Dodaj do ulubionych

biała laseczka

25.06.05, 10:39
Mam pytanie do rodziców dzieci niewidomych, które juz chodzą. Czy wasze
dzieci używają laseczki? Jak sobie dają radę. Maja uczy się chodzić z
laseczka odkąd skończyła 3 lata. Robi to raczej niechętnie. Na razie laska
jej bardziej przeszkadza niż pomaga. Ciekawa jestem jak to jest u innych
dzieci.
Obserwuj wątek
    • verdana Re: biała laseczka 25.06.05, 13:56
      O ile wiem - moja magistrantka pisała o tym pracę - najmlodsze dzieci w Laskach
      nie używają laski, tylko obręczy.
      • olamaja Re: biała laseczka 25.06.05, 14:10
        Dzięki. Moja Maja też chodziła najpierw z kółkiem (hula-hop) ale jeszcze w
        Tęczy, za zgodą rodziców, zaczęłą naukę chodzenia z laseczką.
        • verdana Re: biała laseczka 25.06.05, 14:48
          Podobno dzieci własnie nie chcą z laseczką - ale nie wiem dlaczego... W kazdym
          razie terapeuci z Lasek są za kółkiem, moze spróbuj powrócić do hula-hop?
    • sdr dlaczego hula-hop 26.06.05, 12:24
      Z hula-hop jest łatwiej maluchom zapanować nad przestrzenią. Laseczka jest
      cienka i jeśli dziecko nie trafi akurat jej końcem na przeszkodę - w życiu jej
      nie wyczuje. A przecież małe dzieci nie mają jeszcze takiej koordynacji ruchów,
      by systematycznie sprawdzać laseczką to, co wokół. Kółko jest większe i jakby
      więcej może "zobaczyć". Moja córka w Laskach właśnie chodziła z kółkiem, które
      gdy trafiało na krawężnik, czy nierówność "przekazywało" informację do dziecka
      poprzez rączki. Zresztą najprościej to sprawdzić samemu. Weźcie patyk dłuższy
      i przejdźcie sie parę kroków z zamkniętymi oczyma. A potem to samo z kołem.
      gwarantuję, że koło więcej mówi i lepiej ostrzega. pozdrawiam
      mama Natki
    • nemiki1 Re: biała laseczka 26.06.05, 14:29
      Ja również widziałam dzieci w Laskach, które w przedszkolu chodzą jeszcze z
      obręczą... nauka na chodzenie z laską jest trochę później. Z tego co słyszałam
      faktycznie większość dzieci nie lubi chodzić z laską.

Tomiś jeszcze nie chodzi samodzielnie więc jeszcze wszystko przed nami :-(

Aneta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka