu dzieki za odzew.Kacper ma 5 lat,przetoke mial wyloniona w pierwszym miesiacu zycia w Szczecinie (jestem ze Swinoujscia).z ta przetoka chodzil 1,5 roku.Operacje zamkniecia mial zrobiona w dwuch etapach,najpierw zespolili jelito,a potem zlikwidowali przetoka.zaczal sie prawidlowo zalatwiac,ale tylko 6 miesiecy,potem zaczely sie problemy.Juz 3 lata sam sie nie wyprusnia musze mu robic lewatywe,srednio co 3-4 dni,nie pomaga ani zmiana diety,ani czopki ani syropy i tabletki.Jezdzimy od lekarza do lekarza i nic nie moga nam doradzic,bo twierdza ze wszystko jast zrobione dobrze,ale ja wiem ze cos jest nie tak. Odpowiedz Link
mala64 Re: choroba Chirshprunga 07.12.04, 19:12 jestesmy w domku,jezdzimy co jakis czas po ratunek i informacje.teraz bylismy w wa-wie i lekarz powiedzial ze trzeba zrobic wlew kontrastowy wziac ze szpitala wyniki histopatologiczne i przyjechac 16 marca.Martwie sie czy to znowu nie zrobila sie jakas nie droznosc,bo znowu trzeba bedzie wylonic przetoke,dodam ze Kacper ma opoznienie psycho-ruchowe,ale potrafi samodzielnie usiasci chodzic wiec jest caly czas w ruchu. Odpowiedz Link
aqua696 Re: choroba Chirshprunga 12.12.04, 09:00 Wiem ze w miedzylesiu sie pecjalizuja w hisprungu, poszukam nazwiso lekarza u ktorego bylam na wykaldzie o tej chorobie i odrazu ci przesle. Trzymam kciuki Odpowiedz Link
aqua696 Re: choroba Chirshprunga 14.12.04, 06:11 Znalazlam rpof.dr.hab.n.med. Piort Kaliciński pracuje w IPCZD warszawa-bylam na wykladzie o zabiegach i leczeniu-a i to ze jego zaproszono swiadczy o sercu jkie okazuje dzieciom Odpowiedz Link