Dodaj do ulubionych

Doktorat z ekonomii/zarządzania -gdzie?

09.04.06, 16:05
MGr robiłam z ekonomii na UG, teraz planuję doktorat na SGH. Nie wiem, czy to
zmiana na lepsze? Jakie inne uczelnie możecie polecić i dlaczego?
Obserwuj wątek
    • flamengista sorry, ale to głupie pytanie:) 09.04.06, 19:59
      Wiadomo, że SGH jest BEZDYSKUSYJNIE najlepszą uczelnią ekonomiczną w Polsce.

Po niej jest Poznań, Kraków i Katowice. Bardzo mie przykro, ale Gdańsk to
      krajowa druga liga (inna sprawa, że polska ekonomia to światowa III liga;)

Więc jeśli chodzi o potencjał naukowy uczelni (jej kadry) oraz o dostępność
      książek i czasopism, to na pewno zmiana na lepsze. Natomiast nie wiem, jakie są
      warunki finansowe.
      • gizmo_wp Pytanie jak każde inne ;) 09.04.06, 21:35
        Właśnie co do bezdyskusyjności nt. najlepszej uczelni w Polsce - mam powazne
        obawy. Często tu na forum natykałam się na niepochlebne opinie o SGH, że
        stracił dawną renomę i tytuł absolwentom nie daje jak dawniej gwarancji
        szybszego znalezienia pracy. Ciekawa byłam opinii o Gdańsku, potwierdziłeś moje
        przypuszczenia, za co dziękuje.

Finansowo - 3 razy drożej jest na SGH (mówię o studiach doktoranckich
        zaocznych), ale czasem chyba warto przepłacić...
        • flamengista fakt, kto pyta nie błądzi:) 09.04.06, 21:56
          Może jeśli chodzi o absolwentów studiów magisterskich czy licencjackich poziom
          nie jest taki jak kiedyś (choć pewnie nadal najwyższy w Polsce). Ale jeśli
          chodzi o studia doktoranckie - o poziom byłbym raczej spokojny.

Inna sprawa to relacja jakość-cena. Ile kosztują studia, jeśli można zapytać (i
          ile trwają)?
          • gizmo_wp Re: fakt, kto pyta nie błądzi:) 09.04.06, 22:28
            SGH - rok 5600 zł (lub 5800 w przypadku wpłaty w 2 ratach), na Wydz.Zarządzania
            UG - semestr 2400 zł (więc 4800 za rok), zaś na Wydz.Ekonomii UG 1700 zł za
            semestr (3400 zł rok). Różnica więc między zarządzaniem nie jest duża, większa
            jest pomiędzy ekonomią.
            • flamengista ceny podobne 09.04.06, 22:40
              Na AE Kraków opłaty identyczne (2900 za semestr), plus koszty przeprowadzenia
              przewodu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka