Dodaj do ulubionych

PUBLIKACJA DOKTORATU PRZED OBRONĄ

15.07.05, 06:40
Mam pytanie-czy mogę przed obroną pracy doktorskiej opublikować ją ? Czy jest
to dopuszczalne z prawnego punktu widzenia i czy jest dobrze widziane przez
promotorów i recenzentów ? Jeśli nie, to czy publikacja tylko jej części w
ramach większej całości coś zmienia ? Doktorat piszę z nauk humanistycznych.

pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź
Obserwuj wątek
    • szokiren Re: PUBLIKACJA DOKTORATU PRZED OBRONĄ 21.07.05, 17:14
      Podbijam, bo również mnie to interesuje. Nieoficjalnie słyszalam, że nie można,
      ale nie znam żadnej podstawy prawnej ku temu.
      • kat-on Re: PUBLIKACJA DOKTORATU PRZED OBRONĄ 21.07.05, 17:56
        Dzięki za wsparcie-sprawa dla mnie cholernie ważna, bo akurat piszę książkę
        (umowa z wydawnictwem dawno już podpisana), z której znaczną część będę chciał
        wykorzystać w doktoracie !
        • 22pagoda Re: PUBLIKACJA DOKTORATU PRZED OBRONĄ 21.07.05, 18:33
          czemu chcecie publikowac przed obrona?
          pytam, , bo moje grono kolezenskie niedawno wypuscilo habilitacje, iii okazalo
          sie ze do hab i profesury zupelnie nie licza sie publikacje przed uzyskaniem
          tytulu doktora.
          • kat-on Re: PUBLIKACJA DOKTORATU PRZED OBRONĄ 21.07.05, 18:47
            Jak wyżej pisałem, zawarłem umowę z wydawnictwem. Wymyśliłem sobie to tak-mam
            napisać doktorat, mogę wydać książkę (trafiła się okazja, zaproponowano mi,
            wydawnictwo nie chciało czekać aż się obronię), więc niechże się jej temat
            pokryje z doktoratem-upiekę 2 pieczenie przy jednym ogniu...W sumie to
            niegłupi, wg mnie, pomysł. Na dzień dzisiejszy chyba zrobię tak, że książka
            będzie czystym poradnikiem-synteza poglądów doktryny itp., ale bez własnych
            przemyśleń. Te natomiast zawrę w doktoracie, wykorzystując jednocześnie
            materiał z książki, tj. powołane poglądy doktrynalne. Tak to sobie
            wymyśliłem... A że częśc rozdziałów przekleję z książki ? Co w tym złego, jeśli
            tylko będą obejmować stan wiedzy w mojej dziedzinie, a zatem posiadać charakter
            czysto odtwórczy. Oczywiście, gwoździem programu będą moje doktoranckie
            przemyślenia;-)))
            • kat-on Re: PUBLIKACJA DOKTORATU PRZED OBRONĄ 07.08.05, 00:12
              Nikt z Was nie spotkał się z taką sytuacją ??:-((
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka