26.11.04, 20:32
u mojej 19-miesiecznej córeczki okulista stwierdził oczopląs...czy ktoś z Was
spotkał sie z taka choroba????
Obserwuj wątek
    • ewamonika1 Re: oczopląs 26.11.04, 20:44
      witaj,
      niestety nie wiem nic o tej chorobie, ale znalazłam taką informację na stronie
      Stowarzyszenia Tęcza:

www.idn.org.pl/tecza/obserwac.htm
      e.
      • kajka68 Re: oczopląs 26.11.04, 21:55
        dziękuję Ci bardzo.też znalazłam tę stronę...a ta lekarka jest właśnie z
        tęczy..nic to na razie muszę poczekać na badanie dna oka...potem zobaczymy co
        dalej...pozdrawiam
    • edka05 Re: oczopląs 26.11.04, 21:20
      witaj kajka, mój mąż ma oczopląs poziomy wrodzony. Prawdopodobnie na podłożu
      neurologicznym, niewiele mi mówił na ten temat, wiec opisze ci tylko z moich
      obserwacji. Nie jest to wada wzroku, która jest bardzo widoczna i nie objawia
      się stale. Nie przeszkadza w normalnym zyciu, tj czytaniu , pisaniu itd. Mąz
      normalnie prowadzi samochód. Nie wiem również jakie obecnie sa metody leczenia
      tej wady wzroku, ale myślę, że operacyjnie na pewno. Mąż coś mówił o operacji,
      której nie chciał się poddać ze strachu pewnie i z niewiedzy z tym zwiazanej,
      widocznie nie przeszkadza mu ta wada . Myślę, że powinnaś skonsultować córeczkę
      w jakiejś dobrej klinice okulistycznej. poszperaj w internecie, na pewno coś
      znajdziesz. Pozdrawiam, Edyta
      • kajka68 Re: oczopląs 26.11.04, 21:54
        bardzo dziękuję za wieści:)na razie czekam na 14 grudnia...wtedy ma mieć badane
        dno oka...później czeka nas neurolog...martwi mnie jedno -nie wiem czy to jest
        powiązane ale od kilku dni wpada wieczorem w histeryczny płacz...nic nie pomaga
        ani utulanie ,ani cycuś...dopiero wyczerpana płaczem chwyta cycusia i zmęczona
        usypia...obłęd...lekarka mówiła mi coś o operacji..czytałam też że dorosłym
        ludziom też się robi...bardzo dziekuję jeszcze raz-pozdrawiam
    • nemiki1 Re: oczopląs 26.11.04, 21:56
      Witam. Jestem mamą niewidomego Tomka. Tomek też ma oczopląs ale w jego
      przypadku jest to najmniej istotna wada.

OCZOPLĄŚ (nystagmus)- są to mimowolne, szybkie i rytmiczne ruchy gałek ocznych
      prawie zawsze obustronne.

Znałazłam takie dane w internecie:
      www.zdrowie.med.pl/bad_w_chor/badania/elektro.html
      www.idn.org.pl/tecza/obserwac.htm
      www.odchudzanie.org.pl/infomedica/spes-02/spec1%5E02.asp?par=infomed

