Dodaj do ulubionych

choroba Chirshprunga

25.11.04, 19:41
Wiecie cos na temat tej choroby
Obserwuj wątek
    • ladyhawke12 Re: choroba Chirshprunga 26.11.04, 08:16
      Nieprawidłowa ekspresja genu SOX10 u chorych na chorobę Hirschprunga

Pierwotną przyczyną choroby Hirschprunga jest wrodzony brak komórek zwojowych w
      najbardziej dystalnym odcinku jelita grubego. Ostatnio wykryto mutację w
      obrębie genu SOX10 u chorych na chorobę Hirschprunga, ale tylko u tych z
      zespołem Waardenburga i Shaha. W celu poznania molekularnych podstaw patogenezy
      choroby Hirschprunga dr M.H. Sham i wsp. z Division of Paediatric Surgery,
      University of Hong Kong w Pokfulam w Chinach badali linie jelitowych komórek
      nerwowych, które w prawidłowych warunkach charakteryzuje ekspresja SOX10.

Przebadano materiał tkankowy uzyskany podczas biopsji jelita grubego u
      10 dzieci chorych na chorobę Hirschprunga (ale nie wariant Waardenburga i Shaha
      tej choroby) w wieku od 3 miesięcy do 4 lat oraz u 10 zdrowych pacjentów,
      stanowiących grupę kontrolną. Brak mutacji w obrębie genu SOX10 u chorych na
      chorobę Hirschprunga potwierdzono dzięki metodzie sekwencjonowania genu.
      Ekspresja i komórkowe rozmieszczenie SOX10 w poszczególnych odcinkach jelita
      grubego u zdrowych i chorych dzieci została zbadana dzięki wykorzystaniu
      techniki PCR i hybrydyzacji in situ.

Stwierdzono, że u zdrowych dzieci oraz w prawidłowo zbudowanych
      segmentach jelita grubego chorych na chorobę Hirschprunga ekspresję SOX10
      stwierdzono zarówno w komórkach nerwowych, jak i glejowych splotów jelitowych,
      oraz w komórkach nerwowych pomiędzy komórkami mięśniowymi. W bezzwojowych
      odcinkach jelita chorych na chorobę Hirschprunga ekspresja SOX10 była
      znamiennie mniejsza i wiązała się z hipertrofią pni nerwowych w mięśniówce
      jelita i obwodowych nerwów w surowicówce jelita.

Autorzy wnioskują, że gen SOX10 jest potrzebny do prawidłowej czynności
      jelitowego układu nerwowego, włączając w to komórki nerwowe i glejowe. U
      chorych na chorobę Hirschprunga, ale bez zespołu Waardenburga i Shaha, u
      których nie stwierdza się mutacji w obrębie SOX10, ekspresja białka tego genu w
      krzyżowej części jelita grubego może być zaangażowana w patogenezę
      nieprawidłowej budowy pni nerwowych.
    • anuszka_bishi_buluu Re: choroba Chirshprunga 07.12.04, 10:53
      Witaj,
      W poście "badania prenatalne, genetyczne" na str 1 jestem cały czas w
      kontakcie z Mamą Patryczka z Hirchprungiem, Patryk czeka na operację. Ja jestem
      Mamą Aniołka Marcinka, który nie miał Hirchprunga, a jedynie "zwykłą
      niedrożność", ale że mieszkalismy dosyć długo w szpitalu na chirurgii i ja
      jestem drążyciel ciekawskim sporo się dowiedziałam na temat jelit, chorób
      jelit, problemów, operacji, możliwych powikłań itd. Mojego Marcinka już nie ma
      ze mną, ale jak tylko mogłabym to chętnie pomogę w sprawach jelitowych, bo niby
      tylko jelitka i można sobie żartować że przy dziecku co nie ma pół serduszka
      takie skręcone czy zrośnięte jelita to naprawdę drobiazg, a jednak nie...Napisz
      co jest z tym Hirchprungiem, czy jesteś w szpitalu z dzieckiem, gdzie ?
    • mala64 Re: choroba Chirshprunga 07.12.04, 19:03
      jejciu dzieki za odzew.Kacper ma 5 lat,przetoke mial wyloniona w pierwszym
      miesiacu zycia w Szczecinie (jestem ze Swinoujscia).z ta przetoka chodzil 1,5
      roku.Operacje zamkniecia mial zrobiona w dwuch etapach,najpierw zespolili
      jelito,a potem zlikwidowali przetoka.zaczal sie prawidlowo zalatwiac,ale tylko
      6 miesiecy,potem zaczely sie problemy.Juz 3 lata sam sie nie wyprusnia musze mu
      robic lewatywe,srednio co 3-4 dni,nie pomaga ani zmiana diety,ani czopki ani
      syropy i tabletki.Jezdzimy od lekarza do lekarza i nic nie moga nam doradzic,bo
      twierdza ze wszystko jast zrobione dobrze,ale ja wiem ze cos jest nie tak.
    • mala64 Re: choroba Chirshprunga 07.12.04, 19:12
      jestesmy w domku,jezdzimy co jakis czas po ratunek i informacje.teraz bylismy w
      wa-wie i lekarz powiedzial ze trzeba zrobic wlew kontrastowy wziac ze szpitala
      wyniki histopatologiczne i przyjechac 16 marca.Martwie sie czy to znowu nie
      zrobila sie jakas nie droznosc,bo znowu trzeba bedzie wylonic przetoke,dodam ze
      Kacper ma opoznienie psycho-ruchowe,ale potrafi samodzielnie usiasci chodzic
      wiec jest caly czas w ruchu.
      • aqua696 Re: choroba Chirshprunga 12.12.04, 09:00
        Wiem ze w miedzylesiu sie pecjalizuja w hisprungu, poszukam nazwiso lekarza
        u ktorego bylam na wykaldzie o tej chorobie i odrazu ci przesle.
        Trzymam kciuki
    • aqua696 Re: choroba Chirshprunga 14.12.04, 06:11
      Znalazlam rpof.dr.hab.n.med. Piort Kaliciński pracuje w IPCZD warszawa-bylam na
      wykladzie o zabiegach i leczeniu-a i to ze jego zaproszono swiadczy o sercu
      jkie okazuje dzieciom

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka