gizmo_wp 09.04.06, 16:05 MGr robiłam z ekonomii na UG, teraz planuję doktorat na SGH. Nie wiem, czy to zmiana na lepsze? Jakie inne uczelnie możecie polecić i dlaczego? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
flamengista sorry, ale to głupie pytanie:) 09.04.06, 19:59 Wiadomo, że SGH jest BEZDYSKUSYJNIE najlepszą uczelnią ekonomiczną w Polsce. Po niej jest Poznań, Kraków i Katowice. Bardzo mie przykro, ale Gdańsk to krajowa druga liga (inna sprawa, że polska ekonomia to światowa III liga;) Więc jeśli chodzi o potencjał naukowy uczelni (jej kadry) oraz o dostępność książek i czasopism, to na pewno zmiana na lepsze. Natomiast nie wiem, jakie są warunki finansowe. Odpowiedz Link
gizmo_wp Pytanie jak każde inne ;) 09.04.06, 21:35 Właśnie co do bezdyskusyjności nt. najlepszej uczelni w Polsce - mam powazne obawy. Często tu na forum natykałam się na niepochlebne opinie o SGH, że stracił dawną renomę i tytuł absolwentom nie daje jak dawniej gwarancji szybszego znalezienia pracy. Ciekawa byłam opinii o Gdańsku, potwierdziłeś moje przypuszczenia, za co dziękuje. Finansowo - 3 razy drożej jest na SGH (mówię o studiach doktoranckich zaocznych), ale czasem chyba warto przepłacić... Odpowiedz Link
flamengista fakt, kto pyta nie błądzi:) 09.04.06, 21:56 Może jeśli chodzi o absolwentów studiów magisterskich czy licencjackich poziom nie jest taki jak kiedyś (choć pewnie nadal najwyższy w Polsce). Ale jeśli chodzi o studia doktoranckie - o poziom byłbym raczej spokojny. Inna sprawa to relacja jakość-cena. Ile kosztują studia, jeśli można zapytać (i ile trwają)? Odpowiedz Link
gizmo_wp Re: fakt, kto pyta nie błądzi:) 09.04.06, 22:28 SGH - rok 5600 zł (lub 5800 w przypadku wpłaty w 2 ratach), na Wydz.Zarządzania UG - semestr 2400 zł (więc 4800 za rok), zaś na Wydz.Ekonomii UG 1700 zł za semestr (3400 zł rok). Różnica więc między zarządzaniem nie jest duża, większa jest pomiędzy ekonomią. Odpowiedz Link
flamengista ceny podobne 09.04.06, 22:40 Na AE Kraków opłaty identyczne (2900 za semestr), plus koszty przeprowadzenia przewodu. Odpowiedz Link