Pozdrawiam Aneta
      • kajka68 Re: oczopląs 26.11.04, 22:12
        dzięki serdeczne-buziaki dla Tomka i oczywiście dla Ciebie...
    • monika_69 Re: oczopląs 30.11.04, 00:54
      mój 5 letni synek ma oczopląs,ale jako ,że wrodzony to jak twierdzi prof.,który
      go prowadzi nie uposledza on w istotny sposób funkcji wzroku.Mózg dostosowal
      się do takiego widzenia obrazu i dla niego jest tak od zawsze-dobrze.Nie
      wspominam o innych przyjemnościach,które wzrok znacznie upośledzają-braku
      tęczówek,niedorozwoju plamki żółtej,początkach zaćmy i innych nie związanych z
      okiem.W kwestii oczopląsu miałm kiedyś propozycję ostrzykiwania botuliną mięśni
      oka,ale po konsultacjach nie wyraziliśmy zgody-gdyż zabieg daje poprawę na
      krótki czas(trzeba powtarzać)-a w przypadku wad wrodzonych to jest pogorszenie
      widzenia,bo dziecko zdążyło juz się mózgowo przestawić.Powodzenia w zmaganiach
      o oczy dziecka-ja jeżdzę do prof.Prosta do W-wy.
      • kajka68 Re: oczopląs 01.12.04, 10:24
        no pieknie tyle się napisałam i mi zjadło..byłam wczoraj w
        Katowicach...wrazenia mam takie sobie...przede wszystkim nie ma możliwosci
        rozmowy z lekarzem cały czas gonitwa...masa ludzi...dowiedziałam się tylko
        podczas usg że jedno oko jest ok, a drugie ma jakąś niteczkę...ale co to za
        niteczka nie wiem -chyba ona powoduje ten oczopląs...dna oka nie udało się
        zrobic...mała rozbudzona zaqczęła troche wierzgac a pani się spieszyła więc nie
        dane mi było jej uspokoic...mam przyjechac na badanie w narkozie...i tu Ci
        powiem że opadłam ...jakoś nie chce narazac córeczki na narkozę...ala mnie to
        ostatecznosć...myślę że spróbuje jeszcze tutaj u siebie -jeśli się nie uda to
        wtedy zdecyduję się na narkozę...poza tym musiała by nie jesć i nie pić 6
        godzin przed...a ona jeszcze korzysta z cycusia-to pierwszy problem a drugi jak
        przewieźć dziecko tyle kilometrów bez kropli wody?ja nie wytrzymuję ona wczoraj
        połowe drogi naprzemiennie cycuś woda...a juz w katowicach od razu chciała pic-
        tu jest takie okropne powietrze u nas to raj .powiedz co bys zrobiła z tą
        narkozą?może ja niepotrzebnie się boję?panikuje?ta moja lekarka tutaj ma
        świetne podejście do dszieci...jak badała mał to się z nia bawiła moze łatwiej
        jej będzie zbadać to dno i obejdzie się bez narkozy?pozdrawiam cieplutko
        • gosiasz3 Re: oczopląs 01.12.04, 10:38
          Kajko wtrącę się troszkę.Czytam od ppoczątku,ale sie nie wypowiadałam.
          Mój synus ma oczopląs.
          Ale ja o narkozie chciałam.
          Probuj , może sie uda bez.Skoro lekarka ma dobre podejście i
          cierpliwość...warto poczekać.Narkoza to ostateczność,moim zdaniem.
          Chociaż powiem Ci,że Kubus miał robioną tomografie kilka razy właśnie w
          narkozie.Też byl wowczas malutki i "uzalezniony" od jedzenia i picia.Nie było
          tak tragicznie.Jednym slowem da sie to przetrwać a ja miałam podobne obawy do
          Twoich,
          • kajka68 Re: oczopląs 01.12.04, 11:50
            no własnie...tak myślę..jesli uda sie bez to po co meczyć dziecko...o ile się
            uda...ale mam nadzieję że gdy bedzie wypoczęta to bedzie to inaczej wyglądało:)
            w tym niepodawaniu jedzenia i płynów najgorsza jest ta podróż...to 350 km...5
            godzin jazdy...dlatego tak bardzo wole aby było normalnie.bardzo Ci dziekuje:)
        • monika_69 Re: oczopląs 01.12.04, 11:05
          Mój 5 letni Maciek ma oczopląs +inne wady oczu od urodzenia -jesteśmy pod opieka
          prof.Prosta w WArszawie, ponieważ ma bardzo duże doświadczenie w okulistyce
          dzieci(szef w CZD),ale przede wszystkim tylko w jego gabinecie prywatnym
          mogliśmy robić wiele badań ,do których w szpitalach i na oddziałach proponowano
          Maćka znieczulać.Prof. ma w gabinecie sprzęt ,o którym szpitale moga marzyć a do
          tego ma sprawną rękę i niepotrzebnie nie katuje dziecka badaniem.Raz a
          dobrze.Może spróbuj tam.Nasz Maciek przeszedł tyle znieczuleń do innych badań,że
          z powodów okulistycznych staramy sie mu ich zaoszczedzić.
          • kajka68 Re: oczopląs 01.12.04, 11:54
            Moniko...spróbuje tutaj zobacze co sie uda zrobic...i jaka bedzie
            diagnoza...ale chetnie wezme od Ci9ebie namiary na tego doktora...i wychodzi na
            to że przede wszystkim cierpliwosc przy dzieciach jest najwazniejsza:))
            • monika_69 Re: oczopląs 01.12.04, 12:33
              powodzenia-w przypadku oka postepy medycyny są kolosalne-i tego myślenia
              proponuje sie trzymać w trosce o dziecko-trzymaj sie ciepło-będę tu zaglądała ,w
              przypadku watpliwości pisz na adres gazetowy.
              • kajka68 Re: oczopląs 01.12.04, 22:19
                jasne...bardzo Ci dziękuje...myśle ze zgłoszę się po te namiary :) ale to
                później będę pisać co się dzieje i co udało mi się załatwić...na razie chcę
                dowiedzieć się jeszcze czegoś konkretnego o mikrochirurgii oka w Szklarskiej
                Porębie.mam tam koleżanke więc myśle że pomoże mi uzyskać jakies informacje
                albo wybiorę się tam przy okazji -dam wam znac -jeśli chcecie
                • ada16 Re: oczopląs 02.12.04, 09:56
                  Oczywiście , że chcemy, dzieci z problemami wzrokowymi troszke się tu zebrało,
                  a wszelkie info jest bardzoo cenne.
                  • kajka68 Re: oczopląs 02.12.04, 17:54
                    oczywiście -jak tylko czegoś się dowiem natychmiast dam znac
          • kajka68 Re: oczopląs 03.12.04, 07:39
            Monika czy możesz mi przysłać bliższe dane o tym doktorze na priv?kiedy i gdzie
            przyjmuje jakie koszty?będę Ci bardzo zobowiazana.
            • monika_69 Re: oczopląs 03.12.04, 10:50
              Podaję na otwartym-bo moze ktos jeszcze skorzysta- prof.Marek
              Prost,Warszawa-Anin ul.Hertza9/2 tel.0-22 815-20-09,wtorek,czwartek,piatek
              15.30-do oporu.Ma z reguły odległe terminy,ale warto naciskać.Ceny niestety od
              100 w gorę,z reguły 120,150.Gabinet niedaleko CZD,na osiedlu willowym,ale można
              trafić-gdybyś miała jakieśpytania-pisz na priva.Pozdrawiam-trzymam kciuki i
              naprawdę wierzę w rozwój medycyny-a szczególnie oka.
              • kajka68 Re: oczopląs 03.12.04, 11:09
                serdecznie dziękuje:)))))))))))))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka