Dodaj do ulubionych

Rezonans magnetyczny

21.04.06, 09:59
Idziemy na badania rezonsu magnetycznego. Jak to badanie znosza 7 latki, jak
przygotowac dziecko aby sie nie stresowalo?
Obserwuj wątek
    • mari40 Re: Rezonans magnetyczny 21.04.06, 12:19
      nasz wówczas 11letni syn miał wykonywany rezonans,badanie przebiegało
      normalnie,chociaż przyznam że przed badaniem ustalone było że gdyby coś nie
      tak,to badanie będzie pod narkozą,ważne jest aby dziecko leżało spokojnie.
      Nie byłam przy badaniu,aby syna nie rozpraszać,czekałam na korytażu,za 2
      miesiące musimy powtórzyć badanie i syn już uprzedził że musi mieć zatyczki do
      uszu,ponieważ,jest dosyć natężony hałas jak ta maszyna pracuje,a on ma silne
      bóle głowy.
      Nasz syn ma zespół Dandy-Walkera,wodogłowie i padaczkę
      pozdrawiam ania
      • renata3 Re: Rezonans magnetyczny 21.04.06, 13:04
        Moje dziecko ma silny strach przed halasem, bedzie ciezko.
        • mari40 Re: Rezonans magnetyczny 21.04.06, 13:33
          nam odrazu zaproponowano badanie pod narkozą,udało się bez,ale może rozważ taką
          możliwość i porozmawiaj z lekarzem
          ania
          • jascoolka Re: Rezonans magnetyczny 21.04.06, 15:30
            Moja córka miała rezonans dwa razy, mając 5 lat i tydzień temu mając 6,5 roku.
            Za każdym razem jest poddawana znieczuleniu ogólnemu. Badanie u niej (jest po
            usunięciu guza móżdżku) trwa około 30 min. W rezonansie należy leżec spokojnie
            wiec nawet dorosli dostaja czasami tzw "głupiego jasia". Badanie jest robione w
            zamknięciu (pacjent lezy na łóżku, które wjeżdża do "takiej tuby") i ruchy nawet
            najmniejsze mogą zakłócić obraz badania, więc pacjenci, którzy cierpią na
            klaustrofobie muszą być znieczulani. Życzę powodzenia!
            • asia_grzes Re: Rezonans magnetyczny 21.04.06, 17:47
              mój Werni maił rezonans w wieku 4 miesiecy.usypianie i wybudzanie zniósł
              dzielnie.przeziębił się nam tylko,bo w "komorze" jest bardzo zimno

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka